Fantastische wandeling langs de rotswand van Le Hérou

Fantastische wandeling langs de rotswand van Le Hérou

Home » België - wandelingen in de Ardennen » Fantastische wandeling langs de rotswand van Le Hérou

Op weg van Houffalize naar La Roche-en-Ardenne kom je halverwege door het kleine plaatsje Nadrin. Het gehucht ligt in een glooiend landschap met overwegend weilanden en af en toe wat bos. Het lijkt een typisch Ardens landbouwgebied waar weinig te beleven valt. Maar niets is minder waar. Een saaie kaarsrechte zijweg van de enige hoofdweg van het dorp leidt richting de Ourthe-vallei. Aan het einde van die weg bevindt zich de Hérou. Het betreft hier een rotswand van 1400 meter lengte die bijna verticaal omhoog loopt!

De rotsachtige omgeving bij de meanderende Ourthe spreekt tot de verbeelding van elke wandelaar. In de jaren 20 van de vorige eeuw werden hier al de eerste wandelroutes uitgestippeld. Snel daarna verschenen de eerste hotels en kwam er een uitkijktoren. Sindsdien is het fantastische wandelgebied ook aan enkele langeafstandswandelroutes toegevoegd. Ik kwam er 40 jaar geleden al om er als kind te wandelen. Onlangs mochten we opnieuw genieten van een van de mooiste wandelingen van de Ardennen.

de Ourthe in de Belgische Ardennen

Rondwandeling van Le Hérou naar de Ourthe

Onze wandeling begint bij de gratis parkeerplaats van Belvédère. We hebben er zin in en zijn tot in de puntjes voorbereid. Genoeg water? Check! Stevige wandelschoenen? Check! Camera? Dubbel check! Waar de asfaltweg abrupt overgaat in een aanvankelijk breed bospad staat een informatiebord. We oriënteren ons nogmaals op de route, aangeduid met een groen rechthoek.

Het begin gaat soepel. We lopen zigzaggend over het brede zandpad door het bos de heuvel af. Bij het begin van de rotswand aan onze linkerzijde moeten we een keuze maken. Nemen we het comfortabele pad rechts naar beneden of volgen we de rotswand? Als fervent liefhebber van grootse uitzichten nemen we het pad rechtdoor langs de Hérou.

Bospad bij de wandeling langs de Ourthe in de Belgische Ardennen

Langs de Hérou naar de Ourthe

Het parcours wat volgt is allerminst eenvoudig. Voor balans moeten we ons vaak aan de rotsen of goed verankerde bomen vasthouden. Maar de uitzichten die we hier te zien krijgen op de slingerende Ourthe maakt alles goed! Zo passeren we een deel van de rotswand die echt loodrecht naar beneden gaat. Vroeger heb ik hier regelmatig rotsklimmers gezien. De durfals wandelden aan hun vingers omhoog en keerden abseilend terug naar de Ourthe.

Wij vervolgen onze wandeling verder de heuvel af. Op een gegeven moment kunnen we niet verder. Althans, niet op een veilige manier. Gelukkig loopt er een steil, smal pad door het bos naar de rivier. We zijn blij met onze wandelschoenen met grof profiel! Onderaan de heuvel raken we de weg kwijt. Uit nieuwsgierigheid gaan we linksaf bij de Ourthe en volgen deze de hoek om naar links. Ondanks de droogte stroomt er voldoende water in de rivier. Wat is het hier prachtig en paradijselijk rustig! Al die tijd zijn we niemand tegengekomen!

Rotswand van Le Herou in de Belgische Ardennen

Langs de Ourthe naar het Keltisch fort ‘Le Cheslé’

Net voorbij de bocht zien we een steil pad de heuvel op gaan. Hier hadden we waarschijnlijk vandaan moeten komen als we de Hérou tot het laatst hadden gevolgd. We besluiten om te keren en volgen de rivier tot we uitkomen bij het kruispunt ‘Les Ondes‘. Vanaf dit punt houden we de blauwe golf van de Eisleck Trail aan. Na een dikke 3 kilometer komen we uit bij de plek waar volgens de routebeschrijving bevers moeten zitten. We zien echter niets wat op de aanwezigheid van de dieren wijst. Maar de opwinding dat we ze mogelijk te zien krijgen, maakt het al leuk.

Kort hierna moeten we de heuvel op. Het is behoorlijk steil. Hijgend komen we uiteindelijk uit bij de restanten van ‘Le Cheslé’, een oud Keltisch fort. Vooraf hebben we er al iets over gelezen. Dit fort stamt nog uit de periode van de 8e tot en met de 6e eeuw vóór Christus! Het werd gebruikt als schuilplaats voor de bewoners uit de omgeving. Wij hebben hier wel beeld bij. Het fort is haast niet te ontdekken en wordt grotendeels beschermd door steile wanden.

Beverdam in de Ourthe in de Belgische Ardennen

Van Cheslé terug naar Belvédère

We rusten wat uit op een bankje waarna we onze wandeling vervolgen over de heuvelrug. We komen daarbij langs enkele prachtige uitzichtpunten. Hierna is het even goed opletten dat we niet opnieuw verkeerd lopen. De routebeschrijving die we uitgeprint hadden vertelt ons dat we een stukje geen bewegwijzering hebben. Een bijzonder steil pad brengt ons bij een open plek in het bos. Ook hier zien we niemand, wat ons gezien het fantastische wandelweer verbaast.

Een 2 kilometer fraaie wandeling door het bos volgt. We stijgen wat en dalen veel. Uiteindelijk komen we terug in het dorpje Nadrin. Hier lopen we een kilometer langs de weg terug naar de parkeerplaats. De bijna 10 kilometer lange wandeling zit er op en wij zijn moe maar zeer voldaan.

Bospad bij Le Herou in de Belgische Ardennen

Ons oordeel over de wandeling langs de Hérou naar het Keltisch fort

De wandeling langs de Hérou blijft op afstand een van onze absolute favorieten. Maar om eerlijk te zijn, vinden we met name de eerste helft fantastisch. De laatste kilometer door het dorp is weliswaar eenvoudig te lopen, maar ook wat saai. En op een zonnige dag, zoals wij die hadden, heb je weinig beschutting.

Een goed alternatief is om na het Keltisch fort dezelfde route terug te nemen. Het landschap en de rivier zien er in tegenovergestelde richting anders uit! Je maakt het in dit geval extra afwisselend door in het begin de bergkam te volgen. Aan het einde volg je dan het brede bospad terug omhoog naar Belvédère.

Bospad terug omhoog bij Le Herou in de Belgische Ardennen

Wandeling langs de rotswand van Le Hérou: praktische zaken

  • Ondanks dat we bekend waren met deze wandeling is een routebeschrijving wel zo prettig. Wij hebben de routebeschrijving van het Waalse Bureau van Toerisme gehanteerd.
  • Start van de wandeling is bij de parkeerplaats naast het voormalig hotel Belvédère (nu gesloten). Het adres is Rue du Hérou 61, Houffalize (Nadrin).
  • Trek goede wandelschoenen aan met profielzolen. Soms zijn de paden erg steil. Met goede profielzolen heb je dan meer grip.
  • In Nadrin heb je enkele prima horecagelegenheden om na afloop wat te eten en te drinken. De meeste bevinden zich aan de N860, de doorgaande weg. En voor de liefhebbers van Belgisch abdijbier: op slechts 6 kilometer ten oosten van Nadrin bevindt zich de brouwerij van La Chouffe!
  • In de wijde omgeving en zelfs in Nadrin is voldoende accommodatie te vinden. Ben je van plan om meerdere wandelingen ook in andere delen van de Ardennen te maken? Overweeg dan om een hotel, appartement of vakantiehuisje te zoeken op een centrale locatie in de Ardennen. Om die reden kwamen wij onlangs uit bij Vayamundo in Houffalize. Dankzij de ideale locatie van Vayamundo konden we in mum van tijd naar de mooiste wandelgebieden rijden.