Met een goede zorgverzekering zorgeloos op reis!

Met een goede zorgverzekering zorgeloos op reis!

Home » Je voorbereiding » Met een goede zorgverzekering zorgeloos op reis!

Advertorial

 

Ongeluk op vakantie? Zorg dat je goed verzekerd bent!

Op vakantie wil je je eigenlijk alleen maar druk maken naar welk strandje je vandaag gaat of in welk restaurant je gaat lunchen. Je vult je dagen met mooie wandelingen door de natuur, slenteren door oude straatjes of dagjes strand. Meer niet. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje waardoor je zomaar op de eerste hulp kunt belanden. Hoe zit het dan met je reisverzekering?

Dekking zorgverzekering op vakantie

Als je in het buitenland medische zorg nodig hebt, dan hoef je je niet zo snel zorgen te maken om de kosten. Je basisverzekering vergoedt namelijk alle spoedeisende hulp tot aan het Nederlandse tarief. Dit betekent wel dat als jij (per ongeluk) in een privé kliniek terecht komt, het zomaar kan zijn dat je een stuk duurder uit bent dan je in Nederland zou zijn. De kosten boven het Nederlands tarief, zijn dan voor jezelf.

Wil je op vakantie je geen zorgen maken om eventuele zorgkosten? Dan kun je je, naast te letten op je gezondheid op reis, daarvoor aanvullend verzekeren. Dit kan op twee manieren:

1. Via je zorgverzekering. Aan het einde van het jaar is het voor veel mensen vaste kost: je zorgverzekering vergelijken. Bij het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering kun je dan de dekking ‘medische kosten buitenland’ aanzetten. Dit kan, bij de meeste zorgverzekeraars, alleen tussen half november en eind december. Bij een enkele kan dit door het jaar heen.

2. Kom je er halverwege het jaar achter dat je geen extra dekking hebt voor medische kosten in het buitenland en dat je dit ook niet kunt aanpassen? Geen zorgen want je kunt dit namelijk nog, tot de dag van vertrek, aanzetten op je reisverzekering. Je krijgt dan alle spoedeisende medische zorg in het buitenland volledig vergoed. Ook als je met spoed naar bijvoorbeeld de tandarts moet, krijg je dit tot een maximumbedrag vergoed. De voorwaarden verschillen wel per reisverzekering.

Wandelpad in de bergen

In welke landen zijn de zorgkosten hoger?

Hoe de medische zorg geregeld is, verschilt vaak per land. Het kan om die reden dus ook duurder uitvallen dan in Nederland. Dit is bijvoorbeeld in Scandinavië, Zwitserland of Amerika het geval. Maar je hebt daarnaast ook landen met privé-ziekenhuizen of combinaties met reguliere ziekenhuizen. Dan moet je denken aan Oostenrijk, Griekenland, Turkije, Brazilië of Gambia. Als je niet voor verrassingen wilt staan, is het handig om hier voor je vakantie even in te duiken.

Vergeet je zorgpas van de zorgverzekering niet!

Het is niet verplicht om je zorgpas mee te nemen naar het buitenland, maar zeker wel handig. Daarmee voorkom je namelijk dat je zelf de kosten van eventuele zorg ter plekke moet voorschieten. Met de European Health Insurance Card (op de achterkant van je Nederlandse zorgpas), sturen ze de rekening meteen door naar je zorgverzekering. Dat scheelt je een hoop administratie op vakantie.

mountainbiker