Duiken in Noord-Sulawesi

Duiken in Noord-Sulawesi

Home » Sulawesi » Duiken in Noord-Sulawesi

Duiken in Noord-Sulawesi

Noord-Sulawesi is een gebied dat, vanwege de waanzinnige duikstekken, met name onder duikers en snorkelaars bekend en populair is. Dit deel van Indonesië ligt net als West-Papoea in het hart van de koraaldriehoek. Het is het gebied met de grootste mariene biodiversiteit ter wereld. En alleen al om die reden zijn wij er drie keer geweest. Eén keer was in Manado zelf waarbij we het hele gebied met de duikersboot hebben verkend. Twee keer waren we op het prachtige Bangka.

Er zijn drie duikgebieden rondom Noord-Sulawesi, namelijk het Bunaken National Park, Lembeh Strait en Bangka-eiland.

Duiken in noord-sulawesi brengt je oog in oog met een garnaal.

Bunaken National Park in Noord-Sulawesi

Dit mariene natuurpark, gelegen ten noorden van Manado, is in 1991 opgericht en beslaat circa 900 km2 waarvan 97% onder water. De onderwaterwereld bestaat voornamelijk uit franje- en barrièrerifkoralen. Er komen ongeveer 390 koraalsoorten voor. De riffen worden bewoond door circa 2000 vissoorten. Het park staat bekend om de wandduiken, stroming en daarmee ook grote vissen. Tegenwoordig heb je er veel schildpadden.

Het toerisme is hier goed ontwikkeld. Je vindt er veel accommodatie, variërend van eenvoudige hutjes voor (jonge) backpackers tot 5 sterren resorts.

Ondanks de internationale faam en subsidies, is het park door de jaren heen sterk verslechterd door onder meer het toerisme zelf, plastic afval, ankeren en dynamietvissers. Gelukkig neemt men tegenwoordig met name tegen het dynamietvissen veel maatregelen.

Duiken in noord-sulawesi brengt je oog in oog met een krab.

Lembeh strait in Noord-Sulawesi

De Lembeh Strait, gelegen ten oosten van Manado, is de zeestraat tussen het eiland Lembeh en het vasteland van Sulawesi. De zeestraat staat bekend als de ‘muck diving’-hoofdstad van de wereld. Je vindt er bijzonder veel apart en zeldzaam zeeleven, waar onder hengelaarsvissen en bijzondere soorten octopussen, zeepaardjes en zeenaaktslakken.

Lembeh Strait is een populaire duiklocatie onder ervaren duikers en onderwaterfotografen. Alhoewel de duiken zelden door slecht weer geannuleerd hoeven te worden, moet je wel rekening houden met soms zeer sterke stroming.

Op het eiland Lembeh alsook in Bitung en Aertembaga ten noordoosten van Bitung, vind je veel accommodatie in diverse prijsklassen, waaronder het Lembeh Resort (Lembeh), K2 Lembeh (Lembeh), Kungkungan Bay Resort (Aertembaga) en Black Sand (Aertembaga).

Duiken in noord-sulawesi brengt je oog in oog met een schorpioenvis.

Bangka

Het meest noordelijk gelegen en minst bekende eiland Bangka heeft prachtige koraaltuinen die nauwelijks onderdoen voor die van Raja Ampat. Duiken rondom Bangka betekent genieten van pinnacles en slopes van doorgaans maximaal 30 meter diepte. Je hebt er weinig stroming, prachtige koralen en veel macroleven zoals pygmee zeepaardjes, zeenaaktslakken en kleine krabbetjes. We hebben er overigens ook gedoken met een zeekoe, een bijzondere ervaring.

Op Bangka heb je wat minder accommodatie dan bij de andere duiklocaties van Noord-Sulawesi. Onze favoriet is het ecoresort Mimpi Indah dat geleid wordt door een Nederlander en zijn Indonesische vrouw. Prima huisjes, heerlijk eten en een fantastisch duikcentrum! Naast Mimpi Indah heb je er Coral Eye en het Murex Bangka Dive Resort.

Kustlijn bij Banka in Sulawesi.