Korte, verrassende wandeling bij Aywaille

Korte, verrassende wandeling bij Aywaille

Home » België - wandelingen in de Ardennen » Korte, verrassende wandeling bij Aywaille

Net als de vorige wandeldag wilden we vandaag eerst een “opwarmertje” voorafgaand aan onze langere middagwandeling. We kozen voor een korte wandeling in natuurreservaat Heid des Gattes bij Aywaille. Van hieruit was het dan nog maar een klein stukje rijden naar onze middagwandeling bij La Hoegne. Het bleek een goede keuze, deze bijzonder afwisselende wandeling door een uniek stukje Ardennen. In deze blog vertellen we waarom.

Alpenweide bij Heid des Gattes

Natuurreservaat Heid des Gattes

Heid des Gattes is een betrekkelijk klein natuurreservaat bij het gezellige plaatsje Aywaille. Het gebied grenst aan de Amblève en omvat een indrukwekkende, steile rotswand en enkele bossen en steengroeven. Er komt uitzonderlijke flora voor waar wij nog nooit van gehoord hadden. Zoals een bepaald type huislook (vetplant) dat alleen hier groeit.

Maar het gebied van ruim zestig hectare herbergt ook gevarieerde fauna. Zo heb je er een kudde geiten die ingezet wordt om het reservaat duurzaam te onderhouden. Hier komt ook de naam van het natuurgebied vandaan: “gatte” is het Waalse woord voor geit. Naast begrazing zorgen de geiten voor een natuurlijke verspreiding van zaden waardoor de voormalige steengroeven weer begroeid raken. Verder heb je er vele soorten amfibieën en reptielen, waaronder de gladde coronella en de muurhagedis. Maar ook veel vlinder– en vogelsoorten Je hebt er bijvoorbeeld slechtvalken en oehoe’s.

voormalige steengroeve van Goiveux

Onze korte, verrassende wandeling door Heid des Gattes

Het belooft weer een mooie wandeldag te worden zodra we aankomen bij het parkeerterrein in Aywaille. Het is zonnig maar niet te warm. Op deze doordeweekse dag vinden we veel plek waar we onze auto kwijt kunnen. Kort daarna hebben we onze wandelschoenen alweer aan en trekken we erop uit. Via een smal paadje en trap tussen enkele huizen door komen we uit op een fraai bospad. Vanaf hier loopt de officiële route geleidelijk omhoog de heuvel op. Het effen pad maakt een aantal slingerbochten door het bos waarna we ineens de bosrand bereiken.

Bospad omhoog

Dit hadden we niet verwacht. Volgens de beknopte routebeschrijving hadden we in het bos eerst nog een uitkijkpunt moeten hebben: Belvédère de la Corniche. Blijkbaar waren we te gefocust op onze gps-track en hebben we de bewegwijzering gemist. Omdat we vanmiddag nog een lange wandeling voor de boeg hebben besluiten we door te lopen. Er ligt nog een aantal uitkijkpunten aan deze route dus moet het goed komen, zo is de gedachte. Wel nemen we ons voor beter de bewegwijzering – een klein wit bordje met een gele ruit – in de gaten te houden.

Heuvelrand met uitzicht

Via de alpenweide naar het eerste uitzichtpunt

Vanaf de bosrand zien we een volmaakt bijgehouden alpenweide. Aan de weide ligt een fraai en groot, typisch Ardens huis. Een breed grindpad met de toepasselijke naam l’Alpage (de alpenweide) slingert er langs en voert ons verder de heuvel op. Wat is het hier vredig! Op enkele wandelaars na komen we er niemand tegen.

We betreden vervolgens een heerlijk schaduwrijk loofbos. Het pad loopt dit keer wat dichter bij de heuvelrand. Hierdoor zien we tussen de bomen door een prachtig uitzicht opdoemen. We verlaten bewust het pad en komen uit bij de heuvelrand. Hier krijgen we een prachtig uitzicht op de Notre-Dame de Dieupart, een kerk tussen Aywaille en Remouchamps met een onmetelijk grote begraafplaats. Ook zien we hier de voormalige steengroeve van de Goiveux. We hebben eerder gelezen dat deze steengroeve van minder ecologisch belang is dan de nabijgelegen steengroeve van Falize. Toch zien we hier al veel begroeiing en vooral veel (roof)vogels.

De alpenweide

Op weg naar het tweede uitzichtpunt Heid des Gattes

Niet lang daarna verlaten we opnieuw het bos en komen uit in een idyllisch, agrarisch landschap. Ondanks de droogte van afgelopen zomer is het er nog aardig groen. We passeren een aantal kleine huizen en boerderijen en komen uit bij een weiland. Het karrenspoor voert pal langs een aantal ezels dat onze komst uiterst interessant lijkt te vinden. De interesse is wederzijds dus blijven we nog wat hangen bij de balkende grazers.

Pad door weiland

We vervolgen onze wandeling maar de gps-track laat zien dat we te ver zijn doorgelopen. We lopen terug naar de ezels en slaan een bijzonder smal pad in. Het pad loopt dwars door het weiland richting de lager gelegen bos- en heuvelrand. Na een paar honderd meter bereiken we wederom een uitzichtpunt. Volgens de kaart bevinden we ons nu in het natuurreservaat van Heid des Gattes. De uitzonderlijke flora en fauna die ons beloofd waren, ontsnappen volledig aan onze aandacht. In plaats daarvan vergapen we ons aan het fantastische uitzicht op Remouchamps en Aywaille. Ook zien we hier de voormalige steengroeve van la Falize. We vinden het mooi om te zien dat de natuur zich zo snel al lijkt te herstellen.

Op weg naar laatste uitzichtpunt

Via Remouchamps langs de Amblève naar Aywaille

De route vervolgt door het dichte loofbos van het natuurreservaat vrij rap naar beneden. We passeren nog enkele, fraai glooiende boomgaard achtige weilanden met bossages. Het laatste stuk loopt over een smal, rotsachtig pad langs een klein kabbelend beekje. We komen vervolgens bij een groot informatiebord met kaart van de omgeving. Hier lezen we dat er ook uitgezette wandelingen zijn door de voormalige steengroeven. Als we meer tijd vandaag hadden gehad in Aywaille, hadden we deze wandelingen beslist willen maken. Al is het alleen al om de kudde geiten te spotten, die we nu gemist hebben. Een foto van de kaart vind je onderaan deze blog bij Praktische details.

Glooiend weiland

Het stuk vanaf de voet van de Heid des Gattes door Remouchamps naar de Amblève vinden we niet zo bijzonder. Eenmaal aan de overzijde van de rivier wandelen we verder over een bestraat wandelpad. Alhoewel we liever over onverharde paden lopen is het voor nu prima. We genieten gewoon van het landschap met aan onze rechterzijde de brede Amblève. Na enkele honderden meters echter, ligt er een soort van eiland in de Amblève. Hier zien we bospaden en bruggetjes liggen. Aangezien we geen brug naar het eiland tegenkomen lopen we verder. We passeren vervolgens een boshut met een nogal oud uitziende, houten sluis. Direct daarna bereiken we een vijf eeuwen oud landhuis – Château de Dieupart – met annex camping en vakantiehuisjes. Wat een fantastische plek om te overnachten!

Sluisje

Het laatste deel van de wandeling voert ons allereerst langs de Notre-Dame de Dieupart. Dit is de kerk met grote begraafplaats die we eerder nog in de diepte zagen liggen. Op het grote grasveld tussen de begraafplaats en de Amblève staan grote plantenbakken. Zou hier een concours hippique worden gehouden, vragen we ons af. De omgeving leent zich er in elk geval goed voor! Een brug brengt ons naar de overkant van de Amblève. Vanaf dit punt lopen we door een smal bos langs de rivier terug naar Aywaille. Een fantastische mooie afsluiting van deze korte maar bijzonder verrassende wandeling.

De Amblève

Wat nog meer te zien en te doen in Aywaille en omgeving

Aywaille is een leuk klein stadje van minder dan 10.000 inwoners waar je prima wat door kunt kuieren. Maar de Ardense plaats aan de Amblève moet het vooral hebben van de vele wandel- en mountainbikemogelijkheden.

Daarnaast heb je in het nabijgelegen Remouchamps erg fraaie grotten die je kunt bezoeken. Deze grotten zijn al bijna twee eeuwen lang een toeristische trekpleister. De absolute hoogtepunten van de grot zijn de 40 meter hoge “kathedraal” en de lange, fantastische boottocht door het grottenstelsel.

En verder ligt in Harzé, op vijf tot tien minuten rijafstand van Aywaille, nog een fraai kasteel. Het stamt vermoedelijk uit de 10e eeuw. Maar het kasteel zoals we dat nu kennen is gebouwd in de eerste helft van de 17e eeuw. Tijdens de Slag om de Ardennen in de Tweede Wereldoorlog zat het Amerikaanse leger er. Een gedenkplaat herinnert hier nog aan. In de bijgebouwen bevindt zich een interessant bakkerij- en maalderijmuseum.

Kasteel van Harzé

Praktische details over de korte wandeling bij Aywaille

Hoe lang is de wandeling bij Heid des Gattes bij Aywaille?

De wandeling die wij hebben uitgezocht bij Heid des Gattes is van het toerismebureau van Aywaille. Deze is in totaal 6,9 kilometer lang. Een groot deel van de route gaat over verharde paden.

Is er een goede routebeschrijving van de wandeling bij Heid des Gattes?

Wij hebben geen routebeschrijving kunnen vinden. Maar de wandeling is goed gemarkeerd met een gele ruit. Daarnaast kun je op de website van het toerismebureau van Aywaille een gps-track downloaden. Maar let op: regelmatig zat de gps-track er iets naast. Zo moesten we regelmatig een meter of tien weer teruglopen omdat we blijkbaar een afslag hadden gemist. Blijf daarom de bordjes met gele ruit goed in de gaten houden.

Kun je ook wandelen door de voormalige steengroeven bij Heid des Gattes?

Ja! In de steengroeve van zowel Goiveux als la Falize kun je een wandeling maken. Ze zijn respectievelijk 1,9 en 2,6 kilometer lang. Hier vind je een foto van de kaart op een informatiebord met daarop de routes.

 

Waar ligt het startpunt van de wandeling?

Het begin van de wandeling is bij de parkeerplaats van het gemeentehuis in Aywaille. Je vindt het prachtige gemeentehuis aan de Rue de la Heid nummer 8 in Aywaille. Er is hier voldoende parkeergelegenheid.

Is de wandeling bij Heid des Gattes een “omrij”-wandeling?

Deze wandeling is wat ons betreft meer een wandeling die je mooi kunt combineren met een bezoek aan Aywaille. Of in combinatie met andere wandelingen in de directe omgeving. Zoals die naar de bron van de Ninglinspo waar we twee jaar geleden waren. Of die bij La Hoegne - de rustige versie van de Ninglinspo - alhoewel je voor deze iets langer onderweg bent. Maar voor de echte vogel- of vlinderkenner is de wandeling wel sowieso bijzonder genoeg om er speciaal voor om te rijden.

Wat is de beste tijd voor een wandeling bij Heid des Gattes?

Deze wandeling kun je het hele jaar goed maken. Ook tijdens de zomer is er, op het stukje door Remouchamps na, voldoende schaduw.

Is er ook horeca gelegen aan de route?

In Aywaille zelf heb je voldoende horeca. Tijdens de korte wandeling zijn wij verder geen horeca tegengekomen. Ook niet in Remouchamps waar je halverwege de wandeling een klein stukje doorheen loopt.

Wat zijn goede accommodaties in de omgeving van Aywaille?

In de wijde omgeving, waaronder in Aywaille en Remouchamps, is ruim voldoende accommodatie te vinden. Ben je van plan om meerdere wandelingen ook in andere delen van de Ardennen te maken? Overweeg dan om een hotel, appartement of vakantiehuisje te zoeken op een centrale locatie in de Ardennen. Om die reden kwamen wij net als twee jaar geleden uit bij Vayamundo in Houffalize. Dankzij de ideale locatie van Vayamundo konden we in mum van tijd naar de mooiste wandelgebieden rijden.