Relaxen in Melbourne

Relaxen in Melbourne

Home » Australië » Relaxen in Melbourne

Melbourne, de op één na grootste stad van zowel Australië als Oceanië, werd in 1835 door kolonisten uit Tasmanië gesticht. Zij namen de grond voor een habbekrats over van de Aboriginals. De stad die vernoemd is naar Lord Melbourne, een Engelse staatsman uit die tijd, wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Australië. Melbourne is een bijzonder multiculturele stad met veel sfeervolle, goede eet- en drinkgelegenheden.

De stad is erg sportminnend. Het is niet voor niets dat juist hier de internationale sportevenementen worden gehouden als de Australian Open en de Formule 1 Grand Prix. Daarnaast kun je in de stad terecht voor musea, architectuur, kunstexposities en culturele evenementen.

Melbourne, Australië

Bezienswaardigheden

In tegenstelling tot Sydney vonden wij Melbourne niet echt duidelijke bezienswaardigheden hebben. De stad moet je, vinden we, gewoon ervaren door er rond te wandelen en te genieten van de kunst, de (beelden)parken, musea, de muziek op straat, de terrassen, de barretjes en de vele goede restaurants. Toch belichten we een tweetal locaties die eigenlijk niet tijdens je bezoek aan de stad mogen ontbreken.

Straatmuzikant in Melbourne, Australië

De Royal Botanic Gardens

Na de Kew Gardens in Londen zijn de Royal Botanic Gardens aan de rivier de Yarra, de grootste botanische tuinen ter wereld. De prachtige tuinen bieden vele wandelmogelijkheden en zijn erg gevarieerd. Naast de botanische tuinen zijn er in Melbourne behoorlijk wat parken. De stad wordt om die reden ook wel de ‘Garden City’ genoemd. Als je van wandelen houdt is Melbourne echt een fantastische stad.

Park in Melbourne, Australië

Het stadscentrum inclusief de Docklands

Wat wij een erg leuke, bruisende omgeving vonden in Melbourne was het gebied net ten noorden van de Yarra-rivier. Zo heb je langs de rivier een prettig wandelpad lopen bomvol gezellige openluchtcafés. Net ten noorden daarvan vind je in de (monumentale) straten talloze geweldige restaurants en cafés. Als je daar zo loopt begrijp je waarom de stad meer dan eens tot meest leefbare stad van de wereld is uitgeroepen.

Fiets aan een rivier in Melbourne, Australië

Praktische zaken

Beste reistijd voor Melbourne

Melbourne kent een gematigd zeeklimaat van zachte winters en warme (soms hete) zomers. Wij hebben er begin januari gelukkig geen extreme hitte meegemaakt van temperaturen rond de 40 graden, iets waar de stad wel regelmatig mee te maken heeft in de zomer. De natste periode is van mei tot en met oktober. De gemiddelde temperaturen overdag zijn dan tussen de 14 en 20 graden. Als je van droog weer houdt maar niet al te heet, dan zijn november en december, en maart en april wellicht de beste maanden.

Accommodatie in Melbourne

In Melbourne heb je weliswaar wat minder keuze in accommodaties dan in Sydney, maar het aanbod is zeker voldoende. Wij zaten in een appartement in St Kilda en vonden die wijk uiteindelijk toch niet zo ideaal. Maar ook rond de Yarra (zowel in Southbank als in CBD) heb je voldoende keus uit hotels en appartementen. Klik hier voor een overzicht van accommodaties in Melbourne.

Relaxen op de trap in Melbourne, Australië

Vervoer binnen Melbourne

Het openbaar vervoer in Melbourne is prima geregeld en niet al te duur. Je kunt er gebruik maken van bussen, trams en de trein. Met name de tramverbindingen zijn uitstekend. Om hiermee te kunnen reizen heb je de ‘myki’ nodig. Omdat wij in de wijk St Kilda verbleven, die wat verder van het stadscentrum vandaan ligt, namen wij elke dag de tram en deden vervolgens alles te voet.

Een andere, zo mogelijk betere optie is om een fiets te huren. De stad heeft namelijk een erg goed fietspadennetwerk dat wordt gedeeld met voetgangers. Ons advies is overigens om geen gebruik te maken van de blauwe standaard huurfietsen die je bij vaste knooppunten oppikt en ook weer inlevert. Je hebt namelijk weinig flexibiliteit omdat je je fiets nergens onbeheerd achter kunt laten behalve op de knooppunten, en vaak vind je geen beschikbare fietsen op de meest populaire locaties. Beter is om je fiets te huren bij bijvoorbeeld Rentabike of 10bikes. Let wel: een fiets huren is niet goedkoop (rond de 30 euro per dag), en een fietshelm is verplicht.

Loopbrug in Melbourne, Australië