Trektocht door de jungle van Ban Lung

Trektocht door de jungle van Ban Lung

Home » Cambodja » Trektocht door de jungle van Ban Lung

In het noorden van Cambodja ligt Ban Lung, een drukke stad met een mooie markt waar de etnische minderheden uit de omgeving hun spullen proberen te verkopen. Wil je een paar dagen “back to basics”, dan is de jungle van Ban Lung een mooi gebied om drie dagen doorheen te trekken. Het is echt behoorlijk primitief, dus stel je daarop in. Zo slaap je bijvoorbeeld de eerste nacht in een hangmat, voorzien van muskietennet! De tweede nacht kun je overnachten in een kleine boomhut, te bereiken met een steile trap. Toiletten en douches vind je onderweg niet. Je wast jezelf in de rivier en gaat de bosjes in voor een kleine of grote boodschap. Tijdens de tocht gaan er meestal twee gidsen mee, een die redelijk Engels spreekt en een gids van een van de stammen in de regio, die het gebied op zijn duimpje kent. Als er slechts een gids meegaat, is de kans groot dat je alleen de “lokale expert” hebt, die geen woord Engels kan spreken.

De zon schijnt door de bomen bij rivier in de buurt van Ban Lung.

Primitieve tocht bij Ban Lung

De eerste dag loop je vooral door de jungle over een redelijk goed begaanbaar pad dat nergens steil is. Aan het einde van de middag arriveer je bij een waterval. Hier kun je heerlijk zwemmen en het zweet van je afspoelen. De hangmatten worden opgehangen en de gidsen gaan op primitieve wijze een heerlijk diner voor je maken. Zo stoppen zij bijvoorbeeld stukjes vlees en groente in een bamboestok, die in het kampvuur wordt gezet. In een pannetje kookt men rijst boven het kampvuur. Na een tijdje is alles gaar en geniet je van een heerlijke maaltijd.

De tweede dag loop je eerst een stuk door de jungle. Na een tijdje kom je aan bij een rivier. Hier kapt de lokale gids enorme bamboestokken van zeker 12 meter lengte. Hiervan maakt hij in een paar uur een groot vlot. Ondertussen bereid je samen met de gids de lunch. Alles wordt lekker warm gehouden in grote bananenbladeren, die je uit de jungle haalt. Daarna vertrek je op het grote vlot. Onderweg zie je kleine nederzettingen, waar de lokale bevolking de was in de rivier doet, zichzelf wast of aan het vissen is. Ook kom je regelmatig kuddes buffels tegen die zich lekker afkoelen in de rivier. Een enkele keer passeer je een stroomversnelling, maar het bamboevlot houdt zich goed en er ontstaat nooit een gevaarlijke situatie.

Lokale bewoonster met pijp in de jungle bij Ban Lung.

Slapen in een boomhut

Die avond sliepen wij in een kleine boomhut. Met een steile trap klommen we omhoog en doken ons bedje in. Bijzonder om zo hoog te slapen en de geluiden van de jungle in de nacht te horen. De laatste ochtend sta je vroeg op om te wandelen naar een plek waar je een hele mooie zonsopkomst meemaakt. Prachtig om de kleuren van de zon boven de mist in het landschap te zien verschijnen. Daarna loop je naar de nederzetting waar de lokale gids woont. Hier heb je een laatste lunch. Daarna ga je achterop de motor terug naar Ban Lung en kun je heerlijk douchen in je hotel.

Prachtige zonsopkomst in de jungle bij Ban Lung.

Wij hebben deze tour geboekt bij Parrot Tours in Ban Lung. Er zijn nog twee andere goede partijen, waaronder die van een Nederlander. Ze zitten allemaal in dezelfde straat en in je hotel kunnen ze je zo vertellen waar je deze bureaus vindt.