De molens van Kinderdijk moet je eens gezien hebben

De molens van Kinderdijk moet je eens gezien hebben

Home » Zuid-Holland - Cultuur » De molens van Kinderdijk moet je eens gezien hebben

Typische Hollandse landschappen bestaan uit water, wolken, koeien en molens waar de boeren op klompen aan het werk zijn. De beste plek om hiervan te genieten is in Kinderdijk. Hier zie je zover je kijken kan molens langs de waterkant staan. De uitzichten zijn bij mooi weer fantastisch. De wieken van de 19 molens weerspiegelen in het rimpelloze water. De Nederlandse vlag hangt uit bij de molens. Een reiger staat te staren naar zijn prooi. Een visser gooit zijn hengel uit vanaf de steiger. De plaatselijke jeugd duikt van een brug het water in. Wat een prachtige taferelen. Niet voor niets staan de molens van Kinderdijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze plek moet je minstens eenmaal in je leven hebben bezocht!

De molens van Kinderdijk: ruim 700 jaar watermanagement

Ooit introduceerde onze – toen nog – Prins Willem Alexander de term ‘watermanagement’. Maar in de Alblasserwaard doen ze hier al meer dan 700 jaren aan. Tegen het einde van de 13e eeuw zorgde graaf Floris V er namelijk voor dat er waterschappen ontstonden. Zij werden verantwoordelijk voor een georganiseerde strijd tegen het water.

In de Alblasserwaard zorgde een netwerk van sloten en weteringen dat het water werd afgevoerd naar het laagste punt van de streek: Kinderdijk. Door de vier sluizen die er zijn, kon het water uitstromen in de Lek. De 19 molens van Kinderdijk zorgen ervoor dat het water in de polder op peil blijft, al eeuwenlang.

Diverse soorten molens

Een molen is een molen. Niets is minder waar. Er zijn diverse soorten molens in gebruik, ook in Kinderdijk. De vorm en karakteristiek kan wel degelijk verschillen tussen de molens.
Zo zie je in het eerste deel vanaf het bezoekerscentrum de molens van de Overwaard. Dit zijn rietgedekte, vaak achtkantige molens. In de Nederwaard zie je alleen maar stenen molens. Een van die molens is te bezichtigen. Hier ervaar je hoe destijds de molenaar met zijn gezin van maar liefst 13 kinderen woonde en werkte.

In de polder Blokweer zie je weer een andere molen. Helemaal van hout heeft deze molen een typische vorm. Dit is de zogenaamde Blokweerse wipmolen. Ook deze molen is te bezichtigen. Toen wij er de laatste keer waren, maakte de molenaar een foto van drie spaarzame buitenlandse toeristen die toen Kinderdijk bezochten.

Beste manieren om de molens van Kinderdijk te verkennen

Op ieder moment van het jaar en elk tijdstip van de dag kun je genieten van de molens van Kinderdijk. Ze liggen namelijk aan openbare fiets- en wandelroutes.

Op de fiets

Enkele jaren geleden maakten we een prachtige fietstocht vanuit Haastrecht naar Kinderdijk. Zo combineerden we een rit door het mooie Groene Hart met een bezoek aan het polderlandschap van de Alblasserwaard. Slagroom op de taart was de rit langs de molens van Kinderdijk.

Als je op de fiets komt, kun je via de fietsknooppunten gemakkelijk een route uitstippelen. Wanneer je de knooppunten 3 – 2 – 19 – 18 -1 – 30 – 2 -30 -31 -61 -3 volgt, zie je het gebied helemaal. Je pakt daarbij ook nog twee keer de pont naar Krimpen aan de Lek en terug. In totaal is dit rondje bijna 14 kilometer.

Wandelend

De laatste keer waren we met de auto en hebben we wandelend het gebied verkend. Vanaf diverse punten hadden we een perfect uitzicht op de molens en het water. Omdat het een stralende, bijna windstille dag was, was de weerspiegeling in het water fantastisch om te zien. Helemaal Hollands was het wapperende witte wasgoed bij een van de molens. De lange onderbroek van de molenaar maakte het plaatje helemaal af.

Je kunt natuurlijk hetzelfde rondje lopen als de fietsroute. Maar er zijn diverse manieren om een kortere route te maken. Hierbij krijg je een uitstekend overzicht van het gebied en alle molens. Bij het bezoekerscentrum hebben ze hier meer informatie over. Loop ook zeker over het “natuurpad”, dat je naast het fietspad vindt. Hier geniet je van de rust, want daar loopt bijna niemand. Vergeet ook niet om boven bij het bezoekerscentrum te kijken. Daar heb je een mooi overzicht over het hele gebied.

Met een rondvaart

Tot slot kun je een rondvaart boeken. De rondvaartbootjes leggen op diverse plekken aan. Het is een soort hop-on-hop-off systeem. Je kunt later je route over het water weer vervolgen. Langzaam glijden de molens van Kinderdijk aan je voorbij. Extra voordeel is dat je met hetzelfde ticket de diverse museummolens mag bezoeken.

In verband met de coronamaatregelen is het noodzakelijk om een ticket voor de rondvaart online te reserveren. Daarnaast is het aantal toegestane passagiers beperkt. De boten varen in principe de hele dag. Alleen als er harde wind staat, kan er niet gevaren worden. Een ticket voor een rondvaart, inclusief bezoek aan de museummolens en een audioguide, kost € 15,50. Je moet vooraf een tijdslot reserveren.

De molens van Kinderdijk bezoeken: praktische informatie

Met deze handige tips wordt jouw bezoek aan de molens van Kinderdijk zeker geslaagd:

Bereikbaarheid

Kinderdijk ligt in de Alblasserwaard, ongeveer tussen Rotterdam en Dordrecht in. Ben je in een van deze steden, neem dan de waterbus naar de molens van Kinderdijk. In een half uurtje ben je pal bij de ingang van het bezoekerscentrum. Je mag zelfs je fiets mee aan boord nemen. Een betere manier om de molens van Kinderdijk te verkennen is er niet!

Met het reguliere openbaar vervoer kun je vanuit Rotterdam, Dordrecht en Utrecht gemakkelijk bij het bezoekerscentrum komen. De bushalte ligt ongeveer voor de ingang. Check voor de dienstregeling de reisplanner van het openbaar vervoer.

Parkeren

Er is bij de officiële ingang van het bezoekerscentrum een kleine parkeerplaats. De kosten zijn € 7,50 per auto. Meestal is deze vol, verkeersregelaars wijzen je dan een andere optie. Dat is bijvoorbeeld een parkeerterrein in Alblasserdam, aan de Marineweg 3a. Ook hier betaal je € 7,50 per auto. Een pendelbus brengt je vervolgens naar het bezoekerscentrum.

In de weekenden is er bij Kinderdijk op het terrein van IHC bij Kinderdijk (duidelijk met matrixborden aangegeven) een gratis parkeergelegenheid. Hiervandaan loop je in ongeveer 10 minuten naar het bezoekerscentrum.

Het is niet toegestaan om in de parkeervakken aan de doorgaande weg van Kinderdijk te parkeren. Deze plaatsen zijn gereserveerd voor bewoners.

Eten en drinken

Bij het bezoekerscentrum kun je een simpele snack krijgen en een drankje. Wil je gezellig borrelen, ga dan naar café/restaurant De Klok, op loopafstand van het bezoekerscentrum. Voor een goed diner is restaurant Buena Vista een goede keuze.

Kinderdijk in Zuid-Holland

Overnachten

Wil je de zonsopkomst of zonsondergang bij de Molens van Kinderdijk meemaken? Boek dan de Bed & Breakfast Molenblick in Kinderdijk. Bij wijze van spreken zie je de zon boven de molens opkomen vanuit je kamer.

Als je in Rotterdam wilt overnachten, zijn er wat ons betreft twee bijzondere hotels met een unieke historie: hotel New York en hotel ss Rotterdam. Beleef in beide hotels het verhaal van de Holland-Amerika Lijn.

In Dordrecht kunnen we je Villa Augustus aanbevelen. In de watertoren van het voormalige waterleidingbedrijf verblijf je op een geweldige locatie.

Wil je het schilderachtige Kinderdijk met iemand anders bezoeken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen