Unieke wandeling naar de bron van de Ninglinspo

Unieke wandeling naar de bron van de Ninglinspo

Home » België - wandelingen in de Ardennen » Unieke wandeling naar de bron van de Ninglinspo

Onze mini-vakantie in de Ardennen sloten we af met de unieke wandeling langs de Ninglinspo. Dit charmante bergbeekje stroomt in het Amblève-bassin bij Aywaille. Ik kwam er tijdens mijn jeugdjaren regelmatig. Het was een van onze favoriete wandelingen die we toen “de oorsprong-wandeling” noemden. Veertig jaar later lijkt de tijd er volledig stil gestaan te hebben. Wel is het een stuk drukker geworden. Veel Vlamingen én Nederlanders hebben de unieke wandellocatie weten te vinden. En terecht, want volgens ons is dit mogelijk de meest bijzondere wandeling van België.

Begin wandeling bij de Ninglinspo

Op zoek naar de bron van het charmante riviertje de Ninglinspo

Zodra we het kleine dorpje Nonceveux binnenrijden valt de drukte op. Zelfs aan weerszijden van de doorgaande weg staan vele auto’s geparkeerd. Op goed geluk rijden we bij Taverne Restaurant Ninglinspo de kleine parkeerplaats op. Maar wat een boffen: juist op dat moment vertrekt er een auto!

Nog geen 3 minuten later staan we vol verwachting bij het informatiebord met wandelroutes. Alhoewel er meerdere routes genoemd worden, lijken er maar twee het bergbeekje te volgen. Een daarvan is de gele route van 2,4 kilometer. De andere is de blauwe route van 6 kilometer. Wij kiezen voor de blauwe omdat die langs diverse bassins met intrigerende namen voert.

Via duizenden bruggetjes naar de bron

Het eerste deel van de wandeling verloopt door een soort van mini-delta van het bergbeekje. Pas na de eerste loopplanken over de Ninglinspo wordt het wandelpad grilliger en smaller. Zo ook het ravijn waar de beek en het pad doorheen kronkelen. Via talloze houten loopbruggen steken we zigzaggend de steeds woester stromende bosbeek over. Onze wandeling voert daarbij langs prachtige in de rotsen uitgeslepen waterbekkens. En af en toe ook langs fraaie watervallen. Dit is de ‘oorsprong-wandeling’ die me altijd zo is bijgebleven.

Wat de wandeling overigens extra avontuurlijk maakt is dat we regelmatig over rotsen moeten klauteren. Soms moeten we echt even goed kijken waar we onze voeten neerzetten. Toch is de wandeling heel goed te doen. We blijven onvermoeibaar door klimmen tot we bij het keerpunt aankomen. De bron zelf komen we niet tegen maar we zijn zeker niet teleurgesteld. In dit unieke boslandschap heeft de Ninglinspo ons na elke bocht weten te verrassen. Verrukt door het eerste deel van onze wandeling beginnen we aan de terugweg.

loopbrug over de Ninglinspo

Terugweg via Point de vue Drouet

Via een comfortabel breed bospad komen we na enkele kilometers uit bij de Drouet. Hier wacht ons een heel fraai uitzicht op een smal vallei. Hier hebben we zojuist doorheen gewandeld, bedenken we ons. Vanaf de heuveltop is echter niets van de bergbeek te zien.

Zowel de blauwe als de gele wandelroute komt bij het uitzichtpunt uit. Vanwege het heerlijke nazomerweer is het er een drukte van jewelste. Helaas lijkt niet iedereen zich aan de coronamaatregelen te houden. Gelukkig weten wij op veilige afstand nog enkele foto’s te maken van het prachtige uitzicht. Snel daarna beginnen wij onze afdaling terug naar de parkeerplaats. Een dikke kilometer later komen we via de doorgaande weg terug bij de parkeerplaats.

Uitzichtpunt bij wandeling van de Ninglinspo

Ons oordeel over de wandeling naar de bron van de Ninglinspo

Velen roemen de wandeling langs de Ninglinspo als een van de mooiste van België. Wij kunnen dat alleen maar beamen. In onze beleving is je wandelvakantie in de Belgische Ardennen niet compleet als je deze wandeling overslaat. Toch hebben we een kritische noot en daarmee enkele tips.

Wij waren er op een doordeweekse dag midden september. We hadden verwacht dat het daardoor lekker rustig zou zijn. Maar waar de gele en de blauwe route samenvallen, was het bijzonder druk. Gezinnen, stellen maar ook grotere groepen mensen liepen soms pal achter elkaar de heuvel op. Ondanks de mondkapjesplicht hebben we niemand een kapje zien dragen. Begrijpelijk want ook wij willen niet in de vrije natuur met zo’n ding oplopen. Over het smalle pad langs de Ninglinspo is dit wel wenselijk!

Ons advies is allereerst om de weekenden en schoolvakanties te vermijden. Kom verder ‘s ochtends vroeg rond een uur of 8. Of juist wat later, namelijk halverwege de middag. Bijkomend voordeel is dat je tevens een grotere kans maakt op een parkeerplek. Daarnaast is het advies om tijdens het eerste deel van de beklimming het brede pad te nemen. Op een gegeven moment buigt de gele route van de blauwe af naar het uitzichtpunt. Pas hier neem je dan het smalle pad langs de Ninglinspo. Het is hier een stuk rustiger en de bassins nóg indrukwekkender.

Door het bos terug

Wandeling naar de bron van de Ninglinspo: praktische zaken

  • Voor deze wandeling heb je niet echt een routebeschrijving nodig. Dankzij de blauwe en gele bordjes weet je altijd welke kant je op moet. Met name op de heenweg kun je niet verdwalen: er loopt maar één pad door het smalle ravijn van de Ninglinspo! Wil je van de route af kunnen wijken (bijvoorbeeld om eventuele drukte te ontlopen) download dan de interactieve routekaart. Je kunt de routekaart ook offline tijdens de wandeling raadplegen. Daarnaast kun je een gpx van de wandeling downloaden.
  • Start van de wandeling is bij parkeerplaats naast Taverne Restaurant Ninglinspo. Je vindt de taverne aan de rondweg Sedoz om de dorpskern van Nonceveux. Het dorpje ligt op circa 8 kilometer afstand ten oosten van Aywaille.
  • Trek goede wandelschoenen aan met profielzolen. Bij delen van de route kan het namelijk wat glibberig zijn.
  • In de wijde omgeving en zelfs in Nonceveux is voldoende accommodatie te vinden. Ben je van plan om meerdere wandelingen ook in andere delen van de Ardennen te maken? Overweeg dan om een hotel, appartement of vakantiehuisje te zoeken op een centrale locatie in de Ardennen. Om die reden kwamen wij onlangs uit bij Vayamundo in Houffalize. Dankzij de ideale locatie van Vayamundo konden we in mum van tijd naar de mooiste wandelgebieden rijden.