Onvervalst heerlijke wandeling bij het landelijke Achterveld

Onvervalst heerlijke wandeling bij het landelijke Achterveld

Home » Nederland » Onvervalst heerlijke wandeling bij het landelijke Achterveld
Geen kastelen of weidse uitzichten vanaf hoge heuveltoppen. Wel gemengde bossen, graslanden, waterpartijen, heide en duizenden zangvogels. Dat is wat deze onvervalst heerlijke Trage Tocht bij Achterveld te bieden heeft. De wandeling voert over brede maar ook smalle paadjes, en langs de prachtigste landgoederen. Lees verder en ontdek of ‘Landgoed ‘t Paradijs’ zijn naam eer aan doet.
Groot Bylaer

Het landelijke Achterveld in de Gelderse Vallei

Midden in de Gelderse Vallei ligt op de westelijke provinciegrens van Gelderland het dorpje Achterveld. Historici kennen de agrarische gemeente ongetwijfeld van het ‘Akkoord van Achterveld’. Eind april 1945 werden hier de onderhandelingen over voedseldroppings gevoerd tussen de geallieerden en de bezetter. De onderhandelingen vonden plaats in de Sint-Jozefschool van het overwegend katholieke dorpje.

De school bestaat nog steeds. Maar zodra we Achterveld binnenrijden hebben we meer oog voor de prachtige, neo-romaanse Sint-Jozefkerk. De kerk doet aan als een oude, Zuid-Franse abdijkerk. Toch is het bouwwerk nog geen honderd jaar oud. Helaas hebben wij geen tijd om de kerk even van binnen te bekijken. Er staat namelijk een wandeling van 13 kilometer op het programma. En we willen zoveel mogelijk van het goede weer profiteren. Snel hierna bereiken we het parkeerterrein Klettersteeg waar onze wandeling begint.

Boerderij

De Trage Tocht Achterveld

Het is de eerste, echt zonnige dag na de langdurige regenperiode in februari. We genieten dan ook van elke zonnestraal als we de Klettersteeg inslaan. Het verharde pad gaat in een rustige woonwijk met vrijstaande woningen over in de Kerkdijk. Hierna steken we de brede Hessenweg over waar verrassend weinig verkeer over raast. De Schoonderbekerweg voert ons vervolgens door een rustiek, agrarisch landschap richting de Modderbeek. Door de regen van de afgelopen periode past de naam van de beek vooral bij het pad. We moeten onze uiterste best doen om onze wandelschoenen droog te houden. Of dat lukt lees je verderop.

Modderbeek

In volmaakte rust kuieren we over het graspad langs de slingerende Modderbeek. Enkele decennia geleden was de beek nog betrekkelijk recht. Maar het Waterschap Vallei en Veluwe herinricht de Modderbeek naar hoe deze eeuwen geleden stroomde. Dit komt de kwaliteit van het water maar ook de flora en fauna eromheen zichtbaar ten goede. Via de Helweg komen we terug bij de Hessenweg. Zodra we die oversteken verandert het landschap. Het drassige grasland maakt plaats voor weilanden en vooral kleine bossages.

Bossages

De Gelderse Vallei Trail

We passeren enkele boerderijen en slaan een pad in aan de bosrand met weilanden. Een bordje vertelt ons dat het pad ook een ruiter- en menpad is: de Gelderse Vallei Trail. De vele grondeigenaren en pachters hebben de ongeveer 20 kilometer lange trail mogelijk gemaakt. Leuk detail is dat het Waterschap Vallei en Veluwe een brede, verharde voorde (doorwaadbare plaats) heeft aangelegd. Het water is hier 50 tot 60 centimeter diep; als het veel geregend heeft zelfs nog dieper. Hier moet je dan met je paard heel avontuurlijk doorheen waden.

Om van de trail gebruik te maken heb je als ruiter een vignet nodig. Gelukkig mogen ook wij, wandelaars, van de afwisselende trail (zonder vignet) gebruik maken. Alleen honden zijn niet welkom.

Gelderse Vallei Trail

De Barneveldsche Beek

Langs akkers en kleine bossages bereiken we vervolgens de Barneveldsche Beek. Deze brede beek zorgt voor de meeste afwatering van het centrale deel van de Gelderse Vallei. Blijkbaar is de beek ook een fijne habitat voor vissen: zodra we in oostelijke richting verder wandelen haalt een visser net een grote snoek uit het water. Zijn brede grijns verraadt zijn opgetogenheid met de mooie vangst.

visser met snoek

We steken de brede Barneveldsche Beek over en snel daarna via een bruggetje ook de Kleine Barneveldsche Beek. Via een smal eikenlaantje dwars door weilanden bereiken we een gemengd bos van eiken, beuken en sparren. We passeren enkele boerderijen, verscholen aan de bosrand. Kort daarop komen we uit bij een oude, houten poorthek. Hierop staat geschreven Landgoed Het Paradijs. Zouden Adam en Eva hier gewoond hebben? Benieuwd naar het antwoord op die vraag betreden we het bosrijke landgoed.

Landgoed Het Paradijs

Landgoed Het Paradijs

Het ongeveer 250 hectare grote landgoed Het Paradijs bestaat uit drie landgoederen: Groot Bylaer, Klein Bylaer (ook Erica-Noord genoemd) en Erica Zuid. ‘Het Paradijs’ is niet de echte officiële naam van het gebied. De Barnevelders hanteerden van oudsher deze naam voor de boerenlandgoederen. Toch zijn we reuze benieuwd of het bos wat we betreden, paradijselijk mag worden genoemd.

We lopen verder en treffen een puur landschap aan van met houtwallen omgeven akkers, weide, boerderijen en kleine beekdalbossen. Het oogt bijzonder vredig, maar rustig kunnen we het niet noemen: in het bos is het één grote kakofonie van de meest uiteenlopende vogelgeluiden. Het kronkelend bospad leidt ons vervolgens naar de idyllisch gelegen, biologische zorgboerderij ‘t Paradijs. We overwegen om er een kop koffie te drinken maar lopen alsnog verder. We zijn namelijk te benieuwd wat de rest van het landgoed ons te bieden heeft.

De route voert ons nu door een bijzonder landschap van vele kanaaltjes, prairie-achtige graslanden en bossen. Ook wandelen we kort over de verharde weg waaraan de prachtigste, oude boerderijen liggen. Zodra we de verharde weg verlaten komen we uit bij een grote heide. Aan de rand van de heide gaan we even op een bankje zitten. Mede dankzij het heerlijke zonnetje is het echt genieten hier.

Heide

Natte voeten

We willen de heide oversteken maar het zandpad ziet er nogal modderig uit. Daarom nemen we een kronkelend, smal pad door het hoge gras. Plots zakken we redelijk diep met onze schoenen weg in regenplassen. Het grote voordeel is dat onze eerder met modder besmeurde schoenen nu schoon spoelen. Wel houden we er natte voeten aan over, want tegen zoveel water zijn onze waterafstotende wandelschoenen niet bestand. Dit gebied in de Gelderse Vallei is ondanks de ligging op 8 meter NAP (erg) nat. Laat staan als het lange tijd veelvuldig geregend heeft.

Waterrijk landgoed

We bereiken de overkant van de heide waar een stel van onze leeftijd twijfelend naar het pad kijkt. We lopen verder en draaien ons nog een enkele keer om. Het stel staat er nog steeds, alsof ze hopen dat het water spoedig verdampt.

Bankje aan de heide

Groot Bylaer

De drie landgoederen in Het Paradijs vinden we verrassend verschillend van elkaar. Erica Zuid is waar de zorgboerderij ligt. Hier vind je de meeste akkers en boerderijen, maar ook fraaie beukenlanen. In Klein Bylaer (Erica-Noord) heb je voornamelijk bos, heide en heel veel water. Het laatste deel van onze wandeling door Het Paradijs gaat door Groot Bylaer. Persoonlijk vinden we dit het mooiste deel.

Wandelaars

We lopen langs een groot, volledig door een gemengd bos omzoomd weiland. In de verste verte zien we nog andere wandelaars. Voor de rest is het volmaakt rustig. Het zou ons niets verbazen als dit landschap de afgelopen 500 jaar niet veranderd is. Zo puur, en zo vredig. Met recht een (wandel)paradijsje! Ook onze wandelschoenen kunnen het gebied waarderen: dankzij de zon en het gebrek aan modder en regenwater drogen ze snel op.

Groot Bylaer

Via de Barneveldsche Beek terug naar de parkeerplaats

De luswandeling door de landgoederen voert ons terug naar de (brede) Barneveldsche Beek. Met de beek aan onze rechterzijde lopen we over een glibberig modderpad terug naar Achterveld. Alhoewel de landelijke omgeving ons absoluut kan bekoren, vinden we het redelijk inspannend. Voor ons wordt duidelijk dat je dit deel van de route beter kunt overslaan als het veel geregend heeft.

Groot Bylaer

Na ongeveer een halve kilometer buigt het pad naar het zuiden af. Gelukkig is dit deel van het Fliertpad een stuk beter te doen. We genieten nog even wandelend van het zonnetje en bereiken na een krappe kilometer de parkeerplaats. De wandeling zit er weer op. Al met al een fantastische Trage Tocht. We doen hem dan ook graag eens over. Maar wel ergens midden of einde van de lente.

Barneveldsche Beek

Praktische informatie over de Trage Tocht bij Achterveld

Hoe lang is de wandeling bij het landelijke Achterveld?

De Trage Tocht bij Achterveld is 13 kilometer lang. Het merendeel van de route gaat over onverharde paden. Net na een periode van regen kan het er behoorlijk nat en modderig zijn. Trek waterafstotende wandelschoenen aan die eenvoudig schoon te poetsen zijn.

 

Denk je overigens dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken.

Is er een routebeschrijving van de Trage Tocht Achterveld?

Op de wandelzoekpagina is een goede routebeschrijving te vinden. Ook vind je hier de link naar de gps-track (gpx-bestand). Overigens is er veel overlap met het Klompenpad ‘Snorrenhoefpad’. Door het landgoed Het Paradijs voert ook een ander klompenpad: het tien kilometer lange Paradijspad.

Is er een betere route als het veel geregend heeft?

Ja, absoluut! Als het heel veel geregend heeft is met name het stuk op de terugweg langs de Barneveldsche Beek lastig. Neem in dat geval vanaf de beek het Fliertpad. Je loopt dan een klein deel van de heenweg. Ga bij het bordje van de Gelderse Vallei Trail naar rechts (in plaats van links: de richting waar je vandaan kwam op de heenweg). Ga direct daarna twee keer naar links. Je komt dan uit op de Klettersteeg waar je de officiële route weer oppakt terug naar de parkeerplaats.

Waar kan ik de auto parkeren voor de wandeling bij Achterveld?

Je kunt je auto gratis kwijt op het parkeerterrein Klettersteeg op de hoek van de Hessenweg. Toen wij er op een doordeweekse woensdag parkeerden was er plek genoeg. Maar het schijnt dat het in het weekend aardig druk kan worden. Een alternatief is dan het parkeerterrein bij Landgoed Klein Bylaer aan de Kallenbroekerweg. Je vindt dit terrein ter hoogte van huisnummer 182.

Is de Trage Tocht Achterveld bereikbaar met het OV?

Deze wandeling bij Achterveld is goed bereikbaar met het OV. Neem vanuit station Barneveld bus 509 naar Achterveld en stap uit bij halte Klettersteeg. Van daaruit is het slechts 100 meter lopen naar het startpunt van de wandeling.

Zijn er horecagelegenheden langs de wandeling bij Achterveld?

Aan de Hessenweg in Achterveld heb je voldoende horeca. Halverwege de route kun je van 10.00u tot 16.00u voor een kopje koffie o.i.d. terecht bij zorgboerderij ‘t Paradijs.

Boerderij