Cairngorms National Park: dit kun je er doen

Cairngorms National Park: dit kun je er doen

Home » Schotland » Cairngorms National Park: dit kun je er doen

Volgens National Geographic is Cairngorms National Park “een van de top 20 plekken in de wereld om te bezoeken”. We zijn het helemaal eens met deze stelling. Want in het al zo natuurrijke Schotland is dit gebied zo groot, ruig en afwisselend dat je er dagen kunt doorbrengen. Het is het allergrootste Nationale Park van Groot-Brittannië. Het gebied telt vijf van de zes hoogste munros (bergen) van het land, talloze lochs (meren) en diepe valleien. Voor de natuurliefhebber is dit een fantastisch park. Daarnaast is het Nationaal Park een ideale omgeving voor wandelaars. In deze blog geven we je alle tips als je Cairngorms National Park gaat bezoeken.

Belangrijkste plaatsen in het Cairngorms National Park

Om het indrukwekkende bergmassief van Cairngorms National Park ligt een aantal kleine plaatsen. Hiervan is Aviemore het belangrijkste. En het is een ideale uitvalsbasis om het gebied vanuit het westen te verkennen. Verwacht geen typisch authentiek Schots dorp. Het bestaat vooral uit een lange weg met wat saaie bebouwing. Maar Aviemore heeft wel een typische “outdoor sfeer”. In het dorp tref je wandelaars, fietsers, mountainbikers en bergbeklimmers aan. De Tourist Office is een geweldige plek om informatie te krijgen over de vele mogelijkheden in het park. Veel bezoekers van het park vinden hun accommodatie in Aviemore of directe omgeving.

Ook de plaats Ballater is een goede uitvalsbasis om het park via de oostkant te ontdekken. Net als Aviemore is er een uitstekend Tourist Office met alle informatie. Het is daarnaast een gezellig en sfeervol dorp met veel gebouwen uit de 18e eeuw. Bij veel winkels in de plaats zie je het bordje “by Royal appointment”. Veel winkeliers zijn namelijk een leverancier van het nabijgelegen Balmoral Castle. Dit is het prachtige zomerverblijf van de Engelse koningin. Je kunt delen van het kasteel bezichtigen. Maar alleen als de vorstin er zelf niet is.

Het piepkleine maar sfeervolle Braemar is vooral voor wandelaars een goed vertrekpunt. Het dorp ligt mooi centraal in het park. Het is omringd door bergen en valleien waar je leuke tochten kunt maken. Iets ten noorden van het dorp ligt het fraaie Braemar Castle met zijn bijzondere vorm.

Aan de noordkant van het park ligt Grantown-on-Spey. Een mooi dorp waar in de 18e eeuw de linnenindustrie floreerde. Vooral vissers komen graag naar dit dorp. In de buurt kun je goed vliegvissen in de rivier de Spey. Maar er zijn ook genoeg wandelmogelijkheden.

Bergen en meren in het Cairngorms National Park

Dit zijn de hoogste bergen en de mooiste meren in het park:

Bergen of munros

Toegegeven, de hoogste berg van Schotland ligt niet in het park. Maar de Cairngorms is het grootste hooggelegen gebied van Groot-Brittannië. Daarom komen wandelaars zo graag naar dit gebied. Hier kunnen ze veel munros (bergen hoger dan dan 914 meter) en corbetts (bergen tussen 762 en 914 meter) beklimmen. Van de zes hoogste toppen in het land liggen er vijf in dit park. Dat zijn de imposante Ben Macdui (1.309 meter), Braeriach (1.296 meter), Cairn Toul (1.291 meter), Igor an Lochain Uaine (1.258 meter) en de berg waarna het gebied is vernoemd: de Cairn Gorm met 1.244 meter. Naar al die toppen kun je wandelen. Het zijn pittige tochten, maar voor wandelaars met een goede conditie prima te doen.

Meren of lochs

Naast bergen heeft het gebied talloze meren (lochs). Het is geweldig om aan de rand van een loch te zitten en het adembenemende landschap in je op te nemen. Dit zijn onze favoriete meren in Cairngorms National Park:

  • Loch Morlich is een lieflijk meer met zandstrand. In de zomer genieten hier de badgasten van een lekkere dag aan het water. Met daarbij een geweldig uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen rondom.
  • Loch an Eilein is beroemd vanwege het 13e eeuwse kasteel in het meer. Je moet wel goed kijken om de ruïne te ontdekken. Hij is namelijk helemaal begroeid met struiken en bomen. Het is erg leuk om een wandeling rondom het meer te maken.
  • An Lochan Uaine. Dit is het “groene meer”. Het ligt langs de pas van The Green Loch ligt bij de bossen van Glenmore met en heeft een klein strandje. Je kunt het met een gemarkeerde wandeling gemakkelijk bereiken.
  • Loch Kinord. Dit meer is de perfecte plek om vogels te spotten. Het ligt in het natuurreservaat Muir of Dinnet. Ook zie je hier geregeld wild in de buurt.
  • Loch Insh. Dit is het meer met ontzettend veel watersportfaciliteiten. Van zeilen tot zwemmen, alles is mogelijk in Loch Insh.

Wildleven in het Cairngorms National Park

Dit park is in heel Groot-Brittannië de beste plek om wild te spotten. In Cairngorms National Park leven zeldzame rassen. Zo vormt het park het leefgebied van een kwart van de bedreigde diersoorten in het Verenigd Koninkrijk. Het diverse landschap met hooglanden, bossen, wetlands en rivieren zorgt voor een grote variëteit aan dieren in het park.

Het is mogelijk om in het park herten en rendieren te zien. Er komen bijzondere eekhoornsoorten voor, boommarters, wilde katten en auerhoenderen. Het wild spotten op eigen gelegenheid is best lastig. Maar gelukkig zijn er diverse wildsafaris onder begeleiding van een deskundige gids. Deze weet de beste plekken in de natuur te vinden.

Een andere mogelijkheid is een bezoek aan het natuurreservaat Highland Wildlife Park. Dit reservaat is zowel een dierentuin als safaripark in de buurt van Kingussie. Daar heb je de kans oog in oog te staan met elanden, lynxen, wolven en bizons.

De leukste activiteiten in Cairngorms National Park

Wandelen

Wij hebben diverse wandelingen gemaakt in het Nationaal Park. We hebben onze ideeën opgedaan door een bezoek aan het Aviemore iCentre, de vestiging van het VisitScotland-verkeersbureau. Men weet daar ontzettend veel over het gebied en de wandelingen die je er kunt maken. Een andere uitstekende bron was de website Walk Highlands.

Net als in de rest van Schotland zijn er nauwelijks gemarkeerde wandelingen in Cairngorms National Park. Daarom is het verstandig om een goede wandelkaart te hebben. Bestel hem alvast online voor je vertrek. Dan kun je thuis al routes plannen, extra voorpret!

Fraaie wandelingen in Cairngorms National Park

Loch Morlich. Deze rondwandeling laat je het lieflijke Loch Morlich zien van alle kanten. Het is een makkelijke wandeling die iedereen zonder problemen kan maken. Bij mooi weer kun je zelfs op het strand zitten. Of een kano huren om het meer over te peddelen. Bijna het hele jaar door geniet je van een fantastisch uitzicht op de besneeuwde bergtoppen rondom het meer.

Loch an Eilein. Ook dit is een wandeling rondom het meer. Van diverse kanten zie je het begroeide kasteel in het meer liggen, een bijzondere aanblik. De wandeling voert over goede paden en is absoluut niet moeilijk. Er is een klein en leuk winkeltje waar je ook wat eten en drinken kunt kopen.

Meall a’ Bhuachaille circuit, Glenmore. Deze wandeling is in het begin niet moeilijk. Je passeert het An Lochan Uaine, het groene meer. Nadat je een kleine “Bothy” (schuilhut) hebt bereikt, gaat het pad een tijd flink omhoog. Daarna wandel je over de graten van enkele bergtoppen. Het uitzicht op de wijde omgeving is daarbij fantastisch.

Ben Macdui and Cairngorm. Vanaf het wintersportcentrum Cairngorm loopt deze wandeling eerst over goede paden die wel constant stijgen. Daarna wordt het uitdagender als je de toppen van twee hoge bergen beklimt. Vooral bij minder weer is het lastig om je te oriënteren. Tijdens onze tocht kwam de mist zo sterk opzetten, dat we overwogen om terug te gaan. Gelukkig hebben we gewacht. Een kwartier later werd het zonnig en zagen we de volstrekte schoonheid van het gebied. De beklimming van de Ben Macdui is voor iemand met een goede wandelconditie prima te doen.

Mountainbiken

Mountainbiken is enorm populair in het park. Vandaar dat er rondom iedere plaats wel routes zijn uitgezet. Sommige zijn redelijk gemakkelijk, maar veel zijn zeker uitdagend. Informeer vooral bij de Tourist Office of er routes zijn die passen bij jouw conditie en mountainbike ervaring. Zij kunnen je goed adviseren. Op de website van het park staat een overzicht van gemakkelijke fietsroutes in Cairngorms. In dit overzicht staat tot onze verbazing niet The Old Logging Way. Deze is ook goed te doen en verbindt de meren Loch Morlich en Loch an Eilein.

Daarnaast zijn er vier mountainbike centres in het park. Vanaf die plek lopen eenvoudige tot zeer uitdagende mountainbike routes. Je vindt deze centres in Glenlivet, Laggan, The Lecht en Tarland.

Watersport

Watersport is een van de populairste activiteiten in de Cairngorms. Dat is ook niet zo raar, met zoveel prachtige meren in het park. Wat dacht je bijvoorbeeld van zeilen, windsurfen, kanoën, kajakken, wildwater raften of suppen.

Loch Insh is het meer waar je de meeste watersportactiviteiten kunt doen. Dit meer, zo’n 11 kilometer ten zuiden van Aviemore, heeft een groot watersportcentrum. Bij dit Loch Insh Outdoor Centre kun je ook overnachten in een appartement of chalet. Maar ook op vele andere meren zijn watersportmogelijkheden.

Als je van kanoën houdt kun je ook een kanovakantie over de rivier de Spey maken. Onderweg overnacht je in comfortabele onderkomens. Tijdens je tocht bezoek je diverse beroemde whisky stokerijen in de Speyside. Ook liggen enkele prachtige kastelen op de route.

Prachtige auto- of fietsroute door het Cairngorms National Park

De Snow-Roads Scenic Drive is een prachtige route die door het oostelijke deel van het park voert. Deze tocht van 160 kilometer voert langs de beste plekken van het Cairngorms National Park. Delen van het traject gaan over de hoogst gelegen openbare weg in Groot-Brittannië. Onderweg geniet je van de ruigste en meest imposante landschappen van de Hooglanden. De meeste mensen maken deze tocht met de auto. Maar fanatieke wielrenners kom je onderweg ook tegen. Zij moeten flink wat hoogtemeters wegtrappen onderweg. En ze fietsen niet over fietspaden, maar over de vaak bochtige, openbare weg.

Al je vragen beantwoord over het Cairngorms National Park

Waar ligt het Cairngorms National Park?

Het Cairngorms National Park ligt in de Schotse hooglanden. Het park is ontzettend groot. Het strekt zich uit van Grantown on Spey in het noorden tot de Angus Glens in het zuiden, en van Aviemore in het westen tot Ballater en Royal Deeside in het oosten.

Wat zijn de belangrijkste plaatsen in het Cairngorms National Park?

Aviemore is de belangrijkste toegangspoort tot het park. Aan de oostkant van het park is Ballater de plaats om het park te bereiken. Beide dorpen hebben een toeristenbureau met veel informatie over alle activiteiten die je kunt ondernemen.

 

Andere interessante plaatsen in het Cairngorms National Park zijn Braemer, Crathie, Glenshee en Newtonmore en het naburige Kingussie. In al deze plaatsen vind je interessante bezienswaardigheden, zoals kastelen en whiskystokerijen.

Wat is de beste reistijd voor het Cairngorms National Park?

Afhankelijk van je doel is het Cairngorms National Park in alle seizoenen interessant. In de winter kun je in drie gebieden wintersport ervaren. Het voor- en najaar zijn ideaal om buitenactiviteiten te ondernemen in de bossen van het park.

 

Voor de uitdagende wandelingen en hikes naar een of meer van de bergtoppen, is de periode tussen half mei en half september ideaal. Houd wel rekening met het de aanwezigheid van de beruchte midges vanaf half juni tot half augustus. En tijdens de schoolvakanties is het hoogseizoen in het park. Accommodatie is dan snel volgeboekt.

Wat kan ik doen in het Cairngorms National Park?

Het gebied heeft voor ieder wat wils. Je kunt in het Cairngorms National Park geweldige wandelingen maken, van eenvoudig tot uitdagend. Ook voor fietsers en mountainbikers is dit een mooi gebied. Bij deze activiteiten is de kans groot dat je veel bijzondere flora en fauna ontdekt.

 

In veel meren zijn mogelijkheden voor watersporters. Voor de cultuurliefhebber zijn de vele kastelen en de whiskystokerijen interessant. En in de winter liggen drie (kleine) skigebieden klaar voor de wintersporters.

Waar kan ik overnachten in het Cairngorms National Park?

Er is een groot aanbod aan accommodaties voor elk budget, smaak en groepsgrootte. Denk bijvoorbeeld aan campings, glampings, hostels, (luxueuze) hotels en vakantiehuisjes voor jezelf, vrienden of familie. Op diverse plekken zijn er camping pods aanwezig. Die variëren van erg eenvoudig (alleen een bed zonder beddengoed, koelkast en water), tot compleet ingerichte met een badkamertje). Houd er rekening mee dat in het hoogseizoen het park erg populair is. Vroeg boeken is dan zeker aan te raden.

 

Voor de meest bekende plaatsen hebben we de accommodatie al voor je uitgezocht:

 

Dit is het totale aanbod aan accommodatie in Cairngorms National Park.