Beklimming van de Mount Kinabalu

Beklimming van de Mount Kinabalu

Home » Maleisie » Beklimming van de Mount Kinabalu

Op de lijst van UNESCO staat de 4095 meter hoge Mount Kinabalu die door natuurliefhebbers geprezen wordt om de duizenden dieren- en plantensoorten die op verschillende hoogtes zijn te vinden. Het is een van de veiligste en meest eenvoudig te bedwingen bergpieken van de wereld, vooropgesteld dat je een prima conditie en gezondheid hebt. Maar vergis je niet! De klim blijft pittig en is voor mensen met een lichamelijke beperking eigenlijk niet te doen. Overigens, of je deze hoogste berg van Maleisië nu wel of niet (volledig) beklimt, Kinabalu is sowieso een bezoek waard! In de omgeving zijn vele wandelingen te maken.

Vergezicht bij Mount Kinabalu.

De beklimming van Mount Kinabalu

De gemiddelde bergbeklimmer doet er twee dagen over om de berg te beklimmen en weer af te dalen. Daarbij kun je kiezen tussen twee verschillende trails naar het op 3300 meter hoogte gelegen basiskamp van Panalaban:

Summit trail, de minst lastige van de twee

Deze trail begint bij de Timpohon Gate vlakbij het hoofdkantoor van het Kinabalu Park op 1800 meter hoogte. Onderweg naar Panalaban zijn er diverse schuilhutten (pondoks). De wandeling vanaf Timpohon Gate tot aan het basiskamp duurt ongeveer 6 tot 8 uur.

De Mesilau trail, voor de fittere en avontuurlijk ingestelde bergbeklimmer

Deze trail begint bij het Mesilau Nature Resort op 15 kilometer afstand van het hoofdkantoor van het park. De trail is vrij stijl en met name tijdens het regenseizoen ook nog eens glad. Deze trail is meer voor de (amateur) biologen die meer van de ecologie van de hoge berg willen meemaken.

Het laatste deel van de tocht, namelijk vanaf het basiskamp naar de top van de Mount Kinabalu, begint doorgaans de volgende ochtend rond een uur of twee en duurt tussen de vier en vijf uur. Omdat het tegen dat tijdstip op die hoogte koud kan zijn, en omdat je tijdens de klim je aan een touw moet vasthouden, zijn goede handschoenen geen overbodige luxe.

Om de berg te kunnen beklimmen zijn een gids en enkele vergunningen vereist. Regel dit ruim van te voren via een reisagent want er mogen maar 75 mensen per dag aan de beklimming beginnen!

Meer informatie over de diverse meerdaagse tochten die je met gids kunt maken is beschikbaar op de website van het Mount Kinabalu Official Climb & Booking Information Centre.

Uitzicht met wolken