Sulawesi

Sulawesi

Home » Indonesië » Sulawesi

Sulawesi in een notendop

Sulawesi, dat voorheen Celebes heette, is een van de grootste eilanden van Indonesië. Het overwegend islamitisch eiland (alleen Toraja, Poso en Manado e.o. zijn christelijk), dat ruim vier keer zo groot is als Nederland, heeft de reiziger bijzonder veel te bieden. Denk onder andere aan de unieke cultuur van de Tana Toraja in het zuiden, het nauwelijks ontdekte, bergachtige en woeste binnenland met het Lore Lindu National Park en het Tangkoko National Park in het noorden. En natuurlijk de talloze duiklocaties van wereldklasse in niet alleen het noorden (Bangka, Bunaken, Lembeh) maar ook het midden (Togian-eilanden) en zuiden (Wakatobi-eilanden)!

 

Noord-Sulawesi

Dit deel van het grote eiland staat bekend om de waanzinnige duikstekken. En net als West-Papoea, ligt dit deel van Indonesië in het hart van de koraaldriehoek. Het is het gebied met ‘s werelds grootste mariene biodiversiteit.

Maar het noorden van het prachtige Sulawesi heeft veel meer te bieden dan alleen goede duikstekken. Zo kun je er, met uitzondering van in het droge seizoen, fantastisch raften. Voor de wandelaars onder ons zijn er vele mogelijkheden om vulkanen te beklimmen;. Denk hierbij aan eenvoudige wandelingen van enkele uren tot meerdaagse tochten. En Tomohon, de hooglanden van Noord-Sulawesi, is zeker een bezoek waard. Zo heb je er een traditionele markt waar ze echt alles verkopen (onder meer honden en vleermuizen voor consumptie), traditionele graven en een Japanse grot.

Uitzicht op baai in Sulawesi

Centraal-Sulawesi

Als je overweegt een rondreis te maken van zuid naar noord, dan kom je ook door het woeste binnenland van Centraal-Sulawesi. We zijn er zelf niet geweest maar ons werd voor deze regio aangeraden het meer van Poso te bekijken, evenals het fraaie nationale park Lore Lindu, ten zuidoosten van Palu. In de valleien van Bada, Besoa en Napu vind je er Stonehenge-achtige megalieten. Vanuit deze regio kun je ook betrekkelijk eenvoudig naar de meer dan 50 waanzinnig mooie Togian-eilanden.

In 2018 was er een zware aardbeving in Palu waarbij veel slachtoffers zijn gevallen. De regio heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van die aardbeving. Vooral de plaatsen Palu, Donggala en Sigi zijn zwaar getroffen. De noodtoestand is afgekondigd. Er geldt een negatief reisadvies voor vakantiereizigers naar dit gebied.

 

Zuidoost-Sulawesi: Wakatobi-eilanden

Voor ons duikers werden ook de Wakatobi-eilanden aanbevolen. Deze eilanden liggen in het zuidoosten van Sulawesi, een prachtig deel van Sulawesi wat vreemd genoeg nog niet echt ontdekt is door toeristen. Vanuit Makassar is het maar een uurtje vliegen naar Buton en de nabijgelegen eilanden. In dit gebied heb je prachtige koraalriffen, een fantastische natuur met veel wilde dieren, en de vriendelijke gemeenschap van de Bajo.

Boer met kinderen op door ossen getrokken kar in sulawesi.

Zuid-Sulawesi

De meeste mensen die naar Zuid-Sulawesi reizen doen dat om vanuit Makassar, de hoofdstad van het eiland, naar Toraja of nog noordelijker te gaan. Toch heeft ook Makassar en de omgeving van de grote stad vele interessante dingen te bieden. Denk aan prachtige landschappen met smaragdgroene rijstvelden en nationale parken waaronder het Bantimurung – Bulusaraungen, één van de grootste karstgebieden ter wereld. Je kunt daar een prachtige waterval zien, en heel veel vlinders. Ergens in het park leeft nog steeds de grootste vlinder ter wereld…

In Makassar zelf en de directe omgeving, kun je Fort Rotterdam bezoeken. Iets ten zuiden van de stad kun je zien hoe ze de traditionele Phenisi (houten) schepen bouwen (de enige schepen die het de VOC-schepen destijds moeilijk maakten).

Toraja

Een aantal uren rijden ten noorden van Makassar is een gebied in de bergen dat Tana Toraja heet. Dit is een prachtig gebied met een bijzonder aangenaam klimaat. Overdag warm en ‘s avonds lekker koel. Toraja staat bekend om de begravenisceremonies, die soms wel een week duren. Maar ook een van de beste koffie ter wereld komt van Tana Toraja! In november kun je de schitterende en heerlijke ruikende koffiebomen in bloei zien staan: een absolute aanrader voor de koffieliefhebber. Lees hier meer over Toraja in onze blog.

Witte gebouwen met rode daken op Sulawesi.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Manado en omgeving

In de omgeving van Manado en de eilanden zijn er veel opties. Enkele suggesties:

Toraja

Er zijn in Toraja heel veel resorts, hotels en homestays te vinden. Enkele suggesties:

  • Homestay: Mama Tia Family Homestay, gelegen in Rantepao, voor de avontuurlijk ingestelde reiziger. Verwacht geen luxe, wel voor heel weinig geld een prima overnachting bij een zeer gastvrij en vriendelijke familie.
  • Hotel: Toraja Misiliana Hotel, gelegen ruim drie kilometer buiten de stad Rantepao. De kamers zijn in de stijl van een traditionele ‘Tongkonan’. Dit laatste geldt ook voor het Toraja Heritage Hotel, een goed verzorgd hotel op een mooie locatie.
  • Resort: Luta Resort, een prima resort in de stad met fraai uitzicht.

Je kunt ook in een traditionele Tongkonan slapen, gelegen buiten de stad, waar je meestal prachtige vergezichten hebt over de bergen en rijstvelden. Een voorbeeld is Tongkonan Layuk Lion, gelegen op een paar kilometer afstand van Rantepao.

Makassar

Ook in Makassar heb je bijzonder veel zowel goedkope als wat duurdere overnachtingsmogelijkheden. Wij sliepen er bij familie van kennissen dus kunnen je wat dat betreft, althans niet uit eigen hand, aanbevelingen doen. Maar kijk anders op de overzichtspagina van booking.com voor de vele homestays en hotels die bij genoemde boekingssite zijn aangesloten.

Gezondheid

Voor Indonesië worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen, evenals voor BMR als je geen mazelen hebt gehad of daar niet eerder tegen bent ingeënt. Daarnaast is vaccinatie tegen gele koorts verplicht als je in de zeven dagen voordat je naar Sulawesi gaat in een land bent geweest waar gele koorts heerst.

Vrijwel heel Sulawesi is malaria-vrij. Alleen als je de echte jungle intrekt (meerdaagse tochten) kun je malaria aantreffen. Laat je adviseren door je tropenarts.

Man verkoopt geroosterde ratten op markt in Sulawesi.

Beste reistijd

Over het algemeen geldt voor Sulawesi een regentijd van december tot en met maart waarbij het ‘s ochtends meestal wel heerlijk zonnig weer is. De droge en beste reistijd is van mei tot en met oktober.

De regentijd in Noord-Sulawesi, echter, is van oktober tot en met april. Maar op de eilanden heb je afwijkende klimaten. Zo is bijvoorbeeld op Bangka de echte regentijd eigenlijk alleen in januari en februari.

Voor duikers is het van belang om te weten dat je vanwege de westenwind in december en januari hoge golven aan de Manado/Bunaken-kant hebt, waardoor het voor mensen met zeeziekte niet aan te raden is om in deze periode naar Bunaken te gaan. Het is op dat moment veel beter om bijvoorbeeld naar Bangka te gaan, waar nauwelijks wind en golven zijn.

In augustus staat er een zuidenwind en dan is het juist wat ruwer bij Bangka (en in mindere mate in Lembeh). In die periode kunnen mensen die last hebben van zeeziekte dus beter niet naar Bangka maar juist wel naar Bunaken gaan.

haven in Sulawesi

Vervoer

Afhankelijk van wat je wil doen in Sulawesi vlieg je op Makassar in het zuiden of Manado in het noorden. Wat veel reizigers doen is een trektocht van zuid naar noord of andersom via de Trans-Sulawesi highway, waarbij ze op bijvoorbeeld Makassar vliegen en vanaf Manado het eiland weer verlaten.

Het wegennet in Sulawesi is over het algemeen goed en het vervoer efficiënt. In tegenstelling tot andere Indonesische eilanden wordt hier weinig omgereden of lang gestopt. Aangeraden wordt om alleen in de grootste plaatsen tussenstops te maken als je de hele noord-zuid-route met de bus wil doen. Dit zijn Gorontalo, Palu en Tana Toraja.

Heb je wat minder tijd om Sulawesi te verkennen maar wil je wel sowieso Toraja en Manado bezoeken, dan is een vlucht tussen Makassar en Manado de beste optie. Een enkeltje met Garuda kost ongeveer 100 euro.

Toraja

Voor Toraja vlieg je naar de internationale luchthaven van Makassar. Vervolgens neem je een van de vele VIP-bussen (bijv. van Primadona) vanaf de Makassar Bus Terminal naar Rantepao in Toraja. Dat kan zowel overdag als ‘s nachts. De comfortabele rit duurt ongeveer 8 uur. Een ‘business class’-stoel kost ongeveer € 15 euro, een slaapstoel circa € 20.

Een andere optie is om een auto te huren. Hiervoor is een internationaal rijbewijs nodig. In plaats van zelf rijden is het wellicht een betere optie om voor ongeveer € 40 per dag een auto mét chauffeur/gids te huren voor een privé-rondreis naar en door Toraja.

Noord-Sulawesi

Voor het noorden van het eiland vlieg je naar de internationale luchthaven van Manado.
Vrijwel alle resorts rond Manado en op de eilanden bieden transferservice aan. Wil je wat van Manado en de omgeving van de stad zien, dan kun je met de brommer, de blauwe taxi (wel van tevoren het tarief onderhandelen!), de Angkot (een mini-bus) of een huurauto reizen. Een auto met chauffeur en brandstof kost hier ongeveer € 30 per dag.

Zee met op achtergrond bergen op Sulawesi.

Highlights

Actief

Raften in Noord-Sulawesi

Raften in Noord-Sulawesi

Raften in Noord-SulawesiWat wij al schreven in onze blog over wildwaterraften op Bali, is dat wij raften een super leuke, avontuurlijke activiteit vinden. Omdat je op een actieve manier kunt genieten van de vaak prachtige omgeving van de rivier,...

Duiken in Noord-Sulawesi

Duiken in Noord-Sulawesi

Duiken in Noord-SulawesiNoord-Sulawesi is een gebied dat, vanwege de waanzinnige duikstekken, met name onder duikers en snorkelaars bekend en populair is. Dit deel van Indonesië ligt net als West-Papoea in het hart van de koraaldriehoek. Het is het...

Cultuur

Tana Toraja, dé culturele highlight van Sulawesi

Tana Toraja, dé culturele highlight van Sulawesi

Op ruim 300 kilometer ten noorden van Makassar in Zuid-Sulawesi ligt Tana Toraja, ofwel het "land van de hemelse koningen”. Het prachtige gebied van de christelijke, animistische Toraja, is met name bekend om de spectaculaire, ijzingwekkende...