Stedentrip naar Stirling: alle bezienswaardigheden

Stedentrip naar Stirling: alle bezienswaardigheden

Home » Schotland » Stedentrip naar Stirling: alle bezienswaardigheden

Voor de Schotten is Stirling een belangrijke plaats. De onafhankelijkheid van Schotland is hier meermaals het onderwerp van hevige strijd met de Engelsen geweest. Noem de namen van William Wallace of Robert the Bruce in een lokale kroeg en de inwoners reageren enthousiast. Voor hen zijn dit de lokale helden uit de geschiedenis. Diverse bezienswaardigheden in en om Stirling hebben te maken de strijd om onafhankelijkheid. Maar daarnaast is het gewoon een aardige stad. Men noemt het wel eens Edinburgh in het klein. Daarom is een stedentrip naar Stirling zeker de moeite waard tijdens je rondreis door Schotland.

Geschiedenis van Stirling

Stirling was door de ligging eeuwenlang een belangrijke plaats. De enige oversteekplek van rivier de Forth lag open en bloot tussen de heuvels. Daarmee kon men het gebied goed verdedigen. Daarnaast lag Stirling bij een steile en bijna niet te veroveren rots. Toch zijn er in de geschiedenis tal van veldslagen geweest. Ze hadden bijna allemaal te maken met de drang naar onafhankelijkheid van de Schotten.

Stirling heeft altijd nauwe banden gehad met het koningshuis. Dat zorgde ervoor dat koning David I de stad verhief tot een “Royal Burgh”. Hiermee kreeg Stirling veel privileges, wat zorgde voor welvaart en groei. Stirling Castle werd zelfs de vaste residentie van het koningshuis toen de Stuarts aan de macht waren. Koningen werden hier gedoopt en gekroond. De gouden eeuw van Stirling was in de 15e tot ver in de 17e eeuw. In die periode was het kasteel de meest geliefde residentie van de Stuart-monarchie. Mary, Queen of Scots werd daar in 1543 gekroond. Aan deze bloeiperiode kwam een einde toen koning Jacobus IV de residentie verplaatste naar Londen.

Stedentrip naar Stirling: bezienswaardigheden

Het zal je niet verbazen dat de belangrijkste hoogtepunten van Stirling te maken hebben met de gevechten die er hebben plaatsgevonden. Maar daarnaast heeft de stad nog diverse andere bezienswaardigheden. Dit ga je zien tijdens je stedentrip naar Stirling:

Stirling Castle

Hoog boven de stad torent het imposante Stirling Castle uit. Het is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van je stedentrip naar Stirling. Wij waren echt onder de indruk, ook door de goede informatievoorziening, audiotour en de verhalen die verklede acteurs in de diverse ruimten vertellen. Daarmee bracht men de rijke en soms bloederige geschiedenis van het kasteel echt tot leven. Stirling Castle is niet voor niets een van de belangrijkste kastelen van het land. Vooral ook door de verbintenis met het koninklijk huis. Eeuwenlang was het kasteel de residentie van koningen en koninginnen.

Het kasteel is gebouwd in de 14e eeuw op een rots en had daarmee een strategische plek. Maar de meeste gebouwen die je nu bezoekt, dateren uit de 15e en 16e eeuw. Vooral de koningen Jacobus III, IV en VI bouwden het kasteel verder uit tot een prachtig complex met veel bijzondere gebouwen.

Wat ons betreft zijn de mooiste ruimtes van het kasteel het paleis, de koninklijke kapel, de grote hal en de grote binnenplaats. Maar sla ook zeker de mooie tuinen naast het kasteel niet over. In het complex vind je daarnaast een interessant museum over het Highland regiment.

Old Town Jail

Sinds 1847 was dit de stadsgevangenis. Zij kwam in de plaats van de oude Tolbooth gevangenis. Deze was overvol, smerig en mensonterend. Niet voor niets kreeg de Tolbooth gevangenis de reputatie van de slechtste gevangenis van Groot-Brittannië. In de Old Town Jail waren de omstandigheden voor de gevangenen wat beter. Maar het keiharde regime zorgde ervoor dat het toch een zwaar bestaan was voor hen. Het is leuk om een rondleiding door de gevangenis te maken. Verklede gidsen vertellen bijzondere anekdotes tijdens de tour. Vergeet evenmin te genieten van het mooie uitzicht vanaf het dak van de gevangenis.

Church of the Holy Rude

In de 12e eeuw werd op deze plek de eerste kerk gebouwd. Daarmee is het na het Stirling Castle het oudste gebouw van de stad. In de loop der eeuwen is de kerk her- en verbouwd. De huidige kerk dateert uit de 15e eeuw. De kerk had een sterke verwantschap met het koningshuis. Bijzonder is dat in 1567 in deze kerk de kroning van Koning James VI plaatsvond. Hij was destijds slechts een jaar oud. Nadat zijn moeder Mary Stuart gevangen genomen was, werd hij als opvolger gekroond. Achter de kerk ligt een grote begraafplaats. Daar staan diverse standbeelden van reformatoren en covenanters. Deze kerkhervormers hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland. De meesten kwamen overigens slecht aan hun einde: ze werden gemarteld of opgehangen.

Argyll’s Lodging

Niet ver van het Stirling Castle ligt het schitterende Argyll’s Lodging. Het is een 17e eeuws huis in renaissancestijl. Sir William Alexander, de secretaris van Schotland en burggraaf van Stirling, liet het huis verbouwen tot een klein paleis. Lang bleef Argyll’s Lodging de residentie van de Graven van Stirling en Argyll. In de 18e eeuw veranderde de bestemming in militair hospitaal. Door de Napoleontische oorlogen was het kleine ziekenhuis in Stirling Castle veel te klein geworden. Nu is het een museum. Helaas is het sinds kort voor onbepaalde tijd voor onderhoudswerkzaamheden gesloten.

Mercat Cross

Het Mercat Cross vormt de herinnering aan de vele handelsactiviteiten die tijdens de Gouden Eeuw in Stirling plaatsvonden. Je vindt het Mercat Cross op de Broad Street. Bovenop het monument zie je een eenhoorn, of de “puggy” zoals de inwoners het beest noemen. In deze buurt zie je veel prachtige huizen. Zij waren het bezit van de rijke handelaren. Vooral Norrie’s House is een mooi voorbeeld hoe de handelaren destijds woonden.

Stedentrip naar Stirling: de veldslagen

Twee veldslagen bij Stirling zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Schotland. Die monumenten mag je daarom niet overslaan bij je stedentrip naar Stirling.

Battle of Bannockburn Visitor Centre

In 1314 vond de slag bij Bannockburn plaats. De Engelsen hadden het plan om de Schotse koning Robert I, bijgenaamd Robert the Bruce, af te zetten en Schotland in te lijven. Ondanks zijn veel kleinere leger versloeg Robert de Engelsen door een ingenieus strijdplan. Hij vocht zelf mee aan het front. Met zijn strijdbijl hakte hij de helm, maar ook het hoofd van een belangrijke Engelse legerkapitein in tweeën. Dit zorgde voor een gevoel van onoverwinnelijkheid bij zijn troepen. De Engelsen sloegen op de vlucht nadat zij klem kwamen te zitten in het moerasland bij de rivier.

Op het terrein van Bannockburn Visitor Centre beleef je als het ware de veldslag mee. Uiteindelijk kom je aan bij het grote standbeeld van Robert the Bruce. Een indrukwekkend bezoek, vooral ook door de gedetailleerde informatievoorziening.

The National Wallace Monument

William Wallace was een Schotse volksheld in de 13e eeuw. Hij wist de Engelsen te verslaan bij de Stirling Bridge in 1297. Vanuit de heuvel Abbey Craig zag hij de Engelsen oprukken. Zij moesten een smalle brug over de Forth passeren. Hij zorgde ervoor dat zijn troepen de Engelsen opwachtten bij de brug. Daarnaast sneden zijn soldaten de terugweg af. Zo slachtten zij de tegenstanders massaal af.

Op de heuvel Abbey Craig staat nu het National Wallace Monument. Via een wandelpad vanaf de parkeerplaats door het bos bereik je de ingang. Na zo’n 250 traptreden sta je boven. Je geniet van een geweldig uitzicht. Je ziet de rivier, de Stirling Bridge en het kasteel liggen. In dat gebied vond de veldslag plaats.

Tijdens de beklimming beleef je op iedere verdieping de geschiedenis van Schotland. In de Hall of Heroes zie je bijvoorbeeld borstbeelden van beroemde Schotten. In de ruimte over het leven van William Wallace ligt een zwaard. Men vermoedt dat Wallace dit zwaard droeg tijdens de slag om de Stirling Bridge.

Tips voor je stedentrip naar Stirling

Waar ligt Stirling?

Stirling is een stad in Schotland op de grens van de Lowlands en de Highlands.

Hoe kom ik in Stirling?

Stirling ligt ongeveer op een uur rijden van Edinburgh en iets meer dan een half uur verwijderd van Glasgow. Stirling heeft een treinstation. Vanuit beide steden vertrekken regelmatig treinen naar Stirling.

Wat mag ik niet missen bij een stedentrip naar Stirling?

De belangrijkste attractie van Stirling is het imposante Stirling Castle. Dit mag je zeker niet overslaan. De Church of the Holy Rude is een belangrijke kerk met een bijzondere begraafplaats. Verder vind je in het centrum diverse mooie huizen uit de renaissancetijd. Tot slot heeft Stirling twee indrukwekkende monumenten die herinneren aan de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Engelsen: Bannockburn Visitor Centre en National Wallace Monument.

Waar kan ik lekker eten en drinken bij een stedentrip naar Stirling?
  • No 2 Baker Street. Gezellige pub, aardige bediening en goed eten voor weinig geld.
  • Maharadja. Goed Indiaas restaurant. Gezellige inrichting, maar wat veel belangrijker is: het eten is verrukkelijk.
  • The Orangery. Het beste restaurant van de stad. Heerlijk eten in een geweldige ambiance. Daar hangt wel een prijskaartje aan.
Waar kan ik heerlijk overnachten bij mijn stedentrip naar Stirling?
  • Golden Lion Hotel. Sfeervol, eeuwenoud pand hartje centrum. Ontzettend vriendelijk personeel. Wij kregen een upgrade naar een geweldige suite met alle luxe. Op sommige plekken wat gedateerd, maar de sfeer maakt alles goed.
  • Munro Guest House. Midden in het centrum, maar in een rustige straat ligt dit geweldige onderkomen. Met een perfecte kamer en geweldige service geniet je volop.
  • William Wallace Apartment. Als je met vrienden op pad bent is dit een uitstekend appartement. Twee slaapkamers, keuken en een leefgedeelte zorgen voor voldoende ruimte. Voor de boodschappen ga je naar de supermarkt tegenover het appartement.

 

Dit is het complete aanbod aan accommodatie in Stirling.