Overijssel, de groene fiets- en wandelprovincie

Overijssel, de groene fiets- en wandelprovincie

Home » Nederland » Overijssel, de groene fiets- en wandelprovincie

Overijssel is het domein van de fervente fietser of wandelaar. Het rivierenlandschap, de bossen en de Sallandse Heuvelrug maken de provincie een geliefde regio voor de rustzoeker. Maar ook de cultuurliefhebber komt in de historische steden Deventer, Kampen en Zwolle aan zijn trekken. Deze steden maakten vroeger onderdeel uit van het Hanzeverbond: een samenwerking tussen handeldrijvende, Europese steden. De rijkdom die deze handel voortbracht is nog steeds in die steden te zien.

Natuurliefhebbers roemen met name de unieke natuur op de Sallandse Heuvelrug en het nationaal park Weerribben-Wieden. Dit gebied is een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Het bevindt zich in de omgeving van Giethoorn, het Venetië van het noorden. Jaarlijks komen er drommen toeristen uit China en zelfs het Midden-Oosten. Zij vergapen zich dan aan de prachtige huizen die allemaal aan het water gelegen zijn.

Giethoorn in Overijssel

De mooiste steden van Overijssel

Vanuit historisch perspectief zijn met name de Hanzesteden Deventer, Kampen en Zwolle een stedentrip waard. De steden liggen alle aan de IJssel die vroeger een belangrijke handelsroute was.

Kampen

In de Middeleeuwen werd Kampen een belangrijke en machtige handelsstad. Deze status verwierf Kampen vanwege de gunstige ligging aan de drukke vaarroute tussen de Zuiderzee en de Rijn. Het ‘Rotterdam van de Middeleeuwen’ groeide uit tot een van de meest toonaangevende steden van Noordwest-Europa. Nog steeds zijn veel van de gebouwen uit de bloeiperiode van de stad te bewonderen. De stad is overigens ook bekend geworden als tabaksstad. Eind 19e eeuw was bijna de helft van de bewoners van Kampen werkzaam in de tabaksindustrie. Er werden toen maar liefst 1,5 miljoen sigaren per week geproduceerd. Tegenwoordig is alleen de ambachtelijke sigarenfabriek de Olifant nog volop in bedrijf.

Zwolle

Als je de IJssel het binnenland in volgt kom je uit in hanzestad Zwolle. Net als Kampen kent Zwolle een rijke historie. Na Kampen werd ook Zwolle een hanzestad waarna een grote bloeiperiode aanbrak. De stad dreef handel met vele andere hanzesteden, van de Noordzee tot aan de Oostzee toe. Tal van rijk geworden handelaren gaven de stad pracht en praal met fraaie gebouwen. Tijdens een wandeling door het compacte centrum zijn dit enkele van de vele hoogtepunten van Zwolle. Je leest er meer over in onze blog over Zwolle.

Deventer

Volg je de IJssel verder naar het zuiden dan kom je uit in Deventer. Dit is een van de oudste steden van Nederland. De nederzetting uit 800 kreeg ergens midden 10e eeuw al stadsrechten. Wat Deventer bijzonder maakt is dat van haar rijke historie zoveel bewaard is gebleven. Er zijn maar weinig steden in Nederland met zoveel monumenten uit de Middeleeuwen en daarvoor! Deventer ligt in het bosrijke rivierlandschap van Salland. Daarmee is de stad een perfecte uitvalsbasis voor fantastische fiets- en wandeltochten. Ook aan Deventer hebben we een aparte blog gewijd.

Hanzestad Deventer in Overijssel

Heerlijk buiten in het groene Overijssel

De meeste Nederlanders die een bezoek brengen aan Overijssel doen dit vanwege het prachtige ‘buiten’.Je hebt hier meer fiets- en wandelmogelijkheden dan in menig andere Nederlandse provincie. Hieronder benoemen we enkele van de vele natuurgebieden waar je mooie wandelingen of fietstochten kunt maken.

Sallandse Heuvelrug en de Lemelerberg

De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal die ongeveer 150.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Pas na de laatste ijstijd raakte de Sallandse Heuvelrug bebost. Toen tijdens de Middeleeuwen de bevolking in dit deel van Nederland toenam, werden op grote schaal bomen gekapt. Hierdoor ontstonden er heidegronden en zandverstuivingen. Om die verstuiving tegen te gaan kwamen er eind 19e eeuw herbebossingsprojecten. Uit oogpunt van cultuurhistorie en natuurbeheer is de heide sinds eind 20e eeuw weer terug.

Een 35 km² groot deel van de heuvelrug maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. In het park liggen onder meer de Haarlerberg, Holterberg, Noetselerberg en de Koningsbelt. Over de Holterberg schreven we eerder een blog.

Ten noorden van de Sallandse Heuvelrug vind je het natuurgebied Lemelerberg. Dit gebied is in dezelfde periode door stuwend ijs ontstaan. Met 78 meter is niet de Lemelerberg maar de Archemerberg de hoogste berg. Het natuurgebied is zo bijzonder dat Europa het net als de Sallandse Heuvelrug heeft aangewezen als Natura 2000-gebied. Dit houdt in dat het gebied is aangewezen onder de Vogel- en Habitatrichtlijn voor biodiversiteit. Nederland kent 161 van dit soort gebieden. Maar liefst 15% daarvan bevindt zich in Overijssel!

Holterberg op de Sallandse heuvelrug in Overijssel

Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Ook dit park is aangewezen als Natura 2000-gebied. Je vindt er een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Het gebied is een kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten. Onlangs zagen we er nog een groepje van maar liefst 20 ooievaars!

We zijn enkele keren in het nationale park geweest en hebben er zowel gewandeld, gefietst als gevaren. Dit laatste kan bijvoorbeeld met een fluisterbootje maar ook met de kano. Uiteindelijk vonden we het kanovaren het allermooiste. Tussen muren van riet vaar je steeds verder het groen in, tot je alleen je eigen peddels en het gezang van de vogels hoort. Fantastisch! Lees ook onze blog over onze bezoeken aan Giethoorn en de Weerribben-Wieden.

Ooievaar in natuurgebied Weerribben-Wieden in Overijssel

Vechtdal

Een bijzonder interessant natuurgebied in Overijssel is die van het Vechtdal. De Overijsselse Vecht heeft haar oorsprong in het Duitse Münsterland. Het meandert vervolgens door prachtige Duitse plaatsen als Bad Bentheim, Nordhorn en Schöppingen. Bij het oude, pittoreske Gramsbergen stroomt de kleinste van de grote rivieren ons land binnen. Eindstation van de Overijsselse Vecht is Zwolle.

In het Vechtdal komt de fervent wandelaar, fietser en natuurliefhebber goed aan zijn trekken. Het gevarieerde rivierlandschap biedt stuwwallen, vennen, weilanden, heidevelden, en ga zo maar door. Als kers op de taart kun je daarnaast genieten van betoverend pittoreske plaatsjes als Rheeze en Vilsteren.

Maar ook Dalfsen, de “groene parel aan de Vecht”, en hanzestad Ommen weten ons te bekoren. De omgeving van deze steden lenen zich uitstekend voor mooie fiets- en wandeltochten. Het landschap kenmerkt zich door rivierduinen, essen, grote bosgebieden en landgoederen.

Landgoed in Laer

Accommodatie in Overijssel

Er is voldoende en uiteenlopende accommodatie in de provincie Overijssel te vinden. In de steden kun je terecht in hotels, appartement, charmante boutique hotelletjes en bed & breakfasts. Denk buiten de steden onder meer aan vakantiehuisjes, chalets, vakantieparken, glamping en vakantieboerderijen. Hier zitten soms echte pareltjes bij.

Highlights van Overijssel

Hieronder vind je enkele highlights uit de provincie Overijssel waar we een eigen blog over geschreven hebben. De komende tijd zullen we het aantal blogs over highlights uit deze provincie verder uitbreiden.

Landgoedwandeling naar Kasteel het Nijenhuis

Landgoedwandeling naar Kasteel het Nijenhuis

Kort na onze fantastische landgoedwandeling bij Dalfsen togen we wederom naar het prachtige Salland. Dit keer voor een landgoedwandeling bij Heino met als hoogtepunt kasteel het Nijenhuis. Opnieuw een heerlijke wandeling door het fraaie Sallandse...

Landgoedwandeling bij Dalfsen, de groene parel aan de Vecht

Landgoedwandeling bij Dalfsen, de groene parel aan de Vecht

Genieten met de hoofdletter G, dat is wat je doet tijdens de landgoedwandeling bij Dalfsen. De wandeling over grotendeels onverharde paden voert door de mooiste coulissenlandschappen: een lapjesdeken van Veluwe-achtige bossen en heide, sappig groene...

Bloeiende heidewandeling naar de Sprengenberg

Bloeiende heidewandeling naar de Sprengenberg

Begin september deden we een korte Trage Tocht naar de Sprengenberg bij Haarle. De wandeling bewees dat het bloeiseizoen van de heide gelukkig nog niet voorbij is. Bij onze komst naar de Sallandse Heuvelrug hoopten we al op een prachtige, bloeiende...

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

We hebben jaren een camper gehad. Met veel plezier trokken we hiermee langs de mooiste plekken in Europa. Het gaf ons het ultieme gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Het bezorgde ons geweldige vakantieherinneringen waarop we nu nog met veel...

Wandelen langs de IJssel bij hanzestad Deventer

Wandelen langs de IJssel bij hanzestad Deventer

In deze blog nemen we je mee op een stadswandeling die we onlangs maakten door Deventer, de stad waar ik met erg veel plezier 8 jaar heb gewoond. Wat weinig Nederlanders weten is dat Deventer een van de oudste steden van Nederland is. Ergens midden...

Heuvelachtige rondwandeling naar de top van de Holterberg

Heuvelachtige rondwandeling naar de top van de Holterberg

Onlangs maakten we een rondwandeling vanaf het stationnetje van Holten naar de Holterberg. Alhoewel deze berg niet het hoogste punt is van de Sallandse Heuvelrug, is het wel de meest bekende. En wij begrijpen nu waarom. We kwamen uit in een...

Giethoorn en Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Giethoorn en Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Giethoorn is een pittoresk waterstreekdorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt tussen de plaatsen Steenwijk en Meppel. Giethoorn is een openluchtmuseum in volle glorie. Langs het...

Een riviercruise door Nederland

Een riviercruise door Nederland

Nederland is een land van water en watersport. Het Nederlandse waterwegennetwerk telt maar liefst ruim 5.000 km, waarmee we het derde land van Europa zijn. Met de vele rivieren en de geringe grootte van Nederland, zijn alle bezienswaardigheden dichtbij. Tijd om...

De hoogtepunten van Zwolle die je niet mag missen

De hoogtepunten van Zwolle die je niet mag missen

De stad Zwolle heeft een rijke historie. Doordat de stad zich in 1448 aansloot bij het Hanzeverbond, brak een bloeiperiode door voor Zwolle. De stad dreef handel met vele andere Hanzesteden, van de Noordzee tot aan de Oostzee toe. Voor Zwolle was de...

Rondje IJsselmeer per fiets

Rondje IJsselmeer per fiets

Voor veel fietsliefhebbers is de ultieme droom om in Nederland een keer het rondje IJsselmeer te fietsen. De route voert langs prachtige plaatsjes met een rijke geschiedenis. Van Amsterdam naar Den Oever Wij vertrokken vanaf Amsterdam. Al snel laat...