Phnom Penh: Koninklijk Paleis en Zilveren Pagoda

Phnom Penh: Koninklijk Paleis en Zilveren Pagoda

Home » Cambodja » Phnom Penh: Koninklijk Paleis en Zilveren Pagoda

Het Koninklijk Paleis in Phnom Penh kan je niet ontgaan. Al van verre zie je het gouden dak schitteren in het zonlicht. Het is een mooi groot complex om een paar uur te genieten van de architectuur en kunstwerken. Met een gids steek je nog meer op van de historie en de functie van de diverse gebouwen die je verspreid over het terrein kunt vinden.

Het Koninklijk Paleis in Phnom Penh in volle zon.

Koningshuis

Het paleis is sinds de bouw in 1866 de thuisbasis voor het Cambodjaanse koningshuis. Nog steeds heeft het die functie en daarom zijn niet alle delen voor het publiek toegankelijk. Maar er blijft nog voldoende over om te bezoeken. Bijzonder is het om te zien dat er een immens portret hangt van de inmiddels overleden koning Norodom Sihanouk. Hij was enorm populair bij de bevolking. Zijn zoon, die hem is opgevolgd, is veel minder geliefd bij de Cambodjanen. Dat verklaart wellicht waarom zijn foto er niet hangt.

De diverse gebouwen zijn zeker de moeite waard van het bezoeken. De Troonhal is een rijkelijk versierd gebouw dat gebruikt wordt voor kroningen, officiële vieringen, ontvangst van buitenlandse gasten en vergaderingen. Achter in de zaal vind je de vergulde koningstroon met parasol. De Troonhal heeft een grote toren, die is geïnspireerd op het ontwerp van de Bayon tempel in Angkor.

Een gebouw bij het Koninklijk Paleis in Phnom Penh.

Zilveren Pagoda

Ook een hoogtepunt is de Zilveren Pagoda, eveneens te vinden op het terrein van het Koninklijk Paleis. De trappen zijn van fraai Italiaans marmer gemaakt en de vloer is van massief zilver. Je vindt in de pagoda een 17e eeuws smaragden Boeddhabeeld, gemaakt van massief goud, kristal en 10.000 diamanten. Het paleis en de Zilveren Pagoda zijn dagelijks geopend, tenzij er officiële gelegenheden zijn. Het advies is om er zo vroeg mogelijk te zijn, om de drukte en warmte te vermijden. De poorten openen om 7:30 uur. Tussen 11 en 14 uur is het Paleis gesloten.

Cambodjaanse vrouwen bij het koninklijk paleis in Phnom Penh.

Nationaal Museum

Vlakbij het Koninklijk Paleis is het Nationaal Museum van Cambodja gevestigd. In een fraai gebouw en een heerlijke tuin kun je de mooie collectie van Khmer beelden zien uit diverse eeuwen. Veel van de beelden zijn ooit gevonden bij de Angkor tempels. Het is zeker aan te raden om tijdens de warme middag een tijdje in het museum rond te lopen en te genieten van de prachtige kunst. Ook dit museum is een hoogtepunt van Phnom Penh.

En verder is het gewoon gezellig om te flaneren langs de boulevard. Vooral in de avond doen veel inwoners van Phnom Penh dit ook en is het er een drukte van belang. Op de officiele site van Cambodja vind je meer informatie over bezienswaardigheden in Phnom Penh