Curaçao

Curaçao

Curaçao is het grootste eiland van de voormalige Nederlandse antillen. Het eiland staat bekend om het historische centrum van Willemstad en de vele prachtige, beschutte baaien met parelwitte zandstranden en turquoise zeewater. Maar Curaçao is ook het eiland van het gezellige uitgaansleven, de vele zandstranden met trendy strandtentjes, de ruige natuur in de natuurparken, de vele oude landhuizen, en het – op Cuba na – grootste cultureel erfgoed van het hele Caraïbisch gebied.

Grote Knip, Curaçao

Wat te zien en te doen op Curaçao

Curaçao heeft veel meer te bieden dan we in onze blog kunnen beschrijven. Om die reden beschrijven we alleen die plekken en activiteiten waarvan wij op basis van onze jarenlange ervaring met het eiland denken dat je ze zeker moet zien of doen.

Stadswandeling door Punda en Otrobanda

Een wandeling door de wijken Punda (de Punt) en Otrobanda (de andere kant) die beide op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan, mag simpelweg niet aan je bezoek aan Curaçao ontbreken. We nemen je mee vanuit een andere wijk, namelijk Pietermaai, naar Otrobanda aan de andere kant van het Sint Annabaai-kanaal. Het is geen lange wandeling maar afhankelijk van welke bezienswaardigheden je bezoekt kun je er wel een dag zoet mee zijn.

In de jaren dat wij op het eiland woonden en werkten was Pietermaai een wijk met vervallen panden die door drugsverslaafden werden gekraakt. Twintig jaar later is juist deze wijk verworden tot een van de meest statige en trendy wijken van Willemstad. De oude panden zijn prachtig gerestaureerd en omgetoverd tot boutique hotels of restaurants.

Pietermaai in Willemstad

Vanuit Pietermaai lopen we naar het Koningin Wilhelminapark en plein waar je vele gezellige terrasjes en restaurants hebt. Omdat we nog geen trek hebben slaan we vooralsnog de ‘boogjes’ met de restaurants alsook het nabijgelegen waterfort over. In plaats daarvan lopen we het winkelcentrum van Punda binnen om koers te zetten naar de Mikvé Israël-Emanuel Synagoge uit 1674. Deze synagoge is de oudste, nog in gebruik zijnde van het westelijk halfrond! Naast de synagoge bevindt zich het beslist interessante Joods Museum.

Vanuit de synagoge en het museum lopen we door naar de oude, overdekte Ronde Markt waarna we langs het Waaigat richting de Sint Annabaai wandelen. Nog vóór de huidige crisis in Venezuela had je hier de drijvende markt, bestaande uit bootjes uit Venezuela waar je vers fruit en groenten kon krijgen. Bij de Sint Annabaai slaan we de bocht om naar links en lopen we langs de vele terrassen waar je wat kunt eten of een heerlijk koud biertje kunt drinken.

Vervolgens nemen we 168 meter lange Koningin Emmabrug uit 1888 (beter bekend als de Pontjesbrug) vanuit Punda over het Sint Annabaai-kanaal naar Otrobanda. Het is de enige drijvende draaibrug ter wereld en is uitsluitend toegankelijk voor voetgangers. Als de brug open is brengen kleine veerboten je naar de overkant.

Waaigat, Punda

In Otrobanda komen we uit op het grote Brionplein dat zijn naam ontleent aan Curaçaoënaar Pedro Luis Brión vanwege zijn bijdrage aan de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijd in de 19e eeuw. We vervolgen de wandeling richting de Sint Annabaai voor een bezoek aan het Kura Hulanda Museum.

Het Kura Hulanda Museum in de subwijk Kura Hulanda in Otrobanda is een antropologisch museum dat de Afrikaanse slavenhandel van de 17e tot en met de 19e eeuw, en de cultuur van Curaçao beschrijft. Het is een mooi, kwalitatief museum dat ook leerzaam en interessant is voor mensen die niet direct geïnteresseerd zijn in het onderwerp slavernij. Het museum is dagelijks geopend van 10.00u tot 17.00u.

Voordat we een drankje nemen bij een van de vele, gezellige restaurants of terrassen aan of vlakbij het Brionplein lopen we nog even langs het hotel van Kura Hulanda. Jacob ‘Gelt’ Dekker, een Nederlandse schrijver, filantroop en zakenman liet het voormalige hotel alsook de aangrenzende panden restaureren. Van het hotel maakte hij een uniek vijfsterrenhotel waarbij vrijwel geen enkele kamer of suite hetzelfde is als de andere. Echt leuk om even door de straatjes van het hotel te lopen!

Riffort, Willemstad

Na een drankje steken we het Brionplein over tot we uitkomen bij een van de acht forten op Curaçao, namelijk het (voormalige) Riffort. Dit fort uit 1828 bewaakte samen met het Waterfort in Punda de ingang van de Sint Annabaai. Naast het fort was ook een ruimte waarin de ketting lag waarmee de waterweg in 12 minuten kon worden afgesloten. In
de 20e eeuw deed het fort dienst als overheidsgebouw en politiebureau. Tegenwoordig vind je er een winkelcentrum. Het fort staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Via de Pontjesbrug verlaten we Otrobanda, de wijk die mede dankzij Jacob Dekker in de afgelopen 20 jaar zo enorm verbeterd is. We lopen via Fort Amsterdam uit 1634 door naar het Waterfort uit 1828 die net als het Riffort op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Tegenwoordig zetelt de Curaçaose regering in Fort Amsterdam. Binnen het fort kun je de gouverneurswoning en een kerk bezichtigen. We sluiten de enerverende wandeling af met een diner aan zee bij een van de restaurants onder de boogjes.

Strand op Curaçao

De stranden van Curaçao

Curaçao heeft bijna 40 stranden, de een nog mooier dan de ander. Het zuiden heeft de beste stranden, met het meest kalme zeewater. Een van de meest populaire stranden is Seaquarium Beach, gelegen net ten oosten van Willemstad. Het strand bestaat eigenlijk uit meerdere stranden waaronder het bekende Mambo Beach, Kontiki Beach en de wat rustigere stranden van de resorts aan het Seaquarium Beach. Je hebt er voldoende strandtenten voor een hapje en/of een drankje.

Een ander trendy strand vind je bij de baai van Jan Thiel. Ook hier is het druk en zijn er naast een goed geoutilleerde duikschool, voldoende horeca-gelegenheden. Wij zelf gaan echter meestal naar de veel rustigere Blauwbaai, net ten noorden van Willemstad, waar je heerlijk kunt zwemmen. Een andere, nog dichterbij Willemstad gelegen optie waar we regelmatig te vinden zijn, is het strand van de Pirate Bay Beach Bar and Restaurant.

Verder naar het westen heb je ook goede stranden, waaronder Playa Kalki en het nabijgelegen en onze favoriet Playa Lagun. Nadeel van deze stranden is dat je wel even onderweg bent met je huurauto. Onderweg zou je overigens ook de fraaie stranden van Cas Abou en Porto Marie kunnen bezoeken. Los van dat je hier voor de toegang moet betalen vinden wij de stranden wat aan de drukke kant.

Mambo op Curaçao

Christoffelpark

Het Christoffel National Park is met 2300 hectare het grootste nationale park van Curaçao en een must voor iedereen. Je vindt er een rijke flora en fauna waaronder wilde orchideeën en vele boom- en cactussoorten, alsook witstaartherten, boomhagedissen, groene leguanen en roodbilkikkers. Ook heb je er vele vogelsoorten zoals de Caraïbische spotlijster, gele en oranje troepialen, kolibries, West-Indische parkieten en zelfs kerkuilen.

Naast een prachtige, ruige natuur biedt het park ook veel op het gebied van cultuur en geschiedenis. Zo is plantage Savonet Plantage Savonet naast plantages Zorgvlied en Zevenbergen, een van de eerste plantages van het eiland. Het landhuis en de bijgebouwen van rond 1662 zijn een bezoek meer dan waard!

Er zijn acht wandelroutes variërend van eenvoudig tot uitdagend. Een wandeling die wij zelf een aantal keren gedaan hebben is de twee tot drie uur durende beklimming van de 372 meter hoge Christoffelberg. Het is een fantastische wandeling met een geweldig uitzicht op de top, maar je hebt er wel een goede wandelconditie voor nodig. Verder geldt het advies om deze wandeling zo vroeg mogelijk te maken, bij voorkeur zodra het park om 6.00u open gaat.

Een andere wandeling die beslist de moeite waard is, is de route door de voormalige plantage Savonet naar de grote baai Boka Grandi. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. In plaats van langs landhuis Savonet kun je ook de eveneens 1,5 uur durende route nemen die via de witstaartherten naar Boka Grandi voert. Ben je daarentegen niet echt een wandelaar maar wil je wel de herten zien, dan is er ook een slechts 20 minuten durende wandeling naar de dieren.

Christoffel National Park, Curaçao

Curaçao Marine Park

Feitelijk is de volledige zuidkust van Curaçao één groot koraalrif en marien park. In het westen kun je snorkelen en duiken in het Banda Abou National Park, en vanaf Willemstad tot aan het meest zuidoostelijke puntje van het eiland (Banda Ariba) kom je uit in het Curaçao Underwater Park. Ervaren duikers kunnen daarnaast voor prachtige duiken ook aan de noordkust terecht.

In de goed ontwikkelde franjeriffen in de Curaçaose kustwateren vind je naast barracuda’s, zeeschildpadden, roggen en (verpleegster)haaien in totaal 65 soorten koraal en meer dan 350 vissoorten. Daarnaast heb je in sommige binnenbaaien mangroven en zeegrasbedden die de kweekvijver vormen voor vele soorten koraalrifvissen en zeeschildpadden. Maar ook voor ongewervelde dieren waaronder de wereldwijd bedreigde roze vleugelhoorn. De zandstranden zijn belangrijke broedplaatsen voor schildpadden.

Bij de duikstekken aan de noordkust gaat het meestal om bootduiken. Aan de zuidkust kun je bij meerdere duikstekken vanaf de kant het water in maar omdat het eiland tegenwoordig redelijk aan de zuidoostkust is volgebouwd moet je voor sommige duikstekken met de boot. Dat geldt bijvoorbeeld voor enkele van onze favoriete duikstekken van voorheen, namelijk het prachtige wrak van de Superior Producer bij Willemstad en Piedro del Sombra ten oosten van Jan Thiel.

Bekijk ook de kaart met duikstekken van duikersgids.nl. Als je enkele duiken wilt maken op het eiland, beperk je dan zeker niet alleen tot de duikstekken in het oosten!

frogfish op Curaçao

Grotten van Hato

De grotten van Hato zijn wellicht niet de meest bijzondere attractie van het eiland, maar toch een vermelding waard. De koraal- en kalksteengrotten zijn ontstaan toen de zeespiegel daalde. Er zijn prachtige stalactiet- en stalagmietformaties, evenals waterbaden en een waterval. De grot is ook de thuisbasis van een kolonie langsnuitvleermuizen. Om die reden mag je in sommige kamers niet fotograferen. De grotten van Hato zijn zeven dagen in de week geopend. Twee keer per dag worden er rondleidingen verzorgd.

Jan Thiel op Curaçao

Praktische zaken

Vervoer op het eiland

Alhoewel er op Curaçao vele manieren zijn om je te verplaatsen (denk aan bussen, taxi’s en zelfs motoren) huren wij altijd een auto. Het eiland is simpelweg te groot om het te voet of met het openbaar vervoer te verkennen. Omdat er net als op Bonaire veel gedoken wordt op Curaçao, huren veel mensen een pick-up zodat ze voldoende laadruimte hebben voor duikflessen en -uitrusting. Kom je er niet om te duiken maar wil je wel de natuurparken in, dan doe je er slim aan om vanwege de vele onverharde, hobbelige grindwegen een 4×4 te huren.

Er zijn vele autoverhuurders op Curaçao waaronder Curaçao Rentalcars en de internationale verhuurbedrijven als Budget, Dollar, Europcar, Hertz en Sixt. De meeste hebben een locatie bij de luchthaven. Wij huren meestal via broker Sunny Cars omdat we dan nooit met onverwachte kosten te maken hebben.

Beach bar op Curaçao

Accommodatie

Op Curaçao is veel accommodatie te vinden, variërend van appartementen, (boutique) hotels en bed & breakfasts, tot resorts, villa’s en vakantiehuizen. De meeste accommodatie vind je in de omgeving van Willemstad of Jan Thiel maar ook daarbuiten heb je vaak hele fraaie resorts of (boutique)hotels. Voorheen verbleven we meestal in een van de resorts bij Jan Thiel. De afgelopen paar keer dat we het eiland bezochten verbleven we in een van de prachtige boutique hotels (zoals het Pietermaai Boutique Hotel) in de enorm opgeknapte wijk Pietermaai. Je zit dan wat dichterbij de vele gezellige terrassen en eettentjes van Punda.