Giethoorn en Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Giethoorn en Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Home » Nederland » Giethoorn en Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Giethoorn is een pittoresk waterstreekdorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland. Het ligt tussen de plaatsen Steenwijk en het Drentse Meppel. Giethoorn is een openluchtmuseum in volle glorie. Langs het kanaal liggen prachtige boerderijen en huizen. In vele zijn toeristische attracties gehuisvest. Het oude dorpsgedeelte van Giethoorn is alleen via een looppad en het water bereikbaar. Hierdoor en door de vele kanaaltjes rondom de plaats, wordt Giethoorn wel het Venetië van het noorden genoemd. Hoewel veel buitenlandse toeristen op drukke dagen Giethoorn overspoelen, is het zeker de moeite waard om dit “openluchtmuseum” eens te bezoeken.

Fluisterbootje

Giethoorn en de veenwinning

Giethoorn werd in 1230 gesticht door godsdienstige vluchtelingen. Het dankt zijn karakteristieke vorm aan de veenwinning. Hiermee ontstonden vele kanaaltjes, plassen en meren rondom Giethoorn. Deze afgestoken turf werd over die kanaaltjes vervoerd. Hiervoor gebruikte men speciale bootjes, de “punter”. Dit is een boot van ongeveer 6,30 meter lang en met een grootste breedte van 1,45 meter.

De punter werd gebruikt voor allerlei transport. Winkeliers, zoals de bakker, gingen ermee rond door het dorp om hun waar te verkopen. Daarnaast gingen arbeiders die werkzaam waren in de turfmakerij of het snijden van riet, ermee naar hun werk. Hierin vervoerden ze dan een deel van de oogst in de punter. Verder werd de punter gebruikt voor begrafenissen en huwelijksfeesten. Nu worden de punters vooral gebruikt voor toeristische tochtjes.

Een boottocht door Giethoorn

Giethoorn is het best te bewonderen vanaf het water. In de verschillende soorten bootjes die te huur zijn, krijg je een vanuit een heel ander perspectief het mooiste uitzicht op het dorp. Daarnaast kom je op plekken die anders onbereikbaar zijn. Je vaart vlak langs de pittoreske huisjes en boerderijen. Er zijn diverse opties om rond te varen door de vele kanaaltjes in Giethoorn, van een fluisterbootje tot een rondvaart met gids. Een overzicht van de mogelijkheden vind je op Giethoorn bootje huren

Bezienswaardigheden van Giethoorn

Het dorp zelf is al een bezienswaardigheid op zich. Maar in een aantal huisjes zijn kleine, soms heel interessante musea ingericht. Deze bezienswaardigheden mag je tijdens een bezoek aan Giethoorn niet overslaan:

Museum Olde Maat Uus

Hier krijg je een goed beeld over het leven van Giethoorn en de bewoners in vroegere tijden. Uit persoonlijke verhalen van markante inwoners komt van alles naar voren over turfwinning en bijzondere gebruiken. Daarnaast is dit de kans om  een authentieke Gieterse boerderij van binnen te zien. Ook het vissershuisje en het botenhuis geven een unieke indruk van het eenvoudige bestaan dat men destijds had.

Schelpengalerie Gloria Maris

In Gloria Maris kun je genieten van de wonderlijke schoonheid die de natuur onder water voortbrengt. Ontdek de schelpen en koralen in de vele variaties, vormen en kleuren. Je ziet hier de enorm zeldzame en kostbare schelp ‘Gloria Maris’, waaraan de galerie haar naam ontleent. Er zijn er in de hele wereld maar 25 van gevonden. De galerie heeft er zelf twee. Verder kun je een unieke collectie sieraden, vervaardigd van bloedkoraal, parels en schelpen bekijken.

Daarnaast kun je in Giethoorn-Noord een bijzondere molensoort zien, die speciaal voor deze streek is: de Tjaskermolen. In het museum Olde Maat Uus staat ook een exemplaar.

Meer informatie over Giethoorn

Dit is maar een kleine greep van de vele bezienswaardigheden. Op deze website vind je nog veel meer informatie over Giethoorn. Want goed voorbereid geniet je nog veel meer van dit sprookjesachtige dorp. 

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Als je in Giethoorn bent, dan is het zeker aan te raden om het vlakbij gelegen Nationaal Park Weerribben-Wieden te bezoeken. Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Je vindt er een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Het gebied is een kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten.

In Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je prachtig wandelen, fietsen en varen (bijvoorbeeld met een fluisterboot), maar kanovaren is het allermooiste. Wij hebben dit op een prachtig zonnige, doordeweekse dag in oktober gedaan en genoten van de rust om ons heen. Tussen muren van riet vaar je steeds verder het groen in, tot je alleen je eigen peddels en het gezang van de vogels hoort. het lijkt een groot doolhof te zijn van kleine slootjes en vaartjes. Verdwalen is echter onmogelijk, want alle sloten komen uiteindelijk weer uit op de Kalenbergergracht.

Er zijn diverse bezoekerscentra voor het Nationaal Park Weerribben-Wieden, waar je bootjes kunt huren en informatie over wandeltochten kunt krijgen. Deze vind je in de plaatsen Ossenzijl, Kalenberg, Sint Jansklooster en Zwartsluis.

Wil je Giethoorn en Nationaal Park de Weerribben-Wieden samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.