Stedentrip naar de muzikale havenstad Liverpool

Stedentrip naar de muzikale havenstad Liverpool

Home » Engeland » Stedentrip naar de muzikale havenstad Liverpool

Liverpool is op Londen na de meest populaire bestemming voor een stedentrip binnen het Verenigd Koninkrijk. Dit is niet alleen dankzij de Beatles, de interessante maritieme geschiedenis en de vele bezienswaardigheden. De stad is tevens populair vanwege de perfecte, centrale locatie voor dagtrips naar Manchester, het merengebied, Noord-Wales en Yorkshire.

Zoals een groot deel van Noord-Engeland heeft Liverpool zijn wortels in de industriële revolutie. In die periode werd de stad een belangrijke havenstad. Deze ontwikkeling zorgde voor een grote toename in diversiteit en cultuur. Er kwamen namelijk mensen uit de hele wereld via Liverpool naar Engeland. De stad is voor velen een “culturele parel” met talrijke kunstgalerijen, musea en een bruisend nachtleven.

Standbeeld van de Beatles

De roemruchte geschiedenis van Liverpool

Liverpool is een stad met een rijke maritieme geschiedenis. De oorsprong van de stad gaat terug tot begin 13e eeuw met de aanleg van de wijk “Livpul” door koning John. Kort daarna werd Liverpool Castle gebouwd. Liverpool bleef een relatief kleine en onbelangrijke stad tot de 18e eeuw. Op dat moment ging de stad een prominente rol spelen in de transatlantische slavenhandel. Deze handel bezorgde de stad veel rijkdom en legde de basis voor de toekomstige groei van de haven.

In 1715 werd in Liverpool het allereerste commerciële dok voltooid. Hier aan de rivier de Mersey konden maar liefst 100 schepen liggen. Midden 19e eeuw verscheen het architectonisch indrukwekkende Royal Albert Dock: een omvangrijk gebied van dokken ter grootte van drie voetbalvelden. Dit veranderde de stad voorgoed. Zo passeerde aan het begin van de 19e eeuw 40% van de wereldhandel via de dokken van Liverpool. De stad werd sindsdien steeds welvarender en met die welvaart kwamen er vele, prachtige gebouwen. Zoals het Albion House, ook bekend als het voormalige hoofdkantoor van The White Star Line (van de Titanic).

Liverpool heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog te lijden gehad onder diverse bombardementen. Na de oorlog kreeg de stad het opnieuw zwaar namelijk door achteruitgang in bedrijvigheid in de dokken. In die tijd werd muziek een ontsnappingsmogelijkheid voor de inwoners van Liverpool. In 1960 werd Liverpool de thuisbasis van een van de beroemdste exportproducten van de stad: The Beatles.

Pier Head - Albert Dock

Kennismaking met havenstad Liverpool

Een goede manier om een stad als Liverpool snel te leren kennen is met een fietstour. Dit kun je onder meer doen bij Baja Bikes. Dit Nederlandse bedrijf heeft diverse thema’s voor een leuke fietstocht door Liverpool. Zo kun je een tourtje boeken van anderhalf uur waarbij je de belangrijkste highlights te zien krijgt. De enthousiaste gids weet erg veel te vertellen en geeft heel veel achtergrondinformatie. Een optimaal begin van de stedentrip naar Liverpool dus! Deze zelfde tour is overigens ook als privé-tour te boeken.

Ben je een verstokte muziekliefhebber met bovengemiddelde interesse in The Beatles? Dan mag je de Liverpool Fietstocht: The Beatles simpelweg niet missen. Tijdens deze fantastische fietstocht kom je langs de iconische plaatsen die worden genoemd in de meest bekende nummers. Denk bijvoorbeeld aan Strawberry Fields en Penny Lane. Ook fiets je met je e Bike langs de scholen waar de leden van de band op zaten.

Pier Head - Albert Dock

Top 7 bezienswaardigheden van Liverpool

Liverpool kent een lange maritieme geschiedenis. De stad speelde daarbij een bijzonder belangrijke rol in de wereldhandel. Er zijn nog veel historische bezienswaardigheden en monumenten die aan die roemruchte tijden herinneren. Maar er zijn ook veel interessante bezienswaardigheden die minder ver in de tijd teruggaan. Namelijk tot midden vorige eeuw, toen bands als The Beatles ontstonden. In deze blog belichten we 7 bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken tijdens je stedentrip naar Liverpool.

1. Royal Albert Dock

Wij brachten de meeste tijd van onze stedentrip door bij Albert Dock: een complex van pieren en pakhuizen die midden 19e eeuw werden gebouwd. Royal Albert Dock is historisch gezien een van de meest vooraanstaande en innovatieve dokken ter wereld. Zo was het complex gebouwd van ijzer en bakstenen in plaats van hout. Kans dat goederen in vlammen opgingen was daardoor minimaal. Ook had je bij de dokken de eerste hydraulische kranen. Tegenwoordig is Albert Dock een erfgoedlocatie vol (historische) bezienswaardigheden maar ook winkels, musea en veel gezellige, uitstekende restaurants.

Royal Albert Dock

2. The Beatles Story

Dit museum is een absolute must op Albert Dock, zelfs als je niets hebt met de muziek van The Beatles. In The Beatles Story kom je meer te weten over het ontstaan van de band en hun muzikale carrière. Maar ook over de enorme invloed die de band wereldwijd had. Verder wordt er ingegaan op de solocarrières van de leden. Er zijn audiotours in verschillende talen, en memorabilia zoals Lennons beroemde bril, gesigneerde albums, instrumenten en ongeziene foto’s. Er is een aantal interactieve tentoonstellingen, waaronder een reconstructie van de Cavern Club. Ben je van plan nog meer attracties te bezoeken, overweeg dan de Liverpool Pass. Hier zit ook toegang tot The Beatles Story in.

The Beatles Story

3. Merseyside Maritime Museum en het International Slavery Museum

Ook het Merseyside Maritime Museum bevindt zich in het historische Royal Albert Dock. Het is een fantastisch museum over de industriële geschiedenis van Liverpool. Daarnaast kom je er meer te weten over de rol van Liverpool in de emigratie naar Amerika. En over het beroemde schip de Titanic, dat sterke banden had met Liverpool.

In hetzelfde pand vind je het International Slavery Museum. Vooral dit museum maakte een diepe indruk op ons! Het museum belicht de aspecten van de historische en hedendaagse slavernij. Op een interactieve manier word je meegenomen op een tot nadenken stemmende en ontroerende ontdekkingsreis. Deze begint bij het leven vóór de slavernij. Het verhaal gaat verder naar de slavernij, waarbij je onder meer een beeld krijgt van de verschrikkingen en omstandigheden op de slavenschepen. Het laatste deel belicht de herinneringen aan het racisme. Maar ook de discriminatie waarmee de donker getinte bevolking zelfs na de afschaffing van de slavenhandel werd geconfronteerd.

Musea in Liverpool

4. Chinatown

Liverpool Chinatown herbergt de oudste Chinese gemeenschap van Europa. Je vindt er vele Chinese winkeltjes en eetgelegenheden. Treed Chinatown binnen via de Chinatown Gate. Deze poort die gebouwd is in Shanghai, is buiten China de grootste in zijn soort. De wijk is in de eerste helft van de 19e eeuw ontstaan met de komst van de eerste Chinezen. Ze handelden in onder meer zijde en katoen, of werkten als zeeman op de handelsschepen. Ga hier een hapje eten om kennis te maken met de authentiek Oost-Aziatische keuken.

5. The Cavern Club

The Cavern Club is in de muziekwereld bekend als de thuisbasis van The Beatles tijdens hun beginjaren. De club begon in 1957 als een jazzclub maar werd al snel het middelpunt van rock and roll. John Lennon, Paul McCartney en George Harrison speelden er al vóór ze The Beatles oprichtten. De club was overigens ook gastheer voor andere beroemde bands zoals The Rolling Stones, Queen en The Who. Begin jaren 70 van de vorige eeuw werd de club gesloten. Gelukkig werd de club in 1984 herbouwd met originele materialen. Sindsdien hebben er andere wereldberoemde Britse bands opgetreden. Er is een leuke bustour te doen langs alle bekende Beatles-locaties. Een bezoek aan de club is daarbij inbegrepen.

Chinatown

6. Liverpool ONE

Dit grote winkelcomplex ligt in het hart van het stadscentrum van Liverpool. Het is het grootste openlucht winkelcentrum in het Verenigd Koninkrijk. Je vindt er alle populaire winkelketens, vele restaurants, twee hotels en diverse vormen van entertainment. Liverpool ONE is de perfecte manier om een dag door te brengen in het bruisende centrum van Liverpool.

7. Liverpool FC

Voetbal en Engeland gaan hand in hand. Een van de belangrijkste Engelse voetbalclubs is Liverpool FC. Het team was in seizoen 2019-2020 nog landskampioen in de Premier League, en sleepte diverse Europese titels in de wacht. Als je iets met voetbal hebt is een bezoek aan het stadion van Liverpool FC een absolute must. Uiteraard kun je hier een leuke, interessante stadiontour volgen.

Stadion Liverpool FC

Antwoorden op veelgestelde vragen over een stedentrip naar Liverpool

Is Liverpool een leuke stad?

Wij vinden van wel! We zijn daarin overigens zeker niet de enigen: Liverpool heeft jaarlijks ruim 60 miljoen bezoekers. Zij komen voor het historische Royal Albert Dock, The Beatles Story en het stadion van Liverpool FC. En voor de vele andere bezienswaardigheden waardoor Liverpool, op Londen na, de meest populaire bestemming van het Verenigd Koninkrijk is voor een stedentrip.

Wat is de beste tijd voor een stedentrip naar Liverpool?

De beste tijd voor een bezoek aan Liverpool is van juni tot en met september. Je hebt er dan prima temperaturen. In de zomermaanden juli en augustus heb je iets meer regen. Daarnaast zijn er dan beduidend meer toeristen. Als je de drukte wilt vermijden en je vindt 14 graden ook prima, dan zijn mei en oktober uitstekende opties. Wij waren er trouwens in maart. Het was er niet warm maar we hebben van de eerste tot de laatste minuut genoten!

Hoe kom ik in Liverpool?

Plan je een kort verblijf in Engeland dan is het vliegtuig de snelste optie. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Liverpool. Heb je wat meer tijd om in Engeland door te brengen, dan is de trein ideaal. In een paar uur ben je er al vanuit Londen! Wil je nog meer steden in Noord-Engeland bezoeken, zoals Manchester, of wil je naar het merendistrict? Dan is de auto wellicht de beste optie.

Hoe kan ik Liverpool het beste verkennen?

De meeste bezienswaardigheden in Liverpool zijn redelijk eenvoudig te voet te bereiken. Een andere goede vervoersoptie is de bus. Ben je van plan veel attracties te bezoeken, overweeg dan de Liverpool Pass. Naast toegang tot bepaalde attracties kun je gebruik maken van de ideale hop-on-hop-off-bus.

Waar kan ik het beste overnachten in Liverpool?

Er is bijzonder veel accommodatie in Liverpool te vinden, variërend van appartementen en bed & breakfasts tot homestays en internationale 4-sterren hotels. Tip: neem een kijkje in het prachtige 30 James Street Hotel. Dit hotel is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de White Star Line, bekend van de Titanic. Het hotel is om die reden in stijl gebracht van de Titanic. Houd er trouwens rekening mee dat hotels vaak volgeboekt zijn in het weekend dat Liverpool FC of Everton FC thuis speelt.

Wat zijn leuke plekken om te eten?

Liverpool barst van de goede en leuke plekken om wat te eten, variërend van pubs tot hippe bistro's. Veel eetgelegenheden gaan prat op het gebruik van lokale producten. Ook bier is meestal van de stad of streek zelf. Een typisch gerecht uit Liverpool is “Scouse”: een stoofpot doorgaans van lams- of rundvlees. Het was eeuwen terug de bijna dagelijkse kost voor zeelieden uit Liverpool. Inwoners van de stad worden Scousers genoemd, vermoedelijk vanwege dit gerecht (op internet gaan tegenstrijdige verklaringen de ronde).

 

Hier vind je een compleet overzicht van de beste restaurants in Liverpool. Het zijn er zoveel dat een keuze maken niet altijd even makkelijk is. Als tip willen we je meegeven om vooral langs de restaurants bij Albert Dock te gaan. Wij vonden dit een super gezellige uitgaansplek met stuk voor stuk goede restaurants.

Waar is Liverpool wereldberoemd door geworden?

Liverpool werd onder meer wereldberoemd door de “Merseybeat”: een muziekstijl die The Beatles, The Who en The Kinks heeft voortgebracht. In de 19e eeuw werd Liverpool wereldberoemd als een van de belangrijkste steden van de industriële revolutie.

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor een stedentrip naar Liverpool?

Minstens twee volle dagen moet je uittrekken voor Liverpool om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien. Wij waren er een lang weekend en dat was voor ons toen prima.

Horeca in Liverpool