Op en top genieten van de wandelomgeving van Bouillon

Op en top genieten van de wandelomgeving van Bouillon

Home » België - wandelingen in de Ardennen » Op en top genieten van de wandelomgeving van Bouillon

Vanwege het perfecte nazomerweer waren we onlangs enkele dagen in de Ardennen. De eerste dag stond een wandeling langs de Semois bij Bouillon op het programma. We hadden ons geen beter begin van de mini-wandelvakantie in de Ardennen kunnen wensen! De hoge temperaturen en de vele hoogtemeters maakten het geen eenvoudige wandeling. Maar dankzij de variatie in het landschap en de heerlijke rust, was het op en top genieten.

Aan de Semois in de Belgische Ardennen

Rondwandeling langs de Semois naar Bouillon

We parkeren onze auto op de grote parkeerplaats ‘Tombeau du Géant’ in Botassart. Direct aan het begin van de wandeling wacht ons een fantastisch uitzicht. In de diepte zien we de Semois meanderen om de heuvel van de Tombeau du Géant (graf van de reus). Over de heuvel gaat een bijzondere legende. Een reusachtige Galliër zou hier van een rots afgesprongen zijn. Alles was volgens hem namelijk beter dan zich over te geven aan de Romeinen. We blijven zeker 5 minuten in bewondering van het uitzicht genieten.

Tombeau du Géant in de Belgische Ardennen

Een breed zandpad voert ons door een prachtig bos naar de Semois. Het is warm vandaag. Toch zien we dat de herfst hier al voorzichtig begonnen is. Het zonlicht zet de overwegend loofbossen hier in een prachtige, gouden gloed. We passeren een typisch Ardense hoeve en komen uit bij de oever van de Semois. In de rivier zoekt een groepje jongeren wat verkoeling en waterpret. Wij vinden de verkoeling in de beschutting van het bos.

Bij de Semois in de Belgische Ardennen

De abdij van Notre-Dame de Clairefontaine

Na de eerste kilometers langs de Semois komen we uit op een verharde weg. In de verte zien we een groot gebouw liggen. Het staat er midden tussen het groen van bos en weide. We volgen de weg vals plat omhoog. Het gebouw blijkt een abdij uit begin vorige eeuw. Een rijke baron liet de abdij bouwen voor zijn dochter die non was geworden. Tegenwoordig is het Trappistenklooster deels bestemd voor mensen die rust en stilte opzoeken. Wij hebben hier wel beeld bij. Op een enkele tractor en een kudde nieuwsgierige koeien na, horen we niets dan stilte.

Na enkele slingers van de rivier, nemen we een redelijk steil wandelpad de heuvel op. Het is eerst flink klimmen. Daarna volgt gelukkig een schaduwrijk bospad op redelijk gelijke hoogte. Niet al te lang daarna zetten we alweer de daling in. Zodra we terugkomen bij de Semois, zien we een middeleeuws stadje liggen. De blikvanger is een bijzonder groot kasteel dat er verrassend goed onderhouden uit ziet.

Koeien vlakbij de Abdij

Het middeleeuwse stadje Bouillon

Het middeleeuws stadje blijkt Bouillon te zijn. Het bijzonder pittoreske plaatsje was eeuwenlang een klein hertogdom. In de 10e en 11e eeuw zwaaide de Ardennen-Bouillon-dynastie er de scepter. Op een strategische, hoog gelegen plek op een lange rotskam bouwden zij het huidige kasteel. Eind 11e eeuw werd het kasteel verpand aan het Prinsbisdom Luik. Godfried van Bouillon, de bewoner van die tijd, had het geld nodig om zijn Eerste Kruistocht te financieren. Godfried werd later de eerste heerser van het koninkrijk Jeruzalem.

We rusten even wat uit bij de Pont de Cordemoy, een sierlijke brug over de Semois. Van onderaan de heuvel nemen we de imposante hoogteburcht in ons op. We zijn daarmee niet de enige. Aan de oever zitten enkele verliefde stelletjes. Over de brug is het een komen en gaan van jonge gezinnen en wat oudere echtparen. Wat is het hier leuk! Niet alleen het kasteel maar ook het stadje zelf ziet er echt fantastisch uit. Met moeite weten we de verleiding te weerstaan Bouillon te verkennen. Dat komt dan wel een volgende keer, nemen we ons voor.

Brug bij het kasteel van Bouillon

Belvedere Bouillon

Bij de Pont de Cordemoy gaat de wandeling verder via een wat steiler bospad. Vanwege de hoge temperaturen kost het ons best wat moeite de heuvel te beklimmen. Af en toe is er gelukkig een open plek in het bos. We kunnen dan uitrusten en in de tussentijd genieten van het uitzicht. Eenmaal bovenop de heuvel komen we uit bij een bijzonder hoge uitkijktoren.

De toren, Belvedere Bouillon genaamd, bestaat uit maar liefst vier verdiepingen! We twijfelen nog even of we al die trappen gaan nemen. Uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid het van de vermoeidheid. Op het bovenste panoramaplatform worden we getrakteerd op een geweldig uitzicht op de stad en het kasteel. We vragen ons oprecht af waarom Godfried van Bouillon deze omgeving verliet…

Uitzicht over Bouillon

Laatste deel van de wandeling

Het laatste deel van onze wandeltocht voert grotendeels door de bossen. Nu we de hoogste heuvel beklommen hebben lijkt alles makkelijker te gaan. Wandelaars komen we niet veel tegen, wel af en toe een verdwaalde mountainbiker. Het duurt al met al een dik half uur voor we terug zijn bij de Semois. Het laatste stukje terug naar de parkeerplaats loopt via een andere, vrij brede, onverharde weg de heuvel op.

Tijdens de laatste loodjes knoopt een Vlaming een gesprekje met ons aan. Als hij hoort welke wandeling wij gemaakt hebben, neemt hij zijn symbolische pet af. Met deze hoge temperaturen houdt hij het bij een wandeling van maximaal 5 kilometer. Hij geeft aan dat er nog veel meer wandelingen in de omgeving te maken zijn. Die houden we dan tegoed als we een volgende keer ook het stadje Bouillon gaan verkennen!

Weg naar de abdij aan de Semois bij Bouillon

Wandeling langs de Semois naar Bouillon: praktische zaken

Met onderstaande praktische tips bereid je je optimaal voor op een onvergetelijke wandeling naar Bouillon.
Hoe lang is deze wandeling langs de Semois bij Bouillon?

De wandeling die wij hebben gemaakt is 13 kilometer lang. Vanwege de vele hoogtemeters (529 meter stijgen) is de wandeling zelfs bij een goede wandelconditie redelijk vermoeiend. Plan daarom voldoende rustpauzes in. Houd er rekening mee dat je in totaal vier tot vijf uur onderweg bent.

Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt maar wil je wel deze onwaarschijnlijk mooie wandeling maken? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.

Is er een routebeschrijving voor de wandeling bij Bouillon?

Er is niet echt een routebeschrijving voor deze wandeling, maar wel iets beters: via de gratis app Cirkwi kun je een interactieve routekaart downloaden en tijdens de wandeling raadplegen. De app geeft je tussentijds ook nuttige of interessante informatie. Je kunt daarnaast een gpx van de wandeling downloaden. Wij hebben dit voor de zekerheid ook gedaan maar vonden hem niet altijd even nauwkeurig.

Waar ligt het startpunt van de wandeling bij Bouillon?

Officiële start van de wandeling is bij de grote parkeerplaats ‘Tombeau du Géant’. Het adres is Rue de Châteaumont 53 in Bouillon.

Is er ook horeca aan de route?

Halverwege de wandeling kom je uit in Bouillon. Hier vind je voldoende horeca-gelegenheden. Neem voldoende water en proviand mee want op het stadje Bouillon na, liggen er geen horeca-etablissementen aan de route.

Waar kan ik het beste overnachten in de omgeving van Bouillon?

In de wijde omgeving is veel accommodatie te vinden. Rond Bouillon heb je diverse campings liggen. Ben je niet zo’n kampeerder dan kun je terecht in een van de vele vakantiehuisjes, hotels of appartementen. Ben je van plan om meerdere wandelingen ook in andere delen van de Ardennen te maken? Overweeg dan om een hotel, appartement of vakantiehuisje te zoeken op een centrale locatie in de Ardennen. Om die reden kwamen wij onlangs uit bij Vayamundo in Houffalize. Dankzij de ideale locatie van Vayamundo konden we in mum van tijd naar de mooiste wandelgebieden rijden.

Hangbrug over de Semois