Stedentrip naar Den Haag: 10 bijzondere hoogtepunten

Stedentrip naar Den Haag: 10 bijzondere hoogtepunten

Home » Nederland » Stedentrip naar Den Haag: 10 bijzondere hoogtepunten

Hoewel we al jaren in Amsterdam wonen, hebben we wat met Den Haag. Zou het komen omdat mijn vrouw er geboren en getogen is? We komen er om die reden best vaak, want haar familie woont er nog steeds. En iedere keer geniet ik weer van de residentie. In vergelijking met Amsterdam vind ik de stad veel ruimtelijker en groener. De prachtige brede lanen, met aan weerszijden statige villa’s en de vele stadsparken maken Den Haag voor mij altijd weer bijzonder. Als je eens een stedentrip naar Den Haag gaat maken, zijn dit de hoogtepunten die je zeker niet mag overslaan.

Een stedentrip naar Den Haag: 10 bezienswaardigheden

Den Haag, of ’s-Gravenhage zoals de stad officieel heet, heeft veel moois te bieden. Dit zijn onze persoonlijke favorieten.

Het Binnenhof, epicentrum van onze democratie

We kennen het Binnenhof natuurlijk van de 3e dinsdag in september. De dag dat de Koning de Troonrede uitspreekt in de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag. Ooit was dit historische en eeuwenoude complex het jachtslot van de graven van Holland.

In een wirwar van historische gebouwen vind je het kloppend hart van onze democratie. Hier vonden door de eeuwen heen belangrijke gebeurtenissen plaats uit onze nationale geschiedenis. De Ridderzaal, Het Torentje van de Minister-President, de Trêveszaal, de Mauritstoren, we kennen de namen van de beelden uit het journaal.

Met eigen ogen viel die zonnige zaterdag in mei de volstrekte rust op. De Italiaanse ijsboer, die er volgens mij al jaren staat, deed weinig zaken. Bijna niemand was op het plein. Heerlijk om zo rond te struinen. Dan valt ook op dat de renovatie wel noodzakelijk is. De tand des tijds slaat bij sommige gebouwen toe. Maar dat maakt het Binnenhof niet minder mooi.

De koninklijke paleizen

Den Haag is natuurlijk de woonplaats van onze Koning. Het Paleis Noordeinde, beroemd vanwege de jaarlijkse balkonscène op Prinsjesdag, is zijn werkpaleis. In een statige winkelstraat sta je ineens oog in oog met dit paleis. Een bijzondere locatie, zo tussen het winkelende publiek. Slechts af en toe kun je het paleis en de bijbehorende koninklijke stallen bezichtigen. Kijk hiervoor op de website van het Koninklijk Huis.

De koninklijke familie woont sinds 2019 in het paleis Huis ten Bosch in het prachtige Haagse Bos. Ooit was dit het zomerverblijf voor de Oranjes. De Oranjezaal, gelegen onder de centrale koepel is een belangrijk monument van de Gouden Eeuw. Als je deze prachtige ruimte wilt bekijken, kan dat via Google Streetview. Het paleis kun je niet bezichtigen.

Heerlijke stadsparken

Den Haag heeft dankzij de vele groene stadsparken veel minder een stads en druk karakter dan bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam. Je vindt er veel rust en je kunt er heerlijk rondwandelen of relaxen op een bankje bij een mooie waterpartij. Daarom mag een bezoek aan een park niet ontbreken tijdens je stedentrip naar Den Haag. Van alle stadsparken die de stad heeft, vinden we deze de mooiste:

Haagse Bos

Het Haagse Bos is al een eeuwenoud bos. De rijken van de stad maakten hier vroeger hun rijtochten. In het park vind je veel prachtige en grote vijvers. En het paleis Huis ten Bosch ligt in het Haagse Bos. Een heerlijke wandeling die we onlangs maakten rondom Den Haag, gaat door het Haagse Bos, maar ook door het Park Clingendael dat we hierna noemen.

Park Clingendael

Dit prachtige park met een heerlijke Japanse tuin ligt tussen Den Haag en Wassenaar. Ook het rosarium is geweldig mooi. Je kunt er twee gemarkeerde wandelroutes van 2 of 4 kilometer lopen. In het park ligt het Huis Clingendael. Hier is het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen gevestigd.

Scheveningse Bosjes

Ooit ging de koning hier graag jagen in het gevarieerde duinbos. Nu is het een heerlijk wandelgebied met slingerende paadjes die je langs diverse monumenten voeren. Zo kom je bijvoorbeeld langs het Indisch Monument en de Joodse begraafplaats.

De Passage

Het oudste nog bestaande winkelcentrum vind je in het sjieke deel van Den Haag. Al sinds 1885 kon men hier overdekt winkelen in een prachtige overdekte galerij met marmeren vloeren. Beroemde zaken waren hier gevestigd. Het is een genot om hier doorheen te lopen en te genieten van de mooie gevels en de glazen overkapping.

Mooiste musea van Den Haag

Den Haag heeft veel bijzondere musea. Deze mag je zeker niet overslaan tijdens je stedentrip naar Den Haag:

Mauritshuis

Vlak naast het Torentje op het Binnenhof vind je dit mooie gebouw dat een unieke museumcollectie heeft. Wat ons betreft is dit een van de mooiste musea van Nederland. Je vindt hier topstukken als het meisje met de parel van Vermeer en de anatomische les van Rembrandt.

Gemeentemuseum

Aan het gebouw herken je wellicht de stijl van architect Berlage. Het gemeentemuseum is zijn laatste project geweest. Als je liefhebber bent van Mondriaan, mag je dit museum niet missen. Hier vind je de grootste collectie ter wereld van deze schilder.

De Gevangenpoort

Ooit zaten hier Johan en Cornelis de Witt gevangen en werden zij gemarteld voordat het volk hen vermoordde. Het museum heeft een indrukwekkende, maar ook afschrikwekkende collectie martelwerktuigen. Kijk en huiver hoe wreed men vroeger bekentenissen afdwong.

Voorlinden

Dit bijzondere museum ligt niet echt in Den Haag, maar in Wassenaar. Toch willen we je dit niet onthouden. Wij vonden het namelijk een geweldig mooi museum, gelegen in een prachtig park. In het museum vind je een bijzondere collectie hedendaagse kunst.

Vredespaleis

Het Vredespaleis schijnt het meest gefotografeerde gebouw van de stad te zijn. Als je ervoor staat, begrijp je gelijk waarom. Een prachtig gebouw in een fraai park met rododendrons ligt te schitteren in de zon. Hier houdt het Internationaal Gerechtshof haar zittingen. Dit is het enige gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties buiten New York. Alleen het bezoekerscentrum is toegankelijk. Het Vredespaleis en de tuin mag je niet in.

Markt

Amsterdammers denken dat zij met de Albert Cuypmarkt de grootste markt van Nederland hebben. Maar dan vergeten ze de Haagse Markt. Het is zelfs een van de uitgebreidste niet overdekte markten van Europa. Als je exotische producten uit alle windstreken wilt kopen, ben je hier aan het goede adres. Vanaf de markt loop je zo de beroemde Schilderswijk in. Dit is de meest multiculturele wijk van de stad.

Madurodam

Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen is Madurodam leuk. In dit miniatuur openluchtmuseum krijg je een fantastisch beeld van de mooiste bouwwerken en bezienswaardigheden van Nederland, allemaal op een schaal van 1:25. De nieuwste attractie is de Flying Dutchman, een levensechte DC3. Met zijn formaat valt ie wel op daar.

Stranden van Den Haag

Den Haag ligt heerlijk aan de kust. Op een zonnige zomerdag zoeken duizenden verkoeling aan het strand. Het meest bekende deel is het strand van Scheveningen bij de Pier en het Kurhaus. Het is een van de drukste stranden van Nederland. Vlak bij de Scheveningen haven is de zee het domein voor de (kite)surfers. Toen wij er voor het laatst waren, lag er nog een enorme bloemenzee. Dit ter nagedachtenis aan de vijf kort daarvoor verdronken surfers.

Wil je de drukte ontlopen van het Scheveningse strand, dan is Kijkduin een betere keuze. Hier vind je een gemoedelijk strand, diverse strandtenten en een kleine boulevard. Het is allemaal wat kneuteriger dan Scheveningen. Maar op drukke zomerse dagen heb je hier veel meer ruimte en rust.

Het oude Scheveningen

Lang geleden was Scheveningen een bloeiende vissersplaats. De zeevisserij bepaalde het beeld van het dorp. Vooral de haringvangst was een belangrijke inkomstenbron. Nog steeds is de vlaggetjesdag, als het eerste vat haring wordt geveild, een groot evenement in het dorp.

Het oude Scheveningen zie je het best in de Keizerstraat. Deze drukke en belangrijke winkelstraat voor de Scheveningers heeft vooral kleine lokale winkeliers. Daarnaast is de haven van Scheveningen een geliefde plek. Niet alleen voor de booteigenaren. Je vindt er veel gezellige cafés en restaurants.

Stedentrip naar Den Haag: praktische informatie

 

Vervoer naar en in de stad

De beste manier om naar Den Haag te komen is met de trein. Het Centraal Station ligt op loopafstand van het centrum. Wanneer je met de auto wilt komen, kun je deze het beste bij een P&R-locatie parkeren. Vanaf hier reis je verder met het OV. Handig zijn ook de zogenaamde Park & Bike-locaties. Hier parkeer je je auto en krijg je een huurfiets. Meer informatie over Park & Ride en Park & Bike locaties in Den Haag.

Een ideale manier om de stad te verkennen is met een fietstour. De lokale gids laat je de belangrijkste plekken van Den Haag zien en vertelt veel wetenswaardigheden. Ideaal om je te leren oriënteren in de stad. Heb je een eigen fiets bij je, dan kun je die op diverse locaties in de binnenstad gratis bewaakt stallen bij biesieklette

Daarnaast is het tramnet van de HTM uitgebreid en wijdvertakt. Met de tram ben je vanaf de binnenstad snel op bijvoorbeeld het strand van Scheveningen of bij Kijkduin.

Overnachten tijdens je stedentrip naar Den Haag

Den Haag kent enkele iconische hotels. Wat dacht je van een overnachting in het sjieke Hotel des Indes, hartje centrum? Of een kamer met zeezicht in het statige Kurhaus, ooit een sjiek badhuis. Als je hier overnacht kun je een kijkje nemen in de Kurhauszaal. Deze zaal is beroemd door het eerste en kortste optreden van de Rolling Stones in Nederland.

Maar natuurlijk zijn er diverse andere hotels in Den Haag te vinden. Houd er rekening mee dat in de zomermaanden accommodaties snel volgeboekt zijn.

Eten en drinken tijdens je stedentrip naar Den Haag

De lekkerste kroket van Den Haag haal je bij het beroemde Dungelmann in de Hoogstraat. Als je door deze winkelstraat in het centrum loopt, zie je rond lunchtijd al van verre de rij voor de winkel. Iedereen wil een heerlijk broodje kroket halen hier.

Dudok noemt men wel eens de kantine van parlementair Den Haag. Dichtbij het Binnenhof vind je deze befaamde brasserie. Je hebt een goede kans om hier politici te zien lunchen.

’t Goude Hooft is de oudste herberg van Den Haag. Hartje centrum vind je in een karakteristiek pand een prima restaurant. Je kunt hier overigens ook overnachten.

Wil je heerlijk eten in Scheveningen, maar niet in de drukte van de boulevard zijn? Ga dan naar Spijs. Verscholen achter de boulevard vind je dit gezellige restaurant waar je uitstekend kunt eten.

Visliefhebbers zitten in Scheveningen goed. Je vindt er veel uitstekende visrestaurants. Voor een lekkere vissnack ga je echter naar Simonis in Scheveningen-haven.