Khao Sok National Park

Khao Sok National Park

Home » Thailand » Khao Sok National Park

Khao Sok National Park is een bijna 740 vierkante kilometer groot natuurreservaat in het zuidwesten van Thailand. Het park werd in 1980 gesticht en geldt als een van de mooiste natuurreservaten van Thailand. Het bestaat uit een dicht, inheems en eeuwenoud regenwoud (een van de oudste ter wereld!), watervallen, vele grotten, majestueuze kalkstenen kliffen, wilde dieren en een groot meer met een eigen eiland.

Khao Sok kent een hoge biodiversiteit, omdat tijdens de laatste ijstijd de zeespiegel zo laag was dat er een landbrug was tussen Maleisië en delen van Indonesië. Hierdoor konden vele dieren- en plantensoorten naar Thailand migreren. Er komen nu ongeveer 200 verschillende plantensoorten per hectare voor, waaronder een van de grootste en meest geurige bloemen ter wereld, namelijk de ‘Rafflesia kerrii’. Verder zijn er 48 zoogdiersoorten, waaronder beren, marmerkatten, wilde olifanten, apen, de Maleise tapir en zelfs tijgers. Ook zijn er 311 verschillende soorten vogels geteld, en meer dan 30 soorten vleermuizen en talloze reptielen- en insectensoorten.

Het nationaal park is ook beroemd om het karstgebergte. De hoogste berg is 960 meter hoog. Een van de meest interessante gebieden is misschien wel het verbluffend mooie Cheow Lan-meer in het hart van het nationale park.

Bootje op een meer in Khao Sok National Park in Thailand

Wat te doen en te zien in Khao Sok National Park

Het park is een fantastische plek om enkele dagen in door te brengen. Je kunt er onder meer prachtige wandelingen maken, kanoën, grotten verkennen, ziplinen en mountainbiken.

Het advies is om hetzij in de grotere toeristengebieden zoals Phuket, of in het toeristendorpje van Khao Sok een trip te boeken voor het park. Veel van die trips zijn inclusief de nodige gids, drankjes, eten en/of accommodatie. Kies bij voorkeur een tweedaagse trip uit waarbij je gaat kanoën, wandelen en sowieso een nacht doorbrengt op het Cheow Lan-meer. Echt een onvergetelijke ervaring!

Wil je liever geen georganiseerde trip, dan kun je ook prima zelf vanaf het bezoekerscentrum relatief korte wandelingen maken. Bijvoorbeeld naar een van de vele watervallen. Helaas zijn sommige paden in het 160 miljoen jaar oude oerwoud niet goed gemarkeerd en kun je gemakkelijk verdwalen. Mede om die reden is het gebruik van (officiële) gids bij wat langere wandelingen van zes of zeven kilometer (of nog langer) vereist.

Wees voorbereid op bloedzuigers, die zich op de grond en in de struiken langs de paden bevinden. Draag geen sandalen of slippers in elk geval. Probeer niet alleen te gaan.

Karsten in Khao Sok National Park in Thailand

Het Cheow Lan-meer

Het stuwmeer van Khao Sok, dat ook wel het Cheow Lan-meer genoemd wordt, is een waanzinnig mooi door kalkstenen karsts en oerwoud omgeven stuwmeer. Het uitgestrekte meer met prachtig, smaragdgroen water beslaat een oppervlakte van 165 vierkante kilometer.

In 1987 werd het meer kunstmatig aangelegd door de vallei na de bouw van de stuwwand onder te laten lopen. Daarbij zijn helaas veel dieren omgekomen. Maar in de ruim dertig jaar die volgden kon de natuur zijn gang gaan. Het meer is verworden tot een vitale waterbron voor mens en dier met een verscheidenheid aan zoetwatervissen.

Stuwmeer in Khao Sok National Park in Thailand

Praktische zaken voor je bezoek aan Khao Sok

Beste reistijd voor Khao Sok

De droogste periode loopt van november tot en met april. Maar ook dan valt er in vergelijking met de rest van Thailand redelijk wat regen. Het is niet voor niets een tropisch regenwoud. In principe kun je er het hele jaar terecht. Maar ons advies voor beste reistijd is van januari tot eind februari omdat het dan net iets minder heet en nat is. In de natte zomermaanden is echter de kans groter dat je enkele zoogdiersoorten in het oerwoud tegenkomt…

Hoe er te komen

De meest eenvoudige manier om bij het park te komen is via een georganiseerde trip. Die kun je boeken bij je hotel of een reisbureau in bijvoorbeeld Phuket, Khao Lak, Bangkok, Krabi of Surat Thani. Een andere optie is om de bus vanuit Khao Lak te nemen naar Surat Thani, of de bus vanuit Surat Thani naar Takua Pa. In de omgeving van het bezoekerscentrum van het nationale park vind je genoeg accommodatie waar je niet alleen kunt overnachten maar ook – goedkoper dan in de toeristengebieden – een tour door het park kunt boeken.

Vervoer in het park zelf

Wandelen is de belangrijkste manier van vervoer in het park. In het toeristisch dorp bij het bezoekerscentrum van het park kun je daarnaast mountainbikes huren. Auto’s en motoren zijn niet toegestaan ​​op de paden naar bijvoorbeeld de watervallen.

Accommodatie in het Khao Sok National Park

In de directe omgeving van de zuidelijke hoofdingang van het park is veel en vaak fantastische accommodatie te vinden. Ook vind je drijvende accommodatie op het Cheow Lan-meer, variërend van eenvoudige hutjes van bamboe en riet, tot luxe drijvende houten huisjes. Een andere, misschien nog wel leukere en mooiere manier om in de regio te overnachten is in een luxe tent (glamping).