Bonaire, een culinaire parel in de Cariben

Bonaire, een culinaire parel in de Cariben

Home » Bonaire » Bonaire, een culinaire parel in de Cariben

In 2022 kwam Bonaire, een van onze favoriete eilanden in het Caribisch gebied, positief in het nieuws. De World Food Travel Association (WFTA) bekroonde het eiland als culinaire hoofdstad. De WFTA, ’s werelds grootste autoriteit op het gebied van culinair toerisme, beoordeelt bestemmingen op culinair gebied. Volgens de WFTA biedt Bonaire de bezoeker een unieke gastronomie en culinaire cultuur, variërend van foodtrucks tot restaurants met Michelin-koks. Voor ons een extra goede reden om op onderzoek uit te gaan.

Tonijn

Proefondervindelijk culinair genieten op Bonaire

Eind januari verbleven we opnieuw op het heerlijk zonnige Bonaire om er een week super relaxed te duiken. Je bepaalt hier namelijk zelf wanneer, waar en in welk tempo je duikt. Toch vraagt de sportieve activiteit wat van het lichaam. We merken dat aan de stevige trek die we steeds na afloop van een of twee duiken hebben. Gelukkig is dit benedenwindse eiland tevens de ideale duikbestemming om de energievoorraden aan te vullen. Want verspreid over heel Bonaire hebben door de jaren heen fantastische restaurants hun deuren voor Bourgondiërs zoals wij geopend. In deze blog nemen we je op een culinaire reis mee naar drie van onze favorieten.

It Rains Fishes

Wij kennen It Rains Fishes al een tijdje. Het is absoluut een van onze favorieten, zowel vóór als na de renovatie in 2017. Het restaurant bevindt zich in een ruim 100 jaar oud huis direct aan de boulevard van Kralendijk. Dankzij het uitzicht op zee, de sfeervolle inrichting, de steeds wisselende, creatieve menukaart en de mooie wijnen komen we er graag. Overigens, wat na diverse bezoeken een ondoorzichtig proces blijft is de tafel toewijzing. Wij boekten ook deze keer ruim van tevoren (vier dagen) met het verzoek een tafel aan de boulevard zijde. Maar wederom kregen wij te horen dat de tafels door andere gezelschappen waren gereserveerd. De bediening deed vervolgens wel haar best om ons een tafel dichter bij de boulevard te geven.

Op de menukaart prijkt zoals altijd veelal lokale vis. Deze wordt direct bij terugkomst van de vissersboten voor het restaurant schoongemaakt. En vanzelfsprekend nog dezelfde avond uitgeserveerd. Wij zelf nemen doorgaans de verrukkelijke, licht gegrilde tonijn of de “catch of the day”. De laatste keer lieten we ons ook de viscurry erg goed smaken.

De bediening is verder erg vriendelijke en gastvrij. Ze doen duidelijk hun best om het je naar de zin te maken. Helaas mochten wij niet van de mooie, opgedrukte linnen servetten gebruik maken. De tweede zitting kreeg een papieren servet omdat er waarschijnlijk te weinig linnen servetten zijn. Maar het mag de smaak van het eten en de fijne ambiance niet drukken. Het blijft voortreffelijk eten en daarin zijn wij nog nooit teleurgesteld.

La Cantina

La Cantina

Een paar jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met het restaurant La Cantina. Het bevindt zich op een gezellige, bijzonder sfeervolle patio aan de achterzijde van biercafé The Brewery. De brouwerij – waar diverse biersoorten worden gebrouwen – vormt wat ons betreft een ideale combinatie met het restaurant. Zo kun je eerst een lekker verfrissende Bonaire Blond nemen voordat je plaatsneemt aan je tafel. Dat kan buiten aan de straat, maar ook binnen in het café waar het gelukkig niet benauwd warm is. Eenmaal in de binnentuin van de patio is het net alsof je binnen bent. Hier staan namelijk tussen de planten in, hele grote parasols. Handig voor de spaarzame momenten in het jaar dat een regenbui passeert.

Op de redelijk uitgebreide menukaart vind je naast vis ook vlees- en vegetarische gerechten. Alhoewel we de Brewery Burger erg smaakvol vonden, geven we toch de voorkeur aan vis. Helemaal op een eiland als Bonaire waar de vis op dezelfde dag op je bord belandt als dat hij gevangen wordt. Ga dan voor de vangst van de dag of de Fishmarket: een selectie van verschillende soorten vis. Afgelopen keer bestelden we ook de “Fish ’n chips” maar de te grote, droge stukken vis vonden we teleurstellen.

La Cantina is een populair restaurant. Boek om die reden zo vroeg mogelijk tijdens je vakantie op Bonaire een tafel in de patio. Zonder reservering kun je de gok wagen of er plek is aan een van de tafels aan het smalle pad richting de patio of op het terras voor de Brewery. Houd er wel rekening mee dat deze meer geschikt zijn voor gezelschappen van maximaal twee à drie personen. Wij waren er in januari met vier personen. Drie van ons zaten dicht op elkaar op een halfronde bank. De vierde persoon zat op een stoel midden op het pad waarmee hij de doorgang naar de patio deels blokkeerde.

La Posada Para Mira

La Posada Para Mira

Voor de echt authentieke Bonairiaanse keuken moet je wat ons betreft naar Posada Para Mira. Je vindt het restaurant in Rincon in het noordwesten van het eiland. De vroegere hoofdstad Rincon is de oudste stad op het eiland. Vanwege de oude tradities, festiviteiten en gebruiken wordt Rincon ook wel gezien als het culturele centrum van het Caribische eiland. Je vindt dit zeker terug bij Posada Para Mira. Namelijk in de betrekkelijk sobere aankleding, de uiterst vriendelijke bediening, de andere gasten, het uitzicht en vooral de menukaart.

Wij zijn hier al enkele keren geweest en proberen steeds iets nieuws uit op de menukaart. De ene keer is het vis, dan weer rund of geit. De afgelopen keer gingen we voor een stoofpot leguanenvlees. We werden keurig door de ober gewaarschuwd voor de aanwezigheid van kleine botjes. Toch gingen we die uitdaging aan en werden zeer positief verrast door de overheerlijke smaak! Ben je niet zo avontuurlijk ingesteld? Geen nood, want ze serveren ook uitstekende hamburgers en een onvervalst goed broodje kabeljauw. Verwacht overigens geen grote, volle gegarneerde borden.

Vanuit Kralendijk ben je ongeveer een half uur onderweg om het restaurant te bereiken. Om die reden is het slim om je bezoek te combineren met andere hoogtepunten in de omgeving. Zoals het Washington Slagbaai National Park, het Gotomeer, de oude rotstekeningen van Indianenstammen aan de ruige kust, of het stadje zelf. Je kunt dan bij La Posada Para Mira terecht voor een uitstekende lunch met fantastisch uitzicht. Het restaurant is vijf dagen per week geopend. Op de dinsdagen en donderdagen is het gesloten.

La Posada Para Mira

Andere vermeldenswaardige restaurants op Bonaire

Op Bonaire zijn nog veel meer goede restaurants te vinden. We kennen ze zeker niet allemaal. Wel proberen we tijdens elk bezoek aan het eiland een of twee voor ons nieuwe restaurants uit. De restaurants waar we vaker (willen) dineren hebben we hieronder in alfabetische volgorde op een rijtje gezet.

Capriccio

Vanaf ons appartement waar we vaak verblijven op Bonaire, liepen we vaak langs Capriccio. Dit Italiaanse restaurant aan de boulevard met tafels zowel binnen als buiten op een terras, zag er veelbelovend uit. Vandaar dat we er ook een keer op mijn verjaardag gingen dineren. Ze hebben een uitgebreide menukaart en vooral een indrukwekkende wijnkaart. Het eten is zondermeer goed en de wijnen lekker. Wel vinden we het restaurant redelijk aan de prijs en naar onze smaak ook iets te formeel. Mocht je hier een keer in stijl willen dineren, dan is ons advies om een tafel buiten te reserveren.

Trocadero (het voormalige City Café)

Een plek die vrijwel iedereen kent omdat het zo centraal gelegen is tegenover de vismarkt is het City Café, tegenwoordig Trocadero genoemd. Het populaire etablissement zit er al behoorlijk lang. En altijd als we er langslopen of dineren is het er druk. In het weekend verandert Trocadero in een trendy uitgaansgelegenheid waar je naast ontbijt, lunch of diner ook kunt genieten van live muziek. En van een gezellige bar!

Cuba Compagnie

Ben je net als wij helemaal weg van malse, licht gegrilde tonijn? Ga dan tijdens je verblijf op Bonaire beslist een keer naar de Cuba Compagnie. We zijn hier inmiddels al meerdere keren geweest. Dit puur vanwege de overheerlijke tonijn die wat ons betreft niet onderdoet voor die van It Rains Fishes. Je vindt de sfeervolle Cuba Compagnie in een prachtig oud pand aan het Wilhelminaplein. Er is een bijzonder groot terras waar je welkom bent voor zowel de maaltijd als de borrel. Dit terras is ook de plek om te genieten van de mooiste zonsondergangen. Of om naar de vele passerende mensen te kijken.

Karel's Beach Bar

Karel’s Beach Bar

Tijdens onze allereerste vakantie op Bonaire in 1994 had je – vooral in vergelijking met nu – weinig restaurants in Kralendijk. We kwamen toen snel uit bij Karel’s Beach Bar, toen nog Kareltjes genoemd. Je kunt er voor relatief weinig geld goed eten zonder poespas. We eten er sindsdien minstens een paar keer tijdens elk bezoek aan het Caribische eiland. Soms voor het avondeten maar tegenwoordig meer voor het ontbijt of de lunch. Wij komen graag bij Karel’s Beach Bar, met name vanwege de ligging letterlijk boven de prachtige turquoise zee. Het restaurant bevindt zich namelijk op een pier waar je niet uitgekeken raakt op de vele tropische vissen.

Rum Runners

Een prachtig gelegen, perfecte lunchplek is Rum Runners, het terrasrestaurant van het befaamde Captain Don’s Habitat. We vonden het voorheen redelijk prijzig maar gingen er gezien de hoge kwaliteit van het eten graag naar toe. Inmiddels zijn de tarieven voor zowel de lunch als het diner meer in lijn met de vele, goede restaurants aan de boulevard van Kralendijk. Daarmee is het restaurant wat ons betreft zeker de autorit dubbel en dwars waard. En net als bij Karel’s Beach Bar heb je hier eerste rang uitzicht op de vele vissen in de oogverblindend mooie zee. Vooral ‘s avonds kun je bijzondere vissen bewonderen, zoals grote tarpoenen die aangetrokken worden door het zeeleven in het lamplicht.

Sebastian’s Restaurant on the Sea

Sinds enkele jaren komen we ook graag bij het trendy, stijlvolle en uiterst gezellige Sebastian’s. Ze hebben een niet al te uitgebreide maar wel mooie Mediterrane kaart met lokale invloeden. Goed eten tegen een redelijke prijs. Dit geldt vooral tijdens de “Italian Night” op de zondagavond. Wij komen hier met name vanwege de fijne ambiance en de fantastische ligging direct aan het water. Omdat dit restaurant – vooral op zondag – erg populair is, moet je ruim van te voren reserveren. En bij reservering geldt “wie het eerst komt, het eerst maalt” voor de tafels aan de zeekant. Vermijd als niet-roker zoveel mogelijk de bar!

Cocktails

Foodtrucks

Deze blog over culinair genieten op Bonaire is wat ons betreft niet compleet zonder ook de foodtrucks te vermelden. Op veel plekken ter wereld zijn food trucks flink in opkomst. Op Bonaire vind je ze echter al ruim een eeuw lang. En elke keer als we weer op het eiland zijn, lijkt hun aantal weer te zijn toegenomen. Het goede nieuws is dat ook de kwaliteit alsmaar toeneemt. Dat maakt van de foodtruck op Bonaire een perfecte plek om bijvoorbeeld de stevige trek na een duik in zee te stillen.

Het gaat te ver om de ruim 40 foodtrucks in deze blog te benoemen. Al verdienen ze dat volgens ons wel. Tijdens een volgend bezoek aan het eiland gaan we er weer een aantal uitproberen. We komen dan ook met een aparte blog over foodtrucks op dit heerlijke eiland.

Ga je spoedig naar Bonaire en wil je nu alvast weten welke foodtrucks je niet mag overslaan? Ga dan zeker naar Cactus Blue Bonaire die je kunt vinden op Donkey Beach bij de luchthaven. Hier kun je terecht voor heerlijke hamburgers, wraps én Lion Fish burgers. De Lion Fish (koraalduivel op z’n Nederlands) is een uitheemse roofvissoort die een bedreiging vormt voor het Caribisch zeeleven. Om die reden wordt er met vergunning actief op de kleine vissen gejaagd. Bij Cactus Blue maken ze er een ware delicatesse van! Een andere foodtruck die je niet mag missen is Pastechi’s & more. Hier verkopen ze de heerlijkste, zogenaamde “pastechi’s”: hartige, gefrituurde hapjes met vis, vlees of kaas als vulling. Verslavend lekker!

Foodtruck