De 10 mooiste lochs in Schotland

De 10 mooiste lochs in Schotland

Home » Schotland » De 10 mooiste lochs in Schotland

Schotland staat bekend om zijn vele en bijzondere lochs. Deze schotse benaming voor een meer of een inham van zee kom je overal in het land tegen. Werp een blik op de kaart van het land en je ontdekt de ene na de andere. Want er zijn ruim 30.000 lochs in Schotland. Als je een lake, de Engelse term voor een meer, wilt zoeken, moet je meer moeite doen. Het Lake of Menteith bij Stirling is het enige natuurlijke meer dat niet de benaming loch heeft. De reden waarom is onbekend. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste lochs in Schotland.

De 10 mooiste lochs van Schotland

Schotland heeft dus meer dan 30.000 lochs. Het is dan ook lastig kiezen welke de 10 mooiste lochs zijn. Toch doen we een poging. We hebben deze gekozen omdat ze allemaal iets unieks hebben.

#1 Loch Ness

Dit is het meest beroemde loch van het land, en ook een van de grootste. Daarom hoort dit meer zeker thuis in de 10 mooiste lochs van Schotland. Loch Ness is 36,3 kilometer lang en op het breedste deel 1,6 kilometer breed. De grootste diepte van het meer is 226 meter. Maar vooral het monster van Loch Ness heeft het meer zijn beroemdheid gegeven. Het monster heeft de liefkozende naam “Nessie”gekregen. Nog nooit is het bestaan echt aangetoond, foto’s met Nessie zijn allemaal vaag en onscherp. Mijn vrouw wilde tijdens onze roadtrip door Schotland natuurlijk zwemmen in Loch Ness. Juist op het moment dat ik de camera niet bij me had, dook het monster vlak achter haar op. Gemiste kans!

Aan de rand van Loch Ness ligt Urquhart Castle. Een van de 10 mooiste kastelen van Schotland. Maar er zijn andere plekken langs het meer die een bezoek verdienen. Zo is Inverfarigaig, een dorpje aan de zuidoever, bijzonder vanwege het uitzicht op de historische pier. Flodda Falls aan de noordoever is met zijn 46 meter een imposante waterval. Of bezoek Boleskine Graveyard, een kleine begraafplaats aan de zuidoever met uitzicht op Loch Ness. Op het kerkhof vind je de gedenksteen van Simon Fraser. Hij had de twijfelachtige eer om de laatste man te zijn die in de Tower of London werd onthoofd.

#2 Loch Katrine

Loch Katrine is prachtig gelegen in het hart van het Loch Lomond & The Trossachs National Park. De naam klinkt lieflijk, net als het landschap waarin het meer zich bevindt. Maar de naam is afgeleid van het Gaelische cateran, een rover vergelijkbaar met Robin Hood. De beroemdste cateran was Rob Roy MacGregor. Hij werd geboren aan de noordoever van het meer.

De schoonheid van Loch Katrine inspireerde dichter Sir Walter Scott tot het schrijven van het beroemde gedicht Lady of the Lake. Hij deed dat in 1810 toen hij terugkwam van een bezoek aan Loch Katrine. Nu kun je met het historische stoomschip Sir Walter Scott een unieke boottocht over het meer maken. De uitzichten zijn prachtig vanaf het water!

#3 Loch Duich

Loch Duich ligt aan de westkust van Schotland. Het is een inham van zo’n 10 kilometer lang. Dit is zo’n loch waarvan je er duizenden hebt in het land. Waarom staat Loch Duich dan toch in het overzicht van 10 mooiste lochs in Schotland? Daar is een simpele reden voor: het eiland Eilean Donan, met daarop een iconisch kasteel.

Eilean Donan Castle behoort tot de mooiste kastelen van het land, vinden wij. De ligging met de lange brug naar het kasteel op het eiland is magnifiek. Achter het meer rijzen de bergen van Kintail op. Niet voor niets is Eilean Donan Castle een van de meest gefotografeerde locaties in Schotland. Loch Duich en het Eilean Donan Castle hebben diverse keren gediend als decor in tal van beroemde films, zoals de James Bond film “The World Is Not Enough”. 

#4 Loch Lomond

Loch Lomond is het grootste meer van het land. Maar dat is niet de enige reden waarom het absoluut een plekje verdient in de lijst van de 10 mooiste lochs in Schotland. Nee, het meer vormt een hoogtepunt in het eerste Nationale Park van het land: Loch Lomond and Trossachs National Park. De beste manier om het meer te ontdekken is via een cruise. Dan zie je gelijk de vele eilanden die dit immense meer rijk is. Ook de Ben Lomond, de meest zuidelijke berg van Schotland, ligt in de nabijheid. Loop je de West Highland Way, dan volg je de hele westkust van het Loch Lomond.

Langs die westkust ligt een van de meest pittoreske dorpen van het land: Luss. Sinds de middeleeuwen heeft er op deze plek een nederzetting gestaan. Het huidige dorp dateert uit de 18e eeuw. Je treft er fraai gerestaureerde arbeidershuisjes van zandsteen en leisteen. Langs de muren sieren de bloeiende rozenstruiken. In deze huizen woonden de werknemers die in de nabijgelegen leisteingroeven werkten. Het dorp is een enorme toeristentrekker, te vergelijken met Volendam of Giethoorn in ons land. Je bezoekt Luss dus zeker niet in je eentje!

#5 Loch Maree

Tuinliefhebbers die op weg zijn naar de wereldberoemde Inverewe Gardens, passeren Loch Maree. Dan is het zeker de moeite waard om een stop te maken bij dit meer. Loch Maree ligt in een prachtige omgeving met tal van bergen. Het is ook een populaire vislocatie. Maar de Loch Maree-eilanden zijn de grootste attractie van het meer.

Meer dan veertig beboste eilanden vormen samen de Loch Maree-eilanden. Als je geluk hebt, zie je edelherten naar een van de eilanden zwemmen. Zij verblijven dan een tijdje op zo’n eiland, om daarna weer het vasteland op te zoeken. De eilanden zijn een en al rust. Een ideale plek voor bijzondere vogels zoals de zwartkeelduiker om er te broeden.

#6 Loch Etive

Loch Etive is zonder twijfel een van de 10 mooiste lochs in Schotland. Het wordt omgeven door een ruig landschap. Bijzondere bergen torenen boven het meer uit. Zo ligt in het oosten de Ben Cruachan. Met ruim 1.100 meter is dit de hoogste berg rond Loch Etive. Maar nog veel indrukwekkender is Ben Trilleachan. Hij is minder hoog, maar doordat hij spectaculair vanaf de rand van het meer omhoog gaat, lijkt hij groter. Op de bovenste hellingen vind je grote platte rotsplaten. Vanaf die plek heb je een schitterend uitzicht op de omgeving. Als je geluk hebt zie je een kudde Schotse Hooglanders grazen langs de rand van Loch Etive. Ook huist er een groep zeehonden bij het meer.

#7 Loch Tay

Ongeveer in het midden van het land ligt Loch Tay. Het is het grootste loch in Perthshire en een van de diepste in Schotland. In het noorden wordt het meer geflankeerd door het indrukwekkende Ben Lawers-gebergte. In het meer liggen 18 door mensen gemaakte eilanden. Deze “crannogs” zijn eeuwenoud. Er zijn zelfs sporen van mensen gevonden uit de ijzertijd. In de loop der tijd zijn diverse eilandjes onder water komen te staan. Maar een grote crannog bij Kenmore valt nog duidelijk op. Op deze crannog werd koningin Sybilla begraven. Zij was de echtgenote van Alexander, King of Scots.

Een interessante stop langs het meer is bij het Scottish Crannog Centre in Kenmore. Daar ervaar je het echte leven op Loch Tay in de ijzertijd. Je ziet er een bijzondere replica van een woning uit die tijd.

#8 Loch Morar

Probeer in Loch Morar niet naar de bodem te duiken. Want dit met is met 310 meter het diepste loch van het land. Loch Morar is een populaire locatie voor watersporten. Daarnaast liggen langs het meer veel prachtige wandelpaden. Die komen ook langs verschillende afgelegen stranden. Deze White Sands of Morar zijn wonderschoon.

Net als Loch Ness heeft Loch Morar zijn eigen monster, namelijk Morag. Door de jaren heen hebben velen dit monster gezien, maar duidelijk bewijs is er nog nooit geleverd. Het beroemdste verhaal vertelt over twee vissers die met hun boot Morag zouden hebben geraakt. Die heeft daarop het bootje aangevallen. Met hun roeispanen en een geweer wisten ze de aanval af te slaan. Het monster verdween weer in het meer. Zij hebben de meest nauwkeurige beschrijving over Morag gedaan, maar of ze het echt hebben beleefd is nog altijd de vraag.

#9 Loch Affric

Loch Affric ligt in een rustig deel van Schotland waar je weinig toeristen ziet. Dit meer is niet groot, net als zijn buurman met de moeilijke naam Loch Beinn a’ Mheadhoin. Het dal bij deze meren, Glen Affric, heeft niet voor niets de eretitel mooiste glen (vallei) van het land. Deze betoverende ruige locatie is ideaal voor het spotten van steen- en visarenden, edelherten en eekhoorns. Loch Affric heeft een goed wandelpad rondom. Bezoek zeker ook het Glen Affric Viewpoint. Dit ligt precies tussen de twee meren in. Daar heb je een fantastisch uitzicht op de lochs en de wijde omgeving.

#10 Loch Torridon

Bij Loch Torridon waan je je in Noorwegen. Want dit enorme zeeloch heeft veel weg van een fjord zoals we dat kennen in Scandinavië. Imposant is de keten van zandstenen bergen in het noorden. Zeker bij ondergaande zon kleuren die fantastisch mooi. Het is een prachtig wandelgebied, waar je niet veel andere wandelaars tegenkomt. Een mooie plek is het schiereiland bij Shieldaig. Daar komen twee lochs bij elkaar: Upper Loch Torridon en Loch Shieldaig. Een bijzondere wandeling met de mooiste panorama’s loopt van Diabaig naar Inveralligin. Onderweg passeer je twee kleine meertjes. Op warme dagen zijn ze heerlijk voor een verkoelende duik.

Kaartje met de 10 mooiste lochs van Schotland

Op het kaartje hieronder vind je de locatie van de 10 mooiste lochs van Schotland. Zo kun je gemakkelijke en roadtrip samenstellen langs deze bijzondere meren.

 

Veelgestelde vragen over de 10 mooiste lochs van Schotland

Wat is een loch in Schotland?

Een loch in Schotland betekent een meer of inham van de zee. Er zijn er meer dan 30.000 in het land. Ze variëren enorm in lengte. Lochs kunnen zout water bevatten, maar veel lochs hebben zoet water.

Wat is het grootste loch van Schotland?

Loch Lomond is het grootste loch van Schotland. Het is ongeveer 37 km lang. Op sommige plaatsen is Loch Lomond wel 8 km breed. De gemiddelde diepte van het meer is zo’n 37 meter. Maar er komen ook plekken voor waar Loch Lomond 190 meter diep is.

Wat is het diepste loch van Schotland?

Loch Morar is het diepste loch van Schotland. De maximale diepte bedraagt circa 310 meter.

Wat is het meest beroemde loch van Schotland?

Loch Ness is dankzij het Monster van Loch Ness al decennialang het meest beroemde loch van Schotland. Het monster met de liefkozende naam Nessie zou door velen zijn gezien. Maar alle foto’s zijn zo onscherp en vaag, dat het bestaan van het monster nog nooit is bewezen.

Wat is het mooiste loch van Schotland?

Het is moeilijk om aan te geven wat het mooiste loch van Schotland is. Er zijn er namelijk meer dan 30.000. Deze 10 zijn stuk voor stuk bijzonder en horen daarom in de 10 mooiste lochs van Schotland thuis:

  1. Loch Ness
  2. Loch Katrine
  3. Loch Duich
  4. Loch Lomond
  5. Loch Maree
  6. Loch Etive
  7. Loch Tay
  8. Loch Morar
  9. Loch Affric
  10. Loch Torridon
In welke lochs komen monsters voor?

Volgens de verhalen komen in twee lochs in Schotland monsters voor. In Loch Ness zou monster Nessie voorkomen. In Loch Morar schuilt volgens de overlevering het monster Morag.

Hoeveel lochs zijn er in Schotland?

Schotland kent duizenden lochs. In totaal komen er meer dan 30.000 voor. Sommige zijn zoutwater lochs, andere hebben zoet water. Lochs kunnen enorm groot zijn, met een lengte tot zelfs 37 kilometer. Loch Lomond is het grootste loch van het land. Maar er komen ook kleine lochs voor, waar je gemakkelijk omheen wandelt. Dit kan bijvoorbeeld bij Loch Affric.