De Perito Moreno gletsjer, natuurlijk hoogtepunt van Argentinië

De Perito Moreno gletsjer, natuurlijk hoogtepunt van Argentinië

Home » Argentinië » De Perito Moreno gletsjer, natuurlijk hoogtepunt van Argentinië

De Perito Moreno mag je niet missen als je in Argentinië bent. Maar waarom is deze gletsjer nou juist een “must see” in Argentinië? Wij denken omdat je er zo ontzettend dichtbij kunt komen. Daarnaast kun je via boardwalks (of aangelegde wandelpaden) “langs” lopen. Tegelijkertijd realiseer je je dan goed wat een enorme ijsmassa daar ligt. Bovendien kraakt ie met regelmaat en is hij op sommige plekken enorm diep blauw van kleur. Door dat regelmatige gekraak wil je er maar niet weggaan. Want iedereen wil het afbreken van een stuk ijs vastleggen op de foto. En maak je geen zorgen: deze gletsjer neemt nog steeds in omvang toe. Waar de meeste gletsjers jaarlijks kleiner worden, groeit de Perito Moreno gelukkig nog steeds.

En al breekt er maar een klein stuk vanaf, dat geeft al een enorm “lawaai”. Al lopend over de wandelpaden, trappen en balkons sta je op verschillende hoogtes recht tegenover de gletsjer. Het is dan heel spectaculair om dat natuurgeweld te aanschouwen.

Wat feiten over de Perito Moreno gletsjer

De Perito Moreno is één van de vele gletsjers die afkomstig zijn van het ijsveld El Campo Hielo Sur. Dit gebied is een van de drie grootste ijsvlaktes ter wereld. De twee grotere ijsvelden zijn Antarctica en Groenland.

De gletsjer mondt uit in een meer. Per dag schuift de gletsjer over de bodem zo’n 2 meter naar voren. Hij is dus altijd in beweging. De Perito Moreno gletsjer heeft een geweldige omvang: hij steek steekt ongeveer 60 meter boven het water uit, is zo’n 5 km breed en maar liefst 20 km lang. Als je er voor staat is hij daarmee vreselijk imposant. De gletsjer is nog één van de weinige gletsjers ter wereld die groeit.

Sinds 1981 staat Perito Moreno gletsjer en het Nationale Park Los Glacieres op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De gletsjer is vernoemd naar Francisco Moreno, een Argentijnse ontdekkingsreiziger. In de 19e eeuw verkende hij dit gebied. Hij heeft er ook voor gezorgd dat het niet in Chileense handen viel.

Hoe kom je bij de Perito Moreno gletsjer?

Er worden vanuit El Calafate dagexcursies aangeboden die naar de gletsjer gaan. Als je met een camper of huurauto onderweg bent, kun je er gewoon zelf naar toe rijden. Inmiddels is de hele weg van ongeveer 100 kilometer geasfalteerd. In totaal doe je er ongeveer 1,5 uur over om vanuit Calafate de gletsjer te bereiken. Bij het begin van het Nationale Park Los Glaciares moet je entree betalen. Dit kan alleen contant. Reken op USD 15 per persoon. Daarna wordt de weg onverhard en rijd je door prachtige Nothofagus bossen verder. Op een gegeven moment krijg je al zicht op de gehele gletsjer. Dat belooft wat!

Er is een grote centrale parking waar je de auto/camper parkeert. Vanaf hier brengen pendelbussen je naar een punt waar de wandelpaden beginnen. Dat is recht tegenover de gletsjer. Je kunt trouwens ook al vanaf de centrale parking langs het meer lopen in de richting van de gletsjer. Bij de parking is nog een restaurant voor een hapje of drankje. Ook kun je hier een boottocht langs de gletsjer boeken.

Wat kun je doen bij de Perito Moreno gletsjer?

Je kunt bij de Perito Moreno gletsjer een aantal leuke activiteiten ondernemen. Dit zijn de meest bijzondere:

Wat je kunt doen is het maken van een dagexcursie naar onder andere de Upsala gletsjer. Dit is een van de bijna 50 gletsjers in het Nationale Park. Je bent dan echt een hele dag op pad. Met een grote catamaran kom je dichtbij de uitloper van deze gletsjer. Onderweg op het meer zie je al grote ijsschotsen voorbijdrijven.

Een kortere boottocht vaart alleen langs de Perito Moreno gletsjer. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op het natuurgeweld. Ook valt dan pas op hoe hoog de gletsjer is.

Maar het meest bijzondere om te doen is een minitrekking over de gletsjer. We vertellen je er hieronder meer over.

Minitrekking Perito Moreno gletsjer

De Mini trekking start bij de aanlegsteiger. Als je met de auto of camper komt, kun je die hier parkeren. Als je geen auto of camper hebt kun je ook een tour maken die vanuit El Calafate start. De meeste organisatoren zijn niet zo gewend aan gasten met eigen vervoer. Ze willen je graag een dagtour verkopen vanuit El Calafate met vervoer naar het National Park. Laat je echter niet ompraten, want met eigen vervoer gaat prima. Het geeft je namelijk veel meer vrijheid voor en na de minitrekking. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel tijd je nog op de wandelpaden wilt uittrekken. Bij de georganiseerde tour schiet dat er vaak een beetje in.

Op de boot vaar je over het meer. Je komt echt heel dicht langs de gletsjer, wat een indrukwekkende ervaring is. De gids geeft je uitvoerig krijgt uitleg over de gletsjer. Vervolgens krijg je stijgijzers aangemeten. Ook geeft men duidelijke instructies wat wel en niet mag op de gletsjer.

En dan maak je onder begeleiding van een gids een wandeling over de gletsjer. Dit is echt heel bijzonder. Het mooie is dat je in de spleten kunt kijken. Onder je zie je het imposante blauwe ijs liggen. Een ongekende ervaring! De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Aan het einde krijg je een glas whisky met daarin wat ijs van de gletsjer zelf.

Het is echt een unieke belevenis. Wel moet je geluk hebben met het weer. Op de gletsjer is het altijd koud. Ook is het regelmatig niet zulk mooi weer. Het is dus belangrijk om goed warm aangekleed te zijn voor deze minitrekking. Al met al duurt deze excursie een paar uur. We vonden het, ondanks de forse prijs, absoluut de moeite waard. Nadeel is wel dat ze als maximale leeftijdsgrens 65 jaar aanhouden. Wil je dit doen, reserveer dan deze minitrekking van tevoren. Perito Moreno is een belangrijke toeristische attractie. Dus om teleurstellingen te voorkomen kun je dit beter vooraf vastleggen.

Prachtig kamperen in Los Glaciares

Als je met een camper op pad bent kun je soms op de mooiste (wild)kampeerplekken terechtkomen. Als tip hadden we meegekregen dat je mooi wild kon kamperen bij Lago Roca. Dat ligt niet heel ver van de gletsjer vandaan. We zijn daar naartoe gereden en de plek is inderdaad echt heel bijzonder om te staan.

Toen wij er waren stonden er op een enorm terrein maar twee of drie andere kampeerders. En die waren niet te zien door de vele bosjes op het terrein. De gletsjer kun je vanaf hier niet meer zien. Maar het fantastische zicht op de omliggende bergen en het meer maakte dat helemaal goed.

De volgende dag zijn we weer teruggereden naar El Calafate over de RN15. Dit is een prachtige route over een onverharde weg. Het grote voordeel is dat je weer een andere route neemt dan op de heenweg.

Uitvalsbasis El Calafate

El Calafate is een kleine stad die leeft van het toerisme. De laatste jaren heeft de stad een explosieve groei doorgemaakt. El Calafate dankt zijn naam aan de (eetbare) vruchten van een berberis soort. Die vrucht heet Calafate en komt veel voor in dit gebied. Als je van deze plant eet zul je zeker terugkeren!

Het leuke van het best wel drukke stadje is dat er veel restaurants en barretjes zijn. Voor iedere smaak is er wel iets te vinden. Wij hebben er in ieder geval een aantal keer heerlijk gegeten. Daarnaast zijn er veel winkels waar je souvenirs en prullaria kunt kopen. Als je goed zoekt, vind je daar echter ook mooie spullen tussen. El Calafate is de uitvalsbasis voor de excursies in de regio zoals die naar de Perito Moreno gletsjer.

Heb je even genoeg gezien van de gletsjer, dan kun je een korte wandeling maken naar Laguna Nimez. Bij de gletsjers zelf kan het erg druk zijn. Maar hier ervaar je de rust. Ook is het een ideale plek om bijzondere vogels te spotten. Je zult er ongetwijfeld flamingo’s zien.

Het kan in het hoogseizoen druk zijn in El Calafate. Boek daarom tijdig je accommodatie in El Calafate als je reist in de periode november tot en met begin maart.

Andere hoogtepunten in Los Glaciares National Park

Het Nationale Park is uitgestrekt. El Calafate in het zuiden is vooral de uitvalsbasis voor een bezoek aan de machtige gletsjers. In het noordelijk deel van het park ligt het plaatsje El Chalten. Dit dorp is vooral bij wandelaars en bergbeklimmers in trek. De hoogtepunten in die omgeving zijn:

Cerro Fitz Roy bezoeken

Dit is een van de meest beroemde bergen van Patagonië. De wandeling ernaartoe is spectaculair. Je ziet de machtige bergtoppen uitsteken boven de blauwe lagune Laguna de los Tres. Een onvergetelijke ervaring is om een tweedaagse wandeltocht te maken naar de Fitz Roy. Je kunt dan een fantastische zonsopkomst meemaken bij de berg.

Wandeltocht naar de Cerro Torre

Net als de Fitz Roy mag je de Cerro Torre zeker niet overslaan. Het is een enorm puntige granieten rots. De gelijknamige lagune aan de voet van de berg zorgt voor een prachtige weerspiegeling in het water. De wandeling is lang en uitdagend. Daarom kun je dit het beste doen in twee dagen. Je overnacht dan op een camping in de buurt.

Laguna de los Tres

De Laguna de los Tres is een prachtig stukje natuur. Maar daarnaast heb je op deze plek een fantastisch uitzicht op Cerro Fitz Roy. Vanuit El Chalten kun je een dagwandeling maken naar Laguna de los Tres. Onderweg geniet je van prachtige landschappen. Met als kers op de taart dus het uitzicht op de imposante Fitz Roy.

Ook voor El Chalten is het verstandig om vooraf je accommodatie te boeken. Zeker als je in het hoogseizoen Patagonië bezoekt.

Advies over reizen in Patagonië

Condor Travels is de specialist als het gaat om reizen door Patagonië. Zij kennen de streek op hun duimpje en kunnen je deskundig adviseren. Ze hebben veel ervaring met selfdrive tours of campertochten door dit gebied.