Angkor Wat en de andere tempels bij Siem Reap

Angkor Wat en de andere tempels bij Siem Reap

Home » Cambodja » Angkor Wat en de andere tempels bij Siem Reap

Angkor Wat, de ultieme bucketlist bestemming

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zuidoost-Azië en zeker de bekendste van Cambodja: Angkor bij Siem Reap, de stad van de tempels met de fenomenale Angkor Wat als de grootste tempel. Tussen de 10e en 12e eeuw hebben de achtereenvolgende koningen van het Khmer Rijk een schat aan bijzondere tempels gebouwd, alle met een eigen sfeer. Je kunt hier dagen rondbrengen en van tempel naar tempel gaan. Laat je betoveren door de mystiek en de schoonheid van alle tempels, stel je voor hoe men hier vroeger geleefd heeft en geniet van hun verschijning in het landschap. Een bezoek aan het tempelcomplex is hét hoogtepunt van je reis door Cambodja. Dat betekent ook dat het er heel druk is: bijna 2,6 miljoen bezoekers kwamen in 2018 genieten van Angkor Wat en de andere tempels.

Angkor Wat in Cambodja bij zonsopkomst en weerspiegeling in het water

Niet alleen Angkor Wat

Hoewel Angkor Wat de bekendste en grootste tempel is in het gebied, zijn nog meer dan 100 andere tempels, waarvan je er zeker ook een aantal moet hebben gezien. Het is dus bijna onmogelijk om hier maar een dag te zijn. Dan moet je je haasten omdat sommige ver verwijderd van elkaar liggen. Beter is het om een ticket te kopen voor 3 dagen. Heb je nog meer tijd, koop dan een ticket voor 7 dagen. Tickets kun je kopen bij een groot kantoor op weg naar de Angkor Wat. Als je dit al een dag van te voren doet, kun je je tijd bij het tempelcomplex optimaal benutten.

Daarnaast is het verstandig om vooraf een plan te maken wat je wanneer wilt zien. Er zijn twee routes: een “small circuit” en een “grand circuit”. Door je route slim uit te kienen, vermijd je veel kris-kras gereis door het gebied. En hoewel het een belevenis is om met een tuk-tuk te rijden van tempel naar tempel, wil je waarschijnlijk je tijd optimaal indelen. 

Beeld van vrouw op de balustrade bij rivier bij Angkor Wat.

Welke tempels mag je niet missen

 

Angkor Wat

Dit immense bouwwerk is wereldberoemd en je kunt er uren doorbrengen. Het is zeker aan te raden om de zonsopkomst hier mee te maken. Dat betekent dat je om 5 uur weg moet. Je bent zeker niet de enige die dit wil zien, dus het is lastig om een rustig plekje te vinden. Bij het grote meer is het het drukst, bij het kleinere meer rechts is het minder druk. Je kunt zelfs besluiten om gelijk de hele tempel te bezoeken, op dit moment is het nog relatief “rustig”. Daarnaast is de rij voor de steile trap naar de prachtige derde verdieping nog niet lang. Midden op de dag kun je hier zo maar een uur staan.

Omgeving van Angkor Wat

Ta Prohm

Deze tempel heeft als decor gediend voor de film Lara Croft: Tomb Raider”. Dit tempelcomplex is overwoekerd door de grote woudreuzen van de jungle. De grote wortels hangen als het ware over de tempels heen. Als je deze tempel vroeg in de ochtend bezoekt, is de kans groot dat je de hordes schreeuwende Chinezen mist.

Door enorme boom overwoekende tempel bij Angkor Wat.

Bayon

Het hart van het Angkor Thom gebied is de Bayon tempel. De vele torens in deze tempel zijn prachtig gedecoreerd met maar liefst 216 afbeeldingen van de koning Avalokiteshvara. Ook deze tempel heeft drie verdiepingen.

Jonge monnik bij de Angkor Wat.

Banteay Srei

Hier kun je de mooiste inscripties en afbeeldingen in de stenen zien van geheel Angkor. De tempel is mooi rood van kleur. De naam betekent Citadel van de Vrouwen. Het verhaal gaat dat deze tempel door vrouwen is gebouwd. Deze tempel ligt verder uit de route, maar het is de moeite waard om te bezoeken.

Door alleen deze tempels te noemen, doen we de andere tekort, want die zijn ook allemaal prachtig. Als je weinig tijd hebt, probeer dan je schema zo in te richten dat je de hierboven genoemde tempels hebt gezien.

toegangspoort in de buurt van Angkor Wat.

Praktische tips voor een bezoek aan Angkor Wat

  • Zorg dat je het ticket altijd bij je draagt. Er is een actieve controle. Wanneer je geen ticket kunt tonen, krijg je een enorme boete!
  • Als je de tijd hebt: minimaal een ticket voor 3 dagen boeken. In een dag zie je echt te weinig.
  • Regel een tuk-tuk chauffeur. Check of hij goed Engels kan spreken en het gebied een beetje kent! Noteer in ieder geval zijn telefoonnummer als je hem niet terugvindt op de parkeerplaats tussen al die duizenden tuk-tuks die staan te wachten. Let erop hoe hij eruit ziet, ook hoe de tuk-tuk eruit ziet. Maak eventueel een foto van chauffeur en zijn tuk-tuk.
  • Bezoek Ta Prohm zo vroeg mogelijk. Wij konden er al in voor officiële opening van 7:30 naar binnen en hadden de tempel bijna voor ons alleen.
  • De zonsopkomst bij Angkor Wat is mooi, maar wel heel druk. Rechts bij het kleine meertje is het is minder druk.
  • De zonsondergangen vonden we tegenvallen. Je moet er vroeg staan om een goed plekje te hebben en je ziet eigenlijk de zon boven een bos ondergaan. In Azië zijn heel veel mooiere zonsondergangen te zien!
  • Maak een selectie en bereid je voor, lees je in. Of huur een gids bij de ingang van iedere tempel. Ga niet als een gek met je tuk-tuk langs alle tempels en vang zo slechts een glimp op. Dat doen de Chinezen wel!
  • Ga niet op de fiets, het is zonde van je tijd en de afstanden zijn veel groot. Ook is het in februari al heel warm, om over maart en april maar te zwijgen.
  • Houd je aan de kledingvoorschriften, er is een sterke controle.
  • Neem voldoende water mee, een hoed en zonnebrand. Het is heet in de middag!
  • Neem een kijkje op de officiële website van Angkor Wat voor meer informatie. 

 

Andere tempels zijn minder druk dan de Angkor Wat.