Luang Prabang en alle prachtige tempels

Luang Prabang en alle prachtige tempels

Home » Laos » Luang Prabang en alle prachtige tempels

Luang Prabang, hoogtepunt van Laos

Luang Prabang is het hoogtepunt voor ons geweest in Laos, naast natuurlijk de Gibbon Expierence. Wat een leuke stad! Hier is voor iedereen wat wils. Als je van bijzondere tempels houdt, kun je hier je hart ophalen. Voor souvenirs zijn er ontzettend leuke winkeltjes en is er de night market, je kunt heerlijk eten op gezellige terrasjes met een prachtig uitzicht over de Mekong, verlicht door de ondergaande zon.

Je kunt kookworkshops volgen, sunset cruises maken over de rivier, heerlijk wandelen door de koloniale straatjes. Een lekkere massage nemen in een spa en tot slot genieten van een goede nachtrust in de vele kleine en charmante hotelletjes in de stad. Omgeven door de Mekong en de Nam Khan rivier ligt Luang Prabang er vredig bij.

Tempel in Luang Prabang.

Monniken 

Dit is een stad waarin je dagen kunt rondbrengen en genieten van het vele moois zonder je ook maar een moment te vervelen. De hoogtepunten zijn talrijk. Het is zeker de moeite waard om bij zonsopkomst te kijken naar de grote stoet monniken die met hun aalmoesmand gaan bedelen voor eten. In de belangrijkste straat van Luang Prabang, de Sissavangvong Road, staan daarvoor heel veel mensen opgesteld, inclusief de vele toeristen die dit schouwspel willen volgen.

Er staan zelfs billboards om de toeristen te vertellen hoe ze zich moeten gedragen als de processie voorbijtrekt. En nog zie je mensen met hun fototoestel ongegeneerd door de rijen monniken lopen om die mooie foto te maken. Als je een van de straatjes achter deze hoofdstraat gaat staan, sta je vaak alleen of samen met de bewoners die hun offers willen brengen aan de monniken. Daar is het veel rustiger en mooier om deze traditie gade te slaan.

In Laos zijn vele tempels, zoals hier in Luang Prabang.

Tempels 

Er zijn veel prachtige tempels in Luang Prabang waarvan je er een aantal eigenlijk niet mag missen. De Wat Xieng Thong is de bekendste met een fraai dak en vele mozaïeken, waaronder de “boom van het leven”. De Phu Si kun je bereiken via een klim over meer dan 300 traptreden. Boven heb je een goed uitzicht  over de stad. Maar er zijn er nog veel meer en iedere tempel heeft zijn eigen charme en sfeer. Je kunt de tempelterreinen gerust oplopen en de monniken vinden het vaak leuk om met je te praten. Stel ze gerust wat vragen, andersom hebben zij ook genoeg vragen aan jou.

mooie beelden in tempel in Laos.

UXO Visitor Centre in Luang Prabang

Wat zeker ook een aanrader is om te bezoeken, is het UXO (Unexploded Ordnance) Laos Information Centre. Hier kun je zien welke ellende de Amerikaanse clusterbommen in Laos hebben aangericht. Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld en vele bommen zijn nog niet afgegaan. Het UXO team geeft vooral in het platteland voorlichting om ervoor te zorgen dat boeren, kinderen of wandelaars niet worden getroffen door een bom die afgaat. Ook kamt de organisatie het hele land meter voor meter uit met metaaldetectoren om bommen en mijnen op te sporen. In het informatiecentrum zie je hoe men werkt en kun je via indringende films zien hoe onschuldige slachtoffers nog steeds slachtoffer worden door de Unexploded Ordnance (UXO). Een kleine, maar zeer indrukwekkende expositie.

Luang Prabang is een stad om van te genieten. Niet voor niets zijn we hier langer gebleven dan we hadden voorzien.

Straatverkoopster bij night market in Luang Prabang.