Het Saimaameer in Zuid-Finland: perfecte zomerbestemming

Het Saimaameer in Zuid-Finland: perfecte zomerbestemming

Home » Finland » Het Saimaameer in Zuid-Finland: perfecte zomerbestemming
“Finland, het land van de 1.000 meren”. Dat leerden we vroeger op school. In werkelijkheid heeft het land zelfs bijna 190.000 meren. Ideaal voor watersport in allerlei vormen. En rondom al dat water liggen fantastische wandel- en fietsroutes. Wij ontdekten afgelopen zomer het immense Saimaameer in Zuid-Finland. Wat ons betreft heeft dit meer alle ingrediënten voor een afwisselende vakantie: je kunt er actief zijn op of rond het water. Maar daarnaast valt er ook genoeg te genieten van cultureel erfgoed. Hoogtepunt is daarbij het stoere kasteel van Savonlinna. Tot slot komt zelfs de meest verwende fijnproever in deze regio volledig aan zijn trekken.

Het Saimaameer in Zuid-Finland

Het Saimaameer is het grootste meer van Finland en zelfs een van de grootste meren van Europa. Voor vissen is het een ideaal leefgebied, het meer is bijzonder visrijk. Daarnaast is het meer de habitat van de Saimaa Ringelrob, De Ringelrob is een zeldzame en beschermde diersoort die alleen hier voorkomt. Er leven een paar honderd exemplaren in het gebied.

Het Saimaameer is van belang voor het transport van hout vanuit het Finse binnenland naar de kust en naar zee. Mede hiervoor is in 1865 het Saimaa Kanaal gegraven. Zo ontstond er een directe verbinding vanaf het meer naar de zee. Het Saimaameer en omgeving is een geliefde toeristische bestemming voor de Finnen. Veel inwoners uit Helsinki hebben een vakantiehuis aan de oever van het meer.

Activiteiten op en rond het Saimaameer in Zuid-Finland

Het uitgestrekte Saimaameer is een ideale plek om actief te zijn. Dat kan zowel op als rond het water.

Kanoën op het Saimaameer

In dit grote meer waar het water eigenlijk altijd rustig voortkabbelt, mag een kanotocht natuurlijk niet ontbreken. De echte sportieveling kan zelfs meerdaagse kanotochten op het Saimaameer maken.

Wij doen het wat rustiger aan. We stappen in de kano bij Oravi, een plaats zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Savonlinna. Daar maken we in de ochtend een ontspannen tocht. We kijken jaloers naar al die mooie vakantiewoningen aan de rand van het meer. Wanneer we verder peddelen, komen we in de ongerepte natuur. Hoge sparren omzomen het meer. Eilandjes met grote rotsen en intieme strandjes voor een relaxte picknick. Ideaal voor een pauze waarbij het koele water verfrissend werkt om het zweet na het kanoën af te spoelen.

Wandelen bij het Saimaameer

Rondom het Saimaameer ligt een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Als je wilt, kun je meerdaagse tochten maken rondom het meer. Daarbij loop je door de fraaiste natuurgebieden. Druk wordt het nergens. In de dichtbeboste gebieden kom je niet snel een andere wandelaar tegen.

Wij trekken onze wandelschoenen aan in het mooiste wandelgebied van de regio: de heuvelrug van Punkaharju. Finse natuurliefhebbers komen er al honderden jaren. Tijdens de bezetting van Finland door de Russen kwam de Russische Tsaar Nikolai I er ook graag. Hij was zo onder de indruk van het natuurschoon, dat hij beval dit gebied te beschermen. En inderdaad, het is een prachtig gebied. Natuurlijk hebben we op diverse plaatsen fraaie doorkijkjes op het meer, want het water is nooit ver weg. En we zien van die karakteristieke houten huizen in fraaie gele of rode kleuren. In het Punkaharju Nature Reserve, zoals het gebied officieel heet, liggen veel wandelroutes. Ze zijn er in diverse lengtes. Hier vind je een compleet overzicht van de wandelmogelijkheden in Punkaharju Nature Reserve.

Niet alleen rondom het Saimaameer kun je heerlijk wandelen. In de rest van Zuid-Finland zijn ook veel fraaie routes. Met onze blog over wandelgebieden in Zuid-Finland krijg je zeker voldoende wandelinspiratie.

Linnavuori

Mountainbiken

Op de e-Mountainbike kun je relaxt fietsen door de schitterende natuur rondom het Saimaameer. Als je een echte fietsliefhebber bent, dan kun je zelfs een 8-daagse fietsvakantie door de Saimaa-archipel maken.

Wij houden het bij een tocht in de ochtend door het prachtige Punkaharju gebied. Onze gids Markus instrueert hoe we de e-bikes kunnen gebruiken. Want af en toe komt er een venijnig klimmetje voor, of een steile afdaling. Enkele zijn zelfs zo steil dat we het verstandiger vinden om met de fiets in de hand naar beneden te lopen. Anderen uit onze groep denderen professioneel op hun e-bikes naar beneden. Maar dat zijn dan ook ervaren mountainbikers.

Op een prachtige plek genieten we van een heerlijk kopje koffie. En vooral van de sublieme Korvapuusti, de Finse variant van het kaneelbroodje. Een delicatesse die ons de vermoeidheid van de mountainbiketocht snel doet vergeten.

Vervolgens pedaleren we terug naar ons startpunt, Holiday Resort Harjun Portti. Een aangename plek om te verblijven. Mooie cottages langs het meer, natuurlijk allemaal voorzien van een privé-sauna. Het meer is groot genoeg om het zweet van onze lijven af te spoelen.

Safari op het Saimaameer

Voor een safari hoef je echt niet helemaal naar Afrika. Zelfs op het Saimaameer is een safari mogelijk. Daarbij ga je op zoek naar de Saimaa ringelrob. Een unieke zeehond die alleen in dit meer zijn habitat heeft. In mei en juni is de grootste kans om deze unieke dieren te spotten.

Onder leiding van een gids gaan wij bij het vallen van de avond op zoek naar de Saimaa Ringelrob. Met grote snelheid varen we tussen de vele eilanden van het Saimaameer door. De zon zakt langzaam weg achter de bossen. Het zorgt voor een schitterende spiegeling in het rimpelloze water. Dat alleen al maakt de safari een bijzondere ervaring, terwijl we nog geen ringelrob hebben gezien. Op een van de vele onbewoonde eilanden leggen we aan. We blijken niet de enigen te zijn. Een groep Finse sportievelingen maakt een meerdaagse kanotocht en slaat hier het kampement op voor de nacht. Gezellig drinken we met hen koffie, om daarna weer terug te varen.

En dan wordt eindelijk het turen in de verte beloond. In de verte zien we een ringelrob. Te ver om op de foto te krijgen. Maar het beeld is in onze herinnering gegrift. Als de rob ons door heeft, duikt hij onder. En omdat een ringelrob wel 20 minuten onder water kan blijven, is de kans dat we hem nog eens zien, klein. De zon is inmiddels onder. Dan merken we dat het snel afkoelt, mede door de snelheid waarmee de boot koers zet naar de haven. Onze fleecetrui komt nu goed van pas. 

Cultuur en gastronomie rondom het Saimaameer

Niet alleen de actieve natuurliefhebber voelt zich thuis bij het Saimaameer. Ook op cultureel en gastronomisch gebied valt er voldoende te genieten.

Savonlinna

De grootste plaats rondom het Saimaameer is Savonlinna. Een gezellige stad met diverse bezienswaardigheden. De grootste trekpleister is wel het imposante middeleeuwse kasteel Olavinlinna.

Wij bezoeken het kasteel als de voorbereidingen voor het jaarlijkse Savonlinna Opera Festival in volle gang zijn. Er worden podia gebouwd en op diverse plekken repeteren de artiesten hun voorstellingen. Jaarlijks trekt dit festival tijdens de maand juli duizenden bezoekers uit Finland en van ver over de grens. Wij maken er een klein voorproefje van mee. Tijdens het diner in een van de kasteelzalen zingt een Finse bariton prachtige liederen. Door de taalbarrière hebben we geen idee waarover hij zingt, maar het klinkt fraai.

Een van de meest wonderlijke stadswandelingen ooit maken we in deze stad. We lopen de “birdhouse route”. Een inwoner van de stad heeft meer dan 100 bijzondere vogelhuisjes opgehangen in Savonlinna. Het zijn werkelijk grote kunstwerken, veel daarvan zijn replica’s van oude gebouwen uit het stadscentrum. Prachtig om te zien en helemaal mooi dat de vogels in de stad in- en uitvliegen bij deze onderkomens.

Natuurlijk mag een cruise op een oude stoomboot niet ontbreken als we in Savonlinna zijn. We zien het kasteel van alle kanten. En de vele eilanden die in het meer rondom Savonlinna liggen.

Savonlinna is een leuke plaats om wat langer te verblijven. Je kunt je er op verschillende manieren uitstekend vermaken. Later zullen we de hoogtepunten van Savonlinna in een aparte blog beschrijven. Wil je nu al ideeen opdoen voor je bezoek aan de stad, kijk dan op de website van Visit Savonlinna

Finnish Forest Museum Lusto

Finland is niet alleen het land van de vele meren, maar ook dat van de uitgestrekte bossen. Met ruim 72.000 bomen per vierkante kilometer is Finland het dichtst beboste land ter wereld. Ongeveer 75% van de totale oppervlakte bestaat uit bos. Ter vergelijking: “slechts” 10% bestaat uit meren.

In het Finnish Forest Museum Lusto kom je alles te weten over de relatie van de Finnen met het bos door de eeuwen heen. Hoe het bos diende als jachtterrein en bron van voedsel. En hoe het land economische voorspoed bracht. Het gebouw waarin het museum is gehuisvest is opvallend en modern. De cilindrisch gevormde kern bootst een ring van een boom na. Ook het pad naar het museum met een fraaie houten brug maakt de entree bijzonder.

Wil je lekker lunchen, neem dan plaats in het restaurant van het museum Ravintola Lusto. Daar geniet je van heerlijke Finse gerechten, op kunstige wijze gepresenteerd. Volgens kenners is dit een restaurant dat een Michelin ster verdient.

Voormalig treinstation van Lusto

Vanaf het museum is het een klein stukje lopen naar het voormalig treinstation van Lusto. Als zodanig is het niet meer in gebruik. Nu is het een excentriek kunsthuis van twee Finse verzamelaars. Binnen tref je een bonte verzameling brocante aan. Maar ook bijzondere schilderijen van hedendaagse Finse kunstenaars. Er hangt ook kunst van de bekende Finse rockmuzikant Andy McCoy. Hij gebruikt zijn eigen bloed als verf in zijn schilderijen. Buiten het gebouw staan diverse bijzondere kunstobjecten. Zoals een koe gemaakt van auto-onderdelen.

Lappeenranta Fortress

Aan de zuidkant van het grote Saimaameer ligt Lappeenranta. Daar bevindt zich een 18e eeuws fort. De oudste gebouwen, zoals het wachtgebouw bij de hoofdpoort, de orthodoxe kerk en het huis van de commandant, dateren uit de laatste decennia van de 18e eeuw. In het complex vind je diverse musea. Zo kun je alles te weten komen over de militaire geschiedenis van Lappeenranta en de omgeving in het cavaleriemuseum. Daarnaast is er een kunstmuseum. Het Zuid-Karelië Museum belicht de historie van de regio. Op de wallen rondom het fort kun je heerlijk wandelen of picknicken. In de zomer opent een enorm zandkasteel met schitterende zandsculpturen de poorten. Ook de moeite waard!

Culinair genieten rondom het Saimaameer

De Finse keuken prikkelt onze smaakpapillen ieder moment van de dag. We noemden al het overheerlijke kaneelbroodje Korvapuusti. Zeker niet overslaan bij een kopje koffie. Bij de lunch en het diner komen heerlijke gerechten op tafel. Daarbij vormen natuurlijke ingrediënten de boventoon, afkomstig uit de bossen en de wateren. Visgerechten, maar ook eland staan veelvuldig op de kaart.

De culinaire specialiteit rondom het Saimaameer is “Muikku”, ofwel kleine marene. Het is een vissoort die in het meer voorkomt. Hij staat bij bijna alle restaurants langs de oevers van het meer op de kaart. De witte vis wordt meestal in de pan gebakken of gerookt. “Rantakala” is een soort soep met Muikku en een klontje boter, wat kruiden en aardappelen. Veel Finnen maken dit op het strand in een pot klaar om vervolgens heerlijk te smullen. Hoor je iemand “Muikku” roepen als hij een foto maakt? Dat kan heel goed. De Finnen gebruiken dit woord om iedereen lachend in beeld te krijgen.

Saimaameer in Zuid-Finland: nieuwe hotspot?

Na een paar dagen dit grote meer en de omgeving te hebben verkend, zijn we steeds enthousiaster geworden. De fraaie natuur, in combinatie met de rust die er heerst, maakt het een ideaal gebied om lekker actief te zijn op vele manieren. Maar we waren nog meer verrast door de cultuur van de regio. Met de culinaire genoegens van de streek zijn alle ingrediënten aanwezig voor een vakantie vol afwisseling. Voeg daarbij de aangename temperaturen die er zomers heersen. Niet te koud en zeker niet te warm om niets meer te kunnen ondernemen. Het zou ons daarom niet verbazen als het Saimaameer in Zuid-Finland de komende tijd een populaire vakantiebestemming wordt. Want in Zuid-Finland krijg je meer zomer voor je vakantie!

Praktische informatie over het Saimaameer in Zuid-Finland

Waar ligt het Saimaameer?

Het Saimaameer ligt in het zuiden van Finland. Aan de zuidkant van het Saimaameer ligt Lappeenranta. Die plaats is ruim 200 kilometer verwijderd van Helsinki. In het noorden van het Saimaameer is Savonlinna de grootste plaats. Dat is op ruim 300 kilometer afstand van Helsinki.

Hoe kom ik naar het Saimaameer?

De meest comfortabele manier om het Saimaameer te bereiken is met het vliegtuig. Voigt Travel vliegt in de zomer met Transavia vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Savonlinna. Deze vluchten vinden plaats van 19 juni tot en met 4 september. De terugvluchten, met een tussenstop in Rovaniemi in Fins Lapland, zijn van 26 juni tot en met 11 september.

 

Als je met de eigen auto wilt gaan, neem je de ferry vanuit het Duitse Travemünde naar Helsinki. Vanaf de Finse hoofdstad is het nog ruim drie uur rijden naar Savonlinna

 

Wanneer je volledig op eigen gelegenheid met het vliegtuig wilt, boek je een vlucht naar Helsinki. Vanaf die luchthaven vertrekken binnenlandse vluchten naar Savonlinna.

Wat maakt het Saimaameer tot een unieke vakantiebestemming?

Op het grootste meer van Finland kun je diverse activiteiten ondernemen. Zoals kanoën of kajakken, een safari naar de unieke Saimaa Ringelrob, heerlijk zwemmen of genieten op en van de vele stranden. In de bossen rondom het meer liggen prachtige wandelpaden en fietsroutes. Daarnaast zijn er voldoende culturele bezienswaardigheden bij het Saimaameer. Vooral Savonlinna en het stoere Olavinlinna kasteel, musea en het voormalig treinstation van Lusto zijn aantrekkelijk. En voor de culinaire fijnproevers zijn er tal van gastronomische verrassingen. Dit maakt het Saimaameer een veelzijdige vakantiebestemming in de zomer.

Welke activiteiten kun je op en rond het Saimaameer ondernemen?

Op het meer zijn alle vormen van watersport mogelijk. Je kunt zelfs meerdaagse kano- of kajaktochten maken. Bijzonder is het om bij het vallen van de avond op zoek te gaan naar de unieke Saimaa ringelrob, een robbensoort die alleen in het Saimaameer voorkomt.

 

In de bossen langs het Saimaameer ligt een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsroutes op je te wachten. Verken het gebied bijvoorbeeld met een e-MTB, dat is wel zo relaxt. Daarnaast zijn er lieflijke dorpen met leuke winkels. Vergeet vooral niet om Savonlinna en het kasteel in die plaats te bezoeken.

Wat is de grootste stad aan het Saimaameer?

Savonlinna is met 35.000 inwoners de grootste plaats aan het Saimaameer. Het is een gezellige stad met leuke winkels, goede restaurants en gezellige café's. Savonlinna heeft diverse musea, bijzondere kerken en een imposant kasteel waar jaarlijks in juli een vermaard operafestival plaatsvindt. Een leuke wandeling in Savonlinna is de wandelroute langs de vele fraaie vogelhuisjes, kunstige replica’s van fraaie gebouwen. Tot slot mag een cruise op een stoomschip over het Saimaameer niet ontbreken als je Savonlinna bezoekt.

Wat is het grootste meer van Finland?

Het grootste meer van Finland is het Saimaameer, met een oppervlakte van ongeveer 4.500 vierkante kilometer. Hiermee is het zelfs een van de grootste meren van Europa. De archipel van het Saimaameer bestaat uit honderden eilanden.

Waar kan ik overnachten rondom het Saimaameer?

Wij verbleven tijdens onze rondreis langs het Saimaameer in drie geweldige locaties:

  • Een fraaie rode cottage op het vakantiepark Harjun Portti. Laat je niet afschrikken door de eerste aanblik van een benzinestation en een grote parkeerplaats. Eenmaal op het terrein ontdek je de rust langs het Saimaameer. Verspreid tussen de bomen staan mooie rode huizen, voorzien van alle gemakken. Natuurlijk ontbreekt een privésauna niet. Bij het vakantiepark kun je ook e-mountainbikes huren.
  • Een mooi appartement op het vakantiepark Oravi Village. Dit is een kleinschalig vakantiepark met tegenwoordig ook gloednieuwe en uiterst luxueuze cottages aan de rand van het meer. Het vakantiepark heeft een mooi restaurant en een sauna aan de rand van het meer. Vanaf Oravi Village kun je mooie kanotochten maken en een bootsafari om de unieke Saimaa Ringelrob te spotten. De mooiste safari is die bij zonsondergang.
  • In Savonlinna verbleven we in een gloednieuw en comfortabel appartement van de hotelketen Sokos. Van alle gemakken voorzien, op loopafstand van het centrum en het kasteel, en met een fraai uitzicht op het Saimaameer.
Wat zijn culinaire specialiteiten in Zuid-Finland?

De regio rondom het Saimaameer staat bekend om zijn uitstekende gastronomie. Restaurants hebben een uitgebreide selectie van lokale specialiteiten.

 

Vanzelfsprekend, met zoveel water in de buurt, bevat de kaart diverse visgerechten. Regenboogforel en zalm zijn bekend. Muikku waarschijnlijk niet. Dit is een kleine witte vis die gebakken of gestoofd wordt. Erg lekker!

 

Voor de vleesliefhebber is een malse biefstuk van eland een aanrader. Hoofdgerechten worden gecompleteerd met bosvruchten en paddenstoelen, want die zijn in ruime mate aanwezig in de vele bossen.

 

Proef ook zeker het kaneelbroodje Korvapuusti. Een heerlijke delicatesse bij een kop koffie.

Op uitnodiging van Voigt Travel en Visit Savonlinna bezochten we Het Saimaameer. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.