Leuke, korte wandeling bij de watervallen van Coo

Leuke, korte wandeling bij de watervallen van Coo

Home » België - wandelingen in de Ardennen » Leuke, korte wandeling bij de watervallen van Coo

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen zijn de watervallen van Coo. Als kind ben ik er regelmatig geweest. Toen al was het een belangrijke, toeristische attractie in dit oostelijk deel van de Ardennen. Afgelopen maand september waren we er opnieuw. We maakten een wandeling als “opwarmertje” voor de langere wandeling die we ‘s middags bij Nisramont maakten. Het werd een onvervalst leuke, korte wandeling met prachtige vergezichten. En door de klim aan het begin is de redelijke pittige wandeling veel meer dan slechts een opwarmertje. Hier kun je je prima een dag lang vermaken. Vooral in combinatie met een bezoek aan het plaatsje Coo en het nabijgelegen Stavelot.

Bospad

Het toeristische, Ardense plaatsje Coo

We beginnen onze wandeling vanaf de grote parkeerplaats in Coo, een deelgemeente van Stavelot. Dit plaatsje is hoofdzakelijk bekend van de prachtige watervallen. De grote waterval hier is maar liefst 15 meter hoog. Door zijn breedte en de kracht waarmee het water valt maakt de waterval indruk. Frappant is dat de waterval kunstmatig is gevormd door monniken van de abdij van Stavelot. Om hun watermolen van extra water te voorzien, verlegden ze een meander van de rivier de Amblève.

Brug in Coo

We lopen vanaf de parkeerplaats langs een zijkanaal van de Amblève. Hier is het een drukte van belang: een groep Nederlandse scholieren worstelt zich door een uitdagend hindernissenparcours. Zo te horen aan het kabaal hebben ze flinke schik. We passeren vervolgens de plaatselijke patatkraam. De uitbater doet vandaag goede zaken: het hele terras zit stampvol. Wij zitten nog vol van het ontbijt en vervolgen dan ook onze wandeling richting de beroemde watervallen.

Eenmaal aangekomen bij de brug dalen we via de keurig aangelegde trap af naar beneden. Al is het niet meer het hoogseizoen, is het soms dringen bij de diverse platforms voor een vrij uitzicht op de waterval. Veel jong verliefde maar ook wat oudere stellen maken er selfies. Was het vroeger ook zo druk, vraag ik mij betwijfeld af. Toegegeven, de waterval is zeker niet zo mooi en indrukwekkend als bijvoorbeeld de watervallen van Krimml. Toch raken we niet snel uitgekeken op de enorme watermassa die hier met grote kracht naar beneden dondert. We maken vele foto’s en beklimmen pas een kwartier later weer de trap naar de brug.

Grote waterval van Coo

Onze wandeling langs vele uitzichtpunten

We volgen een klein stukje de provinciale weg (N633) en steken deze niet al te drukke weg over. Via een smalle opening in de bosrand betreden we het bos waarna het bospad direct steil omhoog loopt. Onze wandeling is nu echt begonnen. Zigzaggend werken we onszelf omhoog tot we uitkomen bij “Belvédère Hardy”, het eerste uitzichtpunt. Dankzij het hoogteverschil van dik 220 meter hebben we een fraai uitzicht op de watervallen en het plaatsje Coo.

Maar het uitzicht kan natuurlijk nog beter, dus klauteren we gestaag door. En juist op het moment dat we onze kuiten beginnen te voelen bereiken we de stoeltjeslift. Deze lift werd in 1956 al aangelegd en is nog steeds in gebruik. Behalve uiteraard vandaag. Nog geen vijf meter verder de heuvel op staat een uitkijktoren. Op de bovenste verdieping komen we de eerste wandelaars tijdens deze wandeling tegen: een stel uit het zuiden van ons land dat hier vroeger als kind ook vaak kwam. Ze hebben zich beter ingelezen dan wij over dit gebied. Zo vertellen ze ons dat dit de grootste spaarbekkencentrale van België is. Er wordt veel energie opgewekt door het vallende water waarna het water wordt opgevangen in een kunstmatig bekken. ’s Nachts wordt dit water weer naar boven gepompt. Het verbaast ons dat dit blijkbaar financieel uit kan.

We genieten nog even van het prachtige uitzicht op Coo en de waterrijke omgeving van de Amblève. We verlaten de omgeving van de uitkijktoren en komen snel hierna uit bij een Ardense alpenweide. Dit is het domein van paragliders. Alhoewel er vandaag niemand te vinden is, zien we aan de windzak dat het terrein voor de luchtvaart gebruikt wordt. Moeten we ook maar eens proberen, besluiten we. Al is het alleen vanwege het fantastische uitzicht dat we hier hebben op de omgeving.

Helling van de paragliders

Einde van onze korte wandeling bij Coo

De tocht terug naar Coo is uiterst comfortabel. Via een effen, tamelijk breed bospad lopen we vlot de heuvel af. Het is daarbij genieten van het fraaie bos vol varens en loof- en naaldbomen. Het warme zonnetje maakt het verder helemaal af. Niet veel later bereiken we de bebouwde kom van het kleine boerengehucht.

Via de brug steken we weer de Amblève over. Omdat we de grote waterval al op de heenweg bewonderd hebben, wijken we af van de gps-route. door een klein stukje door te lopen. Dit brengt ons bij de Sint-Andrieskapel uit 1726 die eind 19e eeuw werd omgetoverd tot een kerk gebouwd. Al is het kerkje dus niet zo oud, we wanen ons in de late middeleeuwen. Wat een charmant en rustig plekje is dit! Vooral als we dat vergelijken met het nabijgelegen pretpark Plopsa Coo.

Nog geen vijf minuten later komen we weer bij onze auto. Onze wandeling zit er helaas weer op. Helaas omdat de leuke wandeling voor ons meer was dan een opwarmertje voor de wandeling van vanmiddag: de rondwandeling bij het stuwmeer van Nisramont.

Weiland bij Coo

Wat te zien en te doen in de omgeving van Coo

In de directe omgeving van Coo is veel meer te doen dan alleen wandelen. Je vindt er enkele pittoreske plaatsen waaronder Stavelot met de indrukwekkende abdij uit de 7e eeuw! Op vijf kilometer afstand ligt Spa en het circuit van Francorchamps. Met name onder autosport liefhebbers is dit circuit zeer bekend. Op een later moment voegen we blogs op deze website toe over andere wandelingen en bezienswaardigheden in deze omgeving.

Spa-Francorchamps

Praktische details over de korte wandeling bij Coo

Waar liggen de watervallen van Coo?

De watervallen van Coo liggen in het kleine plaatsje Coo, vlakbij het stadje Stavelot in het oostelijk deel van de Ardennen. Vanuit Nederland kun je er het snelst komen via de oostring van Luik onder Maastricht. Met de auto is het ruim 240 kilometer vanaf Utrecht.

Hoe bereik ik het startpunt van de wandeling bij Coo?

Het makkelijkst bereik je het startpunt van de wandeling met de auto. Je kunt je auto betaald kwijt op een bijzonder grote parkeerplaats. Hier staan ook laadpalen. Loop vanaf hier richting de watervallen. Zodra je de hoofdweg oversteekt kom je uit bij het startpunt van de wandeling. Overigens heeft Coo ook een eigen treinstation: Station Coo. De forenzentrein van Rivage naar Gouvy en de intercity van Liers naar Gouvy stoppen er.

Is de grote waterval van Coo de hoogste van België?

Nee, de grote waterval van Coo is 15 meter hoog. De waterval van Reinhardstein in de vallei van de Warche is met 60 meter vele malen hoger. Toch is de grote waterval van Coo veel bekender.

Hoe lang is de wandeling bij Coo?

De wandeling die wij bij Coo hebben gewandeld is in totaal ruim 5,6 kilometer lang. Houd echter rekening met een aardige klim in het begin met in totaal 364 hoogtemeters. Je bent er ongeveer 1,5 uur mee bezig.

Is er een routebeschrijving en gps-track van de wandeling beschikbaar?

Op cirkwi.com is een beknopte routebeschrijving te vinden. Je kunt er ook een gps-track downloaden. Deze hebben we zelf gebruikt en bevelen we absoluut aan om te gebruiken.

Wat is de beste tijd voor een wandeling bij Coo?

Deze wandeling is het hele jaar goed te doen. Wil je hem echter combineren met een bezoek aan Coo en Stavelot dan is de late lente en begin van de herfst een mooie tijd. In de zomer kan het hier erg druk zijn. Houdt rekening met het jachtseizoen dat doorgaans half oktober hier van start gaat. Meer informatie is verkrijgbaar bij de VVV van Stavelot, te bereiken via info@tourismestavelot.be.

Is er ook horeca gelegen aan de route?

In Coo heb je voldoende horeca. Tijdens de korte wandeling zelf is die er niet. Neem dus voldoende drinkwater mee, vooral op warme dagen.

Wat zijn goede accommodaties in de omgeving van Coo / Stavelot?

In de wijde omgeving, waaronder in Stavelot, is voldoende accommodatie te vinden. Ben je van plan om meerdere wandelingen ook in andere delen van de Ardennen te maken? Overweeg dan om een hotel, appartement of vakantiehuisje te zoeken op een centrale locatie in de Ardennen. Om die reden kwamen wij net als twee jaar geleden uit bij Vayamundo in Houffalize. Dankzij de ideale locatie van Vayamundo konden we in mum van tijd naar de mooiste wandelgebieden rijden.