Dit voorjaar bezochten we tijdens een minivakantie in Zuidoost-Engeland onder meer de universiteitsstad Cambridge. Hier vielen we met onze neus in de boter. Het was namelijk “graduation weekend”, een weekend waarbij studenten uit alle uithoeken van de wereld hun bul in ontvangst nemen. Er vinden dan diverse ceremoniële activiteiten plaats waar je als bezoeker op afstand getuige van bent. De vele schitterende universiteitsgebouwen waren dat weekend voor het publiek gesloten. Maar de stad heeft zoveel te bieden dat we ons er meerdere dagen uitstekend hebben vermaakt.
Beknopte geschiedenis van Cambridge
Al vóór de Romeinse tijd was er sprake van bewoning in het gebied. Zo zijn er overblijfselen van een 3.500 jaar oude boerderij, op de plek waar nu Fitzwilliam College is gelegen. Met de komst van de Romeinen werd Cambridge een belangrijke militaire post langs de Cam en aan de Via Devana, een hoofdweg die Colchester verbond met Chester. Cambridge heette in deze periode Duroliponte en bleef ook na de Romeinse overheersing nog enkele eeuwen een belangrijk regionaal centrum.
Na het vertrek van de Romeinen kreeg Cambridge te maken met de Saksen. De Angelsaksische periode was geen slechte tijd voor Grantebrycge (zoals de stad toen genoemd werd). Er waren namelijk goede handelsverbindingen door het anders lastig te doorkruisen district van Fenland. Eind 9e eeuw kwamen de Vikingen. Drie eeuwen lang vonden er (grote) Noorse en Deense invasies plaats van dit deel van Engels. Uiteindelijk leidden deze niet tot permanente verovering en kolonisatie.
Begin 13e eeuw werd door gevluchte studenten uit Oxford een universiteit gesticht. Het oudste nog bestaande college is Peterhouse uit 1284. Midden 18e eeuw werd het universitair ziekenhuis Addenbrooke’s Hospital gesticht. Pas in 1951 kreeg Cambridge de status van ‘stad’. Toen de onderwijsinstelling Anglia Polytechnic in 1992 de status van universiteit kreeg (inmiddels Anglia Ruskin University geheten), kreeg de stad een tweede universiteit.
Universiteit van Cambridge
De geschiedenis van Cambridge weerspiegelt zich niet alleen in de bezienswaardigheden, maar ook in de indrukwekkende academische reputatie van de universiteit. Tot op de dag van vandaag doet zij haar invloed in de wereld van onderwijs en onderzoek gelden. Vandaar dat we in deze blog ook nog even kort ingaan op de Universiteit van Cambridge.
De in 1209 opgerichte universiteit is de derde oudste ter wereld en heeft een indrukwekkende lijst van alumni. Er hebben 121 Nobelprijswinnaars en 14 premiers van het Verenigd Koninkrijk gestudeerd of aan de universiteit gewerkt. Naar omvang van het kapitaal is Cambridge de rijkste universiteit van Europa en behoort het steevast tot de topuniversiteiten ter wereld.
De Universiteit van Cambridge bestaat uit 31 – tot op zekere hoogte onafhankelijke – colleges. Deze zijn vaak om een centraal plein of grasveld gebouwd, waar docenten en studenten intern verblijven. Ieder college is apart gesticht door een rijke weldoener of vorst. Voorbeelden van deze colleges zijn Girton College, Gonville and Caius College, King’s College, Peterhouse, St Catharine’s College en St John’s College. Van de 31 colleges is er één dat uitsluitend vrouwen toelaat en twee die alleen studenten aannemen op masters- of doctoraatsniveau.
Hoogtepunten van Cambridge
In een stad waar zoveel te zien en te beleven valt, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Om die reden is het slim om een stadswandeling te maken, bijvoorbeeld onder begeleiding van een gids. Uiteraard kun je ook net als wij op eigen gelegenheid een stadswandeling maken aan de hand van een uitgezette route. Tegenwoordig zijn hier mooie tools voor beschikbaar. Met je mobiel in de hand loop je een volledige audio tour met virtuele gids. Een van die tools is VoiceMap. De app kun je gratis downloaden. Voor de audiotour zelf betaal je een klein bedrag. Tijdens de wandeling vertelt de virtuele gids meer over de bezienswaardigheden aan de route. Je krijgt ook instructies welke kant je op moet lopen.
Hoe je de stad ook wilt verkennen, de volgende bezienswaardigheden mag je volgens ons niet missen in Cambridge.
The Backs
The Backs is een schilderachtige locatie bestaande uit fraaie tuinen en kades langs de rivier de Cam. Langs The Backs vind je enkele van de mooiste uitzichten van Cambridge. Zo kun je vanaf The Backs een glimp opvangen van de meest iconische colleges van Cambridge, waaronder King’s College, Trinity College en St John’s College. Het is hier op en top genieten van de prachtige architectuur, de groene omgeving en de rijke geschiedenis van deze eeuwenoude gebouwen.
Een van de beste manieren om The Backs te ervaren, is door een boottocht te maken (“punteren”) langs de oevers van de Cam. Vanaf het water kun je de majestueuze colleges bewonderen vanuit een uniek perspectief. We komen hier later in deze blog op terug.
De colleges die je gezien moet hebben
De volgende colleges in Cambridge zijn zeker een bezoek waard:
Christ’s College
Christ’s College werd opgericht in 1505 door Lady Margaret Beaufort, de moeder van koning Hendrik VII. Het college heeft een mix van architecturale stijlen, variërend van middeleeuwse gebouwen tot neoklassieke structuren. De sfeer van geleerdheid en geschiedenis is bijna voelbaar in de architectuur van het college. Christ’s College staat verder bekend om “The Great Gate”, een iconische toegangspoort die een symbool is geworden van de academische tradities en geschiedenis van Cambridge.
King’s College met de beroemde kapel
Het college heeft een adembenemende architectuur met het meest herkenbare gebouw in Cambridge, de King’s College Chapel. De kapel is een meesterwerk van gotische architectuur met indrukwekkend vakwerk en prachtig middeleeuws glas-in-lood. Er waren vijf verschillende koningen betrokken bij de bouw van de kapel. Dit geeft het college een diepe historische betekenis. De kapel herbergt het grootste gewelfde plafond ter wereld en is een centrum van culturele en muzikale evenementen.
Queens’ College
Queens’ College, opgericht in 1448, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de vroege jaren van de universiteit. Het college ligt aan de rivier de Cam en heeft een van de meest schilderachtige locaties in Cambridge. De combinatie van historische gebouwen en prachtige groene weiden maakt het een betoverende plek. Queens’ College staat ook bekend om de “Bridge of Sighs”, een prachtige overdekte brug die deel uitmaakt van de schitterende architectuur van het college.
St John’s College
Het uitzonderlijk fotogenieke St John’s College werd in 1511 gesticht op de plaats van een voormalig ziekenhuis. In de daarop volgende vijfhonderd jaar breidde het college zich uit naar de Cam. St. John’s telt nu maar liefst twaalf binnenplaatsen. Het college is echter niet alleen bekend vanwege zijn enorme omvang. Het staat ook bekend om de ligging aan de Cam en de iconische “Bridge of Sighs” en de (vriendschappelijke) rivaliteit met King’s College en Trinity College. Het college heeft een indrukwekkende lijst van alumni, waaronder Nobelprijswinnaars, premiers, schrijvers, en acteurs.
Trinity College
Trinity College is opgericht in 1546 en is het grootste college in Cambridge. Het college is een indrukwekkend voorbeeld van historische architectuur, met onder andere de Wren Library en de Great Court, een van de grootste binnenplaatsen in Cambridge. Trinity College heeft een lange traditie van academische excellentie. Het heeft net als St. John’s College vele beroemde alumni voortgebracht, waaronder Nobelprijswinnaars, wetenschappers, schrijvers en politici.
Musea
In de prestigieuze universiteitsstad Cambridge raak je nooit uitgeleerd. Hier kom je vanzelf achter tijdens een bezoek aan een of meerdere van de veelal bijzonder interessante musea in de stad. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, wetenschap, geschiedenis of antropologie, de musea van Cambridge bieden een rijke en gevarieerde culturele ervaring.
Het weekend dat wij in Cambridge waren, troffen we het enorm met het weer. De zonovergoten terrassen, pleinen en parken hadden een grotere aantrekkingskracht op ons dan musea. Toch brachten we een bezoek aan het Fitzwilliam Museum, omdat we geïntrigeerd werden door de architectuur van het prachtige, eeuwenoude gebouw. En blij toe, want ook de exposities wisten ons beslist te bekoren. Voor mocht je tijdens je eventueel bezoek aan de stad net wat minder weer hebben, doen we hieronder ook enkele suggesties voor andere populaire musea.
Fitzwilliam Museum
Het Fitzwilliam Museum, gelegen in het hart van Cambridge, is het grootste en meest bekende museum in de stad. Het museum herbergt een schat aan historische objecten. Deze variëren van middeleeuwse wapenrustingen tot oude Egyptische mummies. Ook is er een uitgebreide collectie Europese schilderijen, waaronder werken van beroemde kunstenaars als Picasso, Van Gogh en Monet.
Museum of Archaeology and Anthropology
Het Museum of Archaeology and Anthropology biedt een boeiende kijk op de geschiedenis van Cambridge, met tentoonstellingen die de universiteit en de lokale geschiedenis documenteren. Het museum herbergt ook een uitgebreide collectie objecten uit de Stille Oceaan, Afrika, Amerika en Azië, waaronder items die dateren uit de negentiende eeuw.
Sedgwick Museum of Earth Sciences
Het Sedgwick Museum of Earth Sciences biedt een indrukwekkende verzameling fossielen, mineralen, en items van Charles Darwin’s Beagle expeditie. Het museum is een boeiende bestemming voor liefhebbers van paleontologie en aardwetenschappen.
Cambridge University Botanic Garden
De 16 hectare (32 voetbalvelden) grote botanische tuin van Cambridge University is werd meer dan 170 jaar geleden opgericht door professor John Stevens Henslow, de mentor van Charles Darwin. De tuin is in de loop der jaren in omvang vergroot en vervolgens verhuisd naar de huidige locatie om de variëteit aan gekweekte soorten uit te breiden.
In de tuin vind je een breed scala aan plantenhabitats. Een van de hoogtepunten is de glazen kas die is onderverdeeld in verschillende ‘kamers’. Elk van de kamers heeft een uniek klimaat, variërend van tropische regenwouden tot de serene aride landschappen van vetplanten en cactussen. Maar ook buiten de kas is het goed toeven in de botanische tuin. Zo vind je er prachtige bloembedden, majestueuze bomen en vele zeldzame exotische planten.
Punteren
Cambridge is bijna synoniem aan “punteren”: jezelf voortbewegen op een (kleine) boot met behulp van een lange stok. Feitelijk zoals we dat ook kennen van Venetië. In Cambridge wordt het bijzonder veel gedaan. Het is niet alleen fantastisch om mee te maken maar ook om de vele bootjes vanaf de waterkant of bruggen te aanschouwen. De mooiste tocht die je met een punt kunt maken beschrijven we hieronder, bij bezienswaardigheden in de omgeving van Cambridge. Maar ook punteren langs The Backs is eigenlijk een activiteit die niet aan je bezoek aan Cambridge mag ontbreken.
Bezienswaardigheden in de omgeving van Cambridge
Heb je nog iets meer tijd te besteden in de omgeving van Cambridge? Overweeg dan om een of meerdere van de volgende bezienswaardigheden in je reisprogramma op te nemen.
Punteren naar Grantchester
Grantchester is een bijzonder idyllisch dorp gelegen op korte afstand van Cambridge. Een van de hoogtepunten van Grantchester is de beroemde theetuin, waar je kunt genieten van heerlijke thee en taart te midden van een schilderachtige omgeving. Het dorpje wordt omgeven door de prachtige “Grantchester Meadows”: weelderige groene velden waar je in alle rust kunt wandelen en picknicken. Grantschester heeft ook een rijke literaire geschiedenis, met frequente bezoeken van beroemde schrijvers als Rupert Brooke en Virginia Woolf. Deze literaire connectie draagt bij aan de charme en het culturele erfgoed van het idyllische dorpje.
De meest interessante manier om er te komen is met een punt vanuit Cambridge over de rivier de Cam.Vanaf de Mill Lane, bij de Silver Street-brug in Cambridge kun je een punt huren om daarmee stroomopwaarts naar Grantchester te varen. De tocht voert langs prachtige rivierlandschappen en biedt een ontspannen en pittoreske ervaring. De Grantchester Meadows zijn de eindbestemming.
IWM Duxford
Geïnteresseerd in de geschiedenis rond de Slag om Groot-Brittannië? Dan is een bezoek aan het Imperial War Museum Duxford een absolute must. Het museum bevindt zich op de historische Duxford Aerodrome, een site met een rijke militaire geschiedenis uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het is een van de grootste luchtvaartmusea van heel Groot-Brittannië. Je vindt er een uitgebreide collectie van bijna 200 vliegtuigen, militaire voertuigen, artillerie en kleine marineschepen in zeven hoofdgebouwen.
Duxford diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als basis voor de squadrons die de Midlands en delen van Noord-Engeland verdedigden. Ook namen de squadrons deel aan de verdediging van Londen in de Slag om Groot-Brittannië. Na de oorlog werd Duxford verlaten door de Royal Air Force en werd het een filmlocatie, met films zoals “Battle of Britain” uit 1969.
Ely Cathedral
Net iets verder weg van Cambridge (ongeveer 25 kilometer) maar zeker een bezoek waard is het stadje Ely. De rijke geschiedenis van dit stadje gaat terug tot de tijd van de Angelsaksen. Het was ooit een eiland te midden van moerassen en waterwegen. Met de bouw van de indrukwekkende Ely Cathedral groeide het uit tot een belangrijk religieus centrum. Ely heeft talloze historische gebouwen, smalle steegjes en charmante marktpleinen. Maar de blikvanger en het echte hoogtepunt van de stad is onbetwist de kathedraal.
Ely Cathedral werd oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw en onderging in de loop van de tijd verschillende uitbreidingen en renovaties. De iconische gotische stijl, met zijn imposante torens, prachtige glas-in-loodramen en detaillistisch steenhouwwerk, weerspiegelt het vakmanschap van die tijd.
Het interieur van Ely Cathedral is even indrukwekkend als de buitenkant, met zijn hoge gewelfde plafonds, elegante zuilen en uitgebreide houtsnijwerk. De Lady Chapel, de grootste van zijn soort in Engeland, is een van de hoogtepunten van de kathedraal. De verfijnde decoraties zijn bewonderingswaardig. Daarnaast kun je er genieten van de ultieme rust.
Anglesey Abbey
Op fietsafstand van Cambridge ligt het pittoreske Anglesey Abbey, een elegant landhuis omgeven door weelderige tuinen en parken. Het landgoed, ooit de thuisbasis van Augustijner monniken, is een oase van natuurlijke schoonheid waar je je in lang vervlogen tijden waant.
Het landgoed van Anglesey Abbey kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De abdij werd in de 12e eeuw gesticht en heeft in de loop der eeuwen verschillende transformaties ondergaan. Tegenwoordig is het landgoed vooral bekend om zijn prachtige landhuis en uitgestrekte tuinen.
Het landhuis, met zijn elegante interieur vol kunst en antiek, biedt een fascinerende kijk op het landelijke leven van destijds. De aangrenzende Engelse tuin, een doolhof van hagen en weelderige parken, nodigt uit voor een heerlijk relaxte wandeling in een idyllische omgeving.
Veelgestelde vragen over een bezoek aan Cambridge
Universiteitsstad Cambridge ligt in het zuidoosten van Engeland, ongeveer 80 kilometer ten noorden van Londen. Je bereikt de stad met de auto via de kanaaltunnel. Een meer comfortabele optie is de trein. In vier uur tijd brengt de Eurostar je vanuit Rotterdam naar Londen. Daar neem je vervolgens de trein of bus naar Cambridge. De mogelijk snelste optie is met het vliegtuig. Er gaan dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar London Stansted. Hier neem je de bus (of huurauto) naar Cambridge.
Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en interesses is Cambridge in elk seizoen een leuke stad om te bezoeken. De lente is een populaire tijd vanwege de bloeiende bloemen en bomen, vooral rond de rivier de Cam. De temperatuur is aangenaam en er zijn minder toeristen dan in de zomer. De zomer brengt echter hogere temperaturen en langere dagen, ideaal is voor sightseeing en buitenactiviteiten. Daarnaast vinden dan de meeste "graduation weekends" en verschillende culturele evenementen plaats. De herfst biedt prachtige herfstkleuren en milde temperaturen. Verder is het er minder druk dan in de zomer. Wil je er in de winter heen, ga dan rond de feestdagen wanneer de stad prachtig versierd is.
In Cambridge vinden het gehele jaar door "graduation weekends" plaats, maar de meeste in de maanden juni en juli. De exacte data kunnen variëren afhankelijk van de specifieke universiteit en opleiding. Hier vind je een (redelijk) compleet overzicht met data.
Tijdens een graduation weekend heb je zeker twee dagen nodig voor een bezoek aan Cambridge. Voeg een extra dag toe als je buiten dit soort weekenden de stad bezoekt.
Veel van de bezienswaardigheden in het stadscentrum van Cambridge, zoals de universiteitsgebouwen en historische pleinen, zijn het best te voet te verkennen. De stad is ook fietsvriendelijk. Er zijn vele fietspaden en op meerdere locaties kun je een fiets huren. Zoals bij City Cycle Hire of Primo Cycles. Een andere optie waar we zelf gebruik van hebben gemaakt is een e-step van Voi.
Daarnaast is Cambridge een schitterende stad om te punteren. Je kunt hier een traditionele "punt" huren en over de rivier de Cam varen. Het is een bijzonder relaxte manier om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. Het beste is om vooraf online te boeken. Bijvoorbeeld bij Cambridge Chauffeur Punts, Let's Go Punting, Rutherford's Punting Cambridge, Scudamore's of Traditional Punting Company.
Zoals het een studentenstad betaamt heeft Cambridge een ruim aanbod aan gezellige cafés en restaurants. Hier zijn enkele aanbevelingen:
Restaurants:
- Midsummer House - Een Michelin-tweesterrenrestaurant met een prachtig uitzicht op de rivier de Cam, perfect voor een culinaire ervaring.
- Stem + Glory - Een veganistisch restaurant dat innovatieve en smaakvolle plantaardige gerechten biedt.
- Gek op hamburgers? Ga dan naar Byron. De hamburgerkaart is hier bijzonder uitgebreid. Niet de meest gezellige uitstraling maar de hamburgers zijn er uitstekend en redelijk geprijsd. We kregen deze tip overigens van een vriend van ons die in Cambridge gestuurd heeft. Hij heeft niets teveel gezegd.
- Voor liefhebbers van de Indiase keuken zijn er redelijk veel echt goede Indiase restaurants in de stad. Waaronder Namaste Village Cambridge, Taj Tandoori en Golpo Bengal Cafe & Restaurant.
Pubs en Bars:
- The Eagle - Een historische pub met een relaxte sfeer en een selectie van bieren en ales. Uitgebreide menukaart.
- The Mill - Gezellige plek vlak aan de rivier. Prima eten en aardig wat bieren op de tap.
- The Pint Shop - Een stijlvolle bar met een uitgebreide selectie van ambachtelijke bieren en gastronomische snacks.
Er is voldoende accommodatie in Cambridge te vinden, variërend van historische hotels tot gezellige bed & breakfasts. Hier zijn enkele aanbevolen opties:
Hotels:
- The University Arms - Een luxe hotel met een rijke geschiedenis en een eigentijdse inrichting, gunstig gelegen nabij de bezienswaardigheden van de stad.
- The Varsity Hotel & Spa - Een boetiekhotel met een prachtig uitzicht op de rivier de Cam, een fijn dakterras en een wellnesscentrum.
- Holiday Inn Express - Van alle gemakken voorzien, waaronder ontbijt en gratis parkeren. Op zich niet veel charme maar goedkoop en netjes. Ligt buiten het centrum maar vlakbij zijn e-steps beschikbaar.
- West Court (Jesus College) - Moderne kamers in een schitterende, historische setting. Vlakbij het centrum en de vele bezienswaardigheden.
Bed & Breakfasts:
- A & B Guest House - Een charmante bed & breakfast vlakbij het treinstation, met comfortabele kamers en een gastvrije sfeer.
- Crafts Hill Barn - Heerlijk onderkomen in een fraaie omgeving en een grote tuin. De locatie ligt wel wat verder van het stadscentrum.
Universiteitsaccommodaties:
- Christ’s College Cambridge - Biedt gasten de mogelijkheid om te verblijven in studentenkamers van de universiteit, met een unieke en historische sfeer.
- Clare College - Een andere optie om te verblijven in een traditionele college-omgeving, met toegang tot de prachtige universiteitsgebouwen en tuinen.
- Westcott House - Comfortabele accommodatie op slechts enkele minuten van het centrum van Cambridge. De ideale plek om de drukte van de stad te ontdekken of juist de rust op te zoeken in de tuinen van Westcott.