Phuket, Thailand in het klein

Phuket, Thailand in het klein

Home » Thailand » Phuket, Thailand in het klein

In het voorjaar van 2019 reisden we met een groepje via Phuket naar het noordelijker gelegen Khao Lak om daar te duiken. Op Phuket waren we – mede door de niet altijd even positieve recensies van andere reizigers – nog nooit geweest. Maar om voldoende te kunnen acclimatiseren en te herstellen van de jetlag, besloten we om onze duikvakantie met vier dagen relaxen te beginnen. Algemene indruk: Phuket is als Thailand in het klein. Het heeft op een relatief klein landoppervlak zoveel te bieden dat we ons hier gemakkelijk een week kunnen vermaken!

Phuket is gelegen aan de Andamanse Zee in het zuidwesten van Thailand. Vroeger, vanwege de ligging aan een van de belangrijkste handelsroutes tussen India en China, genoot het al bekendheid onder zeelieden. Voordat het eiland dankzij het toerisme uiteindelijk de rijkste provincie van Thailand werd, ontleende het zijn rijkdom aan tin en rubber. De koloniale panden in met name Phuket-stad, herinneren nog aan de 16e en 17e eeuw. In die periode richtten de Nederlanders, Engelsen en Fransen het eiland als handelspost in voor de tindelving en rubberplantages.

De westkust van Phuket werd zwaar getroffen door de tsunami in de Indische Oceaan in december 2004, maar daar is nu nauwelijks nog wat van te zien. Het eiland is opnieuw een populaire reisbestemming.

Phuket is een smeltkroes van Thai, Chinezen en Maleisiërs. De meerderheid van de plattelandsbevolking is moslim. De economie van de provinciestad die het afgelopen decennium een ​​hoge vlucht heeft genomen, heeft ertoe geleid dat veel jongeren een vergelijkbaar leven leiden als in Bangkok.

Oud beeld van Boeddha, Phuket

Wat te doen en te zien op Phuket

Hieronder slechts een greep uit de vele dingen die je op het eiland kunt zien of doen.

Avondmarkt in Phuket-stad

Wil je op een voor je maag veilige manier kennismaken met de vele overheerlijke Thaise gerechten, dan mag een bezoek aan de zondagavondmarkt beslist niet aan je verblijf op Phuket ontbreken. Voor een habbekrats worden de meest lekkere dingen voor je neus bereid. Het is niet alleen een kennismaking met de Thaise keuken, maar ook met de cultuur.

Avondmarkt in Phuket, Thailand

Het Gibbon Rehabilitation Project

Het Gibbon Rehabilitation Project in het noordoosten van Phuket werd in 1992 opgericht om het laatst overgebleven regenwoud in Phuket-Khao Pra Theaw opnieuw te bevolken met gibbons die eerder in gevangenschap werden gehouden, door de dieren geleidelijk te laten wennen aan hun natuurlijke omgeving. Een ander doel van het project is om onder toeristen en de lokale bevolking te zorgen voor bewustwording van het belang van milieubehoud.

Alhoewel het Gibbon Project zeker interessant was om te bezoeken, was voor ons de ware attractie de omgeving zelf. Vanuit het bezoekerscentrum kun je een prachtige wandeling door het oerwoud maken naar de Bang Pae-waterval! Phuket kent overigens nog veel meer watervallen, waaronder de watervallen van Ton Sai en Kathu. Maar toen wij er aan het eind van de droge periode waren, waren die watervallen vrijwel opgedroogd. De Bang Pae-waterval was dan ook een aangename verrassing.

Gibbons op Phuket, Thailand

Big Buddha

De Grote Boeddha, gelegen tussen Chalong en Kata in het zuiden van Phuket, is een 25 meter breed en 45 meter hoog wit Boeddhabeeld dat in de verste verte te zien is. Het immense beeld is slechts een meter korter dan het Vrijheidsbeeld in New York. Vanaf de parkeerplaats waar je gehuurde taxi geduldig op je blijft wachten, is het vijf minuten wandelen en de brede traptreden beklimmen voordat je aan de voet van het beeld staat. Hier wachten fantastisch vergezichten op het zuiden van het eiland!

Het beeld dat onder de plaatselijke bevolking ook wel bekend staat als Phra Puttamingmongkol Akenakkiri Boeddha, werd in 2004 gebouwd. De constructie is van gewapend beton, en omhuld door prachtig Birmees, wit marmer. Naast de Big Buddha staat een kleiner, koperkleurig Boeddhabeeld.

Je hoeft geen entree te betalen maar zorg er wel voor dat je respectvol gekleed gaat. Het is tenslotte een godshuis. Eventueel kun je bij de ingang een sarong lenen om je schouders en bovenarmen te bedekken.

Wat Chalong, Phuket, Thailand

Wat Chalong

De boeddhistische tempels, ook wel Wat’s genoemd, behoren tot de belangrijkste symbolen van Thailand. Deels omdat de meerderheid van de Thai boeddhistisch is en deels omdat ze zo mooi zijn. Alleen al in Phuket zijn er 29 boeddhistische tempels verspreid over het eiland, waarvan Wat Chalong de belangrijkste is.

De tempel is opgedragen aan twee monniken die in 1876 met hun kennis van de kruidengeneeskunde de gewonden hielpen van een opstand van tinmijnwerkers. De plaatselijke bevolking komt hier om te bidden. Westerlingen zijn al een eeuw lang welkom om er iets te leren over het boeddhisme.

Boeddhist op Phuket, Thailand

Promthep Cape

De kaap van Promthep (kaap van God) is een van de meest gefotografeerde en misschien wel de meest bekende locatie van Phuket. Elke avond laten heel erg veel toeristen zich met grote touringcars, scooters of taxi’s naar de zuidelijkste heuvel van het eiland brengen om daar de zonsondergang mee te maken. Wij zijn er juist overdag geweest om de grote mensenmassa’s te ontlopen.

De kaap heeft overigens meer te bieden dan een fraaie zonsondergang! Bijvoorbeeld een in 1996 gebouwde vuurtoren met interessante, historische maritieme kunstvoorwerpen, waar je een spectaculair uitzicht hebt over het oosten en zuidoosten van het eiland. Ook kun je er een mooie wandeling naar het uiteinde van de kaap maken.

Baai Prompthep, Phuket, Thailand

Phang Nga Bay nabij Phuket

Tussen Phuket, Phang Nga en Krabi ligt een van de mooiste baaien van Thailand. Deze baai van Phang Nga is bekend om zijn kalkstenen rotsformaties (‘karsten’). De meest iconische van de vele karsten in de baai is zonder twijfel James Bond Island (Ko Tapu), waar de opnames zijn gemaakt voor ‘The Man With The Golden Gun’. Je bezoek aan Phuket is in onze beleving niet compleet als je hier niet bent geweest. Maar let wel: het eiland is – begrijpelijk – erg toeristisch. Maak je foto’s als je nog door de adembenemend mooie baai richting het eiland vaart.

De meeste bezoekers verkennen het gebied tijdens een eendaagse tour met een langstaartboot, maar op sommige grotere eilanden kun je overnachten. Overweeg echter om in plaats van met de langstaartboot, te gaan zeekajakken door de baai. Er zijn vanuit Phuket en Krabi vele dagtochten te boeken waarbij je onder vakkundige begeleiding veel meer te zien krijgt dan wanneer je met een gemotoriseerde boot door de baai cruist. Zo zijn er mangroven en vele grotten die alleen per kajak toegankelijk zijn.

James Bond island, Phuket, Thailand

De stranden ten westen van Phuket en die van omringende eilanden

Alhoewel we de natuurlijke schoonheid van vele tropische zandstranden enorm kunnen waarderen, zijn wij zijn zelf niet echte strandgangers die het uren op zo’n strand volhouden. Mocht je toch een dag of een middag op een prachtig strand willen verblijven, overweeg dan naar een van de volgende opties in het westen van het eiland te gaan: Kun je een bezoek van een dag of middag aan zo’n strand juist wel waarderen dan kunnen we je de stranden van Nai Harn, Nai Thon en Kata Noi aanbevelen. Deze zijn stuk voor stuk mooie, parelwitte stranden die wat minder ontwikkeld en daarmee rustiger zijn dan bijvoorbeeld het bekende strand van Patong.

Een andere, misschien nog wel mooiere optie is om een dagtocht te maken naar een van de nabijgelegen, kleinere eilanden. Zo zijn de stranden van Koh Raya en die van de populaire Phi Phi eilanden zonder meer prachtig! In onze blog over Krabi besteden we hier meer aandacht aan.

Wil je nog meer informatie over Phuket? Of zoek je inspiratie voor bestemmingen elders in Thailand? Kijk dan vooral op leuke bestemmingen in Thailand

Praktische informatie voor een bezoek aan Phuket

Beste reistijd

Phuket is het hele jaar warm en vochtig. In het regenseizoen van mei tot oktober heb je nog steeds veel zonneschijn, met name in de ochtend en namiddag. Wel neemt het zicht van het zeewater in die periode af, met minder goede duikcondities als gevolg. Van maart tot begin mei, toen wij er waren, kan het er bijzonder heet worden. Een verfrissende duik in het zwembad van je hotel is dan erg welkom. De plaatselijke bevolking beschouwt de maanden november tot en met februari als hun winter. Je hebt dan veel zonneschijn en het is minder benauwd dan in de overige maanden. Om die reden vormen deze maanden mogelijk de beste reistijd voor een bezoek aan het eiland.

Hoe er te komen

Phuket is goed bereikbaar vanuit feitelijk alle windstreken. Vanuit vele landen, waaronder Nederland, zijn er non-stop vluchten naar de internationale luchthaven van Phuket. Daarnaast ontvangt de luchthaven vele dagelijkse vluchten vanuit Bangkok. Ga je liever over land, dan zijn er meerdere goede trein- en busverbindingen vanuit Bangkok en andere, belangrijke toeristische regio’s.

Vervoer op het eiland

Houd er rekening mee dat het eiland groot is en dat je, onder meer vanwege het drukke verkeer, lang bezig bent om van bijvoorbeeld de luchthaven in het noordwesten naar het meest zuidoostelijke punt van het eiland te reizen. Omdat wij meer van het eiland wilden zien dan alleen de beroemde stranden in het westen, kozen we voor een redelijk centrale locatie van accommodatie, namelijk Phuket-stad.

Van hieruit namen we regelmatig een Songthaew of minivan die we dan zes uur lang inclusief chauffeur huurden. Het is wel zaak om van tevoren scherp te onderhandelen en een prijs af te spreken. Het schijnt dat de songthaews die op Phuket ‘tuk-tuks’ worden genoemd, onder beheer van de Thaise maffia vallen. Wij hebben daar echter niets van gemerkt, ook niet in de prijs.

Een andere mogelijkheid is om je te laten vervoeren door taxi’s met een meter. Ook hier doe je er verstandig aan van tevoren een prijs af te spreken. Vraag bij de receptie van je hotel of bij andere reizigers na wat een taxirit ongeveer zou mogen kosten.

Alhoewel je op Phuket ook scooters kunt huren, willen wij je dit afraden. De mensen in het verkeer rijden als gekken, de scooters zijn meestal onverzekerd en de kans dat je de sigaar bent als je buiten je schuld om betrokken raakt bij een aanrijding of ongeluk is erg groot.

Accommodatie

Aan accommodatie heeft Phuket geen gebrek. Laat je bij je keuze leiden door wat je op het eiland wilt doen. Ga je voor de stranden dan is een resort aan de westkust wellicht de beste keuze. Wil je zoals wij veel van het eiland zien dan is de stad handiger. Heb je slechts een paar dagen de tijd voor je doorreist naar andere delen van het land, dan is een hotel in het noorden gunstiger. Wij hadden onze zinnen in eerste instantie gezet op het charmante, oudste hotel van Phuket, namelijk het Memory at On On hotel, maar omdat we een zwembad wel zo prettig vonden in de heetste periode van het jaar, zijn we uiteindelijk gegaan voor het splinternieuwe Ecoloft hotel. Beslist een aanrader! Zoek overige accommodatie op Phuket.