Goed voorbereid op zomervakantie in 2021

Goed voorbereid op zomervakantie in 2021

Home » Je voorbereiding » Goed voorbereid op zomervakantie in 2021

Laatst gewijzigd op: dinsdag 27 juli 2021

Zomervakantie in 2021: dit is de actuele situatie

Op de persconferentie van dinsdag 11 mei gaf minister De Jonge aan dat m.i.v. 15 mei de reisadviezen zullen wijzigen. De meeste landen staan op “oranje”. Dat betekent dat alleen strikt noodzakelijke reizen mogelijk zijn. Vakanties vallen daar niet onder. Sinds 15 mei geldt voor enkele landen en regio’s in Europa kleur “geel” of “groen”. Dat betekent dat een zomervakantie in 2021 voor die landen en regio’s mogelijk is.

Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land je ook gaat, je kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten.

Minister De Jonge gaf ook aan dat Nederlanders zich goed in de reisadviezen en regels van het land zelf moeten verdiepen voor zij op vakantie gaan. Zo kan het zijn dat Nederland een land een geel reisadvies geeft, maar dat het betreffende land nog bepaalde inreisbeperkingen hanteert, zoals een test- of quarantaineplicht. Of zelfs reizigers uit Nederland weert, vanwege de status van “hoog risicogebied”.

Reisadvies kan weer wijzigen

Ook kan land eerst op geel of groen worden gezet, maar later toch weer op oranje. Bijvoorbeeld als het aantal besmettingen in dat land sterk stijgt. Dan moeten Nederlanders bij terugkeer toch in quarantaine. Dat is niet nodig bij een bezoek aan een groen of geel land. Daarnaast is er in dit laatste geval ook geen test nodig voor de terugreis.

Tot voor kort was de quarantaine na terugkeer uit het buitenland nog in alle gevallen een dringend advies. Sinds 1 juni is dit voor een aantal landen veranderd in een verplichting. Het niet naleven van de regels levert een forse boete op. Meer informatie hierover vind je in het volgende nieuwsbericht over de verplichte quarantaine. Daar staat ook het overzicht van landen vermeld waarvoor deze verplichting geldt.

Let wel: voor Belgen gelden vanuit het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken andere reisadviezen en voorwaarden. Deze worden weergegeven op www.diplomatie.belgium.be.

Het kleurrijke dorpje Vernazza trekt veel toeristen.

Zomervakantie in 2021 in Europa | landen op geel of groen

Om je te helpen bij je voorbereidingen voor een zomervakantie in 2021 in Europa heeft grijsopreis.nl een handig overzicht voor je gemaakt. Met een paar muisklikken heb je alle benodigde informatie voorhanden of je kunt reizen naar jouw gewenste vakantiebestemming. Want met grijsopreis.nl ga je wijs op reis. Dit overzicht is altijd actueel op basis van officiële informatie van de overheid en van de ANWB. De links waarnaar we verwijzen worden altijd aangepast aan de nieuwe situatie. Met dit overzicht weet je dus exact wat er mogelijk is.

 

Uitleg tabel

  • In de eerste kolom zijn de geel vetgedrukte landen de landen waarover op onze blog uitgebreide informatie met de hoogtepunten aanwezig is. Door hierop te klikken, kom je gelijk op de desbetreffende landenpagina.
  • De tweede kolom vermeldt de link naar het actuele reisadvies van het land. Door op de link te klikken, zie je gelijk of een land een rood, oranje of geel reisadvies heeft.
  • In de derde kolom vind je, voor zover er informatie beschikbaar is, een link naar de specifieke coronamaatregelen die het betreffende land hanteert.

Landen in Europa met reisadvies geel of groen

Sinds 27 juli 2021 staan alle landen in Europa op geel of groen. Maar let op: vanwege de recente corona-uitbraak in ons land hebben veel Europese landen voor Nederlanders aangescherpte inreisbeperkingen. Check regelmatig het actuele reisadvies als je overweegt om naar een van deze landen op vakantie te gaan.

Land Reisadvies Voorwaarden / maatregelen
België Reisadvies Voorwaarden
Bosnië en Herzegovina Reisadvies geen info
Bulgarije Reisadvies Er gelden inreisbeperkingen!
Caribisch Nederland – Aruba Reisadvies Voorwaarden
Caribisch Nederland – Bonaire Reisadvies Voorwaarden
Caribisch Nederland – Curaçao Reisadvies Voorwaarden
Caribisch Nederland – Saba (groen) Reisadvies Geen info
Caribisch Nederland – Sint Eustatius (groen) Reisadvies Geen info
Caribisch Nederland – Sint Maarten Reisadvies Geen info
Cyprus Reisadvies geen info
Denemarken Reisadvies Voorwaarden
Duitsland Reisadvies Voorwaarden
Estland Reisadvies geen info
Finland Reisadvies Geen info
Frankrijk Reisadvies Voorwaarden
Griekenland Reisadvies Voorwaarden
Hongarije Reisadvies Voorwaarden
Ierland Reisadvies Voorwaarden
IJsland Reisadvies geen info
Italië Reisadvies Voorwaarden
Kosovo Reisadvies geen info
Kroatië Reisadvies Voorwaarden
Letland Reisadvies geen info
Liechtenstein Reisadvies geen info
Litouwen Reisadvies geen info
Luxemburg Reisadvies Voorwaarden
Malta Reisadvies geen info
Moldavië Reisadvies geen info
Montenegro Reisadvies geen info
Noorwegen Reisadvies Voorwaarden
Oostenrijk Reisadvies
Voorwaarden
Polen Reisadvies Voorwaarden
Portugal Reisadvies Voorwaarden
Roemenië Reisadvies geen info
Rusland Reisadvies geen info
Servië Reisadvies geen info
Slovenië Reisadvies Voorwaarden
Slowakije Reisadvies
geen info
Spanje Reisadvies
Voorwaarden
Tsjechië Reisadvies Voorwaarden
Verenigd Koninkrijk Reisadvies Voorwaarden
Zweden Reisadvies Voorwaarden
Zwitserland Reisadvies Voorwaarden

Landen in Europa met reisadvies geel of groen

Sinds 27 juli 2021 staan alle landen in Europa op geel of groen. Maar let op: vanwege de recente corona-uitbraak in ons land hebben veel Europese landen voor Nederlanders aangescherpte inreisbeperkingen. Check regelmatig het actuele reisadvies als je overweegt om naar een van deze landen op vakantie te gaan.

Mont Saint-Michel bij blauwe hemel en mooie wolken

Reisadvies voor landen buiten Europa

Buiten Europa hebben de volgende landen een geel reisadvies. Deze landen mag je dus als vakantiebestemming kiezen:  ArmeniëAzerbeidzjanBrunei, JordaniëQatar en Saoedi-Arabië. Als je op een van deze landen klikt, zie je het betreffende reisadvies. In sommige landen zijn ook rode gebieden. Dat heeft niet met corona te maken, maar met de veiligheid in die regio’s. De genoemde landen kunnen nog wel inreisbeperkingen hebben voor Nederlandse reizigers.

De Verenigde Staten, Canada en Zuid-Korea hebben ook een geel reisadvies. Maar de landen hanteren zeer strenge inreisbeperkingen. Toeristische reizen zijn daarom nog niet mogelijk.

Buiten de EU wordt ook het Europese coronapaspoort niet geaccepteerd.

Tijdens je voorbereiding voor je reis bepaal je onder meer je reisbudget

Het coronapaspoort mee op zomervakantie in 2021

Deze zomer komt er een Europees covid-reiscertificaat. Na lang overleg zijn de landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie het eens geworden. De bedoeling is dat er vanaf 1 juli gereisd kan worden met het certificaat. Het coronapaspoort wordt een QR-code op een smartphone. Iemand die geen smartphone heeft, krijgt een QR-code op papier. In de code verschijnt straks de naam, de geboortedatum, de lidstaat van uitgifte, de datum van uitgifte en informatie of iemand gevaccineerd, recent negatief getest of onlangs hersteld is van corona.

Met het coronapaspoort, officieel het EU Digital COVID Certificate, kunnen reizigers eenvoudig aantonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of immuun zijn door recente besmetting. Woensdag 26 mei werd bekend dat vrij reizen in Europa pas weer mogelijk wordt als iemand volledig gevaccineerd is. De meeste vaccins vereisen twee prikken. Alleen bij het Janssen-vaccin is een prik voldoende. Eerder werd nog gemeld iemand vrij mocht reizen met het coronapaspoort nadat de eerste prik was gezet. Als volledige vaccinatie nodig is, zal het kabinet zorgen voor een gratis PCR-test voor mensen die naar het buitenland op vakantie willen. Met een negatieve testuitslag op zak kunnen zij alsnog naar hun vakantiebestemming reizen. Gelukkig ligt het vaccinatietempo nu hoog. Dat betekent dat de meeste 50-plussers voor juli volledig kunnen zijn gevaccineerd.

De CoronaCheck-app

Vanaf donderdag 24 juni is het mogelijk om je vaccinatiebewijs aan te maken in de CoronaCheck- app van de Rijksoverheid. Door in te loggen met je DigiD kun je de vaccinatiegegevens opslaan in de app. Vanaf 1 juli kun je in de app ook je Europese Reisbewijs maken. De CoronaCheck-app dient dan zowel als toegangsbewijs voor evenementen als voor vakanties binnen Europa. In dit artikel vind je meer gegevens over de procedure. Ook staat hierin uitgelegd hoe je aan een vaccinatiebewijs komt als je geen smartphone heb. 

 

Goede reisvoorbereiding zomervakantie in 2021 essentieel

Een goede voorbereiding is altijd belangrijk. Maar dit jaar is het essentieel om je vooraf goed te informeren voordat je op vakantie gaat. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

  • Check altijd vooraf het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor jouw vakantieland. Op deze pagina hebben we altijd het actuele advies staan. Stel je op de hoogte van de lokale regels die in het vakantieland gelden. Ook hiervoor kun je klikken op de link in de kolom “beperkingen/voorwaarden”. Dan ben je van de actuele situatie op de hoogte.
  • Zorg dat je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent. Via het coronapaspoort bijvoorbeeld of het ‘gele boekje‘ (vaccinatieboekje). Of dat je recent negatief getest bent op corona of onlangs corona hebt gehad.
  • Download de BZ Reisapp voordat je op vakantie gaat. Dan kun je meldingen ontvangen als er veiligheidsrisico’s ontstaan in je vakantieland, bijvoorbeeld meldingen over een nieuwe uitbraak, reisbeperkingen en andere belangrijke zaken.
  • Houd je aan de regels die je nu in Nederland ook gewend bent op te volgen. Mochten in het land strengere lokale regels gelden, dan zijn die vanzelfsprekend van toepassing.
  • Probeer zoveel mogelijk buiten de drukke periodes te gaan. Boek als je kunt dus niet tijdens de schoolvakantieperiode je zomervakantie in 2021.

Met deze informatie van grijsopreis.nl ga je zeker wijs op reis en kom je voor geen verrassingen te staan. Op de landenpagina’s vind je overigens nog meer informatie. Daar kun je ook het actuele reisadvies terugvinden. En de hoogtepunten van ieder land die je zeker niet mag overslaan. Want ondanks dat de zomervakantie in 2021 anders dan anders wordt, wil je natuurlijk wel genieten van de mooiste bezienswaardigheden.