De Gibbon Experience

De Gibbon Experience

Home » Laos » De Gibbon Experience

Gibbon Experience in Laos

Wil je echt iets bijzonders doen dat eng lijkt maar het helemaal niet is: ga dan een paar dagen de jungle van Laos in met de Gibbon Experience. Het doel is om de gibbons te spotten, maar ook al zie je die niet, dan is de trip zeker net zo fantastisch: je slaapt in enorme boomhutten, sommige zelfs 50 meter boven de grond. En om die te bereiken, ga je ziplinend door het oerwoud!

De organisatie probeert het oerwoud in het Nam Kan National Park te beschermen door het uitvoeren van diverse lokale projecten. Om toeristen een kans te geven iets van het oerwoud te zien, heeft men een aantal ziplines en boomhutten gebouwd. Via dit circuit kun je 2 of 3 dagen in het oerwoud verblijven onder begeleiding van gidsen.

Boomhut van de gibbon experience in de jungle.

Tours van Gibbon Experience

 • De “Express”: 2 dagen en 1 nacht in boomhut. Je hebt meer ziplines maar minder kans om gibbons te spotten. Je loopt redelijk wat. Daarom adviseert men in een goede fysieke conditie te zijn.
 • De “Classic”: 3 dagen en 2 nachten in een boomhut. Hier heb je de beste kans om de gibbons te zien. Dit programma is fysiek niet zwaar.
 • De “Waterfall”: 3 dagen en 2 nachten in een boomhut. Hier ga je verder het park in. Je loopt per dag zo’n 2 tot 3 uur door de jungle, afgewisseld met ziplines. Het advies is om in een redelijke conditie te zijn.

Wij hebben de “Waterfall”-optie gekozen. Ik dacht de oudste te zijn in de groep met mijn 56 jaar, maar een Canadees was nog een jaartje ouder. De paar uur wandelen per dag waren goed te doen. Af en toe stijgt het wat, maar je loopt ook stukken over relatief vlak terrein. Er is voldoende tijd om even op adem te komen als dat nodig is. Het is voor ons een geweldige belevenis geweest. Hoewel ik last van hoogtevrees heb en niet echt een held ben, was het zeker niet eng of gevaarlijk. Je krijgt steeds een goede instructie, een gids staat bij je vertrekpunt van de zipline en de andere wacht je op bij het eindpunt. Er kan niets misgaan als je alle adviezen opvolgt. Het is een heerlijk gevoel van vrijheid als je als een moderne Tarzan door de jungle zweeft, met onder je het oerwoud.

Het ontbijt komt per zipline tijdens de gibbon experience.

Slapen in een boomhut

En dan landt je bij de laatste zipline in de boomhut. Meestal hebben de boomhutten van de Gibbon Experience twee niveaus, er is er zelfs een met drie etages. De echte liefhebbers kunnen dan nog een klein parcours afleggen waarbij je na een stuk of vier ziplines weer in de boomhut aankomt. De gidsen gaan dan niet mee, maar je kunt eenvoudigweg niet verdwalen. En ook hier geldt dat als je alle veiligheidsinstructies opvolgt, gaat alles goed en gebeurt er niets ernstigs. Je kunt heerlijk douchen onder een regendouche, waar je een prachtig uitzicht hebt over het oerwoud.

Als je opeens de zipline ziet trillen, weet je dat de gids met de lokale kok de pannetjes eten komt brengen. Een heel grappig gezicht om hem zo de boomhut in zien vliegen, met de pannen in een hand! Je geniet van een prachtige zonsondergang in de natuur. Je slaapt op dikke matrassen, onder een klamboe. Alle beddengoed is aanwezig in de boomhut. En in de nacht hoor je de verschillende geluiden van het oerwoud, gaaf!

Vroeg in de ochtend hoor je de gibbons tekeer gaan. Als je geluk hebt zie je ze slingeren. Meestal zitten ze wel een paar honderd meter van je vandaan, dus het is lastig om ze te zien. Wij hadden dat geluk niet, we hebben ze alleen horen krijsen. Even daarna komt de kok met de koffiekan aan gezwierd en begin je aan een voedzaam ontbijt. Daarna herhaalt het ritueel zich: wandelen, ziplinen, wandelen, genieten en weer ziplinen. Bij een klein meertje met een waterval kun je heerlijk zwemmen en het zweet van je afspoelen. De derde dag loop je terug naar het dorpje waar de tocht is begonnen. Hier staat de auto klaar om je weer naar Huay Xai te brengen. Het avontuur met de Gibbon Experience zit erop! Vol met adrenaline kun je weer wat van je bucketlist afstrepen!

Deelnemer komt met zipline aan in boomhut van gibbon experience.

Praktische tips voor de Gibbon Experience

 • De Gibbon Experience biedt drie opties aan. De “classic” variant is voor iedereen tussen 8 en 80 jaar te doen, als je in staat bent om een uur te wandelen en ongeveer 200 hoogtemeters kunt overbruggen. In het droge seizoen is het makkelijker dan in het regenseizoen. Voor de twee andere varianten moet je meer lopen, dus is het handig om iets meer conditie te hebben.
 • Voor mensen die meer dan 110 kg wegen, is het niet mogelijk om deel te nemen.
 • Neem goede wandelschoenen mee. Bij iedere variant loop je kort of langer door de jungle en dan zijn goede schoenen een must.
 • De zipline uitrusting krijg je bij de start van de tocht. Zorg ervoor dat je het “tuigje” elke dag goed aantrekt en vastmaakt. Laat het vervolgens even controleren door de gids of het echt goed zit.
 • Volg alle veiligheidsinstructies die je steeds krijgt, goed op. Ook als je besluit op eigen houtje een klein circuit te maken bij de boomhut waar je overnacht, alle regels in acht houden. Dan gaat alles goed.
 • Tijdens het ziplinen kun je prima een korte broek en een t-shirt dragen. In de avonden kan het afkoelen en is een lange broek en shirt met lange mouwen handig, ook tegen de muggen. Je neemt je eigen spullen in een kleine dagrugzak mee, dus wees kieskeurig wat je allemaal wilt meedragen.
 • Een hoofdlamp of een zaklamp is handig voor de nacht.
 • Zorg dat je accu van de camera en telefoon zijn opgeladen. Er is meestal geen stroom in de treehouses. Neem eventueel een powercharger mee. Het is zonde als je geen foto’s meer kunt maken van deze unieke ervaring.

Voor ons was de tocht met de Gibbon Experience een hoogtepunt van onze reis door Laos.

Uitzicht op jungle vanuit boomhut bij de gibbon expierence.
Relaxen in de boomhut bij de Gibbon Experience.
Vrouwen willen snacks en drinken verkopen tijdens de gibbon experience.