Afwisselende Stulp- en kasteeltuinwandeling bij Lage Vuursche

Afwisselende Stulp- en kasteeltuinwandeling bij Lage Vuursche

Home » Nederland » Afwisselende Stulp- en kasteeltuinwandeling bij Lage Vuursche

De bijzonder gevarieerde wandelmogelijkheden in de omgeving van Lage Vuursche hebben ons al vaker verrast. Zo maakten we eerder al mooie wandelingen bij Baarn, Hollandsche Rading en Den Dolder. Sinds begin dit nieuwe jaar prijkt ook boswachterspad Stulp en kasteeltuin op ons lijstje met favorieten.

De route bestaat uit twee totaal verschillende, korte fraaie wandelingen. Wat de gecombineerde wandeling bijzonder maakt is de enorme afwisseling in amper zes kilometer. Daarbij wandel je door en langs heide, zandverstuivingen, prachtige bossen, weilanden en de kasteeltuin van Drakensteyn. En ben je na afloop nog in voor extra wandelkilometers? Vanuit het startpunt van de Stulp- en kasteeltuinwandeling kun je nog diverse andere wandelingen maken!

Heide

Onze gecombineerde Stulp- en kasteeltuinwandeling bij Lage Vuursche

Het is zondag, de laatste dag van de kerstvakantie, als wij onze auto parkeren in het bos. Vanwege het koude maar heerlijke weer, verwachten we enorme drukte. Toch is de ruime parkeerplaats bij dit populaire wandelgebied nog lang niet vol. We lopen naar een groot kruispunt middenin het bos, het startpunt van onze wandeling. Bij een informatiebord staan we even stil. We lezen op het bord welke diersoorten in de Kuil van Drakensteyn voorkomen. Daarnaast staan alle wandelroutes weergegeven die je hier kunt maken. We tellen er maar liefst zeven, plus nog een route speciaal voor mensen met een scootmobiel.

Volgens de routebeschrijving moeten we eerst de witte route lopen, gevolgd door de rode. Op dat moment echter zien we veel wandelaars het pad inslaan van de witte route. We besluiten dan ook om te beginnen met de rode.

Wandelaars bij het startpunt

De kasteeltuinwandeling

Zodra we de Stulpselaan inslaan richting de kasteeltuin passeren we een idyllisch boerderijtje. De eigenaresse werkt in de tuin en voert het paard in de kleine wei. Het is de locatie van het Vuurol: een jaarlijks terugkerend theaterfestival in de natuur met steeds een ander thema. Eind mei is het volgende festival. Wellicht dat we er dan een kijkje gaan nemen.

Boerderij

We vervolgen onze wandeling door een afwisselend bos met beuken, berken, eiken en dennen. Door het bos slingert een fantastisch mooi mountainbikeparcours. Het herinnert ons aan een goed voornemen voor dit nieuwe jaar: meer fietsen! Via een drooggevallen vennetje komen we uit bij een lange, kaarsrechte zandweg. Aan de overzijde van de weg zien we een hoog hekwerk staan met om de zoveel meter een camera. Dit moet de omheining van de tuin van Kasteel Drakensteyn zijn, de woning van prinses Beatrix.

bos bij Lage Vuursche

Grote rododendrons belemmeren ons het zicht op het kasteel. Maar van foto’s op internet weten we gelukkig hoe het achthoekig kasteeltje uit de 14e eeuw eruit ziet. We slaan een bospad in parallel aan de 300 Roedenlaan. Die laan dankt zijn bijzondere naam aan de grootte van de akker. Vermoedelijk was die vroeger 300 roeden groot. Inmiddels grazen er Charolais-koeien, die we nog herkennen van onze wandeling vanuit Den Dolder.

Het laatste deel van de route voert onder meer door een klein, heideachtig begrazingsgebied. We passeren een klein meertje en moeten even aan de kant voor andere wandelaars. Het zijn er best veel. We vragen ons dan ook af of wij niet de verkeerde kant op wandelen. Maar even later komen we via de achterzijde van het eerder genoemde boerderijtje aan bij het informatiebord.

Heide met vennetje

De Stulpwandeling bij Lage Vuursche

Het is redelijk rustig als we aan deel twee van onze gecombineerde wandeling beginnen. Via een overwegend dennenbos bereiken we de heide. Een breed zandpad slingert aan de bosrand in een grote lus om de heide heen. Het heeft blijkbaar veel geregend de afgelopen tijd want er liggen grote regenplassen. Dit zorgt met de weerspiegeling van de half bewolkte lucht voor mooie plaatjes. Niet alleen wij maken vele foto’s, ook andere wandelaars zien we onderweg veel kiekjes maken.

Weerspiegeling

Het heuvelachtige heidelandschap is hier ronduit prachtig te noemen. Het bijzondere is dat dezelfde heide elke honderd meter een totaal andere aanblik geeft. Sommige delen bevatten naast heide ook stuifzand, andere zijn bosrijker. Op de heide staan veel jonge berken. Maar ook jonge eiken en lijsterbessen vind je er. Ze zijn geplant door Staatsbosbeheer die de voormalige productiebossen (dennen) wil omvormen tot meer natuurlijke ecosystemen. Hier willen we zeker nog eens terugkomen als de heide in bloei staat!

Een fraai bospad voert ons terug richting de Stulpselaan. Onderweg passeren we nog een klein, bebost en drassig weiland. In het weiland staan enkele Charolais-koeien. Hun kalveren die bijna net zo groot zijn als hun moeder, drinken gulzig de moedermelk. We lopen verder en komen weer uit bij de parkeerplaats. Wat een leuke wandeling hebben we uiteindelijk gemaakt! Mede dankzij de enorme afwisseling. We besluiten dan ook om binnenkort enkele van de andere wandelingen hier te maken.

Koeien

Praktische informatie over de Stulp- en kasteeltuinwandeling bij Lage Vuursche

Hoe lang is de wandeling over het boswachterspad Stulp en kasteeltuin?

De rode route langs de kasteeltuin is 2 kilometer. De witte Stulpwandeling is ruim 3 kilometer. Ben je nog in voor een andere wandeling dan is er keuze uit vijf andere routes. Deze variëren van 2,5 tot 10 kilometer in lengte. Je vindt de routes op een groot informatiebord bij de parkeerplaats.

Is er een routebeschrijving van het boswachterspad Stulp en kasteeltuin?

Op de website van Staatsbosbeheer staat een routebeschrijving van de gecombineerde wandeling. Ook vind je hier de link naar de gps-track (gpx-bestand).

Waar kan ik de auto parkeren voor de wandeling bij Lage Vuursche?

Je kunt je auto gratis kwijt op de parkeerplaats bij recreatieterrein De Kuil van Drakenstein aan de Stulpselaan 1. Houd er rekening mee dat het parkeerterrein bij dit populaire wandelgebied snel vol is. Dit geldt met name in het hoogseizoen of op een zonnige dag. Niet voor niets sluit men regelmatig de toegangswegen tot Lage Vuursche in het weekend af.

Kun je de wandelingen in Lage Vuursche bereiken met het OV?

De wandelingen over de boswachterspaden bij Lage Vuursche zijn niet rechtstreeks met het OV bereikbaar. Wel kun je streekbus 59 nemen naar het centrum van Lage Vuursche. Vanaf de bushalte is het nog ongeveer 20 minuten wandelen naar het startpunt van de wandelingen.

Zijn er horecagelegenheden langs de wandeling bij de Lage Vuursche?

Bij de grote parkeerplaats ligt het gezellige ‘Buiten in de kuil’. In het dorp Lage Vuursche vind je diverse horecagelegenheden.

Momenteel zijn vanwege corona de horecagelegenheden tijdelijk gesloten. Neem daarom je eigen eten en drinken mee. Overigens, toen wij er in het weekend wandelden hadden enkele etablissementen een kraampje buiten op straat open. Zag er sfeervol uit.

Dit interesseert je wellicht ook