Wandelen in de omgeving van Khao Lak

Wandelen in de omgeving van Khao Lak

Home » Thailand » Wandelen in de omgeving van Khao Lak

In het voorjaar van 2019 waren we met een groep actieve 50-plussers in de omgeving van Khao Lak van waaruit we vele prachtige duiken maakten bij de Similan-eilanden en Richelieu Rock. Gelukkig hadden we tussen de duikdagen door ook wat rustdagen. Terwijl de meesten bij het zwembad van ons duikresort lagen om heerlijk bij te komen, trokken wij erop uit om de omgeving van Khao Lak met een scooter te verkennen. In deze blog onze bevindingen en tips voor een fantastisch en actief verblijf in het zuidwesten van dit heerlijk vakantieland.

Weg door het platteland bij Khao Lak in Thailand

Khao Lak

Khao Lak is een 20 km lange, door oerwoud begroeide kuststrook aan de Andamanse Zee in het zuidwesten van Thailand, ongeveer 100 km ten noorden van de stad Phuket. Het gebied bestaat uit drie dorpen, namelijk (van zuid naar noord) Bang La On, Bang Niang en Khuk Khak. Bang La On is het meest toeristische en meest bekende.

De regio was het zwaarste, door de verwoestende tsunami van 2004 getroffen gebied van Thailand. Die tsunami maakte er toen meer dan 4.000 dodelijke slachtoffers. Sindsdien heeft de regio zich wonderbaarlijk goed hersteld. Alleen het vervallen Tsunami-museum herinnert nog aan die tijd.

Khao Lak heeft de reiziger veel te bieden. Zo kun je er fantastisch wandelen in de prachtige natuurparken maar ook ziplinen en raften. Verwacht echter geen hippe, trendy uitgaansgelegenheden. De regio moet het duidelijk meer hebben van de fraaie natuur en rustige stranden. Met name in het regenseizoen schijnt Khao Lak zelfs een uitgestorven, saaie aanblik te hebben. Kom je er echter voor de natuur dan kun je je zelfs in het laagseizoen prima een week lang vermaken. Vooral als je vanuit Khao Lak het nabijgelegen Khao Sok National Park of het net zo mooie, maar een stuk minder bekende Khlong Phanom National Park bezoekt.

Patrouilleboot op het land na de tsunami

Wandelingen in Khao Lak-Lam Ru National Park

Zodra je vanuit Phuket naar het noorden rijdt en na het dorpje Ban Khao Lak via een slingerweg Lak Mountain beklimt, wordt duidelijk dat je een prachtig gebied betreedt waar je ongetwijfeld goed kunt wandelen. Nog voordat je aankomt in Bang La On, het eerste dorp en tevens toeristisch hart van de Khao Lak-regio, zie je aan de linkerkant de hoofdingang en bezoekerscentrum van het Khao Lak-Lam Ru National Park liggen.

Dit 125 vierkante kilometer grote park is vernoemd naar twee van zijn bergtoppen: Khao Lak en Lam Ru. Ook de nabijgelegen stranden en bossen vallen er onder. In het park zijn er vele leuke wandelingen te maken naar talloze grote watervallen. Wij vonden met name de hierna beschreven natuurwandeling langs de kust en de wandeling naar de Ton Chong Fa-waterval bijzonder de moeite waard. Onder begeleiding van een gids zijn er ook langere wandelingen te maken, dieper het binnenland in.

Ton Chong Fa-waterval

Voor ons was de wandeling naar de Ton Chong Fa-waterval een plezierig ‘opwarmertje’. De waterval ligt op circa 7 kilometer van de hoofdweg in Bang Niang. Een verkeersbord geeft aan welke zijweg je in moet slaan. Zodra je bij de ingang aankomt kun je je scooter of fiets parkeren en de entree van het nationaal park betalen (200 bath).

Het eerste deel van de wandeling gaat over een breed, niet al te steil pad de heuvel op. Op een gegeven moment kom je uit bij het eerste niveau van de waterval. Zelfs in het droge seizoen, toen wij er waren, is de waterval groot genoeg om er enkele fatsoenlijke foto’s van te maken. Aan de rechterkant van de poel leidt een steil en smal pad omhoog naar de volgende niveaus. Wij zijn uiteindelijk tot slechts het tweede niveau gegaan.

Vergeet vooral niet om veel water en anti-muggenspul mee te nemen. Wil je verder dan niveau 1, draag dan sowieso wandel- of gymschoenen met sokken.

Ton Chong Fa waterval bij Khao Lak in Thailand

Nature trail langs de kust

Bij de hoofdingang van het park die je direct aan de hoofdweg kunt vinden, is er voldoende gelegenheid om je scooter of fiets te parkeren. Van hier vandaan volg je bewegwijzering ‘Nature trail’. De wandeling is slechts anderhalve kilometer lang maar omdat het pad weinig tot niet onderhouden wordt gaat er veel tijd zitten in klauteren, klimmen en je soms een weg banen door dicht struikgewas. De vele uitzichtpunten op de prachtig turkoise zee maakt alles goed!

De wandeling eindigt op het strand van het park. Zelfs in het hoogseizoen waren er nauwelijks andere toeristen te vinden. Het zeewater is er heerlijk warm en de ruwe branding maakt het extra interessant om er een uurtje bij te komen van de soms pittige wandeling. Bij een klein houten huisje kun je verpakt ijs en flessenwater kopen. Geen overbodige luxe omdat je nog best een stuk, via een andere route, de heuvel op en vervolgens langs de hoofdweg moet lopen om weer terug te komen bij de parkeerplaats. Tijdens je wandeling richting de hoofdingang loop je ook langs de plek waar je fantastisch kunt ziplinen!

Nature trail langs de kust bij Khao Lak, Thailand

Praktische zaken

Beste reistijd

Je zou zeggen dat het droge seizoen van november tot en met half april de ideale tijd is om Khao Lak te bezoeken. Maar ook het regenseizoen heeft voordelen. Zo komt de natuur weer helemaal tot leven en zijn de watervallen ongekend mooi. Daar komt bij dat het in Khao Lak sowieso veel (meer dan 3500 mm per jaar) maar doorgaans erg plaatselijk regent. En dat de meeste regen aan het einde van de middag en begin van de avond valt. Wij waren er begin april, de maand dat het statistisch het heetst en voor ons om die reden minder ideaal is.

Hoe er te komen

Als je niet verblijft in een van de vele duikresorts die hun gasten doorgaans met een minivan oppikken uit toeristische gebieden als Phuket, is de bus de beste optie. Er zijn geen busverbindingen die Khao Lak als start- of eindpunt hebben, maar er zijn wel buslijnen die de regio aandoen. Zo kun je de bus uit Surat Thani ten oosten van Khao Lak nemen. Deze komt ook langs het Khao Sok National Park. Ook vanuit Phuket en Krabi gaan er bussen naar Khao Lak.

Vervoer binnen de regio van Khao Lak

Er is weinig openbaar vervoer in de regio van Khao Lak. En aangezien er nauwelijks veilige mogelijkheden zijn om van het ene naar het andere dorp te wandelen, ben je aangewezen op een huurscooter, een huurfiets of de ‘Songthaew’, een pick-up met achterin twee tegenover elkaar gelegen zitbanken. Deze typisch Thaise taxi is tot zes keer goedkoper dan een doorsnee taxi.

Als je een scooter huurt, doe dit dan bij je eigen accommodatie. Je bent doorgaans 250 baht per dag kwijt maar als je hem langer dan een dag huurt kun je onderhandelen voor een lager tarief. Houd er wel rekening mee dat het linksrijdend verkeer in Thailand niet altijd even veilig is. Men rijdt als gekken omdat de politie weliswaar boetes uitdeelt als je geen helm draagt, maar niet controleert op snelheid. Laat je door de verhuurder goed informeren over de verzekering.

Een fiets huren is zeker een overweging waard, temeer omdat je langs de meeste delen van de provinciale weg door Khao Lak aan weerskanten een parallelweg hebt die ook als fietspad beschouwd wordt. Houd er wel rekening mee dat met name scooters in tegengestelde richting over de parallelbaan rijden.

Vervoer in Khao Lak, Thailand

Accommodatie

In Bang La On, Bang Niang en Khuk Khak is voldoende accommodatie in alle soorten en diverse prijsklassen te vinden. Vanwege ons reisdoel, namelijk duiken bij de nabijgelegen Similan-eilanden en Richelieu Rock, verbleven wij bij het duikresort Palm Garden Resort, een fantastisch, rustig complex van bungalows aan een heerlijk zwembad. We kunnen dit resort ook aan niet-duikers van harte aanbevelen, al is het alleen al vanwege de bijzonder smakelijke maaltijden die ze in het restaurant bereiden.

Duikresort in Thailand