Savonlinna aan het Saimaameer: alle bezienswaardigheden

Savonlinna aan het Saimaameer: alle bezienswaardigheden

Home » Finland » Savonlinna aan het Saimaameer: alle bezienswaardigheden
Het gezellige Savonlinna aan de oevers van het Saimaameer is een bestemming die je meeneemt op een reis door de Finse geschiedenis. Hier kun je genieten van unieke tradities en de warmte van de Finse gastvrijheid ervaren. De stad bruist van leven, met tal van festivals, evenementen en activiteiten het hele jaar door. Of je nu op zoek bent naar een culturele stedentrip of een ontspannen verblijf in de natuur, Savonlinna heeft voor ieder wat wils. Het is de ideale uitvalsbasis om het Saimaameer en Zuid-Finland te ontdekken. In deze blog nemen we je mee langs de bezienswaardigheden van Savonlinna. Ervaar net als wij de magie van deze unieke stad aan het Saimaameer!

Geschiedenis van Savonlinna

De stad Savonlinna heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Het was in 1475 dat Erik Axelsson Tott, een Zweedse maarschalk, het kasteel Olavinlinna stichtte op een smalle landtong in het Saimaameer. Dit kasteel vormde de basis voor de ontwikkeling van de stad.

Het kasteel speelde de eeuwen erna een belangrijke rol in de verdediging van Finland. Toch wisselde Savonlinna herhaaldelijk van heerser. De stad was onderdeel van Zweden, Rusland en uiteindelijk Finland. Deze wisselende heerschappij heeft zijn sporen nagelaten in de architectuur, cultuur en tradities van Savonlinna.

Een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Savonlinna was de Finse Oorlog (1808-1809). Na deze oorlog werd Finland een autonome provincie binnen het Russische Rijk. Savonlinna verloor hiermee zijn strategisch militaire belang. Wel bleef de stad een belangrijk handelscentrum.

In de 20e eeuw beleefde Savonlinna een periode van culturele bloei. De stad werd een centrum voor Finse opera en muziek. In 1912 werd het beroemde operafestival van Savonlinna voor het eerst gehouden. Het groeide uit tot een van de belangrijkste operafestivals in de wereld.

De bezienswaardigheden van Savonlinna

Deze hoogtepunten mag je tijdens je verblijf in Savonlinna niet missen:

Kasteel Olavinlinna

Het imposante kasteel Olavinlinna is zonder twijfel de hoofdattractie van Savonlinna. Het kasteel heeft een strategische ligging op een rotsachtig eiland in het Saimaameer. De naam Olavinlinna betekent ‘Olafskasteel’. Het is een verwijzing naar de Noorse heilige koning Olaf II. Erik Axelsson Tott, een Zweedse maarschalk, gaf in 1475 de opdracht tot de bouw. De drie torens van Olavinlinna zijn beeldbepalend voor het kasteel.

Olavinlinna heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van Finland. Het kasteel heeft talloze belegeringen en aanvallen doorstaan. Tot de 19e eeuw diende het kasteel als militair bolwerk. Het is het best bewaard gebleven middeleeuwse kasteel in Finland.

In 1975 werd de restauratie van Olavinlinna afgerond. Vanaf dat moment werd het de belangrijkste toeristische trekpleister van de stad. Bij ons bezoek zijn de voorbereidingen voor het jaarlijkse Savonlinna Opera Festival in volle gang. Podia worden gebouwd, repetities vinden plaats. We kunnen ons voorstellen dat het een onvergetelijke ervaring moet zijn om in deze ambiance een operavoorstelling bij te wonen.

Savonlinna Opera Festival

Het Operafestival van Savonlinna is een van de meest prestigieuze operafestivals ter wereld. Het festival vindt jaarlijks plaats in juli in de unieke setting van het Olavinlinna kasteel. De magische combinatie van opera, kasteel en het prachtige Saimaameer maakt dit festival tot een onvergetelijke ervaring voor cultuurliefhebbers uit de hele wereld.

De wereldberoemdheid van het festival is te danken aan een aantal factoren:

  • De unieke locatie: het Olavinlinna kasteel vormt een imposant decor voor operavoorstellingen. De akoestiek in de binnenplaats van het kasteel is fenomenaal en zorgt voor een unieke beleving.
  • Het hoge artistieke niveau: het festival trekt de beste operazangers en -musici uit de hele wereld aan. De kwaliteit van de voorstellingen is dan ook van het hoogste niveau.
  • De gevarieerde programmering: het festival biedt een gevarieerd programma met opera’s van bekende componisten, maar ook met minder bekende werken. Er is voor ieder wat wils.
  • De magische sfeer: de combinatie van opera, kasteel en het prachtige Saimaameer zorgt voor een magische sfeer die je nergens anders ter wereld zult vinden.

Het Operafestival van Savonlinna vindt ieder jaar plaats in de maand juli. Kijk voor de exacte tijden, de programmering en andere praktische informatie op de website van het Operafestival van Savonlinna.

Riihisaari Museum

Het Riihisaari Museum is een openluchtmuseum op loopafstand van het Olavinlinna kasteel. De ligging is idyllisch op een schiereiland in het Saimaameer. Het museum is een ware schatkamer voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis, cultuur en natuur van Savonlinna en de omgeving. Op het terrein van het museum staan veel historische houten gebouwen die op een prachtige locatie aan het Saimaameer liggen. De authentieke sfeer van het museum maakt een bezoek tot een unieke beleving.

De collectie is erg gevarieerd en uitgebreid. Daarmee belicht het museum een breed scala aan onderwerpen: van archeologische vondsten tot traditionele handwerk en hedendaagse kunst. Extra bonus is de fraaie ligging van het museum. Veel groen en water om je heen; je kunt er lekker wandelen en genieten van het mooie uitzicht.

Kauppatori, bruisend stadshart van Savonlinna

Kauppatori is het kloppend hart van Savonlinna. Het marktplein is het centrale punt van Kauppatori. Hier vind je diverse kraampjes waar je verse lokale producten, ambachtelijke souvenirs en heerlijke streekgerechten kunt kopen. De markt is omgeven door prachtige historische gebouwen, waaronder het stadhuis en het Kruithuis.

Het stadhuis is een mooi gebouw in neorenaissancestijl dat dateert uit 1888. In het gebouw zetelt het stadsbestuur van Savonlinna. Het Kruithuis is een 18e-eeuws gebouw dat oorspronkelijk werd gebruikt als opslagplaats voor buskruit. Tegenwoordig is het Kruithuis een museum dat de geschiedenis van Savonlinna belicht.

Naast deze en andere bezienswaardigheden is Kauppatori ook een gezellige plek om te ontspannen en te genieten van de sfeer van Savonlinna. Er zijn diverse cafés en restaurants waar je kunt genieten van een kopje koffie of een heerlijke maaltijd.

Pihlajaniemi

Ten zuiden van de stad ligt de wijk Pihlajaniemi. Dit deel is een idyllisch paradijs aan het Saimaameer. De wijk is omgeven door ongerepte natuur en biedt een oase van rust en kalmte. Hier kun je heerlijk wandelen en fietsen langs de oevers van het meer, of genieten van een picknick in het park. Pihlajaniemi is meer dan alleen natuur. De wijk heeft ook een charmante jachthaven, waar je kunt genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de boten. In de zomermaanden vinden in de wijk diverse festivals plaats.

Cruise op het Saimaameer

Voor een totaal andere blik op Savonlinna, het kasteel en andere bezienswaardigheden ga je het water op. Een cruise over het Saimaameer is een onvergetelijke ervaring die je meeneemt langs idyllische eilanden, charmante dorpjes en schitterende landschappen.

Diverse rederijen bieden cruises aan. Van traditionele stoomboten tot moderne schepen. In het hoogseizoen in juli varen de boten regelmatig, van vroeg in de ochtend tot in de avond. Toch kan het in die periode druk zijn. Reserveer daarom tijdig je ticket voor een cruise op het Saimaameer.

Linnankatu

De mooiste straat van Savonlinna is Linnankatu. Deze straat ligt vlak bij het Olavinlinna kasteel (Linnankatu betekent kasteelstraat). Vanaf Linnankatu heb je een prachtig uitzicht op het meer. Op de kruising van Linnankatu met de straat Eerikinkatu zie je een paar van die traditionele historische Finse huizen. De straat Eerikinkatu werd vanwege de grandeur in de 19e eeuw ook wel Pariisinkatu (Parijse straat) genoemd. De straten liggen bezaaid met kleurrijke kasseien. Je vindt hier een aantal leuke designwinkeltjes, restaurants en galerieën.

Wandelen langs vogelhuisjes

Marko Ruuskanen is een kunstenaar en inwoner van Savonlinna. Hij heeft meer dan 100 unieke vogelhuisjes gemaakt en her en der in de stad opgehangen. Deze vogelhuisjes waren eerst klein, met metalen ornamenten omhuld. Later legde hij zich toe op het maken van replica’s van beeldbepalende gebouwen uit het verleden. De term vogelhuisje doet geen eer aan de grootte van de bouwwerken. Je kunt beter spreken van imposante “vogelvilla’s”. Elke replica hangt bij de plek waar vroeger het oorspronkelijke gebouw heeft gestaan. Enkele van die gebouwen zijn gelukkig bewaard gebleven. Dan valt gelijk op hoe natuurgetrouw en gedetailleerd de ontwerper de replica’s heeft gemaakt. De VVV van Savonlinna heeft een routebeschrijving van de wandeling langs de vogelhuisjes.

Muikku proeven bij Muikkuterrassi

Muikku is een kleine vis die in de Finse meren en rivieren leeft. De vis is ongeveer 10-15 cm lang en heeft zilverkleurige schubben. Muikku is een populaire delicatesse in Finland en wordt op diverse manieren gegeten, gebakken, gerookt of gepoft in de oven. Muikkuterassi is een restaurant in Savonlinna dat gespecialiseerd is in muikku. Het restaurant is gevestigd op de bovenste verdieping van een hotelgebouw aan de oevers van het Saimaameer. Dat levert een prachtig uitzicht op terwijl je geniet van een Finse delicatesse.

Een andere plek voor een culinair hoogstaande avond is het Olavinlinna Kasteel. In een schitterende ambiance krijg je de meest bijzondere specialiteiten op je bord. En wie weet heb je net zo’n geluk als wij. Tijdens ons diner zong een Finse bariton uit volle borst schitterende liederen.

De Kerimäki kerk

Op ongeveer 15 kilometer van Savonlinna ligt Kerimäki. Een klein plattelandsstadje met een prachtige ligging aan het meer. Hier vind je de grootste houten kerk ter wereld. De kerk van Kerimäki is het symbool van de Finse bouwkundige traditie. De kerk is 45 meter lang, 42 meter breed en 37 meter hoog. In totaal zijn er zo’n 240.000 balken gebruikt bij de bouw. Er kunnen maar liefst 5.000 bezoekers in de kerk.

Outdoormogelijkheden rondom Savonlinna

Savonlinna is een ideale uitvalsbasis om het immense Saimaameer en omgeving te verkennen. Genieten van de natuur en actief zijn gaan hier hand in hand. Zo kun je bijvoorbeeld mooie kajaktochten maken op het meer. Of op zoek gaan naar de zeldzame Saimaa ringelrob: een robbensoort die alleen in deze omgeving voorkomt.

De wandelmogelijkheden langs het Saimaameer zijn groot. Datzelfde geldt als je op de mountainbike de omgeving wilt verkennen. Met een e-bike is zelfs een steil klimmetje geen probleem. In de bossen ervaar je de stilte van de natuur, want druk is het er zeker niet. En na afloop van een inspannende tocht kom je heerlijk tot rust in een van de vele sauna’s. In onze blog over het Saimaameer lees je alles over de activiteiten die je kunt ondernemen.

Koli

Veelgestelde vragen over Savonlinna

Waar ligt Savonlinna?

Savonlinna ligt in het zuiden van Finland, aan de oevers van het Saimaameer. Helsinki ligt op ruim 300 kilometer afstand van Savonlinna..

Hoe kom ik in Savonlinna?

De meest comfortabele manier om het Saimaameer te bereiken is met het vliegtuig. Voigt Travel vliegt in de zomer met Transavia vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Savonlinna. Deze vluchten vinden plaats van 19 juni tot en met 4 september. De terugvluchten, met een tussenstop in Rovaniemi in Fins Lapland, zijn van 26 juni tot en met 11 september.

 

Als je met de eigen auto wilt gaan, neem je de ferry vanuit het Duitse Travemünde naar Helsinki. Vanaf de Finse hoofdstad is het nog ruim drie uur rijden naar Savonlinna.

 

Wanneer je volledig op eigen gelegenheid met het vliegtuig wilt, boek je een vlucht naar Helsinki. Vanaf die luchthaven vertrekken binnenlandse vluchten naar Savonlinna.

Wat zijn de hoogtepunten van Savonlinna?

Savonlinna is een gezellige stad aan de oevers van het Saimaameer. De grootste trekpleister is het imposante middeleeuwse kasteel Olavinlinna. Dit fraaie gebouw is het machtige decor van het jaarlijkse Savonlinna Opera Festival. In de loop der jaren is dit evenement uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze operafestivals ter wereld. Savonlinna heeft een mooi openluchtmuseum en leuke wijken met fraaie houten gebouwen. Een cruise over het grote Saimaameer is een onvergetelijke ervaring door de fraaie aanblik op de stad en het kasteel.

Wanneer vindt het Operafestival van Savonlinna plaats?

Het Operafestival van Savonlinna vindt jaarlijks in juli plaats. Het Operafestival van Savonlinna is wereldberoemd en trekt bezoekers uit de hele wereld. Kijk voor actuele informatie over het programma en de tijden op de website van het Savonlinna Opera Festival.

Wat moet ik zeker doen in Savonlinna?

Een bezoek aan het kasteel Olavinlinna mag je zeker niet overslaan. Ben je een operaliefhebber en ga je in juli naar Savonlinna? Dan sla je twee vliegen in één klap. Het kasteel is dan het decor voor het prestigieuze Savonlinna Opera Festival. Een boottocht over het Saimaameer is een onvergetelijke ervaring waarbij je de stad vanaf het water kunt bewonderen. Een van de meest bijzondere stadswandelingen maak je in Savonlinna, langs vele prachtige vogelhuisjes. Vergeet ook niet de lokale specialiteit te eten, de muikku. Dit witte visje is een delicatesse.

Waar kan ik lekker eten in Savonlinna?
  • In Muikkuterassi geniet je van de lokale specialiteit muikku. Deze kleine witte vis is favoriet bij de inwoners van Savonlinna. Naast lekker eten is het spectaculaire uitzicht vanaf het terras een mooie bonus.
  • Ook in Ravintola Majakka kun je overheerlijke muikku eten.
  • Diverse lokale specialiteiten eet je bij Museoravintola Lusto.
Waar kan ik reizen boeken naar Savonlinna en Zuid-Finland?

Natuurlijk kun je zelf een reis organiseren naar Savonlinna en het Saimaameer. Maar je kunt je ook laten adviseren door een deskundige. Voigt Travel is al jaren dé reisspecialist voor Finland. Dit is het aanbod van zomerreizen naar Zuid-Finland via Voigt Travel. Hiermee weet je zeker dat je zonder zorgen een unieke reis gaat beleven in het ongerepte Zuid-Finland.

Wat zijn goede overnachtingsplekken in Savonlinna?
  • Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna. Een betere plek kun je je niet wensen. In het hart van de stad met mooi uitzicht op het meer en uitstekende kamers. Boven het hotel is het restaurant Muikkuterassi gevestigd.
  • Wij overnachtten in een gloednieuw en comfortabel appartement van de hotelketen Sokos. Van alle gemakken voorzien, op loopafstand van het centrum en het kasteel, en met fraai uitzicht vanaf het appartement op het meer.
  • Hotel Hospitz is gevestigd in een historisch gebouw uit 1930. Mooi gerenoveerd, met behoud van originele details.

 

Dit is een overzicht van alle accommodaties in Savonlinna.

Op uitnodiging van Voigt Travel en Visit Savonlinna bezochten we Het Saimaameer. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.