Tana Toraja, dé culturele highlight van Sulawesi

Tana Toraja, dé culturele highlight van Sulawesi

Home » Sulawesi » Tana Toraja, dé culturele highlight van Sulawesi

Op ruim 300 kilometer ten noorden van Makassar in Zuid-Sulawesi ligt Tana Toraja, ofwel het “land van de hemelse koningen”. Het prachtige gebied van de christelijke, animistische Toraja, is met name bekend om de spectaculaire, ijzingwekkende begrafenissen die je als toerist gewoon mag bijwonen. Zodra iemand komt te overlijden wordt het lichaam pas begraven zodra er genoeg geld is gespaard. Dit kan soms jaren duren. In de tussentijd ligt de overledene opgebaard in huis. Om de stank te voorkomen spuit men het lijk tegenwoordig in met formaldehyde.

Landbouwwerker met rijstplanten bij Tana Toraja.

Culturele highlight van de Toraja: de begrafenisceremonies

Tijdens de begrafenisceremonie, die een week kan duren, voeren de nabestaanden rituele dansen uit. Daarnaast vinden er buffelgevechten plaats. Men slacht daarnaast buffels en varkens. Dit doet men vanuit de overtuiging dat de ziel van de overledene zo een goede overtocht kan maken naar het hiernamaals. Hierna begraaft men het lichaam in ofwel een kleine grot, een holle boom of een soort kooi van bamboe. Deze hangt men dan boven een klif. De meeste ceremonies vinden overigens plaats in juli en augustus, maar tegenwoordig zijn ze er ook het hele jaar door.

Huis in rots bij Tana Toraja.

Overige activiteiten

Tana Toraja heeft de reiziger naast genoemde ceremonies zoveel te bieden dat je er makkelijk een week kunt verblijven. Zo kun je er bijzondere dorpen, markten, warmwaterbronnen, koffieplantages en rotsgraven bezoeken, en genieten van de lokale keuken. Wil je wat actievers, dan raden we je aan om te gaan raften of fietsen, of om heerlijke wandelingen te maken door het fantastisch landschap van rijstvelden, watervallen en bergen.

Het gebied staat ook bekend om de traditionele Tongkonan-huizen, houten woningen op palen waarbij de uiteinden van de daken hoog in de lucht steken. Ze staan er nog vanuit de tijd vóór de komst van de missionarissen. De rijstoogst wordt erin opgeslagen en de waterbuffels worden er geslacht.

Bijzondere bouwstijl van huizen in Tana Toraja

Verblijf

Er zijn in Toraja heel veel resorts, hotels en homestays te vinden. Enkele suggesties:

  • Homestay: Mama Tia Family Homestay, gelegen in Rantepao, voor de avontuurlijk ingestelde reiziger. Verwacht geen luxe, wel voor heel weinig geld een prima overnachting bij een zeer gastvrij en vriendelijke familie.
  • Hotel: Toraja Misiliana Hotel, gelegen ruim drie kilometer buiten de stad Rantepao. De kamers zijn in de stijl van een traditionele ‘Tongkonan’. Dit laatste geldt ook voor het Toraja Heritage Hotel, een goed verzorgd hotel op een mooie locatie.
  • Resort: Luta Resort, een prima resort in de stad met fraai uitzicht.

Je kunt ook in een traditionele Tongkonan slapen, gelegen buiten de stad, waar je meestal prachtige vergezichten hebt over de bergen en rijstvelden. Een voorbeeld is Tongkonan Layuk Lion, gelegen op een paar kilometer afstand van Rantepao.