Si Phan Don: heerlijk kayakken in de Mekong

Si Phan Don: heerlijk kayakken in de Mekong

Home » Laos » Si Phan Don: heerlijk kayakken in de Mekong

Si Phan Don, 4000 eilanden in de Mekong

In het zuiden van Laos is de Mekong rivier op een bepaald stuk wel 14 kilometer breed. In dat gebied bevinden zich “Si Phan Don”, de 4.000 eilanden. Veel van die eilandjes zijn heel klein. Er zijn drie eilanden die bewoond zijn en vele toeristen trekken. En terecht, want of je nou van lekker van de zon wilt genieten in je hangmat of de kleine strandjes, of dat je heerlijk actief wilt zijn, je komt altijd aan je trekken hier.

Rondom si pan don kan men kayaktochten maken.

Don Det en Don Khon

Wij hebben Don Det en Don Khon bezocht, van elkaar gescheiden door de Franse brug. Gezellige guesthouses liggen aan het water, leuke eettentjes idem dito. Veel mensen waarderen de relaxte sfeer van de eilanden. Je krijgt een klein beetje het “hippie gevoel” terug hier. Het is leuk om de eilanden op de fiets te verkennen. De paden zijn hobbelig en bijna allemaal onverhard, dus zorg dat je banden goed zijn opgepompt. Je komt langs kleine strandjes, mooie uitzichtpunten, stroomversnellingen en je kunt genieten van de rijstvelden. Ieder hotel kan je wel voorzien van een eenvoudig routekaartje.

Boot op de mekong bij si pan don.

De meeste mensen maken een kayaktocht als ze op Si Phan Don zijn. Dit is een volledig dagprogramma. Je bent gelukkig niet de hele tijd aan het peddelen. Onderweg stop je regelmatig om een wandeling te maken naar bijvoorbeeld de Khon Pa Soi watervallen. Via een schommelende houten hangbrug loop je naar een ander eilandje en na een meter of 250 ben je bij de waterval. Als je terugkeert bij je kayak vervolg je de tocht om de Irrawaddy dolfijnen te spotten. Er leven hier nog maar enkele van, maar meestal zie je ze wel. Dat geluk hadden we ook bij onze tocht.

Waterval bij de eilanden van si pan don.

Khon Phapheng waterval

Daarna worden alle kayaks in een vrachtwagen gestopt en mag je ook op een van de bankjes aan weerszijden plaatsnemen. De rit brengt je naar de Khon Phapheng waterval. Dit is de grootste waterval die je in de hele Mekong tegenkomt. Via een park bereik je de diverse uitzichtpunten, waar je de immense hoeveelheid water, over een enorme breedte, naar beneden ziet storten. Een prachtig gezicht. Tot slot kayak je nog een klein stuk terug naar het vertrekpunt en kun je je armen rust geven. Tijd voor een welverdiend drankje! De Si Phan Don is so wie so een heerlijk relaxt gebied, waar het hippie gevoel bij je wordt aangewakkerd. 

We verbleven alle tijd in het prima hotel Sengahloune Resort. Een heerlijk onderkomen met een prachtig terras aan de waterkant. Daar kon je optimaal genieten van de zonsondergang. De bungalows zijn uitstekend en het zwembad is een mooie extra. Zoals veel andere accommodaties in Azië zijn de houten bedden langs het zwembad helaas niet voorzien van een kussen. 

Zonsondergang met boten op mekong bij si pan don in Laos.