Mooiste wandelgebieden in Zuid-Finland

Mooiste wandelgebieden in Zuid-Finland

Home » Finland » Mooiste wandelgebieden in Zuid-Finland

Advertorial

Het zuiden van Finland is een waar paradijs voor iedereen die van wandelen houdt. Je kunt hier namelijk uren ronddwalen door de bossen langs de oever van de vele meren. In dit artikel vertellen we je waarom Zuid-Finland dé nieuwe zomerbestemming van dit jaar is en waar je de mooiste wandelgebieden vindt.

Koli

Eerst kort iets over Finland

Finland is 340.000 km² groot en heeft vijf miljoen inwoners. Nederland past 8,5 keer in Finland en het aantal inwoners is meer dan drie keer zo groot. De meeste mensen wonen in en rond Helsinki, Turku en Tampere. Het is dus heel makkelijk om in de natuur van Finland in alle rust en stilte te zijn, zonder anderen tegen te komen.

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. Zeg maar duizend-en-één, want er zijn in totaal 188.000 meren in dit land. Het Saimaameer, in het zuiden, is het grootste. Het meer is 45.000 km² groot en daarmee het op drie-na-grootste meer van Europa.

Linnansaari

De zuidelijke regio van Finland

Zeg je Zuid-Finland, dan zeg je water, bos en zon. De zon schijnt hier ’s zomers meer dan 12 uur en dat geeft je als zomerreiziger genoeg tijd om te kanoën, te wandelen en te fietsen. Of om lekker met je voeten in het water op de steiger te zitten, genietend van de zonsondergang.

Langs de kust van Zuid-Finland kun je zelfs met je voeten in het zeewater trappelen. De åland eilandenarchipel, die tussen Zweden en Finland ligt, heeft één van de mooiste kustlijnen van Finland. Hier ervaar je het Finse eilandleven – terwijl er Zweeds gesproken wordt! Een stukje geschiedenis dat er niet meer uit gaat. De hoeveelheid (rots)eilandjes lenen zich ook perfect voor een kanotocht.

Naast het grootste meer beschikt het zuiden van Finland over de gezelligste steden van het land. Daarom is een rondreis door deze regio de perfecte manier om te bruisen en te wandelen. Verblijf aan het water in een bungalow en breng een bezoekje aan een gezellige stad vol zonnige pleinen en leuke restaurants. Of kies voor een mooi stadshotel op loopafstand van de markt en rijd daarna naar mooie stranden en andere verborgen parels.

Linnavuori

Hoe je het zuiden van Finland bereikt

Het zuiden van Finland is eenvoudig te bereiken. Met Noord-Europa specialist Voigt Travel vlieg je komende juni vanuit Nederland direct naar het hart van het Saimaamerengebied: Savonlinna. Hier staat vervolgens een huurauto op je te wachten. De overnachtingen, excursies en route regelt Voigt Travel voor je. Wil je liever met je eigen auto op pad? Ook die rondreizen biedt Voigt Travel aan. Zo beleef je het echte Finland op je eigen avontuurlijke manier.

Wat kun je doen in het zuiden van Finland?

Het zuiden van Finland is rijk aan tal van parels. Uitgestrekte meren met kraakhelder water en idyllische stranden of steigers vanwaar je een frisse duik kunt nemen in een meer. Bossen waar kronkelende paden je meenemen de stille natuur in. En tussen de bomen verscholen restaurants en eetadresjes waar je het echte Finland proeft. Maar ook middeleeuwse kastelen en houten kerken die je omver blazen.

Terwijl je van de ene hotspot naar de andere rijdt kom je rode, gele en blauwe houten huisjes tegen, de een nog feller gekleurd dan de ander. Het zou ook goed kunnen dat je dieren ziet, zoals konijnen, fazanten, vossen en… elanden. Kijk goed om je heen want voor je het weet zie je de koning van het woud, met zijn enorme gewei, op een open veld staan – of juist verdekt opgesteld tussen de bomen!

Je vakantie in Finland is pas compleet als je een bezoek gebracht hebt aan de sauna. Bezoek bijvoorbeeld een publieke sauna aan het meer of huur samen met je reisgenoten een saunaraft: een sauna op een drijvend vlot. Verblijf je in een bungalow, dan heb je je eigen sauna in de badkamer. Op en top Fins. Na een zweetsessie wel even het meer induiken!

Punkaharjusyksy

Wandelen in Zuid-Finland

Als echte wandelfanaat zit je met al die bossen en idyllische kustijnen in het zuiden van Finland dus goed. Maar wat zijn volgens de Finnen én de specialisten nou de mooiste plekken in het zuiden om te wandelen? We noemen er vijf:

1# De heuvelrug van Punkaharju

Dit is een van de mooiste en meest schilderachtige plekken van Zuid-Finland aan de heuvelrug van Punkaharju. Onder de Finnen is dit gebied al honderden jaren favoriet. Ook de Russische tsaar Nikolai I was in de 19e eeuw ontzettend fan. Daarom beval hij in 1843 dit gebied te beschermen.

2# Linnansaari National Park

Dit nationale park ligt midden in het Saimaagebied en bestaat uit meer dan 130 eilanden. Je zou denken dat het de perfecte plek is om te kanoën, maar vooral het wandelen is hier prachtig.

3# Nuuksio National Park

Kom je met je eigen auto naar Finland, dan reis je via Helsinki. Op 40 minuten rijden van de Finse hoofdstad vind je Nuuksio National Park. Dit natuurgebied bestaat uit tal van wandelpaden door bossen, meren en moerassen. Vanaf de uitkijktorens heb je prachtig uitzicht over het landschap.

Nuuksio

4# Oravi Nature Trail

Een makkelijke en korte wandeling vlakbij het vissersdorpje Oravi. Deze wandeling leidt je door een prachtig bosgebied. Het pad is gemarkeerd en onderweg vind je veel informatie over de flora en fauna die in dit gebied voorkomt.

5# Kolovesi National Park

Een echt wild natuurgebied dat bijna iets wegheeft van de wildernis in het noorden van Finland. Hier vind je heel veel verschillende wandelpaden, voor ieder niveau en ieder z’n wens. Wandel dwars door de bossen en struin langs de oevers.

De wandelpaden in Finland zijn altijd ontzettend netjes. De voorzieningen zijn goed en de routes zijn mooi en goed bewegwijzerd. Je vindt geregeld plekken met een picknicktafel, waar je een kampvuurtje kunt maken of waar je een toiletbezoek kunt doen.

Kolovesi

Outdoorvakanties in Zuid-Finland

Wil jij het zuiden van Finland ontdekken? Reis met dé Finland specialist van de Benelux naar deze regio. Bekijk hier hun rondreizen.

Harjun Portti