Het nieuwe seizoen van Rail Away begint!

Het nieuwe seizoen van Rail Away begint!

Home » Nieuwsberichten » Het nieuwe seizoen van Rail Away begint!

Het tv-programma Rail Away is al meer dan 25 jaar een kijkcijferkanon. In iedere aflevering van de serie over bijzondere treinreizen komen de mooiste locaties en landschappen voorbij. Elke aflevering heeft daarnaast aandacht voor de geschiedenis en cultuur van de regio. Wij genieten altijd van deze “slow tv” in optima forma. Daarom zijn we blij dat binnenkort het nieuwe seizoen van Rail Away start. Wij gaan zeker kijken, jij ook?

Het nieuwe seizoen van Rail Away

De zeven afleveringen van het nieuwe seizoen van Rail Away brengen je naar bijzondere plekken in Europa. Schotland en Spanje komen zelfs elk in twee afleveringen aan bod.

Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden vormen het decor van de treinreis met de Far North Line door het hoge noorden van Schotland. Het is de noordelijkst gelegen spoorlijn van Groot-Brittannië. De reis gaat langs indrukwekkende natuurgebieden, uitgestrekte moerassen, langs whisky distilleerderijen én op plekken die nog steeds getekend zijn door de roerige geschiedenis van het land.

Dunrobin Castle is het vertrekpunt van de tweede aflevering. De reis gaat naar Thurso in het uiterste noorden. Een reis door soms lieflijk, dan weer grillig en ruig gebied. De aanleg van het spoor door dit uitgestrekte, moerassige gebied was een behoorlijke uitdaging voor de negentiende-eeuwse spoorbouwers. Onderweg passeert de trein de Flow Country. Dit gebied is een uitgestrekt veenmoeras, dat alleen op koudere plaatsen voorkomt waar veel regen valt. In het plaatsje Thurso gaat de reis naar de overkant, naar de prachtige Orkney-eilanden.

Beieren

In het Duitse Beieren gaat de reis met de Waldbahn. Het traject voert door ‘Beiers Canada’ naar de hoogste berg van de regio, de Großer Arber. Daarna rijdt de trein door naar Bayerisch Eisenstein, een grensstation precies aan de rand van het voormalige IJzeren Gordijn tussen Duitsland en Tsjechië. Het is de oudste spoorroute in het Beierse Woud. Midden in het stationsgebouw is te zien waar die grens liep. Een kleine expositie houdt de herinnering levend aan de tijd dat een hek met 6000 volt spanning erop de Duitsers en de Tsjechen van elkaar scheidde. Vanuit het station van de ‘glasstad’ Zwiesel voert een laatste sneeuwrijke rit dwars door en langs het Beierse Woud naar het plaatsje Grafenau.

Ierland

De reis begint in de trein in het vissersdorpje Cobh. Via het spoor stapten veel inwoners van Ierland hier op de boot naar Amerika. Op de vlucht voor de armoede in eigen land beproefden ze hun geluk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het was ook de laatste aanlegplaats van de Titanic. De steiger waarover de passagiers hun ondergang tegemoet gingen, is daar nog te zien. Langs het water gaat de reis verder naar Cork. De eindbestemming van deze treinreis is Killarney, bekend van onder meer het kasteel in het Nationale Park van Killarney, een natuurgebied met een afwisselend landschap. Killarney is ook het startpunt voor een autorit langs de 179 kilometer lange Ring of Kerry. Een tocht door mistbanken en zonneschijn langs baaien en de kust. Dat levert prachtige vergezichten over het water op.

Frankrijk

De treinreis in Frankrijk start in Besançon. Het spoor gaat gaat door de vallei van de rivier de Doubs in de Franse Jura. Het is een traject dat van grote historische betekenis was en is: de klokkenmakerslijn, de Ligne des Horlogers. De streek is bekend vanwege de productie van klokken in alle stijlen, soorten en maten. De trein passeert het plaatsje Gilley in het grondgebied van de onafhankelijke ‘Republiek van de Saugeais’. Deze micronatie wordt weliswaar door geen enkel ander land erkend. Toch heeft het een eigen hoofdstad, vlag, volkslied en president.

Spanje

De eerste treinreis in Spanje begint in Bilbao. Ooit was dit een klein vissersdorpje aan de kust. De oude binnenstad is nu een hippe woonbuurt. De grote publiekstrekker is sinds 1997 het Guggenheim Museum. Bilbao ligt ook op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

De Robla Railway, zoals deze treinroute heet, is een smalspoortraject. Het is met 335 kilometer de langste smalspoorlijn in West-Europa. Eerder was het spoor nog bedoeld voor het vervoer van kolen, maar nu wordt de trein vooral gebruikt door forenzen en toeristen.

De tweede aflevering in Spanje begint in de prachtige oude binnenstad van León. Het is een stad van meer dan tweeduizend jaar oud en een belangrijke halte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Na het vertrek uit León gaat de reis naar het noorden en al snel doemen de eerste bergen op. De prachtige vergezichten op de omringende bergen maken dit deel tot een belevenis.

De tweede route in deze aflevering begint in de havenstad Ribadesella. Door de invloed van zowel de oceaan als de bergen heeft dit deel van Spanje een maritiem klimaat. Daardoor is het zomers niet zo warm als in de rest van het land. Ook valt er in deze streek aanzienlijk meer regen. Vandaar ook de naam Costa Verde, de groene kust.

Uitzendschema nieuwe seizoen van Rail Away

Eind van dit jaar start de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Rail Away. DIt is het volledige uitzendschema:

  • 29 december 2023 – Schotland 1
  • 30 december 2023 – Schotland 2
  • 6 januari 2024 – Duitsland
  • 8 januari 2024 – Ierland
  • 9 januari 2024 – Frankrijk
  • 10 januari 2024 – Spanje 1
  • 11 januari 2024 – Spanje 2

Alle afleveringen van het nieuwe seizoen van Rail Away kun je zien op NPO2 vanaf 19.55u.

Duurzaam reizen met de trein

Duurzaam reizen wordt steeds populairder. De trein is daarom een ideaal vervoermiddel. Goed voor het milieu en ondertussen trekt het imponerende landschap aan je voorbij. Voor ons is het nieuwe seizoen van Rail Away een ideale manier om een land en een streek goed te leren kennen. Zo kijken we vanuit de luie stoel naar de mooiste beelden en doen we inspiratie op voor onze reizen.

Het Grote Rail Away Boek

Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van Rail Away in 2021 verscheen er een prachtig boek: Het Grote Rail Away Boek. Natuurlijk neemt het boek de lezer mee naar de mooiste treinreizen. Maar daarnaast geeft het een uniek kijkje achter de schermen van het tv-programma. Leuk om te krijgen, nog leuker om te geven!