Goed voorbereid op zomervakantie in 2022

Goed voorbereid op zomervakantie in 2022

Home » Je voorbereiding » Goed voorbereid op zomervakantie in 2022

Laatst gewijzigd op: dinsdag 7 april 2022

Zomervakantie in 2022: dit is de actuele situatie

Sinds 25 februari mag er weer veel in Nederland van minister Ernst Kuipers. Ook de reisadviezen zijn in positieve zin op de schop gegaan. Zo is de coronasituatie in een land niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies. Hierdoor zijn reizen naar landen buiten Europa weer mogelijk, mits de bestemming hiervoor open staat. En zolang je een negatief testbewijs kunt laten zien, hoef je bij terugkomst in Nederland (in de meeste gevallen) niet meer in quarantaine.

Reisadvies kan weer wijzigen

Als fervente reizigers waren we uiteraard erg blij met het goede nieuws. Maar het coronavirus is er natuurlijk nog wel. Dit kan gevolgen hebben voor het reisadvies voor bepaalde bestemmingen. Bijvoorbeeld als er een nieuwe virusvariant opduikt. In zo’n geval krijgt die bestemming opnieuw kleurcode oranje en moeten reizigers bij terugkeer mogelijk alsnog in quarantaine. Het blijft dan ook belangrijk om het reisadvies voor je vakantiebestemming regelmatig te checken.

Let wel: voor Belgen gelden vanuit het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken andere reisadviezen en voorwaarden. Deze worden weergegeven op www.diplomatie.belgium.be.

Het kleurrijke dorpje Vernazza trekt veel toeristen.

Zomervakantie in 2022 in Europa | landen op geel of groen

Om je te helpen bij je voorbereidingen voor een zomervakantie in 2021 in Europa heeft grijsopreis.nl een handig overzicht voor je gemaakt. Met een paar muisklikken heb je alle benodigde informatie voorhanden of je kunt reizen naar jouw gewenste vakantiebestemming. Want met grijsopreis.nl ga je wijs op reis. Dit overzicht is altijd actueel op basis van officiële informatie van de overheid en van de ANWB. De links waarnaar we verwijzen worden altijd aangepast aan de nieuwe situatie. Met dit overzicht weet je dus exact wat er mogelijk is.

 

Uitleg tabel

  • In de eerste kolom zijn de geel vetgedrukte landen de landen waarover op onze blog uitgebreide informatie met de hoogtepunten aanwezig is. Door hierop te klikken, kom je gelijk op de desbetreffende landenpagina.
  • De tweede kolom vermeldt de link naar het actuele reisadvies van het land. Door op de link te klikken, zie je gelijk of een land een rood, oranje of geel reisadvies heeft.
  • In de derde kolom vind je, voor zover er informatie beschikbaar is, een link naar de specifieke coronamaatregelen die het betreffende land hanteert.

Landen in Europa met reisadvies geel of groen

Voor de volgende landen in Europa is het reisadvies geel of groen (geldt voor de meeste Europese landen). Check regelmatig het actuele reisadvies als je overweegt om naar een van deze landen op vakantie te gaan.

Land Reisadvies Voorwaarden / maatregelen
België Reisadvies Voorwaarden
Bosnië en Herzegovina Reisadvies geen info
Bulgarije Reisadvies Er gelden inreisbeperkingen!
Caribisch Nederland – Aruba Reisadvies Voorwaarden
Caribisch Nederland – Bonaire Reisadvies Voorwaarden
Caribisch Nederland – Curaçao Reisadvies Voorwaarden
Caribisch Nederland – Saba  Reisadvies Geen info
Caribisch Nederland – Sint Eustatius  Reisadvies Geen info
Caribisch Nederland – Sint Maarten Reisadvies Geen info
Cyprus Reisadvies geen info
Denemarken Reisadvies Voorwaarden
Duitsland Reisadvies Voorwaarden
Estland Reisadvies geen info
Finland Reisadvies Geen info
Frankrijk Reisadvies Voorwaarden
Griekenland Reisadvies Voorwaarden
Hongarije Reisadvies Voorwaarden
Ierland Reisadvies Voorwaarden
IJsland Reisadvies geen info
Italië Reisadvies Voorwaarden
Kosovo Reisadvies geen info
Kroatië Reisadvies Voorwaarden
Letland Reisadvies geen info
Liechtenstein Reisadvies geen info
Litouwen Reisadvies geen info
Luxemburg Reisadvies Voorwaarden
Malta Reisadvies geen info
Moldavië Reisadvies geen info
Montenegro Reisadvies geen info
Noorwegen Reisadvies Voorwaarden
Oostenrijk Reisadvies
Voorwaarden
Polen Reisadvies Voorwaarden
Portugal Reisadvies Voorwaarden
Roemenië Reisadvies geen info
Rusland Reisadvies geen info
Servië Reisadvies geen info
Slovenië Reisadvies Voorwaarden
Slowakije Reisadvies
geen info
Spanje Reisadvies
Voorwaarden
Tsjechië Reisadvies Voorwaarden
Verenigd Koninkrijk Reisadvies Voorwaarden
Zweden Reisadvies Voorwaarden
Zwitserland Reisadvies Voorwaarden

Landen in Europa met reisadvies geel of groen

Voor de volgende landen in Europa is het reisadvies geel of groen. Check regelmatig het actuele reisadvies als je overweegt om naar een van deze landen op vakantie te gaan.

Mont Saint-Michel bij blauwe hemel en mooie wolken

Reisadvies voor landen buiten Europa

In veel landen buiten Europa geldt inmiddels een groen of geel reisadvies. Is er een oranje of rood reisadvies dan heeft dit meer te maken met bijvoorbeeld de politieke onstabiliteit van het land dan met corona. Als een land op groen of geel staat hoeft dit overigens niet automatisch te betekenen dat je er naar toe mag reizen. Sommige landen hanteren namelijk zeer strenge inreisbeperkingen. Je checkt dit op de site van Nederland Wereldwijd

Tijdens je voorbereiding voor je reis bepaal je onder meer je reisbudget

Goede reisvoorbereiding zomervakantie in 2022 essentieel

Een goede voorbereiding is altijd belangrijk. Maar dit jaar is het essentieel om je vooraf goed te informeren voordat je op vakantie gaat. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

  • Check altijd vooraf het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor jouw vakantieland. Op deze pagina hebben we altijd het actuele advies staan. Stel je op de hoogte van de lokale regels die in het vakantieland gelden. Ook hiervoor kun je klikken op de link in de kolom “beperkingen/voorwaarden”. Dan ben je van de actuele situatie op de hoogte.
  • Zorg dat je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent. Via het coronapaspoort (alleen binnen Europa) bijvoorbeeld, of het ‘gele boekje‘ (vaccinatieboekje). Of dat je recent negatief getest bent op corona of onlangs corona hebt gehad.
  • Download de BZ Reisapp voordat je op vakantie gaat. Dan kun je meldingen ontvangen als er veiligheidsrisico’s ontstaan in je vakantieland, bijvoorbeeld meldingen over een nieuwe uitbraak, reisbeperkingen en andere belangrijke zaken.
  • Houd je aan de regels die je nu in Nederland ook gewend bent op te volgen. Mochten in het land strengere lokale regels gelden, dan zijn die vanzelfsprekend van toepassing.
  • Probeer zoveel mogelijk buiten de drukke periodes te gaan. Boek als je kunt dus niet tijdens de schoolvakantieperiode je zomervakantie in 2022.

Met deze informatie van grijsopreis.nl ga je zeker wijs op reis en kom je voor geen verrassingen te staan. Op de landenpagina’s vind je overigens nog meer informatie. Daar kun je ook het actuele reisadvies terugvinden. En de hoogtepunten van ieder land die je zeker niet mag overslaan. Want ondanks dat de zomervakantie in 2021 anders dan anders wordt, wil je natuurlijk wel genieten van de mooiste bezienswaardigheden.