Tien tips voor de beklimming van de Ben Nevis

Tien tips voor de beklimming van de Ben Nevis

Home » Fort William » Tien tips voor de beklimming van de Ben Nevis

De Ben Nevis bij Fort William is de hoogste berg van Schotland. Jaarlijks maken meer dan 150.000 liefhebbers de wandeling naar de top op 1345 meter hoogte. Hoewel de klim voor iemand met een goede wandelconditie niet super moeilijk is, gaat het toch vaak mis. Daarom is de reddingsdienst van Fort William helaas de allerdrukste van heel Verenigd Koninkrijk. Tijdens de vier dagen dat wij in het dorp waren, hebben we de reddingshelikopters meermalen per dag gehoord. Vandaar dat we je in deze blog 10 tips geven voor een veilige beklimming van de Ben Nevis. Maar allereerst geven we je nog wat praktische informatie over de beklimming zelf.

Praktische informatie over de beklimming van de Ben Nevis

De totale tocht naar de top en terug duurt, afhankelijk van je tempo en aantal pauzes, gemiddeld 6 tot 8 uur. Wij hebben er met enkele korte stops net iets minder dan 5,5 uur over gedaan. Dat had vooral te maken met het weer boven: het was er veel te koud en mistig om er langer te blijven. Terwijl wij de wandeling maakten in de eerste helft van juli!

De totale lengte van de wandeling is 16 kilometer. De tocht begint praktisch op zeeniveau en in 8 kilometer klim je naar de top. Je maakt dus echt 1345 hoogtemeters bij de klim. Geen enkel stuk is vlak of dalend, je blijft uren klimmen. De terugtocht gaat over hetzelfde pad.

Mislopen is eigenlijk onmogelijk. Sowieso ben je niet alleen begonnen aan de wandeling. Want er is voldoende belangstelling voor deze tocht, iedere dag weer. Er is eigenlijk maar één splitsing tijdens de hele tocht. Ongeveer op de helft van de klim kom je op een t-splitsing waar je rechtsaf moet slaan. Dit is bij het punt “Red Burn”. Ga niet linksaf het North Face path op, want dan bereik je de top niet. Bij mist en sneeuw is het laatste deel naar de top wel lastig te vinden. Daar ligt ook de gevaarlijke klif Five Finger Gully. Blijf daar zo ver mogelijk vandaan.

Het pad is in het begin goed begaanbaar, zonder veel problemen wandel je dat deel. Naarmate je hoger komt, wordt het lastiger. Het wordt steeds ruiger en steniger als je de top nadert.

10 tips voor een veilige beklimming van de Ben Nevis

Met deze 10 tips ga je genieten van een fraaie wandeling met als beloning het bereiken van de top van de Ben Nevis.

# 1 Houd rekening met je fysieke gesteldheid

Overschat jezelf niet. Begin alleen aan deze wandeling als je een goede conditie hebt. Wij haalden al snel mensen in die na een paar honderd meter liepen te hijgen als een oud postpaard. En dat was nog op het makkelijkste deel. Voor hen was de beklimming duidelijk veel te zwaar, maar ze wilden toch verder lopen.

# 2 Informeer anderen over je vertrek en verwachte eindtijd

Als je de Ben Nevis gaat beklimmen, is het handig dat je anderen informeert over je plannen. Vertel bijvoorbeeld in je hotel wat je schema is en hoe laat je ongeveer terug denkt te zijn. Geef ook je telefoonnummer aan iemand, zodat zij contact met je kunnen zoeken.

# 3 Raadpleeg vooraf het weerbericht

Doe dit niet via je weerapp op je mobieltje, maar controleer vooraf bij een officieel meteostation hoe het weer op de berg is. Je kunt hiervoor gebruikmaken van deze twee websites:

Ook kun je in het Ben Nevis Visitor Centre een betrouwbare en actuele weersvoorspelling krijgen.

Het weer kan aan de voet van de berg totaal anders zijn dan bovenop de berg. Zo vertrokken wij met licht bewolkt en af en toe zonnig weer. Hoe hoger we kwamen, hoe mistiger het werd. Op de top was het zicht zeer beperkt en was het ijskoud. We zagen op stukken zelfs sneeuw liggen. En dat op 11 juli!

# 4 Vertrek zo vroeg mogelijk

Hoe vroeger je vertrekt, hoe meer tijd je hebt om over je wandeling te doen, rustmomenten in te lassen en vooral ook te genieten van het uitzicht. Wij startten onze tocht iets na acht uur. Het grote voordeel is ook dat het dan nog rustig is bij het begin van de wandeling. Toen we tegen twee uur weer terugkwamen, zagen we nog mensen starten met de tocht. Dat is vragen om problemen.

# 5 Houd bij hoe lang je erover doet om bij Red Burn te komen

Halverwege kom je bij het punt Red Burn. Dat is bij de t-splitsing waar je rechtsaf verder loopt naar de top. Hier moet je eigenlijk wel 2 uur na de start aankomen. Reken voor de tweede helft van de beklimming zeker wat meer tijd, omdat dit deel lastiger is. Ook de vermoeidheid kan dan een rol gaan spelen. Ben je veel langer onderweg naar het punt halverwege, stel je dan dringend de vraag of het verstandig is om door te gaan met de wandeling.

Mocht je denken dat je verloren gegane tijd bij de beklimming wel goed maakt bij de afdaling? Dan hebben we slecht nieuws voor je. De afdaling kost je minstens net zo veel tijd als de beklimming. Zeker het eerste stuk van de afdaling is erg inspannend. Daarnaast gaat de vermoeidheid een rol spelen. Veel ongelukken gebeuren daarom bij dit deel van de wandeling, vooral door mindere coördinatie door de moeheid.

# 6 Draag goede schoenen

Deze wandeling kun je niet maken op je slippers. Toch hebben we voldoende wandelaars gezien die dat van plan waren. Ook gympen zijn niet verstandig. Je hebt echt goede wandelschoenen met een goed profiel nodig bij deze beklimming.

# 7 Neem voldoende proviand mee

Onderweg kun je nergens wat kopen, ook op de top niet. Dat betekent dat je voor zo’n 8 uur inspanning voldoende eten en drinken mee moet nemen. Wij kwamen mensen tegen die met een klein flesje water in hun hand van start gingen, verder niets. Dat zorgt zeker voor een “hongerklop” onderweg en kans op uitdroging. Neem ook voor de zekerheid iets warms te drinken mee, voor als het boven erg koud is.

# 8 Zorg voor de juiste kleding

Neem kleren mee die je kunnen beschermen tegen eventuele kou, sneeuw en regen. Ook al vertrek je met stralend weer, boven kan het ook hartje zomer erg koud en nat zijn. Het handigste is om te werken met laagjes kleding. Krijg je het warm, dan trek je een laag uit. Wij liepen delen ook in korte trekkingbroek en t-shirt. Maar wat waren we blij dat we onze pijpen er weer aan konden ritsen toen we de top naderden. En weer alle warme laagjes kleding konden aantrekken!

# 9 Zet de gps-track op je mobiel

Het kan, zoals het ons overkwam, erg mistig zijn richting de top. Op dat laatste stuk is het pad door de vele stenen sowieso al lastig te zien. Dan is de gps-track erg handig en voorkomt zelfs ongelukken. Want er is een smal stuk vlakbij de top met een steile klif rechts (“Five Finger Gully”). Daar zijn in slechte weersomstandigheden regelmatig mensen in de problemen gekomen. Op deze website kun je de gps-track downloaden.

# 10 Beperk je ecologische voetafdruk

  • Zorg ervoor dat je al je afval meeneemt naar beneden. Tijdens de hele wandeling zijn er nergens prullenbakken.
  • Onderweg zul je ongetwijfeld een keer moeten plassen. Doe dit minstens 30 meter van stromend bergwater om vervuiling te voorkomen.
  • Mocht je onverhoopt onderweg “nummer 2” moeten doen, gebruik dan een zak om alles mee te nemen. Laat geen enkel spoor na van je toiletbezoek.
  • Laat niets achter op de berg, plaats ook niet een souvenir van je bezoek op de top.
  • Blijf op het pad om de natuur op de berg te beschermen.
  • Gebruik de kleine cabine op de berg niet om te kamperen of als toilet. Hij is bestemd voor de reddingsdiensten.

Wat te doen als er toch wat gebeurt

Met al deze tips ga je goed voorbereid beginnen aan een inspannende, maar mooie beklimming van de Ben Nevis. In het onwaarschijnlijke geval dat er toch wat gebeurt, handel je als volgt:

  • Bekijk of je in deze situatie veilig zelfstandig terug kunt lopen. Het duurt namelijk soms enkele uren voordat hulpdiensten je bereiken.
  • Als je assistentie nodig hebt, bel je 999. Je vraagt naar de Politie, vervolgens naar het Mountain Rescue Team.
  • Geef de volgende gegevens door aan het Rescue Team:
    • naam
    • telefoonnummer
    • omschrijving van het ongeval
    • zo exact mogelijke locatie-aanduiding
    • naam, leeftijd en medische voorgeschiedenis van de gewonde
    • het weer ter plaatse

Geniet vooral van de beklimming van de Ben Nevis!

Uit al het voorgaande maak je je wellicht op wat voor een uitzonderlijk moeilijke bergexpeditie die beklimming naar de Ben Nevis is. Dat is gelukkig niet zo, het is prima te doen. Voor iemand met de juiste voorzorgsmaatregelen en in bezit van een goede wandelconditie levert de tocht geen problemen op. Maar omdat zoveel mensen totaal onvoorbereid beginnen aan deze tocht, draait de reddingsdienst van Fort William overuren.

Als je de wandeltocht maakt op een mooie dag, zijn de uitzichten verbluffend mooi. Maar ook bij minder mooi weer is het een belevenis om deze wandeling te maken. Je kunt weer wat afstrepen van je bucketlist na deze prestatie. En wie weet krijg je van je onderkomen ook wel een certificaat als herinnering. Onze host wilde wel eerst controleren met enkele foto’s of we daadwerkelijk boven waren gekomen. Daarna vulde hij de certificaten in. Vervolgens overhandigde hij die plechtig aan “die twee wandelaars uit dat platte Nederland die de hoogste berg in Schotland hadden overwonnen”.