De mooiste wandelingen op Isle of Skye

De mooiste wandelingen op Isle of Skye

Home » Schotland » De mooiste wandelingen op Isle of Skye
Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen hun hart ophalen in Schotland. De wandelmogelijkheden zijn eindeloos. Voor ons stak één gebied er met kop en schouders bovenuit: Isle of Skye. Dit is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. De ruige natuur met grillige rotsformaties, steile kliffen, verlaten bergmeren en afgelegen gebieden zorgt voor een unieke wandelomgeving. Dit zijn de mooiste wandelingen op Isle of Skye.

De mooiste wandelingen op Isle of Skye

Wij hebben ruim een week op het eiland vertoefd. In die tijd hebben we vele wandelingen gemaakt. Daaruit hebben we de mooiste wandelingen op Isle of Skye geselecteerd.

Wandeling bij de Quiraing

Op Isle of Skye vind je een van de meest iconische en unieke wandelbestemmingen van het land: de Quiraing. Het landschap van de Quiraing is het resultaat van eeuwenlange geologische activiteit. Vulkanische uitbarstingen en gletsjerbewegingen hebben gezorgd voor grillige rotsen, spectaculaire kliffen en steile hellingen.

Tijdens een wandeling door de Quiraing word je beloond met adembenemende uitzichten op de omringende landschappen. De felle contrasten tussen de hoge kliffen, de groene heuvels met hun spectaculaire vormen en de glinsterende zee zorgen voor schilderachtige panorama’s.

Vanaf de parkeerplaats valt gelijk de drukte op. De Quiraing is een populaire plek voor toeristen. De meesten komen echter niet om te wandelen. Ze lopen naar het eerste uitzichtpunt en maken daar wat foto’s. Daarna gaan ze weer terug. Wij kozen voor een rondwandeling bij de Quiraing. Al snel waren we alleen en kwamen slechts af en toe een andere wandelaar tegen.

De wandeling is zeker uitdagend. De eerste helft gaat over goed begaanbare paden. Het tweede deel van de tocht vereist veel klauterwerk. Een goede conditie is vereist, net als een goede tredzekerheid door de vele keien op de steile stukken. Ook de vaak drassige ondergrond maakt het wandelen het laatste stuk vermoeiend. Maar de prachtige uitzichten vergoeden al die moeilijke omstandigheden volledig!

Als je deze wandeling wilt maken, zorg dan dat je vroeg bij de kleine parkeerplaats bent. Of ga juist aan het einde van de dag naar de Quiraing. Op die momenten is er voldoende plek.

Wandeling naar Neist Point Lighthouse

Neist Point Lighthouse is een van de beroemdste vuurtorens van Schotland en ligt op het meest westelijke puntje van Skye. Na een tijdje wandelen krijg je een prachtig uitzicht op de vuurtoren, omringd door steile en hoge kliffen. Tip: loop rond zonsondergang naar de vuurtoren. Het uitzicht is dan nog spectaculairder. Je bent dan niet alleen. Want Neist Point Lighthouse is een van de meest gefotografeerde plekken op Isle of Skye. De vuurtoren werd gebouwd in 1900. Het licht staat zo’n 42 meter boven de zeespiegel en is tot 16 zeemijlen uit de kust te zien.

De wandeling start vanaf de parkeerplaats. Daar is het uitzicht op de omringende kliffen al indrukwekkend. De vuurtoren kun je vanaf die plek nog niet ontdekken. Wil je al snel de vuurtoren zien, loop dan een klein stukje terug langs de klif vanaf de parkeerplaats. Dan heb je gelijk een fantastisch uitzicht op de vuurtoren.

Het eerste deel van de wandeling loopt naar beneden over een steil betonnen pad. Later gaat het pad over in trappen. Na een tijdje gaat het pad omhoog. Daar krijg je voor het eerst zicht op de vuurtoren. Vanaf hier gaat het pad verder naar beneden tot je de vuurtoren bereikt. In de zomermaanden worden vanaf de rotsen bij de vuurtoren regelmatig walvissen en reuzenhaaien gespot.

Als je de vuurtoren en de omgeving voldoende hebt bekeken, loop je via hetzelfde pad weer terug naar de parkeerplaats. De totale wandeling is ongeveer drie kilometer lang. Wil je een grote rondwandeling maken in het gebied, dan is de wandeling bij Neist Point wellicht interessant. Deze is zo’n elf kilometer lang.

Wandeling rondom Old Man of Storr

Een van de mooiste en bekendste wandelingen op Isle of Skye ligt niet ver van de hoofdstad Portree. De route loopt om de Old Man of Storr, een opvallende rotsformatie die hoog boven de omgeving uittorent. Old Man of Storr is erg populair en dus druk, dat is het slechte nieuws. De meeste bezoekers lopen slechts naar het eerste uitzichtpunt. Daarna gaan ze terug en rijden verder. Het goede nieuws is dat een volledige rondwandeling om de rotsformatie door slechts weinigen wordt gedaan. En dat biedt de kans om Old Man of Storr vanuit alle gezichtshoeken perfect en zonder grote drukte te kunnen zien.

Op die manier ontdek je bijvoorbeeld de Cathedral Rock, de Needle Rock en de Sanctuary. Prachtige rotsen die bij alle weersomstandigheden zorgen voor geweldige beelden. Schapen vergezellen je op je wandeling. Andere wandelaars zijn er wel, maar meestal op grote afstand. Daarom lijkt het erop of je dit mythische landschap met bijzondere rotsformaties helemaal voor jezelf hebt.

De wandeling rondom Old Man of Storr is vijf kilometer lang. Alleen het eerste en laatste stuk loop je over aangelegde paden. De rest van de wandeling is steiler en soms rotsachtig. Maar voor iemand met een redelijke conditie is dit rondje prima te doen.

De drukte ontlopen bij de Fairy Pools

De Fairy Pools aan de voet van de Cuillin Hills zijn een iconische plek op Isle of Skye. De naam verwijst naar de vele sprookjes en legendes over de Fairy Pools.Bijna alle bezoekers wandelen slechts een klein stukje vanaf de parkeerplaats langs een reeks kristalheldere, turquoise poelen en watervallen. Een enkeling laat zich zakken in het ijskoude water. Ze maken wat foto’s en lopen hetzelfde pad weer terug naar het parkeerterrein. Op die manier missen ze veel en lopen ze vooral in de drukte met veel andere toeristen.

Veel leuker is het om een rondwandeling te maken door het gebied. Hoe verder je loopt, hoe rustiger het wordt. En de uitzichten op de poelen en de omringende bergen blijven fascineren. Zo doemt op een bepaald moment de imposante top van Sgùrr an Fheadain op. De grote kloof die naar beneden loopt is Waterpipe Gully. Voor veel rotsklimmers een uitdaging om te voltooien. Ook komt de Coire na Creiche in beeld. Dit meer was de plek waar de laatste veldslag tussen clans van de MacDonalds en de MacLeods plaatsvond. Via het pad langs het bos kom je weer terug op de parkeerplaats. Deze wandeling bij de Fairy Pools is acht kilometer lang.

Maak deze wandeling (zeker in het hoogseizoen) in de ochtend of aan het einde van de dag. Dan is het er relatief rustig en is de betaalde parkeerplaats nog niet vol.

Coral Beach

Coral Beach is een uniek stukje paradijs op Isle of Skye. Deze wandeling voert naar een prachtig strand met wit zand en koraalachtige stenen. De wandeling begint in Claigan en is ongeveer vier kilometer lang.

De wandeling naar Coral Beach start vanaf de kleine parkeerplaats met informatiebord. Ga door het hek en volg het pad. Geleidelijk aan komt het dalende pad bij de kust. Dat levert mooie uitzichten op. Als je geluk hebt, spot je er zelfs zeehonden (wij hebben ze helaas niet gezien). Geleidelijk bereik je de koraalstranden. Een prachtig beeld, zeker bij mooi weer. Je moet alleen de wuivende palmbomen er zelf bij denken. Beklim ook de kleine platte heuvel achter de stranden. Vanaf die plek heb je een weids uitzicht over het gebied.

De terugweg van de wandeling naar Coral Beach gaat over hetzelfde pad. In totaal is deze wandeling vier kilometer. Maak hem vooral op een zonnige dag, dan schittert de Coral Beach prachtig in het zonlicht.

Wandeling in de Cuillin Hills naar Coire Lagan

De Cuillin Hills zijn de hoogste bergen van Isle of Skye. Het gebied bestaat uit in totaal 20 bergtoppen. De Sgùrr Alasdair is met een hoogte van net geen 1.000 meter de allerhoogste. Wij kozen voor een wandeling naar Coire Lagan, een klein bergmeer aan de voet van de Sgùrr Alasdair. En ondanks dat het door de mist zeer slecht zicht was, genoten we van de omgeving en de rust.

De wandeling start bij een kleine camping aan de kust. Vanaf die plek heb je een mooi zicht op de baai van Loch Brittle. Het is ook de kans om nog even een kop koffie te drinken in het winkeltje van de camping. Het makkelijke pad gaat langzaam omhoog. Naarmate we hoger komen, hebben we prachtige uitzichten op het Isle of Rhum en later op Eigg.

De mist in

Gaandeweg wordt het pad steniger en komt er een enorme mist opzetten. Dat maakt het wandelen lastiger. Zeker als we ook nog een tijdje over rotsblokken moeten klauteren. Door de dichte mist zien we bijna niets meer. Een groep jongens haalt ons in. Gemakkelijk vinden zij hun weg over de rotsen. Ze helpen ons een handje en geven aan hoe de route verder loopt. Ze kennen dit gebied als hun broekzak: ze komen uit de omgeving en maken deze wandeling regelmatig.

Bij het meer Coire Lagan is de mist nog dikker. We kunnen het water nauwelijks zien, laat staan de imposante Sgùrr Alasdair. Door het geluid ontdekken we de jongens een paar meter van ons vandaan. Ze eten en drinken wat voor ze weer teruglopen. Ze laten ons wat foto’s zien hoe mooi het uitzicht is op het meer en de bergen bij goed weer. Jaloersmakend mooi, wat missen we veel met die dikke mist! Langzaam beginnen we aan onze terugweg. Het eerste stuk is weer klauteren over de rotsblokken. Daarna krijgen we gelukkig een makkelijker pad. En als we weer wat lager zijn, kunnen we gelukkig meer zien dan alleen elkaar. Toch vonden we de wandeling absoluut de moeite waard. De mist gaf een mystieke sfeer. Maar bij fraai weer is dit een geweldige, maar uitdagende wandeling met mooie uitzichten op de imposante pieken van Cuillin Hills. De wandeling in de Cuillin Hills is negen kilometer lang.

Wandeling naar de Vuurtoren van Waternish

Isle of Skye kent veel afgelegen plekken waar je niemand tegenkomt. Een daarvan is Waternish Point. Dit is het meest noordelijk gelegen punt op het gelijknamige schiereiland. Op het uiterste puntje staat daar de witte vuurtoren. Alleen enkele koeien en schapen zijn de metgezel bij een wandeling naar dit uitkijkpunt.

De wandeling naar de vuurtoren van Waternish begint bij het gehucht Trumpan. Er is een kleine parkeerplaats bij de ruïnes van het kerkje van Trumpan. In de 16e eeuw stak de clan van MacDonalds de kerk in brand. Juist op dat moment zaten vele leden van de rivaliserende clan MacLeods in de kerk voor een eredienst. Zij overleefden deze aanslag niet.

Het eerste stukje van de wandeling gaat over een verharde weg langs enkele huizen van het gehucht. Daarna volgt de route een pad, dat af en toe erg modderig was. Wij moesten regelmatig onze stappen zorgvuldig zetten om niet tot onze enkels weg te zakken in de modder. Onderweg liggen enkele ruïnes van bouwwerken uit de ijzertijd. Het laatste stuk naar de vuurtoren loopt over een moeilijk te onderscheiden graspad. Verderop loopt het pad langs de klif. Dat levert prachtige uitzichten op. De onbemande vuurtoren is een van de beste plaatsen op Skye om walvissen en dolfijnen te spotten. Maar hoe we ook turen, we kunnen er jammer genoeg geen een ontdekken.

Via hetzelfde pad gaat de route terug naar de ruïnekerk van Trumpan. In totaal is deze wandeling naar Waternish Point bijna veertien kilometer lang.

De mooiste wandelingen op Isle of Skye vinden

Voor ons was de website Walkhighlands een ideale informatiebron voor het vinden van de mooiste wandelingen op Isle of Skye. Van iedere wandeling is een korte beschrijving. Ook is er een routekaart en een gps-track beschikbaar. Tot slot vermeldt de website de aanrijroute naar het startpunt van de wandeling. Als je een van de vele mooie wandelingen op Isle of Skye gaat maken, is deze website perfect. Ook in overige gebieden in de Schotse Hooglanden biedt de website een compleet overzicht van de wandelmogelijkheden.

Bonustip: wandelen op het naburige Raasay

Het eiland Raasay ligt vlakbij Isle of Skye. Met de boot vanaf Sconser ben je er in 15 minuten. Vanaf de ferry terminal begint een korte wandeling met tal van hoogtepunten. Je komt langs de whiskystokerij van Raasay. Daarnaast bezoek je de hoofdstad van het eiland (stel je er niet te veel van voor, er wonen een paar honderd mensen). De wandeling gaat verder door de bossen van het eiland. Op enkele hoger gelegen punten heb je een mooi uitzicht over het hele eiland. Tot slot voert de tocht langs de kust terug naar de haven, waar de ferry vertrekt naar Isle of Skye. Deze wandeling maak je in enkele uren.

Veelgestelde vragen over wandelingen op Isle of Skye

Waar ligt Isle of Skye?

Isle of Skye ligt in het westen van Schotland. Het eiland Skye is het grootste en tevens noordelijkst gelegen eiland van de Binnen-Hebriden.

Hoe kom ik op Isle of Skye?

Er zijn twee manieren om op Isle of Skye te komen. De eerste is via de Skye brug die er sinds 1995 ligt. De brug is tolvrij. De andere manier is om een ferry te nemen van Mallaig naar Armadale. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Als je met de veerboot wilt, moet je die zeker in het hoogseizoen vooraf reserveren.

Wat is de beste reistijd voor het maken van wandelingen op Isle of Skye?

De beste tijd om Isle of Skye te bezoeken is in de maanden mei tot en met september. Het eiland kent een zeeklimaat. Dat betekent dat het niet heel warm wordt. Ook kan er regelmatig neerslag vallen. Gelukkig zorgt de vaak stevige wind dat de regenbui snel voorbij trekt. Houd in de maanden juni tot en met augustus wel rekening met de beruchte midges. Deze mini-muggen kunnen voor veel overlast zorgen.

Zijn er veel wandelmogelijkheden op Isle of Skye?

Als je van wandelen houdt, mag je Isle of Skye zeker niet overslaan. De keuze aan leuke wandelingen is enorm. WIj hebben een week op Isle of Skye vertoefd en elke dag een bijzondere wandeltocht gemaakt. De mensen van het iCentre Visit Scotland in Portree kunnen je heel gericht adviseren. Maar ook de website Walk Highlands is een uitstekende informatiebron.

Wat zijn de mooiste wandelingen op Isle of Skye?

Je kunt tal van prachtige wandeltochten maken op het hele eiland. De meeste gebieden zijn erg rustig, je kunt er de hele dag geen andere wandelaars tegenkomen. Wat ons betreft mogen de volgende wandelingen niet ontbreken als je Isle of Skye bezoekt: rondwandeling Quiraing, wandeling rondom Old Man of Storr, wandelen naar Neistpier Lighthouse, rondwandeling bij de Fairy Pools, wandelen naar Coire Lagan in de Cuillin Hills en wandelen naar de vuurtoren van Waternish Point.

Waar kan ik goed eten op Isle of Skye?

Iedere plaats op Isle of Skye heeft wel een goed restaurant. En natuurlijk vind je overal ook een Fish & Chips bar. Voor enkele dorpen vermelden we wat suggesties. Het is raadzaam om vooraf te reserveren. In het hoogseizoen zelfs enkele dagen van te voren!

 

In Portree kun je kiezen uit diverse restaurants. Dit zijn enkele goede:

 

Dit zijn goede restaurants in enkele andere plaatsen:

Waar kan ik overnachten op Isle of Skye?

Het is ontzettend belangrijk om je accommodatie ruim van te voren te boeken! Isle of Skye is populair en in de zomervakantie is alles snel vol. Plan daarom je trip ruim van te voren en reserveer je onderkomens direct. Wij waren redelijk laat (anderhalve maand van te voren). Daardoor was er nauwelijks nog iets geschikts vrij dat ook nog enigszins betaalbaar was. Uiteindelijk kwamen we terecht in een camping pod in Edinbane. Op zich een prima verblijf op een geweldige locatie. Maar voor een week net wat te klein. Vooral de badkamer met een piepkleine douchecabine was aan de krappe kant.

Dit is de volledige keuze uit overnachtingsplekken op Isle of Skye.