Drie dagen Gouda: dit wil je zien en doen

Drie dagen Gouda: dit wil je zien en doen

Home » Zuid-Holland - Cultuur » Drie dagen Gouda: dit wil je zien en doen

Gouda is natuurlijk bekend van de wereldberoemde Goudse kaas. Maar ook van de stroopwafels, kleipijpen, kaarsen en de gebrandschilderde ramen in de Sint-Janskerk. Je kunt met gemak drie dagen Gouda beleven zonder je een moment te vervelen. Sterker nog: wij kwamen tijd tekort om alle bezienswaardigheden van de stad te bewonderen. Om je bezoek aan Gouda tot net zo’n succes te maken als het onze, geven we je in deze blog inspiratie waarmee drie dagen Gouda zullen omvliegen.

Donderdag, start van drie dagen Gouda

Bewust hebben we ervoor gekozen om te starten met ons bezoek op donderdag. Deze dag staat voor ons bijna helemaal in het teken van kaas. Al vroeg rijden we naar de stad. We verblijven tijdens ons bezoek in het Best Western City Plus hotel. Handig: via de parkeergarage lopen we zo het hotel in. Daar checken we alvast in en geven we onze bagage af. Daarna lopen we in een paar minuten naar de Markt.

Kaasmarkt Gouda

Voor de Kaasmarkt willen we ruim voor tien uur aanwezig zijn. Want elke donderdagochtend van april tot september komt de Markt in Gouda tot leven met de historische kaasmarkt. Hier zien we de eeuwenoude traditie van het handjeklap, waarbij kaasboeren en handelaren onderhandelen over de prijs van de kazen. Deze markt is niet alleen een feest voor de zintuigen, maar ook een duik in de rijke geschiedenis van Gouda.

We genieten van de sfeer, het geluid van de klompen en paardenhoeven op de klinkers en de geur van verse kaas. We zijn niet de enigen die het kleurrijke spektakel bijwonen. Honderden andere belangstellenden slaan het schouwspel gaande. Veel daarvan gaan met de kaasmeisjes op de foto. De kaasmarkt vindt iedere donderdagochtend vanaf begin april tot en met de laatste donderdag in augustus plaats. Het spektakel duurt van 10.00 tot 12.30 uur. Op Hemelvaartsdag is er geen kaasmarkt.

Bezoek aan de Goudse Waag

Na de kaasmarkt is een bezoek aan de Goudse Waag een must. Dit historische gebouw uit 1668 diende ooit als weegplaats voor kazen. Tegenwoordig herbergt het een museum. Hier komen we meer te weten over de geschiedenis van de Goudse kaas en andere streekproducten. De monumentale architectuur en de rijke historie maken het een interessante stop voor elke cultuur- en geschiedenisliefhebber. Natuurlijk sluiten wij ons bezoek af met een kaasproeverij, heerlijk!

Let vooral op het schitterende reliëf aan de voorzijde van de Waag. Het beeldt een tafereel uit van het wegen van de kaas. De waagmeester zit met zijn voet op de balans waar de kazen staan. Zou hij dit doen om meer belasting te kunnen heffen? Het reliëf is overigens een replica. Het origineel uit de 17e eeuw hangt in het Waaggebouw. Nog een reden om de Goudse Waag te bezoeken.

Tijd voor de lunch

Gouda heeft veel mooie plekken om te lunchen. Omdat het lekker weer is, willen we buiten op het terras zitten. We kiezen voor het terras van Bergs Bakery. Dit is dé specialist in het bakken van de Goudse siroopwafels volgens een geheim en oud recept. We kiezen niet voor een tussendoortje van deze lekkernij. We doen ons tegoed aan een heerlijk kopje soep, gevolgd door een smakelijk broodje. Natuurlijk vergezeld van een stukje kaas. Loop zeker ook het prachtige pand eens in als je buiten luncht. Je voelt je terug in de tijd met veel nostalgische producten.

Stadswandeling met gids

Een gids van het Goudse Gidsen Gilde neemt ons mee door de sfeervolle straatjes en steegjes van de stad. Ondertussen vertelt hij over de verborgen pareltjes en de rijke geschiedenis van Gouda. Zo leren we dat de beroemde filosoof en humanist Erasmus verwekt is door een Goudse priester bij diens huishoudster. Erasmus is geboren in Rotterdam, maar hij heeft wel zijn schooltijd in Gouda doorgebracht. Ook horen we tot onze verbazing dat Gouda in de middeleeuwen dé bierstad van Europa was. Rond 1470 kende de stad maar liefst 200 bierbrouwerijen. Gezamenlijk produceerden zij 15 miljoen liter gerstenat per jaar. Vooral dankzij het schone water was het bier van uitstekende kwaliteit.

Een ander boeiend verhaal is de tolheffing in de grachten. Gouda lag in de middeleeuwen aan een belangrijke vaarroute van Frankrijk naar Scandinavië. Door tol te heffen bij de sluizen, werd de stad rijk. Schepen lagen wel drie dagen in de stad voordat ze door konden varen. Daarom bloeide er een enorme handel langs de kades. Zeilmakerijen, scheepstimmerbedrijven, cafés en bordelen profiteerden volop van deze lange wachttijd.

Wil je op eigen houtje een stadswandeling maken? De VVV van Gouda heeft diverse wandelingen beschikbaar. Zo maakten wij enkele jaren geleden een fraaie tour door Gouda. Hierover schreven we ook een blog.

Gouda Cheese Experience

Daarna vervolgen we onze “kaasdag” met een bezoek aan de Gouda Cheese Experience. Het eeuwenoude pand waarin dit interactieve museum is gevestigd, is al een bezoek waard. Vroeger diende het als kazerne en bioscoop. Natuurlijk is het pand aan de buitenzijde geel, hoe kan het ook anders.

Op boeiende wijze ervaren we hier de reis van melk tot kaas. Via interactieve schermen, films, “ontdekwanden” en een vragenlijst steken we veel op over de historie van de Goudse kaas en het productieproces. Die vragenlijst werkt voor ons goed: we proberen alle vragen te beantwoorden. Daardoor bekijken, luisteren en lezen we alle informatie in de Gouda Cheese Experience intensief. Zo weten we aan het eind van de tour of we ons een echte kaasmeester mogen noemen. Natuurlijk sluiten we af met een kaasplankje.

Een bezoek aan de Gouda Cheese Experience is daarmee zowel informatief als vermakelijk. Het geeft ons een nog grotere waardering voor het product waar Gouda wereldwijd bekend om staat. Ook snappen we nu dat Tripadvisor dit museum noemt als Travellers’ Choice 2024 en zelfs de New York Times Gouda Cheese Experience adviseert. Echt een van de hoogtepunten tijdens drie dagen Gouda!

Cultuur en historie tijdens drie dagen Gouda

Onze tweede dag besteden we vooral aan cultuur en historie.

Sint-Janskerk

We beginnen onze dag met een bezoek aan de indrukwekkende Sint-Janskerk. Het is met 123 meter de allerlangste kerk van ons land. Maar die lengte is niet de grootste attractie van het heiligdom. Dat zijn de 72 prachtige gebrandschilderde ramen. Deze ramen, bekend als de “Goudse Glazen”, vertellen verhalen uit de Bijbel en de Nederlandse geschiedenis. Nergens ter wereld vind je een kerk waarin zoveel gebrandschilderd glas uit de 16e eeuw bewaard is gebleven. De kleuren en details van deze ramen zijn adembenemend mooi. Dat maakt de Sint-Janskerk tot een absoluut hoogtepunt van drie dagen Gouda.

Met een uitstekende audiotour komen we veel te weten over de ramen en de vertellingen die erop staan afgebeeld. Zo kijken we met andere ogen naar al die prachtige kunstwerken. Ongelofelijk hoeveel details er in die ramen zijn verwerkt!

Museum Gouda

Vlakbij de kerk bevindt zich Museum Gouda. Het is gevestigd in een voormalig middeleeuws gasthuis. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot de 14e eeuw. Wij krijgen een rondleiding in het prachtige gebouw. Gids Sofieke laat ons de mooiste kunst zien. Maar voordat ze daarmee begint, neemt ze ons mee naar de enorme stadsmaquette. We krijgen een gedetailleerd beeld van Gouda in het jaar 1562. Als we later vandaag door het centrum lopen, zullen we de stad met andere ogen bekijken.

Naast de uitgebreide collectie schuttersstukken, de kunstwerken van de Haagse school en de boeiende tijdelijke expositie springen er voor ons twee onderdelen van de collectie uit. Allereerst de grote altaarstukken, tentoongesteld in de Gasthuiskapel. Gouda was een tolerante stad tijdens de beeldenstorm. Dat zorgde ervoor dat er veel katholieke kunst bewaard bleef. De prachtige altaarstukken uit de Sint-Janskerk zijn daarvan een voorbeeld. In diezelfde kapel vinden we ook de unieke metershoge ontwerptekeningen voor de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Dat deze de reformatie hebben “overleefd” is echt bijzonder.

Aansluitend lunchen we in de ommuurde binnentuin van het museum. Bij mooi weer is dit een geweldige plek om wat te eten en te drinken. Als het fris is, zit je overigens in het museumcafé onder het eeuwenoude keldergewelf ook prima.

Vaartocht over de grachten met Reederij De IJssel

In de middag verkennen we de stad vanaf het water. Dat doen we met een vaartocht over de grachten, georganiseerd door Reederij De IJsel. In de historische museumhaven stappen we aan boord van de Jan Salie, een replica van een oude trekschuit. Het schip heeft een historische uitstraling, maar biedt ook het hedendaagse comfort. Er is een fraaie overdekte salon en er is zelfs een toilet aan boord.

Tijdens een ontspannen tocht over het water krijgen we een ander perspectief op de stad. Ondertussen vertelt de schipper tal van boeiende verhalen over de stad, de gebouwen en bruggen die we passeren.

Laatste dag van drie dagen Gouda

Deze dag staat in het teken van de warenmarkt, de siroopwafel en de leuke winkelstraatjes van Gouda.

Markt

We beginnen de laatste dag in Gouda met een bezoek aan de Markt. Elke donderdag en zaterdag vindt er een grote markt plaats. Tijdens de markt op donderdag (gedurende de periode dat er Kaasmarkt is) zijn er ook diverse demonstraties van lokale ambachten. De zaterdagmarkt, die de hele dag duurt, is vooral een warenmarkt. Hier vind je alles van verse producten tot leuke souvenirs. Het is altijd leuk om over zo’n markt rond te slenteren en de sfeer op te snuiven.

Stadhuis

Het decor van de markt is geweldig: vanuit alle kanten toont het imposante stadhuis van Gouda zich op magnifieke wijze. Het iconische gebouw uit de 15e eeuw is een van de oudste gotische stadhuizen van ons land. Helaas kunnen we het stadhuis vandaag niet van binnen bewonderen, de deuren zijn gesloten. Als deze wel open zijn, is dat het teken dat het stadhuis open is voor het publiek.

Maar ook van de buitenkant kunnen we genieten. De indrukwekkende voorgevel is een lust voor het oog. Zes beelden van personen die een belangrijke rol in de Goudse geschiedenis hebben gespeeld, domineren het aangezicht. Aan de zijkant horen we een klokkenspel. Ieder half uur zie je er hoe Floris V stadsrechten verleent aan Gouda. En natuurlijk vallen de vele rood-wit geschilderde luiken direct op.

Kamphuisen Siroopwafelfabriek

Wie kent de Goudse stroopwafels niet? Bijna iedereen kan smullen van deze specialiteit, die begin 19e eeuw in Gouda werd geproduceerd. Wij bezoeken de Kamphuisen Siroopwafelfabriek. Daar ontdekken we dat er een subtiel verschil is tussen de stroopwafel en de siroopwafel. Uit de naam kunnen we al wat afleiden. In een stroopwafel bestaat de vulling uit stroop en een siroopwafel is gevuld met siroop. Maar ook het bakproces van deze twee lekkernijen is anders. En dat maakt de siroopwafel net wat lekkerder. Da’s andere koek! In de Kamphuisen Siroopwafelfabriek bakt men de wafels al sinds 1810 volgens een geheim recept.

Leuke winkelstraatjes

We sluiten ons verblijf in Gouda af met een middagje winkelen. Rondom de markt liggen diverse charmante middeleeuwse straten met bijzondere winkels. De stad heeft zelfs de eerste Fairtrade winkelstraat van Nederland: de Groenendaal. Een van de leukste zaken daar is Heb ik VIA. Het is een klein warenhuis met woonaccessoires, cadeauartikelen en nog veel meer. Mooie producten, aangeboden door verschillende creatieve makers en ondernemers. Ook de Korte Groenendaal is een gezellige straat. Daar is lunchcafé Curcuma het adres voor een heerlijke vegetarische lunch. Tot slot mag een kijkje in de oudste tabakszaak van Nederland niet ontbreken. Tabakszaak D.G. van Vreumingen bestaat al sinds 1838. De winkel ziet er nog nagenoeg hetzelfde uit als bijna 200 jaar geleden.

Gouda, veel meer dan kaas

Onze drie dagen Gouda zijn omgevlogen. Wat een sfeervolle stad is dit, met zoveel prachtige bezienswaardigheden. We willen zeker nog eens terugkomen. Bijvoorbeeld om te genieten van het middeleeuwse spektakel Zotte Zaterdag begin oktober of het driedaagse culturele festival De Verwondering in september. En niet te vergeten het lichtspektakel Gouda bij Kaarslicht, vlak voor Kerstmis. Wil je nog meer inspiratie voor je bezoek aan Gouda, neem dan ook zeker een kijkje op Welkom in Gouda. Of lees onze andere blog over kaasstad Gouda!

Veelgestelde vragen als je drie dagen Gouda wilt meemaken

Waar ligt Gouda?

Gouda ligt ten oosten van Rotterdam en ten westen van Utrecht aan de A12. Het is centraal gelegen in de randstad en daardoor goed bereikbaar vanuit alle windrichtingen.

Hoe kom ik in Gouda?

Met de auto bereik je Gouda gemakkelijk. De stad ligt aan de A12, de snelweg tussen Utrecht en Den Haag. Parkeren kun je het beste in een van de parkeergarages aan de centrumring. Parkeren op straat kan ook, maar is duurder.

 

Met de trein is Gouda uitstekend bereikbaar. Vanuit Rotterdam, Utrecht en Den Haag ben je in ongeveer 20 minuten in Gouda. Kom je uit Amsterdam, dan doe je er ongeveer 50 minuten over. Het treinstation ligt aan de noordkant van het historische centrum, op loopafstand.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Gouda?

De Kaasmarkt van Gouda (elke donderdagochtend vanaf begin april tot eind augustus) is wereldberoemd en mag je niet missen. Net als de “Goudse Glazen”, een grote collectie van gebrandschilderde ramen in de Sint-Janskerk. Het Museum Gouda herbergt een unieke collectie altaarstukken en een grote verzameling Gouds Plateel. Veel bezienswaardigheden hebben een connectie met kaas. Zoals de Waag en Gouda Cheese Experience. Bij een stadswandeling met gids kom je langs de mooiste plekjes van de stad en hoor je veel interessante weetjes. Tot slot is een vaartocht over de grachten van Gouda een mooie gelegenheid om de bezienswaardigheden vanaf het water te zien.

Welke grote evenementen in Gouda mag ik niet missen?

Gouda heeft veel bijzondere evenementen door het jaar. De wereldberoemde Kaasmarkt vindt iedere donderdag plaats van begin april tot eind augustus (m.u.v. Hemelvaartsdag). Het middeleeuwse spektakel Zotte Zaterdag of het driedaagse culturele festival De Verwondering zijn andere bijzondere evenementen. Aan het einde van het jaar zorgt Gouda bij Kaarslicht voor sfeer en licht in de donkere dagen voor Kerstmis.

Waar kan ik lekker eten en drinken in Gouda?

Een uitstekend restaurant is Brunel. Zeker in de zomer als je buiten kunt dineren bij de visbanken aan de Hoge Gouwe. Een romantischer plek kun je niet treffen. Uitstekend eten en een goede bediening.

 

Andere restaurants met goede beoordelingen:

Waar kan ik goed overnachten in Gouda?

Ons hotel was het Best Western City Plus hotel. Een uitstekend hotel dat op loopafstand van de bezienswaardigheden ligt. Handig: vanuit de parkeergarage Bolwerk liepen we zo het hotel in. Prima kamer en een uitstekend en uitgebreid ontbijtbuffet. En de dame die ons bij het buffet ontving, verdient van ons de gastvrijheidsprijs. Wat een hartelijkheid en servicegerichtheid! Ze zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat we de tweede dag in Gouda met een grote glimlach begonnen.

 

Een ander geweldig hotel is Weeshuis Gouda. Topcomfort in een sfeervolle ambiance in een historisch pand, het vroegere weeshuis.

 

Dit is het volledige aanbod van accommodaties in Gouda.

We bezochten Gouda op uitnodiging van de VVV van die stad. De inhoud van de blog hebben we echter onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van de opgedane indrukken tijdens ons bezoek.