Het 360 graden uitzichtpunt bij Nong Khiaw

Het 360 graden uitzichtpunt bij Nong Khiaw

Home » Laos » Het 360 graden uitzichtpunt bij Nong Khiaw

Nong Khiaw, slaperig dorp bij de Nam Ou rivier

Nong Khiaw is een heerlijk rustig plaatsje in het noorden van Laos, prachtig gelegen aan de oevers van de Nam Ou rivier en met een fantastisch uitzicht op de omliggende bergen. Langs de rivier liggen guesthouses. Vaak verhuren ze bungalowtjes met een terras waarop je heerlijk kunt liggen soezen in je hangmat. Voor minder dan € 15 kun je hier slapen met als extra het geweldige uitzicht op de rivier en de bergen. We hebben in Nong Khiaw een paar heerlijke relaxte dagen gehad. We hebben iedere avond genoten van de zonsondergang tijdens het door de eigenares van Ban Lao Sunset guesthouse bereide heerlijke avondeten. Een betere plek is er volgens ons niet te vinden in het plaatsje!

Uitzicht vanaf uitzichtpunt Nong Khiaw.

Uitzichtpunten

Er zijn twee uitzichtpunten in de omgeving die we beide hebben bezocht. Het “Sleeping Woman Viewpoint” ligt iets ten noorden, ongeveer een kilometer van het dorp vandaan.Wij liepen puffend naar boven op onze stevige bergschoenen, terwijl we dan regelmatig “voorbijgesprint” werden door Laotiaanse kinderen op hun teenslippertjes. Maar ook wij kwamen boven. In een best wel lastige klim kom je na ongeveer anderhalf uur bij een uitzichtpunt. Hier zie je het dorp goed liggen met de rivier en de omringende bergen. Je hebt hier geen 360 panorama. De weg terug is hetzelfde, niet altijd goed aangegeven, maar verdwalen is onmogelijk.

Toeristen genieten van het uitzicht bij Nong Khiaw.

De start van de wandeling naar het “Pha Daeng Peak Viewpoint” vind je iets ten zuidoosten van de brug over de Nam Ou. Over een redelijk goed pad loop je in ongeveer twee uur naar boven. Het stijgt aardig, dus af en toe is het zaak om even goed uit te rusten. Maar als je uiteindelijk boven bent, geniet je van een werkelijk fenomenaal 360 graden uitzicht over de verre omgeving. Het is hier werkelijk genieten geblazen, zo ver kun je kijken en zo mooi is het landschap met de grillige rotsformaties, de rivier die zich er tussendoor meandert en het plaatsje ver onder je gelegen.

Wij hebben hier geen zonsondergang gezien, maar dat schijnt ook heel mooi te zijn. Je kunt tot uiterlijk 16 uur beginnen aan de klim. Na de zonsondergang loop je naar beneden over hetzelfde pad als je bent opgelopen. Wel belangrijk is dat je dan een sterke hoofdlamp of zaklamp bij je hebt voor de terugtocht. Een hoofdlamp is praktischer, omdat je dan je handen vrij hebt.

Karstbergen rondom de rivier bij Nong Khiaw.

Verder leuk om te doen in Nong Khiaw:

  • Wandelen naar Tham Pha Thok, op ongeveer drie kwartier lopen van het dorp. Dit is een serie van grotten in de karstbergen waar de bevolking zich schuilhield tijdens de vele Amerikaanse bombardementen tijdens de Vietnamoorlog.
Schoolklasje in de buurt van Nong Khiaw.
  • Met de boot naar het nog slaperiger plaatsje Muang Ngoi Neua. Onderweg zie je een prachtig landschap, ga je aan land bij een inheems dorpje waar we o.a. het dorpsschooltje bezochten en eindig je in in het schattige Muang Ngoi. Terug kun je weer met de boot. Als je wat actiefs wilt doen, kun je ook in drie uur terug kanoën naar Nong Khiaw. Je mag er net zo lang over doen als je wilt, dus leg gerust aan bij een van de diverse strandjes die je tegenkomt langs de rivier.
  • Diverse reisbureaus organiseren tochten naar kleine dorpjes waar de Hmong, een etnische stam, wonen. Je kunt ook een tweedaagse tocht maken met een homestay. Wij hebben het niet gedaan, maar hoorden wel enthousiaste verhalen hierover. Ook kun een tocht maken naar de vele watervallen in de buurt.