De 10 mooiste kastelen in Schotland

De 10 mooiste kastelen in Schotland

Home » Schotland » De 10 mooiste kastelen in Schotland

Schotland is een land met prachtige kastelen. In totaal staan er maar liefst zo’n 3.000 kastelen in het land. Tijdens onze roadtrip ontdekten we er veel. Rijdend langs een loch (meer) zagen we regelmatig een kasteel op een verlaten eiland liggen. Opdoemend uit de mist zorgde het kasteel voor een romantisch beeld. Maar vroeger waren deze kastelen het toneel van bloedige gevechten tussen de vele clans (families). Of later in de strijd tegen de Engelsen voor onafhankelijkheid. Vanaf de 17e eeuw kwamen er vooral weelderige kastelen die meer op paleizen leken. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste kastelen in Schotland.

De 10 mooiste kastelen in Schotland

Dit vinden wij de 10 mooiste kastelen in Schotland. Sommige zijn groot, majestueus en prachtig gerestaureerd. Van andere is niet meer over dan een ruïne. Toch hebben ze allemaal iets bijzonders.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle torent hoog boven de Schotse hoofdstad uit op een niet meer actieve vulkaan. Het kasteel weerspiegelt de rollen die het in de loop der eeuwen heeft vervuld: verdedigingsfort, koninklijk paleis, garnizoensplaats en gevangenis. Het is een enorm complex, met tal van hoogtepunten.

In het kasteel vind je de oudste Britse kroonjuwelen. Maar ook de legendarische Stone of Destiny. Hierop werden alle Schotse koningen gekroond. Andere bezienswaardigheden zijn de Great Hall, het paleis, het noordelijke bolwerk Argyle Battery en de Governor’s House.

Op het terrein staat ook de monsterlijke Mons Meg. Dit indrukwekkende kanon uit 1449 kon een stenen bal van 150 kilo maar liefst 3,5 kilometer wegschieten. Iedere dag (behalve zondag) klinkt om precies 13.00 uur het “one o’clock gun shot”. Een traditie uit vroeger eeuwen die diende als tijdsindicatie voor de inwoners en de schepen in de buurt.

Vermijd de lange wachtrijen bij de kassa. Of voorkom een teleurstelling dat de tickets op jouw dag al zijn uitverkocht. Koop daarom je ticket voor Edinburgh Castle vooraf online. Dan weet je zeker dat je toegang hebt!

Stirling Castle

Net buiten de plaats Stirling ligt Stirling Castle. Het was het belangrijkste kasteel tijdens de eeuwenlange strijd voor de onafhankelijkheid van Schotland. Koningin Mary I werd hier in de Royal Chapel gekroond. Zij was toen slechts zes jaar. Mary I is de bekendste Schotse monarch en had als bijnaam Mary, Queen of Scots.

Nu is Stirling Castle een sierlijk kasteel uit de Renaissance. Het was het favoriete vakantieverblijf van de Stuart dynastie. Het kasteel is prachtig gerestaureerd en heeft veel bezienswaardigheden. Zoals het paleis, de grote hal en de koninklijke kapel, versierd met fraaie fresco’s. In een van de gebouwen huist het regimentsmuseum van de Highlanders.

Ondanks dat we Stirling Castle op een natte dag bezochten, maakte het bezoek veel indruk. Dit kwam ook door de goede informatie in het kasteel. Zo vertelden gekostumeerde personages boeiende verhalen over de geschiedenis van het fort en de bewoners.

Dunvegan Castle

Het eiland Skye is beroemd om zijn prachtige landschappen. Maar ook op dit eiland konden we ons vergapen aan een bijzonder kasteel: Dunvegan Castle, niet ver van het dorpje met dezelfde naam.

Het Dunvegan Castle is prachtig gelegen aan het Loch Dunvegan. Bijzonder aan dit kasteel is dat het al sinds de 11e eeuw familiebezit is. Vanaf die tijd wonen de leiders van de MacLeod-clan op deze plek. Daarmee is dit het oudste continu bewoonde kasteel van het land.

De familie heeft een deel van het kasteel opengesteld voor het publiek. Daar kun je veel bijzondere schatten van de clan bewonderen met bijzondere verhalen. Zoals de Fairy Flag. Deze heilige banier heeft volgens de legende bijzondere krachten. De clan zou nooit een slag kunnen verliezen als ze de Fairy Flag bij zich hebben. Bijzonder is ook de Horn of Sir Rory Mor. Deze drinkhoorn moest de zoon van de clanleider in één teug leeg drinken. Slaagde hij erin, dan was hij een waardig toekomstig leider. Daarnaast zijn de weelderige tuinen van het Dunvegan Castle een lust voor het oog.

Vanaf het water van Loch Dunvegan heb je het mooiste uitzicht op het kasteel. En met de boot vaar je naar de zeehondenkolonie in het meer, een bijzonder uitje. Tickets kun je ter plaatse kopen. Meestal is het niet druk.

Eilean Donan Castle

Op weg naar Isle of Skye kun je niet om dit prachtige kasteel heen. Mythisch gelegen op een klein eilean (het Schotse woord voor eiland) ligt Eilean Donan Castle. We denken dat het een van de meest gefotografeerde locaties van het land is. De aanblik van iedere kant op het kasteel en de brug ernaartoe is fenomenaal.

Al in de 6e eeuw vestigde zich op deze plek bisschop Donan en bouwde er een klein klooster. In de elfde eeuw verrees het eerste kasteel. Het diende om zich te verdedigen tegen de invallen van de Noormannen. In 1719 was het kasteel het strijdtoneel tijdens de Jacobitische opstanden. De Britten bestookten het kasteel met kanonnen en namen het in. Daarna bliezen ze het kasteel op met de voorraad buskruit die ze in de kruittoren ontdekten. Vervolgens is het bijna 200 jaar een ruïne geweest. In het begin van de 20e eeuw werd het kasteel hersteld. De toenmalige bewoner bouwde ook de brug vanaf het vasteland.

Het Eilean Donan Castle heeft als decor gediend in diverse speelfilms. Zoals bijvoorbeeld de James Bond film “The world is not enough”.

Balmoral Castle

Al in de 13e eeuw stond op dit landgoed een landhuis. Maar het Balmoral Castle in de huidige vorm is van veel later. Koningin Victoria kocht het terrein in 1852. Zij lieten een nieuw kasteel bouwen dat enkele jaren daarna gereed was. Voor de koningin werd dit haar buitenverblijf.

Nog steeds is het kasteel privé bezit van de koninklijke familie. Traditiegetrouw brengt koningin Elizabeth de maand augustus door op deze plek. Als de koninklijke vlag in de top hangt, is zij aanwezig in het paleis. Op die momenten kun je Balmoral niet bezoeken.

Als Balmoral open is, is een bezoek aan de Castle Ballroom het hoogtepunt. Dit is de grootste zaal van het paleis. Daarnaast kun je lekker wandelen in de prachtige tuinen rondom het kasteel.

Castle Stalker

Op onze weg naar Oban zagen we ineens een prachtig kasteeltje liggen in een meer. Dit bleek Castle Stalker te zijn, gelegen in Loch Linnhe. Helaas is het kasteel niet opengesteld voor bezoekers. Wel konden we vanuit het nabijgelegen Castle Stalker View Cafe genieten van het prachtige beeld. De clan MacDougall bouwde in de 14e eeuw een fort op deze plek. Maar het huidige kasteel dateert uit de 15e eeuw.

Liefhebbers van Monty Python-films kunnen zich dit kasteel wellicht ook herinneren. Het komt voor in de slotscène van de film Monty Python and the Holy Grail. Koning Arthur belegert het kasteel op zoek naar de heilige graal.

Urquhart Castle

Eerlijk gezegd is het Urquhart Castle niet veel meer dan een kasteelruïne. Waarom komt het dan toch in deze top 10 van mooiste kastelen van Schotland voor? Dat heeft te maken met de ligging aan het wereldberoemde Loch Ness. Het is bijna het allergrootste meer van het land. Vooral bekend natuurlijk van het monster.

Vroeger was Urquhart Castle een van de grootste kastelen van het land. Vanaf 1308 was het in koninklijke handen. Maar slechts één koning heeft er een keer overnacht. In 1692 bliezen regeringstroepen het kasteel op. Zo voorkwamen ze dat de Jacobieten het konden innemen.

Het kasteel ligt als het ware op een kleine landtong. Een mooi uitzichtpunt op het kasteel is een paar kilometer naar het noorden aan de A82. Daar heb je prachtig zicht op de restanten van dit beroemde kasteel.

Inveraray Castle

Iets ten noorden van Inveraray, aan de oevers van Loch Fyne, ligt Inveraray Castle. Het was de burcht van hertogen van Argyll. Ook de leiders van de clan Campbell hebben er gewoond.

De buitenkant van het kasteel is wat strak en sober. Maar binnen kom je in een weelderig en luxueus interieur. Veel kunstwerken, prachtige meubels en kleurrijke wandtapijten geven het kasteel een vorstelijke sfeer. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht op Loch Fyne. Daarnaast is de kasteeltuin een bezoek meer dan waard.

Een mooi uitzicht op Inveraray Castle heb je vanaf de overkant van Loch Fyne, ongeveer ter hoogte van het hotel The Lodge.

Glamis Castle

Vlakbij het prachtige Cairngorms National Park ligt Glamis Castle. Al in de 11e eeuw stond hier een koninklijk jachtslot. Maar het huidige kasteel dateert uit de 17e eeuw. Als je voor het Glamis Castle staat, waan je je in de Loirestreek. Het doet duidelijk denken aan kastelen in die Franse regio.

Het kasteel was lange tijd het huis van koningin Elizabeth I. Ze beviel in dit kasteel van Margareth, de zus van de huidige Engelse koningin. De Duncan’s Hall is de meest bijzondere plek om te zien. Het is de oudste zaal van het kasteel. Het is ook de plaats waar William Shakespeare in het beroemde toneelstuk Macbeth de koning liet vermoorden.

Dunnottar Castle

Dit kasteel heeft wel de meest spectaculaire ligging van de 10 mooiste kastelen van Schotland. Dat is ook de reden dat we Dunnottar Castle opnemen in dit overzicht. Het ligt op een grote klif op een landtong. Vanaf deze plek konden de kasteelheren zich verdedigen tegen aanvallen vanuit de Noordzee.

Het kasteel dateert uit de 13e eeuw. Het speelde in de geschiedenis van Schotland een belangrijke rol. In diverse oorlogen was deze plek het decor voor grote gevechten. Het kasteel diende als bewaarplaats voor de Schotse kroonjuwelen. De Schotten wilden ze in 1652 beschermen tegen een aanval van de Britten. Helaas hield men niet stand. Na een belegering van acht maanden overmeesterden de Engelsen het kasteel. In de loop van de 18e eeuw is het kasteel verlaten en raakte het in verval.

Het uitzicht vanaf het kasteel op de klif is fenomenaal. Helemaal bij zonsopkomst of zonsondergang. Daarom is dit niet voor niets een van de meest gefotografeerde plekken van het land. Het silhouet van het kasteel tegen de ondergaande zon is betoverend.

Locatie van de 10 mooiste kastelen van Schotland

Op het volgende kaartje vind je de 10 mooiste kastelen van Schotland terug. Zo kun je eenvoudig een fraaie roadtrip plannen als je ze wilt bezoeken. Klik op de pin van het kasteel voor de naam en het webadres van het betreffende kasteel.

 

Veelgestelde vragen over de 10 mooiste kastelen van Schotland

Wat is het mooiste kasteel van Schotland?

Volgens onze bescheiden mening is Eilean Donan Castle het mooiste kasteel van Schotland. De magnifieke ligging aan het meer, de lange brug naar het kasteel en het kasteel zijn uniek.

Kan ik de 10 mooiste kastelen van Schotland bezoeken?

Bijna alle kastelen uit ons overzicht kun je bezoeken. Castle Stalker is het enige kasteel dat je niet kunt bereiken door de afgelegen ligging op een eiland.

Kan ik parkeren bij de 10 mooiste kastelen van Schotland?

Dat kan bij ieder kasteel. Houd er rekening mee dat het betaalde parkeerplaatsen zijn. Vaak kun je betalen met je creditcard bij de parkeermeters. Maar in sommige gevallen is dit alleen mogelijk met contant geld. Op drukke dagen in het hoogseizoen zijn de parkeerplaatsen snel vol.

Is het handig om een ticket te reserveren voor de 10 mooiste kastelen van Schotland?

Dat is zeker aan te raden. Enkele kastelen zijn erg populair, zoals Edinburgh Castle. Er staan vaak lange rijen bij de kassa’s. Op sommige dagen zijn de tickets vooraf al uitverkocht, zeker in het weekend in het hoogseizoen. Dan is vooraf online reserveren absoluut aan te raden. Via onderstaande links reserveer je van de meeste kastelen vooraf je ticket. Wel zo handig.

 

In welke kastelen in Schotland kan ik overnachten?

Helaas is dit niet mogelijk bij de 10 mooiste kastelen van Schotland. Gelukkig kan het wel bij veel andere kastelen. Dit is een handig overzicht van kasteelovernachtingen in Schotland.