Bonaire

Bonaire

Bonaire is na Curaçao het grootste eiland van de Caraïbische Nederlanden. Net als Aruba en Curaçao heeft Bonaire een droog (aride) klimaat wat je terugziet in het landschap. In het noordwesten vind je er heuvels en vegetatie, in het zuidoosten is het vlak en zie je er zoutpannen.

De grootste attractie van het eiland is in onze beleving de fantastisch mooie, turquoise zee met zeer gezonde, kleurrijke koraalriffen. Maar het eiland heeft ook aan land veel te bieden. Los van de prachtige natuur in het Washington Slagbaai National Park, vind je op het eiland zon en absolute rust. Alhoewel het in de hoofdstad Kralendijk best gezellig druk kan zijn!

flamingo op Bonaire

Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland. De meeste van de bezoekers komen er om te duiken of om aan andere vormen van watersport te doen zoals freediven en (kite)surfen. Bonaire heeft internationale faam als beste en vanwege de vele kantduikmogelijkheden ook meest comfortabele duikbestemming in het Caraïbisch gebied. Wij kunnen dit alleen maar beamen.

Overigens zijn cruisetoeristen de tweede belangrijke bron van toerisme op het eiland. Elke dag meren er duizenden dagjesmensen aan die voor veel inkomsten voor het eiland zorgen. Op Bonaire wordt nu gekeken naar manieren om de impact van die toeristen op de prachtige natuur te beperken.

Strand op Bonaire

Wat te zien en te doen op Bonaire

Op Bonaire valt er verrassend veel te doen en te beleven. Nadruk ligt op activiteiten in de natuur, zoals wandelen, vogels spotten, mountainbiken en paardrijden, en op de watersport. We beschrijven enkele van vele plekken op het eiland waar je volgens ons beslist geweest moet zijn, alsook een paar activiteiten die je gedaan moet hebben.

Bonaire National Marine Park

Als gezegd komen de meeste toeristen naar Bonaire om er aan watersport te doen, zoals duiken, snorkelen, kitesurfen, windsurfen, kajakken, zeilen of gewoon zwemmen. De hele zee rond Bonaire en het nabijgelegen Klein Bonaire maakt tot een diepte van 60 meter onderdeel uit van het Bonaire National Marine Park. Dit nationale park valt net als het Washington Slagbaai National Park en Lac Bay onder het beheer van de Stichting Nationale Parken (STINAPA).

Als non-profit organisatie beheert, onderhoudt, promoot en beschermt STINAPA de nationale parken van Bonaire. Dit wordt gefinancierd door de verkoop van een ‘nature fee’. Elke toerist die het Bonaire National Marine Park betreedt moet deze fee betalen. Meer informatie.

Om de impact van duikers op de kwetsbare onderwaterwereld zoveel mogelijk te beperken gelden er naast het aanschaffen van de nature fee nog enkele speciale regels. Zo mag je geen levende of dode koralen, sponzen, planten of waterdieren aanraken. Daarnaast moet je onder begeleiding een oriëntatieduik maken bij het duikcentrum waar je het duikpakket afneemt. Een ongeschreven regel is daarnaast dat je uitsluitend gebruik maakt van koraalvriendelijke zonnebrandcrème.

kajakken door de mangroven

Duiken

Als je overweegt om op vakantie te gaan naar Bonaire, is dat waarschijnlijk om te duiken in het Bonaire National Marine Park. Er zijn zeer veel duikcentra en -scholen op het eiland waar je terecht kunt voor een duikcursus of voor een duikpakket.

Zo’n duikpakket bestaat doorgaans uit onbeperkt gebruik van duikflessen. Omdat de meeste, prachtige duikstekken vanaf de kant te bereiken zijn, huren duikers doorgaans een pick-up waarmee ze zelf alle duikstekken kunnen bezoeken. Veel duikcentra hebben met andere centra een samenwerking waardoor duikers gebruikte duikflessen ook bij andere duikcentra kunnen inwisselen voor volle flessen.

veel vissen en een duiker

Delen van het Bonaire National Marine Park zijn tijdelijk afgesloten voor toeristen om het koraal de tijd te geven zich te herstellen van de negatieve impact die je zelfs als voorzichtig, eco-vriendelijk duiker hebt op de onderwaterwereld. Duikstekken waar je wel mag duiken worden gemarkeerd door een geel geverfd rotsblok met de naam van de duikstek. Je vindt de namen van de duikstekken ook op landkaarten die je van je accommodatie of autoverhuurder krijgt.

De afgelopen 25 jaar hebben we nagenoeg alle duikstekken op die bij Klein Bonaire na bezocht. Alhoewel de meeste duikstekken ons nog altijd kunnen bekoren, hebben we toch een voorkeur voor een select aantal. Dit zijn Nukove, de zoutpier, het wrak van de Hilma Hooker, Cliff en Small Wall. Nukove in het noordwesten is vrij lastig te vinden maar de kwaliteit van het rif en de autorit langs de prachtige zee maakt alles goed. Kaart en beschrijving van duikstekken op Bonaire.

zoutpier op Bonaire

Lac Bay

Het door STINAPA beheerde en beschermde Lac Bay is een prachtige, ondiepe lagune in het zuidoosten van Bonaire. Het 700 hectare grote gebied is omzoomd met mangroven waar je onder begeleiding mooie tochten kunt kajakken. Het mangrovebos is de broedplaats en kraamkamer van vele vogel- en rifvissoorten. Het is ook het voedselgebied voor de Groene zeeschildpad.

Naast kajakken door de natuur kun je er ook fantastisch windsurfen. De lagune van Sorobon en Lac Bay biedt ideale omstandigheden voor zowel beginnende als ervaren windsurfers, namelijk ondiep, warm water zonder (dood) koraal op de zandbodem, en een constante aanlandige passaatwind. Daarnaast is er dankzij het rif dat de laguna afschermt, bijzonder weinig golfslag. De relaxte strandtent waar je al dan niet onder een parasol heerlijk wat kunt lezen of een verfrissend biertje kunt drinken, maakt het feest wat ons betreft helemaal compleet.

surfstrand op Bonaire

Washington Slagbaai National Park

Het ruim 5600 hectare grote Washington Slagbaai National Park in het noordwesten van Bonaire is het grootste Nationaal Park van Caraïbisch Nederland. Al ga je feitelijk alleen voor de watersport naar Bonaire, je vakantie is naar onze mening niet compleet zonder ook een bezoek te brengen aan dit fantastisch natuurpark.

In het park vind je mangroven, zoutmeren, strandjes, zandduinen, bossen en heuvels. De Brandaris is met een hoogte van 241 meter de hoogste heuvel van het eiland. Tijdens een wandeling krijg je vele leguanen, papegaaien, flamingo’s en parkieten te zien. De stranden in het park zijn een belangrijke broedplaats voor alle vier soorten zeeschildpadden in het Caraïbisch gebied. Lees ook onze blog over onze safaris door het Washington Slagbaai National Park.

binnenland Bonaire

Het park is geopend van 8.00u tot 17.00u. Tot uiterlijk 14.30u mag je het park bij het bezoekerscentrum binnen zodat je uiterlijk 17.00u het park ook weer kunt verlaten. Entree kost 45 US$ per kalenderjaar maar als je al de nature fee als duiker hebt betaald is toegang tot het park gratis. Bij het bezoekerscentrum krijg je informatie over de twee routes die je in het park kunt afleggen en wat er aan de routes te zien en te beleven valt.

Een absolute aanrader is de beklimming van de Brandaris maar houd er wel rekening mee dat je hier een goede wandelconditie voor moet hebben en bij voorkeur ‘s ochtends vroeg al aan de beklimming moet beginnen. De meest populaire snorkel- en duikstekken zijn die van Wayaka 2 en Boka Slagbaai waar je mogelijk zeeschildpadden te zien krijgt.

Alhoewel je met de fiets naar binnen mag, adviseren we je toch met de 4×4 te gaan omdat de afstanden over de onverharde wegen groot zijn. Neem ook voldoende drinkwater, zonnebrandcrème en je zwem-, snorkel- of duikspullen mee.

Landhuis aan het strand bij Nukove, Bonaire

Praktische zaken voor je vakantie op Bonaire

Hoe is het vervoer geregeld op het eiland?

Alhoewel Kralendijk eenvoudig te voet te verkennen is, ontkom je er feitelijk niet aan om op Bonaire een auto te huren. Dit geldt met name als je het eiland als duiker bezoekt. Huur dan een pick-up met voldoende laadruimte voor je duikflessen en -uitrusting. Ben je er niet als duiker, huur dan sowieso een 4×4 omdat je met name in het noordwesten van het eiland onverharde, hobbelige wegen hebt.

Waar kan ik het beste verblijven op Bonaire?

Op Bonaire is redelijk wat accommodatie te vinden, variërend van appartementen en villa’s tot (boutique) hotels, resorts en bed & breakfasts. De meeste accommodatie vind je in of net ten zuiden van Kralendijk. Waar wij inmiddels drie keer naar volle tevredenheid hebben verbleven was Djambo. Dit is een kleinschalig appartementencomplex met een heerlijk zwembad en een gezellige bar waar het altijd happy hour lijkt te zijn. Voor ons als duiker ook niet onbelangrijk is dat je hier tevens een afgeschermde opslag- en spoelruimte hebt voor je duikspullen. Het complex ligt op loopafstand met je slippers van het gezellige centrum van Kralendijk. Ben je meer op zoek naar een mooie deal voor een pakketreis bestaande uit vlucht en verblijf? Kijk dan eens op de website van Corendon of TUI.

Djambo, resort op Bonaire

Waar kan ik heerlijk eten of wat drinken op Bonaire?

Het prijsniveau van Bonaire ligt iets hoger dan in Nederland. Omdat alles geïmporteerd moet worden zijn vooral levensmiddelen er (een stuk) duurder. Om die reden gaan wij zelf voor onze avondmaaltijd uit eten en nuttigen we alleen ons ontbijt en lunch bij het appartement.

Het stadje Kralendijk bestaat uit een kleurrijke boulevard met vele restaurants en barretjes. Maar ook buiten de stad zijn er veel gezellige en goede restaurants op het eiland te vinden. We vinden de kwaliteit van de restaurants over het algemeen ruim voldoende tot goed. Over het algemeen vind je er de internationale keuken. Zoek je meer de authentieke Antilliaanse keuken (kuminda krioyo) en je bent in de juiste periode op het eiland, bezoek dan het Taste of Bonaire-evenement dat vier keer per jaar georganiseerd wordt door de Tourism Corporation Bonaire. Meer informatie over Taste of Bonaire.

Misschien heb je er al wat van meegekregen, maar op de benedenwindse eilanden is er een plaag van uitheemse koraalduivels. Deze prachtige vissen die geen (of onvoldoende) natuurlijke vijanden heeft in de prachtige wateren van Bonaire, planten zich sneller voort dan de visstand aan kan. Om de plaag te lijf te gaan wordt veel op de vis gespeervist. Er zijn inmiddels meerdere locaties op het eiland waar je koraalduivel kunt eten. Je hebt zelfs een mobiele hamburgerstalletje dat aan zee koraalduivelhamburgers bereidt.