Aruba

Aruba

Aruba is het meest westelijk gelegen en kleinste eiland van de ABC-eilanden. Ondanks de beperkte grootte heeft het prachtige eiland voor mensen van alle leeftijden veel te bieden!

Net als de nabijgelegen eilanden Curaçao en Bonaire heeft Aruba een woeste, rotsachtige noordoostkust en een kalme zuidwestkust met witte zandstranden en een turquoise, warme waterwereld. Op het droge, vrij vlakke eiland vind je enkele heuvels waarvan de Jamanota met 188 meter de hoogste is.

zeilschip met toeristen op Aruba

Wat te zien en te doen op Aruba

De meeste toeristen bezoeken Aruba vanwege het heerlijke klimaat en de parelwitte zandstranden. Maar het eiland heeft nog zoveel meer te bieden. Hieronder lichten we een tipje van de sluier op.

Wandelen in het Arikok National Park

Het Arikok National Park bestaat uit lava-, kwartsdioriet- en kalksteenformaties die een centrale rol gespeeld hebben in de geschiedenis van Aruba. In het ruim 34 vierkante kilometer grote park vind je zeldzame, inheemse dieren, bomen- en plantensoorten, maar ook grotten en zelfs Indiaanse grotschilderingen.

In het park kun je diverse wandelingen maken, al dan niet onder begeleiding. Er zijn in totaal negen wandelingen uitgezet. Enkele hele mooie wandelingen zijn die van Plantage Prins naar Dos Playa, en de beklimming van de Jamanota. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden om te mountainbiken. Ook zijn delen van het park met de auto te berijden. Hier heb je wel een 4×4 voor nodig. Ga je lopend, neem dan voldoende drinkwater en zonnebrandcrème mee omdat je er weinig beschutting tegen de warme zon hebt. Meer informatie over het Arikok National Park.

binnenland van Aruba

Golfen op Aruba

Op Aruba zijn er twee fraaie golfbanen te vinden: Tierra del Sol in het uiterste noordwesten, en The Links bij Divi Aruba. We hebben op beide banen gespeeld en vinden Aruba sindsdien een fantastische golfbestemming in de Cariben. Lees onze blog over golfen op Aruba.

Duiken

Alhoewel Bonaire de meest gezonde duikstekken van de ABC-eilanden heeft en ook de beste naam onder duikers geniet, heeft ook Aruba hele leuke duikstekken te bieden! Aruba is het eiland waar je moet duiken als je van wrakken houdt. Een van de meest bekende wrakken op Aruba is de Antilla. Met een lengte van 130 meter is dit wrak uit 1939 tevens het grootste scheepswrak van de Caraïben. Een ander wrak dat beslist de moeite waard is, is die van de Sea Jane, een 75 meter lang vrachtschip dat in 1988 bewust tot zinken is gebracht.

In tegenstelling tot Bonaire is het overgrote deel van de 31 duikstekken op Aruba alleen met de boot te bereiken. In totaal zijn er 5 duikstekken die ook vanaf de kant te bereiken zijn, namelijk Baby Beach en Santana di Cacho bij Sint Nicolaas in het zuidoosten, Natural Bridge in het noorden, en Mangel Halto en The Palm Slope net ten zuiden van Oranjestad.

schildpad bij Aruba

Genieten van en watersporten bij de stranden van Aruba

Op Aruba zijn er ruim 20 prachtige, witte zandstranden, de een nog mooier (maar ook vaak drukker!) dan de ander. De meeste stranden bevinden zich aan de zuid- of westzijde van het eiland. Hier kun je heerlijk relaxen en zwemmen. Bij enkele zoals bij Hadicurari Beach en het prachtige Eagle Beach kun je ook windsurfen en kitesurfen.

De stranden aan de noord- of oostzijde bieden doorgaans minder goede zwemcondities maar je kunt er wel surfen en kitesurfen. Een van die stranden is Boca Grandi dat door de echte cracks beschouwd wordt als een van de beste kitesurflocaties van Aruba of zelfs van de Caraïben. Voor ons als niet-kitesurfers is deze baai sowieso leuk om te bezoeken, al is het alleen al om de gevorderde kitesurfers spectaculaire sprongen te zien maken.

strand op Aruba

Aruba ’s avonds verkennen met Kukoo Kunuku

Een leuke avondactiviteit op Aruba is een kroegentocht met de Kukoo Kunuku-bus. Deze bus haalt je rond 18.00u op bij je hotel. Onder het genot van een glas champagne brengt de bus je naar de Casibari Grill, waar naast het diner ook een drankje is inbegrepen. Vervolgens brengt de bus je naar in totaal drie barretjes. Bij elke halte krijg je één drankje gratis. Overigens heeft de Kukoo Kunuku ook andere, meer culinaire excursies op het programma staan. Meer informatie over Kukoo Kunuku.

Beklimming van de Hooiberg

De Hooiberg is een 165 meter hoge berg in het midden van het eiland die nagenoeg van iedere plek op Aruba te zien is. De beklimming van de berg is een hoogtepunt die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan het eiland. Afhankelijk van je conditie ben je in een kwartier tot een half uur bij de top. Hier word je getrakteerd op een fantastisch mooi uitzicht op het eiland. Bij helder weer zie je zelfs de kust van Venezuela. In onze blog over de beklimming van de Hooiberg beantwoorden we al je mogelijke (praktische) vragen.

Beklimming van de Hooiberg

Mountainbiken op Aruba

Op Aruba zijn er voor 350 kilometer mountainbikeroutes aangelegd. Genoeg mogelijkheden dus om de prachtige natuur van het eiland op sportieve wijze te verkennen. De meeste van die routes liggen aan de ruige noordzijde van Aruba.

Je kunt er voor kiezen om zelf op pad te gaan of om met een georganiseerde tocht mee te gaan. Onder begeleiding van een ervaren gids heeft als voordeel dat hij of zij het parcours en de bezienswaardigheden aan de route op zijn duimpje kent.

Er zijn meerdere verhuurders van mountainbikes op het eiland. Vaak kun je ook bij je eigen hotel of resort voor een leenfiets terecht. Een mtb huren kan bij bijvoorbeeld Tri-bike Aruba of Aruba Active Vacations. Hier kun je ook terecht voor mountainbikeroutes. Ga je een dagdeel op pad met een mountainbike, smeer je dan zelfs op bewolkte dagen goed in en neem voldoende drinkwater in een bidon mee!

Overigens, als mountainbiken in de tropische warmte net iets te sportief voor je is, overweeg dan om een e-bike te huren. Wel zo comfortabel en toch de mogelijkheid om grote delen van het eiland fietsend te verkennen.

Natuurlijke brug

In duizenden jaren tijd zijn er door de woeste golven en krachtige wind in totaal zeven natuurlijke bruggen in de kalkstenen kliffen aan de noordzijde van het eiland ontstaan. De oorspronkelijke, grootste brug die de meeste mensen bedoelen als ze het hebben over dé natuurlijke brug, stortte in 2005 in. Die brug zorgde voor een hoop brokstukken in de baai en is nog steeds een toeristische attractie. Vlakbij ligt echter een kleinere brug die nog wel intact is.

Stadswandeling door het artistieke San Nicolas

In het zuidoosten van Aruba ligt San Nicolas, ook wel de Street Art-hoofdstad van de Cariben genoemd. Het is op Oranjestad na de grootste stad van het eiland. Maar dan met de charme van een klein, authentiek Caribisch vissersdorp. San Nicolas wordt vaak (onbewust) door toeristen overgeslagen. Volkomen onterecht als het aan ons ligt. Het stadje en de directe omgeving heeft namelijk veel te bieden. Een van de hoogtepunten is een stadswandeling langs de muurschilderingen in het artistieke centrum. Waarom ook jij deze wandeling wilt maken lees je in onze blog over San Nicolas.

Mural in San Nicolas

Natural Pool (Conchi)

In het Arikok National Park aan de noordkant van het eiland ligt beschut van de woeste zee een natuurbad in de vorm van een kom (‘conchi’ in het Papiaments). Het water in het natuurbad wordt door smalle openingen in het vulkanisch gesteente steeds gevoed met kraakhelder zeewater. Hierin badderen is een geweldige ervaring omdat je veilig beschut in kalm water getuige bent van de woeste, vaak hoge golven die vlakbij op de kust beuken.

Het bad is via een natuurlijke trap te bereiken. Dit is ook de enige veilige manier om het water in en weer uit te gaan! Neem een snorkel en duikbril mee als je er gaat baden omdat er aardig wat leven in het bad zit.

Je moet er overigens wel wat moeite voor doen om op je bestemming te komen. Het bad ligt in een verre uithoek van het park waar je feitelijk alleen met een 4×4, te voet of te paard kunt komen. Een andere optie is om met een georganiseerde jeepsafari mee te gaan.

Vuurtoren California

Op het meest noordwestelijk deel van het eiland vind je nabij Hudishibana de vuurtoren California, één van de drie oude vuurtorens die Aruba rijk is. De 30 meter hoge vuurtoren is vernoemd naar het stoomschip California dat in de directe omgeving eind 19e eeuw schipbreuk leed.

Bij de vuurtoren heb je een fantastisch uitzicht over de Caraïbische zee, de golfbaan Tierra del Sol en Oranjestad. Het is ook mogelijk om de vuurtoren te bezoeken en via de trap naar boven te klimmen. In het voormalige vuurtorenwachterswoning bevindt zich nu een restaurant.

Vuurtoren op Aruba

Praktische zaken voor je bezoek aan Aruba

Vervoer op het eiland

Aruba is eenvoudig per auto, bus of te voet te verkennen. Het is als toerist niet echt nodig om een ​​auto te huren omdat veel restaurants, stranden en winkelstraten zich op loopafstand bevinden van de meeste hotels rond Oranjestad. En anders kun je altijd wel een taxi pakken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn overigens ook per bus te bereiken. Zie ook de busroutes van Arubus.

Kom je er als duiker dan heeft het huren van een auto wel degelijk zin omdat er op het eiland ook een vijftal duikstekken die vanaf de kant lopend te bereiken zijn.

Accommodatie

Aruba heeft veel accommodatie te bieden, variërend van hotels in het centrum of aan het strand, tot appartementen, villa’s en luxe resorts. De meeste accommodatie vind je in het noordwesten rond Palm-Eagle Beach. Zoek je wat meer de rust, overweeg dan een van de fraaie hotels en resorts in het zuidoosten rond Sint Nicolaas of Savaneta.

mobiel fruitstalletje op Aruba