Landgoedwandeling naar Kasteel het Nijenhuis

Landgoedwandeling naar Kasteel het Nijenhuis

Home » Nederland » Landgoedwandeling naar Kasteel het Nijenhuis

Kort na onze fantastische landgoedwandeling bij Dalfsen togen we wederom naar het prachtige Salland. Dit keer voor een landgoedwandeling bij Heino met als hoogtepunt kasteel het Nijenhuis. Opnieuw een heerlijke wandeling door het fraaie Sallandse coulisselandschap, maar toch weer verfrissend anders. Net iets minder grote bossen, maar wel meer vredig ogend boerenland waar de tijd volmaakt stil lijkt te staan. Een wandeling die niet mag ontbreken tijdens een vakantie in dit fiets- en wandelwalhalla van Nederland.

Wandelen door boerenland

Begin van onze landgoedwandeling bij Heino

Een tijdje terug bezochten we in Zwolle het voor ons bijzondere Museum de Fundatie. Dit museum bezit en beheert een omvangrijke collectie aan beeldende kunst. De collectie is zo groot dat zij naast hun locatie in Zwolle ook een locatie hebben in Kasteel het Nijenhuis. Benieuwd naar de collectie in het kasteel besluiten we deze zonnige dag Heino te bezoeken.

Op de wandelzoekpagina vinden we diverse landgoedwandelingen waarbij het kasteel aan de route ligt. We kiezen er een uit van 16 kilometer en besluiten de route in te korten. We hebben dan namelijk meer tijd beschikbaar om het kasteel en de kasteeltuin te bezichtigen.

Een uur later komen we aan op de parkeerplaats bij het kleine station van Heino. en steken het spoor over. Vanaf dat moment bevinden we ons al op landgoed ‘t Nijenhuis. We wandelen over een half verhard fietspad langs weilanden en bossen. Vrij snel daarna zien we verscholen in de achtergrond al het kasteel liggen. Wat is het mooi hier!

Slotplein

Landgoed en kasteel ‘t Nijenhuis

In de provincie Overijssel en met name het noorden van Salland, vind je veel landgoederen. Het zijn de “kroonjuwelen” van Overijssel: prachtige plekken vol historie en een combinatie van natuur en boerenland. Landgoed het Nijenhuis is hiervan een perfect voorbeeld. Al eind 14e eeuw had je er een havezate, omgeven door een prachtig bos. Drie eeuwen later groeide de havezate uit tot het huidige kasteel. Met alleen nog de toevoeging van de twee grote woontorens aan het einde van de 19e eeuw.

Midden jaren vijftig van vorige eeuw raakt het kasteel in verval. De grondlegger van Museum de Fundatie, Dirk Hannema, overtuigt de provincie het kasteel over te nemen. Hij laat het Nijenhuis restaureren en gaat er wonen. Daarbij stalt hij een deel van zijn veelzijdige verzameling in het kasteel. Ook nu kun je de vele schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunst uit vele culturen en tijdperken bewonderen. En dat is wat wij nu gaan doen.

Kasteel het Nijenhuis

Ons bezoek aan Kasteel het Nijenhuis

We betreden het plein voor het imposante kasteel. Nog voor we het bijgebouw met de kassa binnengaan, genieten van de prachtige aanblik. Het kasteel met op de voorgrond bloesembomen, de slotgracht en beeldhouwwerken ziet er schitterend uit. Op vertoon van onze Museumkaart mogen we gratis naar binnen. We lopen vervolgens via de brug over de slotgracht naar binnen. Hier bezoeken we diverse grote ruimtes met bijzondere kunst. We blijven dan ook behoorlijk lang binnen maar het fraaie weer buiten en de beeldentuin lonken.

Kasteelzaal

Vervolgens struinen we nog dik een half uur door de 4,5 hectare grote siertuin met ruim honderd beelden van kunstenaars uit binnen- en buitenland. We sluiten ons bezoek aan Kasteel het Nijenhuis af met een bezoek aan het terras. Hier nemen we een heerlijk kopje en genieten nog even van het uitzonderlijk goede weer.

Beeldentuin

En weer door

De wandeling voert ons verder langs de kasteeltuin. Pas aan de achterzijde zien we hoe enorm groot die tuin is. Aan het einde van het pad staat een groot, hoog hek met een draaideur. De routebeschrijving had ons er al voor gewaarschuwd: de draaideur is erg smal! We komen er niet doorheen en klauteren daarom aan de rechterkant over de lagere spijlen van het hek. Mocht dit klauteren niet lukken, volg dan de aanwijzingen in de routebeschrijving.

Achterzijde kasteel

Via de Assendorperdijk volgen we de Nieuwe Raalterwetering tot we uitkomen bij een boerderij. De officiële route gaat hier naar rechts, wij gaan naar links. We passeren een paardenwei waar een tiener een van de paarden berijdt. Je zou hier maar opgroeien, wat fantastisch! Een fietser komt met hond ons tegemoet fietsen. Vanaf dat moment komen we een kilometer lang echt niemand meer tegen.

Kort voordat we de bebouwde kom van Heino binnenlopen, wandelen we langs een recreatieplas. Aan het gejoel te horen, zijn er minstens honderd jongeren bij de plas. Het is vandaag heerlijk warm weer, maar we kunnen ons niet voorstellen dat de jongeren aan het zwemmen zijn. We nemen dan ook een kijkje. De recreatieplas, het Jacobsgat, is ook het domein van Summercamp Heino. We zien groepjes kinderen van diverse leeftijdscategorieën onder begeleiding gedisciplineerd sporten. Wat een geweldige locatie is dit: we zouden zo weer kind willen zijn!

Summer Camp

Landgoed ’t Rozendael

We lopen nog twee kilometer verder door de bossen, langs veldbloem-rijke weilanden en door het dorp Heino. In de verte zien we een groot landhuis met enkele bijgebouwen liggen. Dit moet wel het landgoed ‘t Rozendael zijn.

Net als het Nijenhuis bestaat Rozendael sinds eind 14e eeuw. Maar ‘t Rozendael was toen nog een boerenerf. Er werd een spieker (grote graanschuur) gebouwd die in de 17e eeuw uitgroeide tot de huidige buitenplaats. Baron van Ittersum kocht het landhuis in de 20e eeuw. Sinds het jaar 2000 is de buitenplaats inclusief het park een rijksmonument.

Naast het prachtige landhuis valt overigens ook de enorme duiventil in het weiland tot het monumentaal complex. In vroeger tijden mochten alleen landgoedbezitters duiven houden. De kleurrijke duiventil van ‘t Rozendael is geschilderd in de kleuren van het familiewapen van de baron.

Rozendael

Einde van de wandeling

Helaas is de buitenplaats niet openbaar toegankelijk. We vervolgen onze wandeling dan ook door het fraaie landgoed. We komen daarbij langs de mooiste boerderijen, meanderende sloten en riviertjes, en groen ontluikende bossen. Het is hier allemaal zo vredig! Op af en toe een tractor na is er nagenoeg geen verkeer. En de enige geluiden die je hoort zijn die van vogels, schapen en ongeduldige koeien die graag gemolken willen worden.

Niet lang daarna komen we weer uit bij het station. De wandeling zit er al weer op. Omdat we een aantal landgoederen hebben overgeslagen besluiten we later in dit voorjaar terug te keren naar Heino. In dit gebied kunnen we ons tenslotte wel vele dagen lang goed vermaken.

Nieuwe Raalterwetering

Praktische zaken voor de landgoedwandeling naar kasteel Nijenhuis

Hoe lang is de wandeling?

De landgoedwandeling bij Heino die wij hebben gemaakt is 9 kilometer. Wij wilden voldoende tijd hebben voor kasteel ‘t Nijenhuis en de beeldentuin. Om die reden hebben we de officiële wandelroute ingekort. Wil je wel de volledige wandeling lopen die wij hebben uitgezocht, dan is de route 16 kilometer. Deze langere route voert ook door de landgoederen Windesheim, ‘t Reelaer en De Vlaminckhorst.

 

Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.

Is er ook een routebeschrijving voor de wandeling(en)

Op de wandelzoekpagina vind je zowel een routebeschrijving als een routekaart en een gps-route (gpx-bestand). Dit is de routebeschrijving van de wandeling van 16 kilometer. Wij hebben de wandeling echter ingekort naar 9 kilometer om voldoende tijd te hebben voor het kasteel.

 

Wil je net als wij slechts 9 kilometer wandelen? Volg dan onderstaande afwijkende maar eenvoudige route:

  • Je volgt bij punt 1 van de routebeschrijving de Nieuwe Raalterwetering (Assendorperdijk). Maar waar je na de bocht naar rechts scherp rechtsaf moet (een zandweg in), ga je rechtdoor en pal vóór de boerderij naar links.
  • Volg dit pad tot je op de y-splitsing komt met de Hondemotsweg. Ga op deze splitsing naar rechts en neem de eerste weg (Woolthuisweg) meteen naar links. Dit is bij ecologisch landbouwbedrijf Overesch met rustpunt.
  • Je passeert aan de rechterkant het Summercamp Heino aan het Jacobsgat. Vervolgens steek je de Parallelweg over en blijf je de Woolthuisweg volgen tot het kruispunt met de Bendijksweg. Ga hier linksaf en sla daarna rechtsaf de Stationsweg in.
  • Ga na 500 meter linksaf de Rozendaelseweg in. Hier pak je de officiële route weer op tussen punt 6 en 7.
Wat is het startpunt van de wandeling?

Officieel startpunt van de wandeling is treinstation Heino aan de Stationsweg 34. Bij dit treinstation kun je tevens gratis je auto kwijt. Het startpunt is daarmee uitstekend met zowel de auto als het openbaar vervoer te bereiken.

Is er horeca aan de route?

Er zijn meerdere horecagelegenheden in Heino zelf. Buiten Heino kun je tijdens de wandeling onder meer terecht bij het museumcafé van Kasteel ‘t Nijenhuis. Hier heb je een gezellig terras heerlijk in het zonnetje. Verder heb je op minder dan 100 meter van de route vandaan nog Zorgboerderij Zus en Zo liggen. Ze serveren koffie, maar ook ijsjes.

Waar kan ik eventueel overnachten in de omgeving van Heino?

Salland is een populaire bestemming voor een weekendje weg of wandel- of fietsvakantie. Veel Nederlanders verblijven voor hun vakantie in de omgeving van Dalfsen. Maar ook in de omgeving van Heino is er voldoende accommodatie. Je vindt er vakantiehuizen, bed&breakfasts, campings en charmante (kleine) huisjes in de natuur.

Houtkap