Stedentrip naar het Romeinse kuuroord Bath

Stedentrip naar het Romeinse kuuroord Bath

Home » Engeland » Stedentrip naar het Romeinse kuuroord Bath

In het glooiende landschap van Somerset in Zuidwest-Engeland ligt het historisch Romeinse kuuroord Bath. Dit uniek UNESCO-werelderfgoed is beroemd om zijn warmwaterbronnen, Romeinse baden, middeleeuws erfgoed en statige architectuur. Het stadje heeft ondanks zijn beperkte grootte genoeg te bieden voor een leuke, tweedaagse stedentrip. Al is het alleen al vanwege de vele, fantastische fiets- en wandelmogelijkheden in de directe omgeving.

historisch centrum

Beknopte geschiedenis van Bath

Bath is de oudste van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Engeland. Al vele eeuwen lang bezoeken toeristen van heinde en verre de warmwaterbronnen waar het stadje om beroemd werd. Met de komst van de Romeinse nederzetting Aquae Sulis bij die warmwaterbronnen verwierf Bath haar status als heilig kuuroord. De Romeinen bouwden er een groot complex van baden. Pas in de 18e eeuw werden de overblijfselen hiervan herontdekt. Dat zorgde daarna voor een heropleving van Bath als luxe kuuroord.

In de Middeleeuwen was Bath een welvarende stad in. De prachtige abdij herinnert nog aan die periode. Tijdens de Reformatie ontstond er enige onzekerheid over de toekomst van het katholieke Bath. Maar toen Elizabeth I over het land regeerde leefde de stad als kuuroord weer op. Vooral tijdens de georgiaanse periode (18e tot begin 19e eeuw) ontwikkelde Bath zich tot een zeer mondaine, statige stad.

Bath leed veel schade tijdens luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog. De prestigieuze gebouwen bleven relatief ongeschonden en werden waar nodig gerestaureerd. Maar er zijn ook veel bouwwerken met minder historische waarde gesloopt. Hiervoor kwamen moderne gebouwen in de plaats. Toch is Bath nog steeds een fantastisch mooie stad die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Pulteney Bridge

De niet te missen hoogtepunten van Bath

Het toeristisch centrum van Bath is redelijk compact. Je kunt de meeste bezienswaardigheden in ongeveer twee uur bekijken. Dit is exclusief de tijd die je kwijt bent aan je bezoek aan de Romeinse baden. Deze bezienswaardigheden mag je niet overslaan:

De Romeinse baden

De toeristische trekpleister bij uitstek zijn de Romeinse warmwaterbaden. De Romeinen bouwden deze ongeveer 2000 jaar geleden op de plek van een oud-Keltische tempel. De baden worden gevoed door de enige minerale warmwaterbron van Engeland. Deze bron produceert elke dag ruim een miljoen liter warm water.

De uitstekend onderhouden Romeinse baden vormen nu een behoorlijk druk bezocht museum. Je vindt de baden zowel onder de grond als daarboven. Bovengronds dateert de fraaie bebouwing grotendeels uit de 19e eeuw. Hier staan standbeelden van keizers en de gouverneurs uit Romeins Brittannië. Ook heb je hier het grote openluchtbad (de “Great Bath”).

Romeinse baden

Het ondergrondse museum brengt je naar de Romeinse Heilige Bron, de Tempel van Minerva en het Romeinse Badhuis. De vele prachtige vondsten die rond de bron zijn gedaan liggen er uitgestald. Zoals duizenden Romeinse munten, diverse gebruiksvoorwerpen, het skelet van een Romeinse man en het bronzen hoofd van de godin Minerva. Verder zie je er loden tabletten waarin vervloekingen werden gekrast om diefstal uit het badhuis tegen te gaan.

Thermae Bath Spa

Bath is de enige plaats in Engeland waar je kunt baden in warm natuurlijk water. Je mag helaas niet baden in de Romeinse baden, maar je bent wel welkom in de nabijgelegen Thermae Bath Spa. Dit is een modern kuuroord in het hart van Bath met alle ingrediënten voor een dagdeel heerlijk relaxen. Wij zelf zijn er niet geweest maar hoorden enthousiaste verhalen over het buitenzwembad op het dak. Hier heb je een fraai uitzicht op Bath.

Abdij van Bath

De abdij van Bath

Rond 1500 begon men aan de bouw van de prachtig gotische abdij van Bath. Dit gebeurde op een plek waar al 750 jaar kerken hebben gestaan. In een van die “voorloopkerken” werd koning Edgar, de eerste koning van Engeland, gekroond. De bouw van de abdij duurde maar liefst 120 jaar. In de tussentijd liet Hendrik VIII alle kloosters ontbinden. De abdij werd toen een kathedraal.

Bijzonder aan het kerkgebouw zijn de gedenktekens. Er zijn er ruim 1500. Namelijk ruim 600 aan de wanden en op gebrandschilderd glas, en bijna 900 op de vloer. In Engeland heeft alleen Westminster Abbey er meer. De gedenktekens zijn van mensen van alle lagen uit de bevolking. Van de minder rijke loodgieter tot de superrijken die op Barbados of Jamaica suikerrietplantages hadden. Naast gedenktekens vind je er het Book of Remembrance. Hierin staan alle namen van burgers en militairen uit Bath die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Bath Abbey

De kerk staat overigens het meest bekend om de schitterende waaiergewelven. Een andere highlight is de westgevel. Hier staan beelden van engelen die op twee stenen ladders naar de hemel klimmen. Verder heb je er twee orgels en een beiaard met tien klokken. Beklim na afloop van je bezoek aan de abdij de toren. Hier heb je een fantastisch uitzicht over Bath!

Pulteney Bridge

De Pulteney Bridge over de Avon dateert uit eind 18e eeuw. Het is een van de slechts vier bruggen ter wereld waar je winkels over de volledige overspanning hebt. Het is een van de meest gefotografeerde monumenten in Bath. De brug is overigens vernoemd naar Frances Pulteney die veel voor de stad gedaan heeft. Zij was de vrouw van een van de rijkste mannen van Engeland in die periode.

Pulteney Bridge

De parken van Bath

De uitstekend onderhouden parken van Bath zijn ideaal voor een zomerpicknick. We noemen er enkele.

Parade Gardens, in het hart van de stad, is een park waar de plaatselijke bevolking komt relaxen. Je hebt er een fraai uitzicht op de rivier. Als toerist betaal je toegang. Het grootste park van Bath is het Victoria Park. Dit is de plek om even heerlijk tot rust te komen na je bezoek aan de drukke Romeinse baden. In dit park bevinden zich overigens ook de botanische tuinen.

De Royal Crescent

De Royal Crescent is een straat in de vorm van een halve cirkel (“crescent” in het Engels). Achter een chique façade staan prachtige, oude huizen uit midden 18e eeuw. Deze eerste van in totaal acht crescents in Bath, moet je gewoon gezien hebben. Spreekt het unieke halvemaanvormige straattype in georgiaanse stijl je aan? Bezoek dan zeker ook Cavendish Crescent. De straat is weliswaar minder beroemd dan de Royal Crescent maar heeft een veel mooier uitzicht.

Royal Crescent

Wat te zien en te doen in de (directe) omgeving van Bath

Bath is zoveel meer dan alleen warmwaterbronnen en georgiaanse gebouwen. Met name het prachtige landschap in de directe omgeving is al reden om de stad te bezoeken.

Wandelen

Bij Bath heb je meerdere uitgezette wandelingen. Zo heb je er de Bath Skyline Walk van 5 kilometer en eentje van 10 kilometer. De routes voeren door glooiende weilanden en oude bossen naar afgelegen valleien. De wandeling van 5 kilometer biedt fraaie vergezichten.

Verder bevindt Bath zich aan het 164 kilometer lange Cotswald Way-langeafstandspad. De route begint in het kleine marktstadje Chipping Campden en eindigt in Bath. Het is een beroemde wandeling die door open boerenland, oude beukenbossen en honingkleurige dorpjes voert. Je passeert daarbij statige huizen, oude slagvelden en prachtige kerken en krijgt (volgens sommigen) de mooiste uitzichten in heel Engeland.

Wandelen

Fietsen

In de omgeving van Bath zijn er talloze, uitstekende fietsmogelijkheden. Zo heb je hier het eerste officiële fietspad van Engeland: het Bristol and Bath Railway Path. De 24 kilometer lange fietsroute kent vrijwel geen hoogtemeters. Aan de route zijn er veel bezienswaardigheden, waaronder de perrons van de oorspronkelijke stations. Een andere favoriet is de 0,5 km lange tunnel onder Staple Hill.

Aan de oostkant van Bath is er een route langs een kanaal richting Bradford on Avon. Over aangenaam vlak terrein fiets je door het prachtige platteland van Wiltshire. Bradford on Avon is een prachtig, pittoresk stadje uit de Romeinse tijd. Het is een populaire toeristische trekpleister dankzij het kanaal, de historische gebouwen uit de 17e eeuw, en de vele pubs en restaurants.

Nog een fantastische fietstocht is de tocht naar de Two Tunnels. Via de tunnels ga je naar Midford. Je doet ook Monkton Combe aan en je passeert het indrukwekkende Dundas Aqueduct. De volledige fietstocht is iets minder dan 20 kilometer lang. Je doet hem in minder dan twee uur, tenzij je onderweg de vele uitstekende pubs aandoet!

Bradford-on-Avon

Antwoorden op praktische vragen over een stedentrip naar Bath

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Bath?

De beste tijd voor een bezoek aan Bath is van april tot en met oktober. Onze eigen voorkeur is de lente of de herfst vanwege de kleurenpracht in de stad. Maar de zomermaanden zijn net iets warmer. September en oktober zijn de drukste en daarmee ook duurste maanden in Bath.

Hoe kom ik in Bath?

Plan je een kort verblijf in Engeland dan is het vliegtuig de snelste optie. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar het nabijgelegen Bristol. Van hieruit neem je de trein naar Bath. Heb je wat meer tijd om in Engeland door te brengen, dan is de trein ideaal. Het stadje ligt aan de “Great Western Railway” met een snelle verbinding naar onder meer Londen.

Hoe is het vervoer in Bath geregeld?

De meeste bezienswaardigheden in Bath zijn eenvoudig te voet bereikbaar vanuit het stadscentrum en de stations. Wil je liever niet (veel) wandelen, dan is de hop-on-hop-off-bus ideaal. Deze stopt onder meer bij de Royal Crescent, Pulteney Bridge en Bath Abbey.

 

Wil je ook wat van de prachtige omgeving zien, dan is de fiets (of auto) een ideaal vervoersmiddel. Houd er wel rekening mee dat Bath zelf redelijk vlak is maar de omgeving niet. Afhankelijk van je fietsconditie is een eBike huren niet zo’n verkeerd idee. Er zijn meerdere locaties in Bath waar je een fiets of eBike kunt huren. Zoals Bath eBike Hire en Julian House Bike Workshop.

Waar kan ik het beste overnachten in Bath?

Accommodatie in en rond Bath varieert van charmante bed & breakfast en pensions, tot boerderijen, herbergen en tophotels. Hier vind je een compleet overzicht van accommodaties in Bath.

Wat zijn leuke plekken om te eten of wat te drinken?

Bath geniet in Engeland op twee terreinen aanzien: kaas en koffie. Zo heb je meerdere koffietenten waar men het vak van barista tot kunst verheven heeft. Een daarvan is koffiemaker Maxwell Colonna-Dashwood. Verder vind je verspreid over de hele stad diverse kaaswinkels. Net als op de boerenmarkt van Bath worden hier kazen verkocht van Bath Soft Cheese. De kaasmaker was jaren geleden nog wereldkampioen in zijn vakgebied.

 

In Bath heb je enkele goede restaurants, waaronder Sotto Sotto, the Circus en onze favoriet Mantra Progressive Indian. Daarnaast kun je in veel pubs heerlijk eten. In Bath zijn er nogal wat pubs om uit te kiezen, variërend van traditioneel tot trendy. Waar je absoluut moet zijn is The Salamander. Naast heerlijke biersoorten kun je hier echt goed eten!

 

Terras

Markt