Wandelparadijs Schotland: de mooiste wandelingen

Wandelparadijs Schotland: de mooiste wandelingen

Home » Schotland » Wandelparadijs Schotland: de mooiste wandelingen

Het ruige en heuvelachtige Schotland biedt fantastische mogelijkheden voor de meest verwende wandelaar. Overal wandel je in een fascinerend landschap met grote meren, mystieke bergen en imposante kastelen. Er zijn ontzettend veel dagtochten mogelijk. Maar Schotland is ook een land met de meest bijzondere meerdaagse wandeltochten. In deze blog helpen we je op weg om de juiste keuze te maken voor een spectaculaire meerdaagse tocht of een dagwandeling. Zodat jij optimaal geniet van wandelparadijs Schotland.

Meerdaagse wandelroutes in wandelparadijs Schotland

Er zijn veel langeafstandspaden in Schotland. Het voordeel van het lopen van een meerdaagse wandelroute is dat deze uitstekend zijn gemarkeerd. Dit zijn vijf bekende tochten.

West Highland Way

De West Highland Way is de meest iconische meerdaagse route in het land. En daarom ook ontzettend populair. De tocht loopt van de rand van Glasgow tot Fort William aan de voet van Ben Nevis. Deze wandelroute blinkt uit in variatie van landschappen. Zo ervaar je de schoonheid van Loch Lomond. Verderop wordt het landschap steeds ruiger. Via de prachtige Glen Nevis bereikt de route uiteindelijk Fort William. In totaal is deze tocht ruim 150 kilometer. De route vermijdt de hoge toppen. Daardoor is deze voor veel wandelaars geschikt.

Great Glen Way

Vanaf Fort William loopt de Great Glen Way in ongeveer 120 km naar Inverness aan de kust. De tocht volgt de grote natuurlijke breuklijn van de Great Glen die Schotland van kust tot kust scheidt. Het grootste deel van de route blijft op relatief vlakke dalen. Sinds 2014 is er ook een optie om tussen Fort Augustus en Drumnadrochit een hoger gelegen parcours te lopen. Die heeft nog meer spectaculaire uitzichten, maar is wel zwaarder. De hele tocht loopt langs diverse Lochs, waaronder het beroemde Loch Ness.

Fife Coastal Path

Het Fife Coastal Path verbindt de riviermondingen Forth en Tay met elkaar. De route gaat langs de meest pittoreske vissersdorpjes van Schotland. Ook de thuisbasis van golf St Andrews met zijn oude universiteit is een tussenstop. Daartussen liggen kilometers gouden stranden, aantrekkelijke bossen en natuurreservaten.

Speyside Way

The Speyside Way volgt de loop van de rivier de Spey vanaf de kust van Moray tot aan Aviemore en verder naar Newtonmore in de Cairngorms. De hele route loopt door een mooie aaneenschakeling van landschappen. Onderweg passeer je veel aantrekkelijke dorpjes. Voor de whiskyliefhebbers is dit de ideale route: de Speyside Way komt langs de vele whiskystokerijen waardoor de regio zo beroemd is.

Kintyre Way

De Kintyre Way loopt over ruim 160 km langs de lengte van het schiereiland Kintyre. De route gaat door een verscheidenheid aan landschappen, langs kleine vissersdorpjes, uitgestrekte naaldbossen, stranden, grillige kustlijnen, open heuvels en heidevelden. Op het smalle schiereiland is de zee nooit ver weg. Het levert prachtige uitzichten op de vele eilanden op. Zelfs de kust van Noord-Ierland komt in zicht. Dit is het gebied dat Paul McCartney beschreef in zijn hit Mull of Kintyre. En waar hij ook regelmatig woont.

Andere meerdaagse tochten in wandelparadijs Schotland

Naast deze vijf wandelroutes in Schotland zijn er nog veel meer. Zo vind je altijd een fraaie tocht die aansluit op jouw interesse en je gebied waarin je verblijft. Dit is een uitgebreid overzicht van meerdaagse wandeltochten in Schotland.

Tips voor het lopen van een meerdaagse wandelroute

Als je een meerdaagse wandeltocht wilt maken in wandelparadijs Schotland, hebben we enkele belangrijke tips voor je.

Beste periode voor een wandeltocht

In de bergen van Schotland kan het sneeuwen. Zo valt er zelfs in juli wel eens sneeuw op de top van de Ben Nevis, de hoogste berg van het land. Regenen kan het ook, namelijk vaak en veel. De beste periode voor een actieve wandelvakantie ligt tussen mei en september. In die periode heb je de meeste kans op aangename temperaturen en minder neerslag.

Een serieuze factor om mee rekening te houden is de aanwezigheid van midges. Deze mini-muggen kunnen een ware plaag zijn. In juni tot en met augustus zijn ze actief. Daarvoor en daarna heb je er nauwelijks last van. Op onze Schotland-pagina vind je onder “gezondheid” meer informatie over midges en wat je ertegen kunt doen.

Het Schotse hoogseizoen valt samen met de zomervakanties. In die weken is wandelen enorm populair. Accommodatie is dan snel volgeboekt. Bij een meerdaagse trail moet je daarom ruim van te voren je onderkomens boeken.

Waterdichte schoenen

Waterdichte schoenen zijn een absolute must in Schotland. Niet alleen komt het water van boven. De ondergrond is vaak erg drassig door de regenval. Zonder waterdichte schoenen loop je snel met drijfnatte voeten.

Accommodatie in wandelparadijs Schotland

Schotland kent geen berghutten zoals we die gewend zijn in de Alpen. In de bergen vind je wel regelmatig “bothies”. Een bothy is een zeer eenvoudige kleine schuilhut zonder stromend water en elektriciteit. Je kunt er eventueel overnachten, maar vol is vol en reserveren kan niet. Slaapspullen en eten dien je zelf mee te nemen. Toen we nog jong waren, zouden we deze bothies wellicht gebruiken, maar nu vinden we dit veel te primitief.

Dat betekent dat je voor accommodatie aangewezen bent op bijvoorbeeld een hostel, guesthouse, bed & breakfast, pension of hotel in de dorpen. Houd er rekening mee dat de onderkomens langs populaire wandelroutes maanden van te voren zijn volgeboekt. Planning en op tijd reserveren is dus het devies.

Zelf bagage sjouwen of bagagevervoer

Wij nemen zelf altijd onze bagage mee in een rugzak bij een meerdaagse trektocht. Toch is het aanlokkelijk om een trail te doen zonder die 10 kilo op onze rug. De bekende reisorganisatie SNP biedt diverse wandelvakanties in Schotland aan. Daarbij is bagagevervoer inbegrepen. Ander voordeel: je weet zeker dat je een goede accommodatie hebt onderweg!

Dagtochten in wandelparadijs Schotland

Maar niet alleen voor meerdaagse wandeltochten is Schotland een geweldig wandelland. Ook als je enkel dagwandelingen wilt maken, is de keuze ontzettend groot. Anders dan in andere landen vind je er alleen bijna nergens gemarkeerde wandelingen.

Wil je daarom een lange dagtocht maken door een afwisselend gebied met fraaie uitzichtpunten, dan lijkt dat lastig. Eigenlijk heb je hiervoor een goede wandelkaart nodig. het handigste is om die vooraf al te bestellen. Dan kun je thuis op je gemak al een route uitstippelen. Het juiste adres hiervoor is reisboekwinkel De Zwerver in Groningen. Ook voor Schotland hebben ze bijna alle wandelkaarten op voorraad.

Geweldige website

Een ander perfect hulpmiddel is de website Walkhighlands. Deze geweldige website vermeldt talloze wandelingen in heel Schotland. Daarnaast geeft het informatie over de zwaarte van de route. Ook kun je gelijk je route plannen naar het startpunt van de wandeling. Tot slot kun je een gps-track downloaden. Daarmee kun je gemakkelijk je weg vinden.

Daarnaast is de lokale VVV of een outdoorwinkel een bron van inspiratie. De medewerkers kennen de regio op hun broekzak. Zij kunnen gericht advies geven over wandelingen die passen bij jouw interesses en conditie.

Mooie wandelgebieden voor dagtochten

Wil je prachtige dagwandelingen in wandelparadijs Schotland maken, dan zijn dit ideale wandelgebieden:

Isle of Skye

Het eiland Skye is wat ons betreft de mooiste regio voor fantastische wandelingen. Niet voor niets hebben we er een week doorgebracht. Iedere dag maakten we er een spectaculaire wandeling. Langs de grillige kustlijn met verlaten vuurtorens bijvoorbeeld. Natuurlijk maakten we een rondje rondom the Old Man of Storr, een van de meest gefotografeerde landschappen op het eiland. We klauterden naar een bergmeer bij de spectaculaire Cuillin Hills.

Maar de allermooiste wandeling was de rondwandeling bij Quiraing. Veel mensen bezoeken alleen het eerste korte gedeelte van het pad. Voor de meeste sensationele uitzichten moet je verder lopen. Iedere bocht leverde weer een fantastische blik op het ruige en rotsachtige gebergte. In een aparte blog gaan we dieper in op de diverse fantastische wandelmogelijkheden op Isle of Skye.

Fort William en Glen Coe

Fort William heeft zichzelf gekroond tot Outdoor Capital van Schotland. En die eretitel verdient het zeker. De plaats is een kruispunt van grote langeafstandswandelroutes. Maar ook de uitvalsbasis voor tal van dagwandelingen. Fort William ligt aan de voet van de Ben Nevis. Natuurlijk mag een beklimming van die berg niet ontbreken op je bucketlist. De vallei in het dal, de Glen Nevis, is fantastisch om te wandelen. Bij de makkelijke – en gemarkeerde – Cowhill wandeling geniet je van spectaculaire uitzichten op de Ben Nevis.

Iets zuidelijker ligt Glen Coe. Daar vind je wellicht de meest indrukwekkende glen van het land. Enthousiaste wandelaars vinden voldoende keuze in en rond Glen Coe. Wij vonden de wandeling naar de Hidden Valley, achter de beroemde bergen “Three Sisters” de allermooiste. Later wijden we een aparte blog aan Fort William en Glen Coe.

Cairngorms National Park

Dit is het grootste nationale park van Groot-Brittannië. De hoogste bergen van Schotland, op de Ben Nevis na, liggen in dit gebied. Het is een regio waar veel sneeuw valt. In de winter is dit dan ook het domein van de wintersporters.

Het dorp Aviemore is het populaire vertrekpunt voor de wandelliefhebbers in Cairngorms. Rondom deze plaats kun je tal van prachtige wandelingen maken. Van eenvoudige tochten langs het lieflijke Loch Morlich met zandstrand, tot uitdagende beklimmingen van de pieken. Het Nationaal Park is tevens een eldorado voor vele wildsoorten. In onze blog over Cairngorms National Park geven we meer informatie.

Trossachs National Park en Loch Lomond

De Trossachs worden vaak in het klein de Hooglanden genoemd. De echte schoonheid van de regio zijn de rijk beboste meren, met vooral spectaculaire kleuren in de herfst. Loch Katrine is het mooiste meer in de regio. Een prachtige wandeling is naar de top van de Ben Ledi, niet ver van het dorp Callander. Vanaf de berg heb je een fenomenaal uitzicht op de wijde omgeving.

Loch Lomond is het grootste meer van het land. De oostkant van Loch Lomond is een waar genot voor de natuurliefhebber. Vanaf deze kant heb je de mooiste uitzichten op het meer. De West Highland Way volgt een groot deel van dit deel van het meer. Drymen is het belangrijkste dorp ten oosten van Loch Lomond. Het is een mooie uitvalsbasis om het gebied te verkennen. Binnenkort besteden we in een blog aandacht aan de wandelmogelijkheden bij Trossachs National Park.

 

Veel plezier in wandelparadijs Schotland!

Wij hebben de meest fantastische wandelingen gemaakt tijdens onze roadtrip door dit fascinerende land. We hopen dat we je geïnspireerd hebben om ook eens te gaan wandelen in Schotland. Alvast veel plezier!

De antwoorden op je vragen over wandelparadijs Schotland

Wat is de mooiste meerdaagse wandeltocht van Schotland?

De West Highland Way is de meest bekende, iconische en mooiste meerdaagse wandelroute van het land. Hij loopt van Glasgow naar Fort William. Onderweg geniet je van fenomenale landschappen. Iets minder bekend, maar bijna net zo mooi, is de Great Glen Way.

Waar vind ik goede informatie over wandelingen in Schotland?

Een geweldige bron van inspiratie is de website Walkhighlands. Hier vind je een compleet overzicht van wandelingen in alle regio’s, inclusief gps-track, tips voor accommodatie en nog veel meer.

Wat zijn de mooiste regio’s om te wandelen in Schotland?

De mooiste regio’s voor het maken van wandelingen zijn:

 

  • Isle of Skye
  • Fort William en Glen Coe
  • Cairngorms National Park
  • Trossachs National Park en Loch Lomond
Zijn de wandelingen in Schotland gemarkeerd?

Nee, je vindt nauwelijks gemarkeerde wandelingen. Alleen bijna alle meerdaagse wandelroutes zijn gemarkeerd, zie de foto hieronder. Zorg daarom dat je optimaal voorbereid op pad gaat. Bijvoorbeeld door het meenemen van een goede wandelkaart met een schaal van 1:25.000. Dan verdwaal je niet.

 

 

Is het handig om accommodatie vooraf te boeken?

Absoluut! Zeker als je een meerdaagse wandeltocht wilt maken, moet je ruim van te voren je accommodatie boeken. Deze tochten zijn populair en het aanbod van accommodatie is niet groot. Wil je in het hoogseizoen wandelen in Schotland? Boek dan ook ruim op tijd je accommodatie.